Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Bűbáj (Enchanted) -kritika

2007.12.09. 19:03 koimbra 1 komment

"Isten hozott öcsém, ez a való világ!"

Láthattunk már olyat, hogy mesefigurák szerepeltek élő szereplőkkel (már 1945-ben Gene Kelly táncolt Jerry-vel) és olyat is, amiben a szereplők kerülnek át a mesevilágba (Arthur és a Villangók). Most pedig a rajzfilmfigurák kerülnek át a mai zord környezetbe.

">

 

 

Gisele pont olyan, mint a többi mesehős lányka, ártatlan, békés, körülötte erdeti állatok serege és a hercegre vár, szóval nyugisan éldegél az Óperencián túl, Andalgóciában. A Herceg trollokra vadászik(neki ez már a napi rutin), ő is egy egy szép, csodálatos lánykáról ábrándozik, Dalolgatás során egymásra találnak és már esküvőt is lezsírozzák másnapra. A gonosz boszinak ez persze nem tetszik, trónja is veszélybe kerül ezzel a friggyel, így a lányt egy térdimenzióidőkapun (vagy min) keresztüllöki. Gisele pedig New Yorkba kerül, ahol a csetlés-botlás után egy válóperes ügyvéd segít neki, ámde szembesül a rideg valósággal, miszerint itt a boldogan éltek, míg meg nem haltak dolog nem igazán érvényesül. De a Herceg sem rest és utánaered a lánynak, később pedig a boszi is tiszteletét teszi a világunkban.

 

A szereplők nagyon jól el lettek találva. Amy Adams naiv, James Marsden szőke, Susan Sarandon gonosz, tehát ahogy a mesékben is, sőt néha úgy tűnik élvezték is az alakítást.

 

Kevin Lima a rendező, különösen ért a mesékhez, nevéhez fűződik a Tarzan rajzfilmváltozata, majd kissé lejjebb adta a 102 kiskutyával. Most megint egy jó filmet alkotott, reméljük nem folytatja a tendenciát és legközelebb nem egy rossz filmmel „örvendezteti” meg a jónépet.

 

A legnagyobb baj a filmmel, hogy a készítőknek nem volt vér a pucájukban, nem voltak elég merészek. Sokkal több vicces dolog születhetett volna abból, ha ha a szereplők tényleg a rideg, komor jelenben botladoznának. Ugyan néha megvillan egy-két ötlet ebből is,pl. mikor állatokat hív Gisele a megszokott mókus, nyuszi, őzike helyett csótányok és patkányok serege jelenik meg, de a Central Park -beli össznépi dalolgatás már nem illik a mai világba.

 

No meg végül is kiderül, hogy nem kell mesében élni ahhoz, hogy mesésen érezd magad. Klisé és sablon hegyek meredeznek a nézők előtt, amit végül is vidáman elfogyaszt, mert jól tálalják. Tehát hiába minden szóbeszéd, a Disney nem űzött gúnyt saját magából.

 

Ettől függetlenül igazán jó filmet láttam, vicces, mosolyogtató és happy end, nem okoz csalódást.

 

A szereplők pedig boldogan éltek, amíg...el nem jön majd a második rész.

 

De addig is ásó, kapa és a válóperes ügyvéd legyen velük.

 

Értékelés: 80 %


Büdzsé: 70 m $

 

Eddigi amerikai bevétel: 76 M $(emelkedik még bőven)

 

Szereplők: Amy Adams, James Marsden, Idina Menzel, Susan Sarandon, Patrick Dempsey

Rendező: Kevin Lima

Címkék: iromány vígjáték 80 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr13258209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cucci 2007.12.10. 11:47:12

Heyhoo!
Naon faja a kritika.. Még nem láttam a filmet, csak a bemutatóját.. De ezek alapján tuti meg fogom nézni. Köszi Pusziii
(Ja és szerintem az egész oldal remek, sej ripityom:)
süti beállítások módosítása