Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

1408 (1408) -kritika

2007.11.09. 17:53 koimbra 5 komment

Félelem és reszketés a Pánikszobában.


 

 

Stephen King a horror koronázatlan királya, nagymestere és ki tudja milyen fennkölt jelzőkkel illették még. Van-e még olyan műve amiből nem csináltak mozi-video-tv filmet? Talán titkon akad még egy kettő. A filmváltozatok minősége elég hullámzó akárcsak az elért eredményük.

 

Az „1408” King egy novellája alapján készült.

 

Mike Enslin(John Cusack) bestseller író, kislánya halála után a munkába menekül, ez pedig nem más, minthogy a paranormálisnak titulált helyekről lerántsa a leplet, tehát , hogy szándékos átverés van a jelenségek mögött. Ezeket az eseteke Legújabb útja egy hotel 1408-as szobájábaa viszi. A hoteligazgató (Samuel L Jackson) hiába próbálja meggyőzni mindenáron az írót, ő azonban hajthatatlan, beköltözik a szobába. Aztán persze a szoba belecsap a lecsóba...

 

John Cusack meggyőzően alakítja a megpróbáltatásokon keresztülmenő embert, de a film legjobb alakítása és jelenete Samuel L. Jackson nevéhez fűződik. Pár percet szerepel a vásznon, mégis ezek a legjobb percek, itt még akár el is hihetjük, hogy nagyon félni fogunk.

 

A film amolyan egyszemélyes horror-dráma, talán még a színpadi változatot is megírja valaki egyszer. Ez a mű akkor működik igazán, akkor érezhetjük mi is a félelem és az izgalom vegyes keverékét a tetsünkben, ha már az elején megérint, beszippant. Részemről ez nem történt meg. És érdekes még az is, hogy egy sokat próbált természetfeletti kutató-leleplező szinte rögtön az első bajnál majdnemhogy sokkot kap.

 

Pozitív viszont, hogy nincs leállás, a szoba kegyetlen, szívatós.

 

Különben meg adjátok össze a számokat. Hát na...

 

Értékelés: 50 %

 

 

Büdzsé: 25 millió dollár

Amerikai bevétel: 72 millió dollár

Összbevétel ~103 millió dollár

 

Rendező: Mikael Hafström

 

Szereplők: John Cusack
Samuel L. Jackson
Mary McCormack
Tony Shalhoub

Címkék: horror iromány 50 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr32223721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agape 2008.07.20. 20:38:25

Lehet hogy nekem voltak magasabbak az elvárásaim a kelleténél(a szereplők, a műfaj/sztori miatt, no meg King és egyebek), de néha ezek sem garantálnak sokmindent.Nem volt rossz, inkább csak valami nagyon jót vártam. Van olyan King-írás, ami "eredetiben" jobb és nem (film)adaptációban és fordítva, mindenesetre én a filmtől többet vártam, mert szeretem a műfajt, szeretek borzongani, a sztori izgalmasnak tűnt. Tényleg a szállodaigazgató szövege volt a legbaljósabb, ott azt hittem,na, később majd belefagyok a székbe. Végig volt némi kis izgalom, de nem akkora hogy azt várjam, mi lesz a vége, hanem inkább hogy mikor lesz már vége.Amire egyébként már nem teljesen emlékszem.Sajnálom, mert ebből a történetből jobbat is ki lehetett volna hozni.Nagyon kihangsúlyozták a film elején, hogy a pasi nem is hisz a kísértethistóriákban és baromira unja is az egészet, de mégis ebből él. Nekem ez valahogy hiteltelen volt. Ez valami fejlődés"regény"(film), ahol a főhős a végére átalakuláson megy át? Aztán valamennyire értelmet nyert az egész, hogy miért is ilyen flegma, mikor belekerült a képbe a családja is.A szoba meg a szokásos trükkökkel élt, amivel egy kísértetház(szoba) élhet, 1-2 fordulatosabb jelenettől eltekintve.Nem összehasonlításképp, csak mivel közvetlenül utána néztem meg a Fehér zajt, nos, hasonló témában nekem az jobban tetszett(persze ha úgy vesszük a 2-ben csak annyi a közös, hogy mindkettő "szellemes" film). Közepesnél azért jobb, 10/6.

neander · http://kalozblog.blog.hu 2008.08.23. 15:23:09

Nekem is pont ugyanez a véleményem. Teljesen átlagos film, de egyszer simán meg lehetett nézni.

TomHuan 2008.11.10. 22:22:13

A film nagyszerüen volt megalkotva, de a történet (szerintem) sajnos nem volt elég frappáns ahhoz, hogy megmaradjon az emberekben. A 6. érzék című film pl. bennem nyomot hagyott. pedig abba nem voltak ilyen extra jelenetek. Ez olyan volt, hogy mindent belezagyváltak ami félelmetes lehet, nem sorolnám fel. Logikátlan, hogy a pia megivása után miért kezdett el egybl hallucinálni. Nálam ez a film 10-es listán csak 5-ös, az is csak a szinészi alakítás miatt. TomHuan

J.W.Gacy 2009.03.03. 12:46:02

10/10 ! Hol a szemetek? :D

COLT 2011.04.09. 16:31:34

Mst néztem meg, tetszet, jó film volt, de ijesztőbbet vártam, 7.9/10-.
süti beállítások módosítása