Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

OFF Topic: Hogyan vettem ótót avagy szopás az élet

2007.12.19. 19:04 koimbra 10 komment

Nem a blog témájába vág, de szeretném megosztani veletek, hogy jutottam autóhoz. Nem volt egyszerű.


2007. április :
Végre összegyűjtöttem annyi pénzt, hogy egy autóvásárlás elérhető közelségbe került.
Na nem milliós nagyságrendű autómobil, de egy alacsony költségvetésű használt járgány beszerzésére gondolok. Nézegetem a használtautó pont.hu-t. Érdeklődöm a haveroktól, persze mindenkinek van  hasznos javaslata, egy-két helyre el is visznek autót nézegetni. Nekem mind tetszik.

2007.május 2.
Ez a nap fontos, minden probléma itt kezdődik.
Anyám találkozott  autószerelő ismerősével. Kérdi tőle, tud-e egy megbízható használt kocsit ajánlani.
Persze, hogy tud: éppen most újít fel egy gázos Ladát, amit a lányának szánt, de az kijelentette, hogy nem szégyenkezik egy Ladával.
- Na, ha a saját gyermeked rá mered bízni erre a kocsira, akkor ez nekem jó ajánlólevél. Megvesszük ! Mikor lesz készen a felújítás?
-Két hónap múlva, mert közben egyéb munkákat végzek. Június végén vihetitek ! Levizsgáztatva, friss műszakival !

2007.májustól júniusig
Közben azért nézegetem  az autókat, de : túl messze van; túl drága; túl öreg, nem is ismerjük, majd jól átvágnak bennünket; sokat fogyaszt; mindjárt itt van június vége, várjuk már meg ezt, mégiscsak  
ismerőstől vesszük, aki nem ver át - Misi barátom szerint meg ismerőstől nem szabad kocsit venni - ki tud itt eligazodni?
Különben is használt kocsit állandóan javítgatni kell – én persze nem értek hozzá -jó, ha a szerelő ismeri a kocsit, amit eladott. Meg különben sem sózna ránk olyasmit, hogy a javítgatásra rámenjen a gatyánk is.

2007. június vége
Szerelőnél érdeklődés: mikor mehetünk az ótóért? Július elején mennék táborozni.
Még nincs kész, július végét mondtam.
Június végét  ( május elejétől a két hónap az június vége ) mondtál. Na nem baj, most már mindegy ezt az egy hónapot még kibirom kocsi nélkül. Megyek tömegközlekedéssel.

2007.július vége
Szerelőnél érdeklődés: mikor mehetünk az ótóért?
Be van jelentve műszaki vizsgára, egy hét múlva itt a kocsi.

2007. augusztus eleje:
Szerelőnél érdeklődés : mikor mehetünk  stb
Még nem sikerült levizsgáztatni, rengeteg a vizsgára váró autó. Egy hét múlva biztos itt lesz.

      Egy hét múlva: Még mindig nem  került sorra, várjatok már egy kicsit. Jövő héten száz százalék, hogy itt a kocsi.

      Egy hét múlva: Még minding nincs levizsgáztatva, mert lassú az ügyintézés ( valamilyen új rend szerint központi irányítással működik a dolog – mint tudjuk, az ilyesmi fix, hogy nem működik normálisan.
Nem is működik. Protekciót kell szerezni, hogy sorra kerüljön a Ladánk. Aki lendít egy kicsit a lassan, csikorogva forgó fogaskerekeken ? ( Hogy stílszerű legyek.... )De ki legyen az? Ismerünk mi ilyen embert, aki ezen berkekben „valaki” ? Hát persze hogy ismerünk! Egy rokony méghozzá! Gyors telefon neki: megtudná-é lódítani az ügymenetet?  Higgyük el, mindent megtenne, de az új vizsgáztatási rend  központilag van irányítva, még a felesége kocsiját sem tudta gyorsan levizsgáztatni.
Hát jó, ha eddig vártunk, ….

Egy hét múlva: Szerelőnél érd. Stb. Még  nincs meg a műszaki, várjunk, mert most már csak pár nap.
Na itt már feladtam: újra nézegetem a használtauto.hu-t.  Szebbnél szebb autók kelletik magukat. Azonnal elvihető mind.

2007.szeptember eleje: szerelő jő, hogy lejárt a kocsi biztosítása, meghogy írjuk meg az adásvételit, hogy a  minden a mi nevünkön legyen intézve. De azonnal kell minden, mert holnap megy vizsgázni az autó.Anyám nem normális, mert kifizeti az egy hónap biztosítást, meg az adásvételit is aláírjuk. A biztosítós nőci, aki aznap  több száz kilómétert autózott, képes  este eljönni, hogy megkössük a biztosítást. Rendes csaj.
A személygépkocsit persze még nem kapjuk meg, mert még mindig nincs levizsgáztatva.

Egy hét múlva: Megjelent a szerelő és hozta kocsimat. Levizsgáztatva, friss műszakival.

Pár nap múlva:
át kellene íratni a kocsit a nevünkre.  Eredetiségvizsgálat kell! No, akkor hívjuk az eredetiségvizsgáló embert. Jön is, tizenhétezer forint meg megy.

Ezzel még nincs vége, itt jön a java:
Tücsök, a tacsi kutyunk beteg lett, nem tud menni,orvoshoz kell hordani.  Még jó, hogy van kocsim !
Közben annyira leromlott az állapota, hogy sürgősen el kell vinni Pestre az Állatorvostudományi Egyetemre. Majd eldöntik, hogy kell–e műteni. Ez pénteken délben.  Anyám vitte fel.
A Hungária körúton elment a fék. Képzelhetitek ! Ott a beteg kutya, a ( tilosban parkoló )lerobbant kocsi , egyre a klinikán kellene lenni, mert elmegy az orvos. A telefonja  meg persze lemerült.
Sebaj! Nem részletezem ( mert ez egy másik történet ) de eljutott végül a klinikára, leadta a kutyulit

A kocsim átíráshoz  összeszedett papírjai meg egy dossziéban voltak, amit cakkumpakk magával vitt az útra. Na ezt a dossziét miután elhagyta a lerobbant Szöszmöszt ( mert közben így neveztem el, de ezek után más néven töröm a fejem ), magával vitte, nehogymár a rohadt  gépkocsitolvajoknak tálcán kínálja ( mióta a tesóm Trabantját, a Bözsit ellopták, tart az ilyesmitől ). A később rekonstruált  történet szerint ekkor potyoghatott ki belőle a forgalmi engedély és a törzskönyv!

Ott tartottam, hogy anyám leadta a kutyát , a Szöszmöszt meg  elvitték, hogy megjavítsák, de  este 10 óra körül, rohadt hidegben anyám azt mondta, hogy „ ott egye meg a fene az egészet „.
Elment rokonokhoz aludni.
Másnap  reggel telefonáltak a kórházból, hogy még aznap megműtik a kutyát, délután lehet menni látogatni.( Meg is műtötték – már jó van ) Elment beteglátogatóba, utána meg hazavonatozott. Szöszmösz meg ott maradt, hogy majd tesómék megjavítják, de ő csak egy hét múlva ér rá.
No ! Hogy egyik szavamat a másikba ne öltsem, egy hét múlva tesóm meg is csinálta féket, és hazahozta a járgányt. A dosszié persze ott volt nála, most így utólag visszagondolva ő is kipotyogtathatta a szigorú számadású okmányokat. De ezt akkor még senki sem tudta.

Telt-múlt az idő, anyám közben beteg lett, Kecskemétre járt  orvoshoz, stb. Egy idő után gondoltuk, hogy most már csak nyélbe kéne ütni ezt az átíratást.
Itthon volt a kocsi ( meg a dosszié ), anyám ment átíratni az Okmányirodába.. Odaadja dossziét az ügyintézőnek, mondván itt van minden cucc, válogasd ki mi kell ( ismerte a hölgyet ).
Az átlapozta a sok papírt, de az csak nem találja a forgalmit és a törzskönyvet. Pedig ott van, mert, amikor csinálták az eredetiségvizsgálatot, még ott volt ! De nincs.
Na ekkor kezdődött a nagy keresés:
Kocsiban, lakásban, pesti ismerős lakása, öcsém kocsija,stb. Mindenki keresett kutatott.De csak nem lett meg. Mit volt mit tenni, vissza kellett menni a nagy hatalmú Okmányirodába és közölni, hogy nincs.
Próbáljátok már meg még keresni, mert különben  bonyululttá válik az átíratási herce-hurca.
Jó, akkor még keressük egy – két napot.
Csodák  csodájára másnap telefonált a régi tulaj, hogy valaki postán megküldte neki a forgalmi engedélyt. Törzskönyvet nem ? Azt nem. Így hát a megtalált irattal vissza az O.I-ba, hogy ennyi, nincs tovább, indítsuk be a bürokrácia kerekét. Induljon a móka:  a törzskönyv körözést 15 napi meg kell jelentetni a Magyar Közönyben, stb. Szóval a papírok az O.I-ban, a Magyar Közlöny is megjelent egyszer végre.
No, letelt a 15 nap, telefonáltak, hogy menjünk átíratni.(Ekkor a papírok már másfél hónapja voltak kb. az O.I.-ban, mivel várni kellett a Közlönyre meg a 15 napra) Szóval  mentünk. Közben meg kiderült, hogy lejárt az eredetiségvizsgálat ( hatvan napig érvényes ). Igaz, hogy csak egy-két napja Nane. De hát az ügyintézést már korábban elindítottuk. Kegyelemért esedezve végül átírták a cuccot. Egy kis malőr itt is becsúszott: a számítógépes rendszerükben valami hiba folytán nem lehetett átírni, meg kinyomtatni a forg. engedélyt, de végül ez is megoldódott. El se hiszem:)
Így tudunk mi autót vásárolni.



Címkék: off

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr55269688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LXIR 2007.12.19. 19:38:53

Őszintén gratz a kitartásért : D
Azért máskor ne vegyél se pct, kocsit, lovat, vagy más egyebet ismerőstől mert az esetek 90 % ban rábaxás.

Lady Cellardoor 2007.12.20. 09:28:20

Hát hogy is fogalmazzak szépen... húbazmeg!
Ehhez képest a költözéses mizériánk sehogy sincs. Gratulálok a kitartáshoz!

P.S.: én a kutyának szurkoltam :-D

tori 2007.12.20. 13:59:54

Mikor vege lett ennek az egesznek, nem volt olyan feelinged mint a Jatszma cimu filmben, hogy belepsz a szobaba es ott varnak tapsolva a rokonaid, ismerosied, az autoszerelo, anyud, Tucsok (mert nem is volt beteg, csak ugy tett )? :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2007.12.20. 14:58:15

Hehe, nem jutott eszembe, bár ideillett volna. A szopás meg folytatódik, mivel elecseszett nagy fagyok vannak

tori 2007.12.20. 16:53:39

Majd holnap megyek foldvarra, kapsz egy uveg meggybort, ugy mar elviselhetob a hideg.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2007.12.20. 17:26:54

Örülni fogok neki, köszi:) Jó lesz, sőt már most is jó

brummedli 2007.12.26. 09:29:40

Ezen sokat mosolyogtam, míg végigolvastam. Na ne értsd félre, tényleg szopás, csak így elolvasva....

Pozdi 2008.07.03. 14:14:28

Húúúha..:)

SpockCooper · http://spockcooper.blog.hu 2008.07.03. 22:56:12

Édesanyám szokta mondani, hogy még a legegyszerűbb dolgok elintézéséhez is szerencse kell. Örülök, hogy jól van a kutya. Betehetnél róla egy képet.
süti beállítások módosítása