Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Missing in Action: Sean Connery

2008.04.06. 16:51 koimbra 2 komment

 

Edinburghben született Skóciában. Az iskolából kimaradt, mivel a családja anyagi helyzete nem volt jó, így dolgoznia kellett. Kezdetben segédmunkásként, aktmodellként és életmentőként tevékenykedett, majd jelentkezett a Király Haditengerészetbe. Aktívan sportolt, 1953-ban bronzérmes lett a Mr. Univerzum versenyen. Jövőjét profi futbalistaként képzelte el, a Manchester United meg is hívta a csapatába, de ő mégis a nemet mondott a felkérésre.

 

Karrier: 1954-ben kapta első filmes szerepét a Lilacs in the Spring-ben, a stáblistán itt még fel sem tüntették a nevét. Az MGM-nél kötött szerződést, több mozi-és tévéfilmben tűnt fel mellékszerepekben. A kiugrást a Dr. No hozta meg számára, ő alakíthatta először James Bondot 1962-ben. Szintén ebben az évben szerepelt még egy híres háborús filmben a Leghosszabb nap (The Longest Day), ami 3 órás volt. 1971-ben a Gyémántok az örökkévalóságig Bond film után kijelenti, hogy nem fog többé az MI6 ügynök bőrébe bújni, de 1983-ban mégis visszatér utoljára a híres kém szerepében a Soha ne mondd, hogy soha filmben.

A 70-es években sokan James Bonddal azonosították őt, ezért megpróbált kitörni a skatulyából, így mindent elvállal, krimi, dráma, sci-fi, háborús film, stb. Többek között szerepelt a Gyilkosság az Orient Expresszen (Murder on the Orient Express) Agatha Christie könyvéből készült Poirot alkotásban, a Zardoz sci-fiben, és a Híd túl messze (A Bridge Too Far) van háborús filmben.

A 80-as években már sikerült végleg elismertetnie magát. Oscar-díjat kapott az Aki legyőzte Al Caponét Brian De Palma krimiért, szerepelt a sokak által ismert Hegylakó filmben is (ami azóta már eléggé lejjebb adta a színvonalát). 1989-ben az egyik legismertebb régész apját (Indiana Jones) alakította, majd 1990-ben egy szovjet tengeralattjáró kapitányát alakította a Vadászat a Vörös Októberre (The Hunt for Red October) John McTiernan rendezte thrillerben. A Kevin Costner-féle Robin Hoodban pár pillanatra tűnt csak fel, de ezért kerek egymillió dollárt kapott. 1993-ban az akkori egyik legismertebb akciósztárral, Wesley Snipes-szal forgatta a Gyilkos napot (Rising Sun). 1995-ben pedig ő lehetett Arthur király az Első lovagban (First Knight). 1996-ban az egyik legjobb akciófilmben szerepelt, a Michael Bay által rendezett A sziklában (The Rock).

A Briliáns csapda után már nem igazán vállalt szerepet. A 2000-ben bemutatott Fedezd fel Forrestert (Finding Forrester) után csak a 2003-as A szövetség (LXG), ahol összebalhézott Stephen Norrington (Penge) rendezővel. Mindkettő a másikat okolta, hogy a film nem lett nagy siker (de azért nem teljesített rosszul).

 

Jövő, kilátások: nem vállal el szerepet, 5 éve nem láthattuk semmilyen alkotásban. Az Indiana Jones negyedik részéhez szerették volna megnyerni, de nem sikerült. Nem is olyan rég azt nyilatkozta, hogy szívesen szerepelne egy Bond filmben ismét, de csak mint gonosztevő.

 

Magánélet: Sean Connery tehát békésen pihen, botrányoktól mentes életet él. Elmondhatja, hogy a legnagyobb rendezőkkel dolgozott együtt, több filmklasszikus fűződik a nevéhez.

 

Magánélet: 2003-ban mindkét szeméről hályogot kellett eltávolítani, 2006-ban pedig egy egy operáción esett át, a veséjén volt egy tumor. Jelenleg második feleségével él a francia-marokkói Micheline Roquebrune-vel. Az első házasságából született egy fia, Jason Connery, aki maga is színész, bár nem olyan sikeres, mint az apja. Jason-nek van egy lánya, kinek neve Mia Sara, aki dettó színész(nő). Aktívan segíti a Skót kormányt.

 

Egy aszteroidát is elneveztek róla: 13070 Seanconnery


 

Segítségemre volt a wikipedia és az imdb.
Címkék: missing in action

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr99413766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tori 2008.04.06. 18:15:36

Kíváncsi vagyok, hogy mikor részegen aláír tudja-e hány u-betűt kell rajzolni, mielőtt elegánsan lefelé irányítja a tollat.

Eliathen 2011.01.24. 23:24:18

2006-ban pedig egy egy operáción esett el - helyesen: esett át.
süti beállítások módosítása