Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Mézengúz (Bee Movie)

2008.02.17. 18:08 koimbra 7 komment

 

Évtizedekig a Disney egyeduralkodó volt a rajzfilmek piacán, ugyan nem túl gyakran jelentkeztek mesével, de mikor mégis mozikba került egy ilyen alkotás tömegével nyomultak a mozikba az emberek. Aztán új stúdió lépett a színre, a DreamWorks , egyik fejese a Disneytől elbocsátott Jeffrey Katzenberg, tehát volt már tapasztalata a mesevilág óperenciás tengerén. Az eredmény sikeres volt, de már más stúdiók is bele-beleszóltak a kiéleződő versenybe, egy évben már akár több, mint féltucat rajzfilmre is beülhetünk a moziba. A nagy rivalizálás azonban a minőség rovására ment, ez pedig főleg a DreamWorksnél érezhető, évek óta csökken a mesefilmjeik élvezhetőségi foka, ennek legújabb bizonyítéka a Mézengúz. Nehéz megállni a lejtőn, érzésem szerint lesz még rosszabb is. Szomorú.

 

Ezúttal is beszélő állatok a főszereplők, méghozzá a méhek. Barry B. Benson egy méh, most végezte el a fősulit (3 nap alatt, mert ez ott ennyi idő) és máris állhatna melóba. Azonban mielőtt még munkájával segítené a kaptár (nem, nem a Resident Evil) fennmaradását, szeretne egy kicsit szétnézni a külvilágban is. Az egyik legfontosabb szabály: Nem szabad az emberekkel beszélni. Ugyanis a méhek tudnának rendesen kommunikálni velünk. Természetesen megszegi a nagy tiltást, szerez is egy „emberbarátnőféleséget”. De arra is rájön Barry, hogy az emberek elveszik a mézet az a méhektől és megeszik. Ezért beperli az emberiséget.

 

Szép színes meg minden, de belül üres, humortalan, hangulattalan. Egy nagy felfújt lufi. Erre még rátesz egy lapáttal a sok hülyeség, amit beleszőttek ebbe a műbe. Oké, egy mese nem átlagos, tele van fantázia alkotta dolgokkal. Élvezem, ha egy patkány főz, ha a Farkas oknyomozó riporter és kapucnis pulcsit hord vagy ha egy nagy zöld ogre baktat a vásznon, de akkor már az arcomat kaparom (a fal helyett), ha egy férfiember a méhre lesz féltékeny. Jó, hogy már nem csattant el valami puszi a csaj és Barry között. Szintén megfeküdte a gyomrom ez az egész tárgyalás. 150 milliót költettek erre a mesére? Úgy kell nekik!

 

Szívesen mondanék valami pozitívat is a Mézengúzról, de nem nagyon tudok. Az egyetlen említésre méltó dolog talán az, mikor bogarak utaznak a szélvédőn jelenet.

 

 

A film elején tájékoztatnak minket arról, hogy a méhek nem tudnak repülni, legalábbis a fizika törvényei szerint, mivel a szárnyuk túl vékony viszonylag nagy termetű testükhöz képest. Így lehetetlenség a levegőben maradni. Tehát a méhek ügyesek, aki meg kijelentette ezt róluk biztos egy nagyokos lehetett. Te is okos leszel, ha messzire elkerülöd ezt az alkotást. Szigorúan csak 6 éven aluliaknak.

 

Értékelés: 15 %

 

Előállítási költség: 150 millió $

Amerikai bevétel: 126,6 M $

Eddigi összbevétel: 283 M $

 

Hangok

 

Barry B. Benson  Jerry Seinfeld  Takátsy Péter
Vanessa Bloome  Renée Zellweger  Pápai Erika
Adam Flayman  Matthew Broderick  Lippai László
Ken  Patrick Warburton  Csík Csaba Krisztián
Layton T. Montgomery  John Goodman  Verebély Iván
Mooseblood  Chris Rock  Görög László
Janet Benson  Kathy Bates  Halász Aranka
Martin Benson  Barry Levinson  Rosta Sándor

 

 

Az előzeteseket itt nézheted meg

Címkék: mese animáció iromány 15 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr54343027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Hungarian 2008.02.17. 21:26:23

Pont az a jó ebben a filmben, hogy jópár tudományos tényt meghagy, s tréfába ágyazva tudatja azt a nézővel. A "biztos egy nagyokos" gondolom az első, méheket behatóan tanulmányozó biológusszerű illető lehetett, vagy valaki hasonló. A "férfiember a méhre lesz féltékeny" pedig bőven eredetibb húzás, mint az, hogy háromévente "egy nagy zöld ogre baktat a vásznon". Színes, az tény, és az is, hogy Speier Dávid újfent remek munkát végzett. Világraszóló virágraszóló! 6 éven alul pedig szvsz csak a színesség élvezhető.

Kérdés: a magyar hangokról az infó honnét származik?

The Hungarian 2008.02.17. 21:46:45

Jól tetted:) Erre tippeltem.

The Hungarian 2008.02.17. 21:48:24

Most látom, hogy az 1. kommentben elírtam a poénos szöveget. Tehát mégegyszer: "Világraszóló virágraszóró!"

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.02.17. 21:57:30

Jó a nagyokost én is úgy értem, hogy tudósféleség. Nem rosszindulatúan akartam leírni, de végülis ez vehető ki belőle:)

sjbee 2008.02.17. 23:51:59

Eddig sem akartam megnézni...

figolo 2008.02.19. 15:55:56

Teljesen igaz, a Dreamworks süllyed lefelé minőségben,legalábbis a mesék terén. A Mézengúz már igencsak szar volt. A Shrek harmadik része se ütöte már meg az első kettő színvonalát. Mikor volt ezeknek utoljára jó meséjük? Shrek 2, vagy a Szinbád
süti beállítások módosítása