Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Az éjszaka urai (We Own the Night)

2008.03.27. 17:55 koimbra 3 komment

 

Kokain, heroin és egyéb hasonló szerek világábán játszódó filmeket valószínűleg helyből fel tudna sorolni minden mezei mozibuzi is. Legutóbb az Amerikai gengszterben láthattuk Denzel „My man” Washingtont kábszerrel üzletelni, de végül ő is megszívta, méghozzá nem füvet, hanem a fogát.

1988-ban járunk, Bobby Green menő klubbot irányít, teszi ezt nagyon jól. Nevét megváltoztatta, nem szeretné, hogy valaki is azonosítsa őt a rendőr rokonaival, nevezetesen apjával (Robert Duvall), aki főkapitány és testvérevel (Mark Walhberg), akit most léptettek elő. Egy nap azonban felnyitják a szemét, a klubbjában űzi nagyban a drogbizniszt az orosz maffia. Ezt ő eddig észre sem vette, bulizik,dől a lé, csili-vili minden, így nem csoda ha elsiklik ilyen „apróságok” felett. Segítségét kérik, férkőzzön még jobban a klubtulaj és azon belül a ruszki hatalmasok bizalmába. Bobbynak nem is tetszik az ötlet, de miután az öccse ellen gyilkosságot kísérelnek meg teljes erőbedobással az ügy mellé áll.

Mindig lehet forgatásokról híreket hallani, miszerint most ez meg az a sztár balhézott össze, örök életre utálni fogják egymást, de előfordul, hogy annyira összebarátkoznak, megkedvelik egymást, hogy összejönnek még egy-két film erejéig. James Gray kamerája előtt játszhatott Mark Walhberg és Joaquin Phoenix, a film címe pedig A bűn állomásai. A bűn témáját kavarta kissé össze ismét, tette bele a mixerbe, majd így tálalta a nagyérdeműnek a harmadik rendezését.

A színészek hozzák a szokásosat, Mark Wahlberg ismét előveszi a „Ki a legtökösebb kerek e vidéken, ha én nem” arcát, Joaquin Phoenix képéről meg a világfájdalom sugárzik. Ez tőlük elvárható, Robert Duvall pedig szintén rutinosan hozza az öreg fiait féltő zsarut.

Eva Mendes pedig csak a neve miatt van jelen, a szokásos jó csajt betöltő teret ő testesíti meg.Ő sem ezért fog elismerést kapni, esetleg a Playboyban. Az alakításokban ne várjon senki meglepetést tehát.

Családi dráma, krimi, gengszter-és bosszúfilm, ami hiányzik az a feszültség, habár nyomokban fellelhető. James Graynek egy nézhető-élvezhető tisztességes színészi alakításokkal teli mozit sikerült ledirigálnia, de nem törekedett a megújulásra, így alkotása nem emelkedik ki a tucattengerből, csak itt-ott csillan meg valami A legnagyobb negatívuma pedig Bobby cselekedete, aki a sötét oldal határmezsgyéjén egyensúlyozva lesz hirtelen besúgó. Az hogy miért érthető, de a hiányérzet ettől még megmarad.

Egy ilyen gárdával és egy orosz maffia sztorival lehetett volna egy kemény krimi-drámát összehozni, ami ha nem is vág gyomorszájon, de azért elégedetten csettinthetünk utána. Nem jött össze, majd pár év múlva, ha összeáll a csapat ismét...ahol talán már nem hagyják ki a lehetőségeket.

  

Értékelés: 60 %

Azért az éjszaka urai címből elsőre szerintem egy vámpírfilmre lehet asszociálni.

 

Büdzsé: 21 M $

Amerikai bevétel: 28 M $

Eddigi összbevétel: 48 M $

 

imdb:7,2

rottentomatoes:54 %

szereplők:
Joaquin Phoenix (Bobby Green)
Eva Mendes (Amada Juarez)
Mark Wahlberg (Joseph Grusinsky)
Robert Duvall (Burt Grusinsky)
Oleg Taktarov (Pavel Lubyarsky)
Alex Veadov (Vadim Nezhinski)

 

Címkék: krimi iromány dráma 60 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr50399401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.03.27. 19:40:36

Egynek nem rossz. Az tény, hogy feszültség meg ütős akciójelenetek nincsenek benne.

SPOILER ON
Az autós üldözéses jelenetnél olyan bután és életszerűtlenül cselekszenek a szereplők, hogy majdnem eldobtam az agyam. A vége meg...akkora klisé mint ide Irak.
SPOILER OFF

River&Joaquin fan 2008.03.28. 23:05:20

kedves emberkék. Szerintem ,Ti, nagyon félreértelmeztétek a film lényegét, eszéjét, és mondanivalóját. ennyi.

tomboy 2008.03.29. 00:39:23

Egy film lényege az kellene, hogy legyen, hogy kedveljük, hogy szórakoztasson. Én láttam a filmet és ne mesélje be senki nekem, hogy ennek magvas mondanivalója van. De persze a hardcore rajongók a kedvencük filmjében mindig a nagy mondanivalót keresik, ami megszabhatja életük hátralévő részét.
Kíváncsi lennék, mi lenne az a hatalmas mondanivaló
süti beállítások módosítása