Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Legenda vagyok (I Am Legend)

2008.01.03. 14:08 koimbra 3 komment

Készen van a nagy mű igen, végre!- dőlhettek hátra a készítők a székükben. Hosszas vajúdás után megszületett. A film Richard Matheson I Am Legend harmadik filmes változata. Még 1997-ben Arnold Scharzenegger volt esélyes a főszerepre, a rendező székbe pedig Ridley Scott ülhetett volna, de a nagy költségvetés miatt nem kezdtek bele a forgatásba. Később Schwarzenegger után felmerült még szereplőnek Tom Cruise és Michael Douglas is, rendezőnek meg Michael Bay neve merült fel és még Guillermo del Toro -t is szerették volna megnyerni. De végül is Will Smith lett a befutó és Francis Lawrence rendezhette meg 150 millió dollárból. Érdekes, ez már nem számít nagy költségvetésnek? Vagy csak nem akartak tökölni ezzel a stúdiónál??


 

Neville(Will Smith) kutyájával él New Yorkban egyedül, magányosan, kétségbeesetten. A város teljesen kihalt, nyüzsgést éjjel lehet csak tapasztalni,de akkor jobb nem mutatkozni. Egy vírus kiszabadult(rákot gyógyító csodaszer mellékhatása), a lakosság nagy része sikeresen távozott , másik fele meg átalakult vámpírszerű lénnyé, amelyek igencsak agresszívan viselkednek és a fény számukra káros. Neville tudós , ő immunis a vírusra , fáradhatatlanul kutatja , keresi az ellenszert. Talán Ő az emberiség utolsó reménye és ha megszólal az órája, hogy közeleg a napnyugta nyakába kapja a lábait, suhan haza, ajtókat -ablakokat bezárja, faja biztonsági rendszerét élesíti, az éjszakai életben részt venni nem egy életbiztosítás.

 

Nem vagyok oda az egy-két szereplős filmekért, de vannak kivételek. Ez a film is ilyen. Megvan a hangulata, izgalmas és néhol klausztrofób. Az alkotás két részre bontható. Az első felében Neville a kutyájával egyedül bolyong, keresi az ellenszert. Akciómentes, de mégis érdekes, izgalmas. A második felében pedig jöhet az akció. A Királyság ötlik fel bennem, aminek az első fele volt a nyomozgatás, második fele pedig a nagy utcai harc.

 

Will Smith nehezen tud hibázni, a Bad Boys meghozta számára a lehetőséget a kiugrásra. Ha nem jött volna neki össze, nem nagyon problémázott volna, a rapbizniszben már volt neve úgyis. A film első fele egyszereplős, néhány flashback-et leszámítva Will Smith van a vásznon, neki kell elvinnie a hátán a produkciót. Ezzel megbirkózik, bár mikor látjuk, hogy félmeztelenül edz inkább hihetnénk róla ,hogy zsoldos és nem pedig tudós.

 

A rendező ,Francis Lawrence eddig csak a Constantine filmet tudhatja a háta mögött, ami nem lett rossz, de furcsa, hogy rábízták a film elkészítését. Mindenesetre jó munkát végzett.A reklám-és videoklipes múltjával megtehette volna, hogy Will Smith lassan becsámpázik a lények közé és bullet time effektussal kisegítve halomra lövöldözi őket, de szerencsére nem tette.

 

Hogy megérte e a stúdiónak a sok várakozás, előkészület , rendező-és színészcsere. Teljesen. A Legenda vagyok decemberi nyitása megdöntötte a Gyűrűk Ura rekordját és azóta is szép összegeket tudhat magáénak.

 

Richard Matheson regényének ez a harmadik feldolgozása. 1964-ben készült az egyik The Last Man on Earth címmel a másik pedig a The Omega Man 1971-ben Charlton Heston-nal. Az elsőnek maga Matheson írta a forgatókönyvét, de végül a producerek annyira beleszóltak az egészbe, hogy nem is adta hozzá a nevét. Jó lenne megnézni ezeket a filmeket is összehasonlítás céljából, de ahogy a mondás tartja: Ami késik...az múlik.

 

Értékelés: 80 %

Érdekesség: az egyik jelenetben láthatunk egy moziplakátot, amin rajta van a Superman és Batman jel. Régebben a Warner szeretett volna egy Superman vs Batman filmet, de végül is jegelték a témát. Vajon ez most azt mutatja, hogy hamarosan számíthatunk arra, hogy bejelentsenek egy ilyen filmet?

 

 

 

 

 

 


Büdzsé: 150 M $
Eddigi amerikai bevétel: 206 M $
Eddigi összbevétel: 332 M $

Címkék: akció iromány sci fi legenda vagyok könyvből film 80 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr47283182

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandee 2008.01.21. 11:34:51

Jó volt a film!:)

Squall 2008.06.19. 16:09:18

Én karmolom ezt a filmet, Will peig már az Amerikába Jöttem óta nagy kedvenc. Azért -véleményem szerint- többet is ki lehetett volna hozni a témából.

COLT 2011.04.18. 18:54:00

Jó kis film, még kb. két éve láttam az HBOn, akkor anno nagyon tetszett HDban, lehet hogy újra megnézem.
süti beállítások módosítása