Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Sztár voltam: Dolph Lundgren

2008.03.22. 13:37 koimbra 6 komment

Kevés színész mondhatja el magáról, hogy a judó és karate ismeretek mellett vegyészdiplomával rendelkezik. IQ-ja 160-as és 5 nyelven beszél. Ezek után inkább Nobel-díjas tudósként vagy bankvezetőként képzelnénk el és nem olyan emberként, aki a 80-as évek végének és a 90-es évek elejének egyik ismert akciófilm sztárja vollt.

A filmezés közelébe akkor került először, mikor Gracie Jones (Conan, a pusztító) énekes-és színésznő testőre volt, egy ideig jegyben is jártak. Később megismerkedett Chazz Palminterivel, aki összehozta egy színiiskola tanárával, így a színészkedés rejtelmeibe is belekóstolhatott.

Sokan szeretnék úgy kezdeni a filmes karrierjüket, mint Lundgren. Kezdetnek egyből 3 ismert filmben szerepelhetett. 1985-ben debütált a vásznon, egy James Bond filmben, a Halálvágtában (Gracie Jones is benne volt). Ugyanebben az évben kapta meg a Rocky 4-ben (300 millió dolláros bevétel) Balboa ringbeli ellenfele, a kősziklának is kinéző Drago szerepét, kinek ütéseibe nem csak Rocky csontajai remegtek bele, hanem a nézők fogai is összekoccantak. Bizonyára nem csak én szurkoltam hevesen Stallonénak, mikor összecsapott Dragoval. Stallonét sikerült egyszer úgy megütnie, hogy 4 napig feküdt utána kórházban.


Lundgren ezután a világűrben tett rendet He-Man-ként (17 millió dolláros büdzsé, amerikai bevétel 17 millió dollár). A figurák már ismertek voltak, mint híres Mattel játékok.  A filmet Arany-Málnára jelölték a legrosszabb férfi mellékszereplő kategóriában. A rendező Garry Goddard sem rendezett filmet ezután egészen 2002-ig, akkor is csak egy rövid animációs filmet. A He-Manből remaket csinálnának, legalábbis nem olyan rég erről pletyiztek.


Lundgren két év után lépett ismét kamera elé 1989-ben, amiben megint egy kemény orosz KGB ügynököt alakított a Vörös skorpió (16 milliós büdzsé, am. bevét 4 millió dollár) amerikai-dél-afrikai-namíbiai akciófilmben. Jellegzetes momentum a hasonló filmekben, hogy a rendíthetetlennek hitt orosz katona/ügynök végül átáll a másik oldalra, ebben sem volt ez másképp. A Vörös skorpió kapott még egy második részt, de ebben már Lundgren nem szerepelt.


1989-ben egy képregényfigurát személyesíthetett meg, magát a Megtorlót, ami mérföldekkel jobb volt, mint a legutóbbi Thomas Jane főszereplésével. Magyarországon a Büntető címet kapta. A rendező pedig a film után nem állt kamera mögé többet, csak egy tévésorozat első része szerepel a neve mögött, mint rendező. A Dark Angel után forgatta a svéd judós az egyik legismertebb filmjét, a Leszámolás Kis-Tókióban (Showdown in Little Tokyo), amiben együtt játszott Brandon Lee-vel. Tia Carrere (kis videó lenn) erősítette a női vonalat, Cary Hiroyuki-Tagawa pedig a kötelező gonosz figurát alakította, mint mindig. A film videón aratott nagy sikert, a mozikban csak 2 millió dollárt hozott össze.


1992-ben együtt játszhatott a korszak másik nagy akcióhősével, Jean-Claude Van Damme-al a Tökéletes katonában (101 millió dolláros bevétel össz.). A filmben egymást gyepálták, kíváncsiak is voltak erre sokan. Ezután viszont már nem sok babér termett számára (sem). A rendező Roland Emmerich ezután készíthette el a Csillagkaput.


A Sivatagi lavinában (Joshua Tree)egy autóversenyzőt alakít, akit korrupt zsaruk üldöznek hamis váddal, a saját sarukat kennék rá. A film után sokan a főszereplő csaj (Kristian Alfonso) képét szerették volna megszerezni. Mindenki azt kérdezte: Neked van képed róla? A válasz nem volt mindig. Ez az akciófilm is megbukott, csupán csak 4 millió dollárt eredményezett.


A Halálos viadal (Pentathlon) akció után a dzsungelben harcolt a Dzsungelháború filmben, aholis egy profi zsoldost alakít, kit megbíznak, hogy egy szigeten szerezze meg a lakosoktól a bányajogokat. De mikor a helyszínen szembesül a feladattal a megbízói ellen fordul. Ismerős helyzet.(Michael Dudikoff a videókorszak egyik ismert alakja is bevállalt egy dzsungeles filmet, a Dögcédulásokat.)


Majd jött a Johnny Mnemonic – A jövő szökevénye (Johnny Mnemonic), amelyben utcai prédikátorként tűnt fel szakadt ruhába, szakállasan, hosszú hajjal tűnt fel, a szerep is kissé őrült volt. A sci-fi akciófilm igazi főszereplője Keane Reeves. A művet a kritika lehúzta és a nézőknek sem tetszett, bukás volt (19 m $ bevétel).


Ezek után már nem nagyon kellett keresni mozikban. A videótékás karrierje 1996-ban indult a Csendes pusztítóval (Hidden Assassin). A filmet Russell Mulcahy rendezte, aki legutóbb a Resident Evil harmadik részét szállította. Ezzel együtt kb másfél tucat filmje jelent meg mindmáig csak dvd-n/videón tőle, min pl. Tűzlovag (The Minion), Sárkányok harca (Bridge of Dragons) vagy a Gyilkos hajsza (Direct Action).


1998-ban ő is együtt dolgozhatott John Woo-val, de ez a film a Black Jack a televízió számára készült. Úgy emlékszem, hogy ez első része lett volna egy akciósorozatnak, de nem lett semmi a sorozatból. A tévéfilmben (akcióban) egy Jack Devlin nevű testőrt alakít, aki egy akciója balul sül el, egy fénygránáttól megvakul, de felépül, tovább folytatja a testőrködést. Viszont az előző ügyfele (aki időközben elhalálozott) lányát magához veszi.

 

Japában órát reklámozott, ami olyan sikeres volt, hogy 18 hónapig ment a tévében.


Rendezőként is kipróbálta magát, nem is egy, hanem 4 filmben.

2004 - Terrorcsapda (The Defender) -Jerry Spiegel az USA elnöke volt ebben.

2005 - Keleti bosszú (The Mechanik)

7007 - Diamond Dogs (itt nincs feltüntetve)

2007 - Missionary Man

A The Mechanik-ot láttam tőle legutóbb, nem volt egy hatalmas hú de jó film, de élvezhető, hangulatos alkotás. A változatosság kedvéért Lundgren ebben is egy orosz volt kommandóst játszik, kinek egy napon megölik a családját. Később lehetősége lesz a visszavágásra. Na és mit csinál a jó öreg kommandós ilyenkor? Visszavág...nem szarozik, kill'em all.


Szóval Dolph Lundgren karrierje szépen indult, majd sajnos pár év alatt a tékákban kötött ki. De még mindig jobb filmekben szerepel, mint Van Damme, Seagal (neki nincsenek is nézhető filmjei mostanában, sőt a verekedési jelenetekben is látszik, hogy más harcol helyette), vagy Dudikoff.

 


No és itt Tia Carrerével pancsizik meg miegymás.

 


Címkék: hírességek

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr48392228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SpockCooper · http://spockcooper.blog.hu 2008.03.22. 17:32:48

Az előző FHM-ben van vele egy interjú, értelmes pasas.

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu 2008.03.22. 17:48:47

Régebben vettem a CKM-et, elment vele pár óra az olvasgatásával, majd eléggé rossz lett, átváltottam az FHM-re, ami szintén jó volt egy ideig. De aztán azt is átlapoztam a végén 10 perc alatt.


Egyébként meg nem értem, hogy egy okos ügyes ficak miért filmezik? Több pénzt keres ezzel?

groundwalker 2008.03.22. 20:09:22

Hát ezt nem gondoltam volna róla (160-as IQ)... :D

Jó írás ez a B filmek másik harcosáról, az előző (Van Damme-os) is tetszett.

Seagal, Dudikoff mondjuk őket annyira nem bírom, de Wesley Snipes is hasonló kaliberű szerintem mint Van Damme, Lundgren és a többiek, legalábbis én közéjük sorolom (bár ő sokkal A-sabb, de valahogy mégis)...

Egyébként meg gondolom akkor azért csinálja, mert élvezi a filmezést, hiszen ő nincs annyira rákényszerítve mint mondjuk az alulról jött Van Damme. Erre tippelek.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.03.23. 19:05:17

Na azért Wesley Snipes-nak van pár nagyságrendekkel jobb filmje, mint az itt felsorolt urak bármelyikének.
Én mostanában Maxim-ot veszek és le is köt a kb. 3 órás vonatozások alatt.

trixy 2008.03.28. 18:21:35

Faja összeállítás, ki lesz a következő? Chuck Norris esetleg?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.03.29. 09:46:08

Chuck Norris még most is sztár, róla nem lehet ilyet készíteni:) Sharon Stone-ra gondoltam, róla írok szerintem legközelebb...esetleg Seagal és Michael Douglas fordult meg a fejemben.
süti beállítások módosítása