Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Bajok Harryvel (Trouble with Harry)

2008.03.29. 20:20 Miecs 7 komment

A címet leírva a gondolat mosolyt csalt az arcomra. Nyílvánvaló, hogy most egy jó páran azt hiszik, hogy Harry Potter-rel vannak problémáim, de nem így van. Jelen esetben felejtsük el a modern világ, a mai filmek csodáját és repüljünk vissza az 50es évekbe.

1955ben Alfred Hitchcock megalkotta ezt a tőle szokatlan filmet. Mindenkinek a fejében Hitchcock neve hallatán a Psycho és hasonló kaliberű filmek jutnak az eszébe. Hiszen ő erről ismeret főleg az emberek körében. Mégis néma filmek, thrillerek, hangos filmek, fekete komédiák, suspense technika köthető a nevéhez. Jelen esetben egy fekete komédiát említettem. Méghozzá a Bajok Harryvel (Trouble with Harry) című csodálatos alkotást.

Harry valójában nem aktív résztvevője ennek a filmnek, mégis róla szól a film. Hogy miért? Mert már a film felénél úgy gondoljuk, hogy valaki tűntesse már el örökre Harry-t, mert már elegünk van a folyamatos gondokból. Tudniillik Vermont idillikus környezetében, egy kisfiú játszadozva talál egy hullát. A Kapitány nyúlra vadászós kedvében volt, ám valószínüle egy golyó mellé ment és szegény Harry látta kárát. Most pedig itt a probléma, hogyna is tűntessük el a holttestet. Sam Marlowe is segít megoldani a problémát, de mégsem csak a holttest eltűntetése a legnagyobb probléma. Megjelennek a jelentkezők, akik Harry halálát okozhatták. Vicces, néhol kissé lehetetlen, néhol már a szöveg csal mosolyt az arcunkra, de nem szándékosan írták azt viccesre.

Bár a helyszín valós környezet és nem csak stúdió felvételekről van szó, hiszen a mai napig fellelhető Vermont kisvárosában a helyszín, ám néha olyan a megvilágítás, mintha egy stúdió lámpáit kicsit túl erősre vették volna. (Javítás: belátom, hogy ez új infó számomra, de nemrég tudtam meg, hogy valóban vannak benne stúdió felvételek, amit egy tornateremben vettek fel, mivel Vermont csodálatos őszi városkáján szélvihar söpört végig, ennek következtében az összes levél lehullt a fákról. Azokat összegyűjtötték és a stúdióban egyesével felaggadták a faágakra.)

Mindenesetre a szereplőket is jól választották meg. Jennifer Rogers szerepében Shirley MacLaine, akinek ez volt az első igazi filmes szerepe. Bár rövid, szinte fiús a haja, alakja és karaktere tökéletesen megfelel a kor szépség ideáljának. Mitöbb titokzatos, érdekes, néhol butuska, néhol nagyon is komoly nő érzetét kelti. John Forsythe, aki már túl volt addigra jópár filmen, keltette életre Sam Marlowe karakterét, tökéletesen.

Mindenkinek ajánlom, remekmű. Nincs mit értékelni rajta, pontosabban nincs jogom értékelni rajta.

Címkék: klasszikus blackcomedy

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr15402420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.03.29. 20:43:52

Ez érdekes, húsz perccel előtted írtam egy Hitchcock filmről én is :)))
Ezt még sajnos nem láttam, de pótolom amint lehet.

Miecs 2008.03.29. 21:17:32

noh ezt nem tudtam :D de örülök h olyanról tudtam írni amit nem sokan láttak még :D

SpockCooper · http://spockcooper.blog.hu 2008.03.29. 22:11:20

Én már láttam és nagyon tetszett, asszem meg is van videón. Ha nem raktam volna el évekkel ezelőtt a videóimat a szekrény aljára meg is nézném. Megyek turkálni...

foszter 2008.05.03. 22:23:20

Az egyik legjobb Hicskok:) film szerintem. Hitchcock elég sok filmjét láttam, elég jól nyomta, kár hogy az Akadémia csak egy életmű Oscarral szúrta ki a szemét, majd esetleg ha láttok még tőle valamit, szívesen olvasnék róla.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.05.04. 17:20:57

Na láttam én is, tetszett nekem is, írtam is róla :) Ha nem baj, beszúrom ide: halfpecssquad.blog.hu/2008/05/03/bajok_harryvel_the_trouble_with_harry

toki 2008.06.19. 15:42:57

Ez is alapfilm!
Off: körbenéztem az oldalon és láttam már az elején, hogy ketten kezdtetek neki a blognak. A vizsgaidőszaknak mindjárt vége, MIECS mikor ír? Filmszakos, tehát elméletileg gyakran tudna írni erről, arról, érdekességről, nem kritikát értem, de ezt ki lehet használni, hogy pár érdekes dolgot megoszt az emberrel, de mondjuk jöhetne kritika is

xyz 2008.06.20. 09:25:58

Napokban láttam én is, tetszett...

Átnéztem a blogot, egész jó. Én is megkérdezem, hogy MIECS miért nem ír, ha ő a filmszakos sok jó dolgot érdekességet tudna írni.
süti beállítások módosítása