Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Juno

2008.02.12. 20:25 Miecs 9 komment

Juno: másnéven Héra, Zeusz felesége a házasság és a család védőistene, mitöbb egy féltékeny feleség, aki bosszúszomjjal volt telve férje szeretői iránt. Ez a mitológia..

Juno: Juno MacGuff egy 16 éves középiskolás lány, aki mentálisan koránál idősebb, szinte felnőttes már, és mégis hiányzik belőle az elővigyázatosság. Diablo Cody forgatókönyve alapján..

Jason Reitman második nagyjátékfilmje 2007-ben látta meg a napvilágot. Kiváló szereplőgárdával volt szerencséje dolgozni, és mindemellett a zeneszerzők is felejthetetlent alkottak. 

Juno (Ellen Page) egy kíváncsi fiatal lány, aki legjobb barátjával, Paulie Bleeker-rel (Michael Cera) kipróbálja milyen is az a szex. 2 hónap múlva bebizonyosodik, amire gyanakodott Juno, terhes. Nincs szíve elvetetni, Lena (Olivia Thirbly) segít neki adoptáló családott szerezni az apróhirdetésekből. Szülei sem törnek össze, mellette állnak, csak Paulie anyukája nem szerette soha ezt a különc lányt. Juno egy szerető, teljes családot akar a jövevénynek, ezért választja Mark-ot és Vanessa-t. Fél év múlva viszont ők szétmennek, Juno mégsem adja fel, él még az adoptáció. A 9 hónap alatt rájön, hogy szerelmes Paulie-ba, bár a fiú nagyon félénk és nagyon bugyuta a szerelemhez. Ő az egyetlen, aki képes Juno szemébe nézni. Az ő babájuk, az ő génjeiket hordozza magával, de valójában sosem volt igazán az övék. Egy meddő család boldogsága, egy tini pár fájdalma. Juno nem egy áltagos 16 éves, sokkal érettebb annál.
 
Ellen Page lenyűgözően játsza a terhes lány szerepét, nem egy tipikus szerepet, ez annál több. Egy teljesen öntudatos, szinte már makacs, komoly elképzelésekkel rendelkező tini. Szülei sem tudják meggyőzni az abortuszról, ő kiáll az elképzelése mellett, sőt mindent elintéz maga. Természetes egy „elvesztett” gyermek azért a végén mégis csak megtöri a lelkét, de tudja, hogy egyszer itt lesz az ő ideje is. Bleeker szerepére jobb embert nem is találhattak volna, mint Michael Cera. Játéka mindent magában foglal, amit egy hasonló korú fiú érezhet ilyen esetben. Hisz ő sportol, hisz ő sikert ér el, hisz őt „támogatja” a családja, hisz ő anyuka pici fia, akit féltenek ettől a fura szerzet Juno-tól, hisz ők megmondták, hogy tartsa távol magát. De Bleeker annyira esetlen, hogy senki nem hiszi el, hogy képes volt arra, hogy megtermékenyítsen egy lányt. Kapcsolatuk kibontakozása pedig egyszerűen gyönyörű. Megtörtént, ami megtörtént, ez már egy kapocs, nem a következmény, hanem az aktus egy kapcsot már létrehozott köztük, egy szorosabbat mint a barátságuk. Azt hiszik, menni fog ez barátságként tovább, de Bleeker zavarban van Juno jelenlétében, Juno pedig féltékeny lesz szépen lassan. Mindent Juno kezdeményez, hisz Paulie még az első lépések megtételére sem képes. Természetes Jennifer Garner által játszott Vanessa-t és Mark karaktere Jason Bateman által megtestesítve is említésre méltó. A konzervatív, szigorú szabályokhoz kötőtt feleség és a szabadelvű, elnyomott férj kínlódása; Mark már nem bírja az elnyomást, de nem merte eddig magának sem bevallani. Utánozhatatlan családi dráma zajlik le köztük.

Számomra megérdemel egy Oscart. 10ből 9 és felet kap.. kapna többet is, de 10et stílusosan nem illik elhamarkodottan adni, mert lehet h még valamikor lesz ennél is jobb film.

 

Címkék: kritika dráma 95 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr30332805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ödönci 2008.02.13. 20:42:29

Az egyik legjobb film, amit mostanában láttam. Ellen Page a legjobb benne. Jó a kritika:)

kakukk 2008.02.14. 16:48:54

A mitológiát belekverni kicsit furcsa, de tetszik:) Egyébként jó film volt, a No Country-val ellentétben,amiről nemrég olyat olvastam egy oldalon, hogy nem hülyéknek való film, szerintem oda se megyek vissza többet. Remélem a Juno nyer az Oscaron.

Miecs · http://filmdroid.blog.hu 2008.02.14. 17:08:35

csak azért mertem belekeverni, emrt JUno is elmondja h Zeusz feleségéről kapta a nevét.. :D pedig nagyon úgy néz ki sajna h a No country fog nyerni... :S én is a JUnonak adnám amúgy..

proktor 2008.02.14. 19:05:48

A Junonak nem sok esélye van, úgy érzem, mivel a nagy, üüüber, túlértékelt drámákat futtatják majd. Pedig a Juno a mezőnyben egy üde színfolt, nem baj, a bevétele magasan veri az összes többit. Jííííhááááááá

hugogo 2008.02.15. 17:25:31

Mikor hallottam róla nekem egyből Héra jutott eszembe valamiért, és tessék, tudtam, hogy van valami köze hozzá:) Aztán meg is néztem a filmet persze, hatalmas, majdnem el is pityeredtem rajta, de azért mégse

VVega · https://debugme.eu/ 2008.03.05. 19:55:04

proktor: mert ugye a bevételnek kéne döntenie? Főleg az amcsinak...
Fenntartom, hogy abszolút nem volt méltó párja a többi jelöltnek.
Ettől függetlenül jó persze.

dzsizell 2008.03.13. 21:00:54

Én csak azt bánom, hogy MIECS nem ír túl gyakran:( Félre ne értse senki, Koimbra is jókat ír, de MIECS-csel két külön stílust képviselnek...írhatna gyakrabban, ne legyen lusta.:) Egyébként nagyon jó film a Juno

Miecs 2008.03.13. 21:17:42

Köszönöm az elismerést, jól esett. És hidd el én lennék a legboldogabb ha a lustaságomon múlna h mennyit írok.. manapság örülök, annak is h ha van annyi időm, h rá tudjak nézni egy nap a blogra

mindig 2010.02.10. 21:43:58

hali
üdv. mindenkinek.
erről a filmről én is írtam egy rövid bejegyzést, a blogomba.de olvasva a te véleményed úgy érzem mintha két különálló filmet néztem volna meg én is, meg te is.
igaz mindenki másként lát egy filmet,
én egy dolgot szerettem az egész filmben a kezdetén felvonuló grafikai megoldást. sokaknak ezért is javasoltam, hogy megnézzék,azt már nem is értem hogy is kaphatott Oscart. eléggé hiteltelen, egy amerikai 16 lánynak fogalma sincs a horror filmek nagy atyjáról, nem hogy még vitázni hogy melyik film jobb vagy sem, stb.
és főleg nem a görög mitológiáról.
süti beállítások módosítása