Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Mackenna aranya (Mackenna's Gold) -1969

2008.01.10. 20:10 koimbra 1 komment

Western éhségét hogy csillapíthatja az ember ha nincs semmi terítéken és  még várni kell a 3:10 Yuma bemutatására itthon? Szétnéztem a régi VHS kazik között és kezembe akadt a jó öreg Mackenna aranya.


„Valahol Nyugaton, úgy ezer évvel ezelőtt élt egy legenda az apacs indiánok között. A legenda egy rejtett kanyonról szólt, amelynek aranyból voltak még a falai is. Mindaddig amíg az apacsok titokban tartják a kanyont, amíg nem nyúlnak az aranyhoz erősek és hatalmasak maradnak. Így szólt a legenda.”


Vadnyugati préri pusztán sheriff lovagol, nem eseménytelen az útja, ugyanis egy öreg indián rálő. Rövid tűzharc után az indián az örök vadászmezőkre távozik. Az apacsnál volt egy térkép, ami az „aranykanyon” lelőhelyét mutatja. Mackenna(Gregory Peck) elégeti, elege van már ebből a témából.. Ő is kereste már ezt a kanyont, rá nem lelt, akárcsak a többi kincsvadász, akik keresték az évszázadok során. Ennek a térképnek a nyomában loholt a hírhedt bandita embereivel. Mackennát elkapják és mivel látta a térképet Colorado megígéri neki, hogy elengedi, ha elvezeti a kincshez. A csapathoz időközben csatlakoznak mások is.


Clint Eastwood nem vállalta a szerepet, így Gregory Peck játszotta el Mackennát. Az alkotók neki is ugyanúgy örülhettek, bár Peck később azt nyilatkozta, hogy ez egy csapnivaló western. Omar Sharif az a bandavezért, az aranyra éhes Coloradot személyesíti meg. Hogyan hogyan hozott össze ilyen érdekes bandát szívesen megnéztem volna, érdekelne, vajon miért vett be a bandába egy-két tagot. Telly Savalas pedig egy aranyéhes katonai parancsnok szerepében tűnik fel.


J. Lee Thompson a Mackenna aranya kedvéért mondta le A majmok bolygója rendezését. Peck és ő már dolgoztak korábban a Rettegés foka filmen. Szinte minden lényeges western elem benne van, talán egyedül csak a városi pisztolybárbaj hiányzik.




Érdekesség: George Lucas-nak a főiskolán azt a feladatot szabták ki, hogy örökítse meg a Mackenna aranya forgatását. Lucas a készülő film során pár ötletet adott a készítőknek. Végül nem a Mackenna aranyáról készített filmet, hanem a sivatagról:)

Címkék: western klasszikus

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr86292615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SpockCooper · http://spockcooper.blog.hu 2008.01.10. 22:21:51

Nekem megvan dévédén. Nagyon jó film Nekem a sivatag tetszik a legjobban benne. A zenéje is szuper.
süti beállítások módosítása