Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A 10 legjobb horror, aminek van valóságalapja

2008.06.07. 17:16 koimbra 45 komment

10. A rettegés háza (The Amityville Horror) -1979
A Jay Anson író által magáénak vallott valós történeten alapuló Rettegés Háza című film egy Long Island tengerpartján elhelyezkedő nagy házról szól, ahova három gyermekével beköltözik George és Kathy Lutz, a fiatal házaspár, abban a reményben, hogy álmaik házát találták meg, az álom azonban rettegéssé válik.


A filmből Michael Bay cége készített feldolgozást azonos címmel.




9: Megszólít az éjszaka (The Mothman Propechies)
-2002
Egy nyugat-virginiai kisvárosban éjszakánként szárnyas teremtmények jelennek meg a házak között. John Klein (Richard Gere), a feleségét gyászoló újságíró a helyszínre utazik, ahol megdöbbenve tapasztalja, hogy a teremtmények épp olyanok, mint azok a fura lények, akiket Klein haldokló felesége rajzolgatott. A környékbeliek azt állítják, hogy ők jól ismerik a férfit. A tér átalakul, Klein váratlanul egy idegen kisvárosban találja magát, melynek folyója fölött különös fény ragyog, lakói pedig ugyanazt álmodják: éjszakánként egy közeledő szárnyas lényt látnak maguk előtt.


8: Két test egy lélek (Dead Ringers)-1988
Elliot és Beverly Mantle egypetéjű ikrek - elválaszthatatlanul összetartoznak. Mindent megosztanak egymással - virágzó torontói nőgyógyászati rendelőjüket, vagyonukat, sőt még szeretőiket is. Elválaszthatatlanok mindaddig, míg fel nem tűnik Claire, a gyönyörű színésznő. Ő aztán nem hajlandó megosztani magát a két testvér között, akik közül az egyiket csak a bujaság, a másikat csak a romantikus szerelem érdekli. Beverly folyamatos erőfeszítése, hogy megtalálja az igazi szerelmet, kezdi elválasztani egymástól a testvéreket, s Beverly-t az őrületbe kergeti. Amikor Elliot rájön, hogy azoknak a testvéreknek, akik mindenüket megosztják egymással az őrületben is osztozniuk kell, az ikrek hátborzongató harcba kezdenek a köztük levő kísérteties kapcsolattal szemben, amely teljesen gúzsba köti őket, sőt azzal fenyeget, hogy pusztulásukat okozza.



7: A vámpír árnyéka (Shadow of the Vampire)-2000

A vámpír árnyéka egy gondolatkísérlet. Az opus F. W. Murnau Nosferatujának (1922) forgatásáról szól, annak a filmnek az elkészültéről mesél, melyet neves rendezője minden idők leghitelesebb mozijaként kívánt leforgatni. Murnau céljának elérése érdekében munkája főszereplőjéül egy valóságos vámpírt szerződtet Max Schreck személyében. A rendező mindent megbocsát színészének, Schreck valamennyi szeszélyét elnézően kezeli, és ez szép lassan oda vezet, hogy a színészek gárdája, valamint a stáb erősen megfogyatkozik. Murnaunak szembe kell néznie a problémával: ha be akarja fejezni filmjét, igyekeznie kell, mielőtt ő is Schreck áldozatául esik.



6: Ördögűzés Emily Rose üdvéért (The Exorcism of Emily Rose)-2005

Az egyetemista Emily Rose egyik éjszaka, amikor egyedül van kollégiumi szobájában, hallucinálni kezd és elájul. Ahogy rosszullétei egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak, Emily, hithű katolikus lévén az egyházhoz fordul segítségért. Az egyházi vizsgálat megállapítása szerint a lányt az ördög szállta meg, csak az ördögűzés segíthet. A szertartást a lány plébánosa, Richard Moore atya végzi. Amikor Emily a kegyetlen ördögűzés következtében meghal, az atyát bíróság elé állítják, és gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják. A film megtörtént esetet dolgoz fel.



5: A pokolból (From Hell) -2001

A tizenkilencedik század utolsó és legnagyobb rejtélye volt ő. Az első bűnöző, aki sztár lett, az első nagy megoldatlan titok, mely máig újabb és újabb kalandvágyókat sarkall vadabbnál vadabb megoldásokra: Hasfelmetsző Jack.
1888 őszén tíz hét alatt öt kegyetlen, rituális gyilkosságot követett el, és ezzel sosem tapasztalt pánikot keltett Londonban. Abberline felügyelő, a Scotland Yard magányos nyomozója a rém nyomába ered. A különös rendőrről azt beszélik, sikereit az álmainak köszönheti; éjszaka meglátja, ki a tettes. Ezúttal azonban olyan akadályba ütközik, amit ő sem láthatott előre: beleszeret abba, akiről tudja, ő lesz a következő áldozat ...




4: Henry - egy sorozatgyilkos portréja (Henry: Portrait of a Serial Killer) -1986



3: Kígyó és szivárvány (The Serpent and the Rainbow) -1988

Egy kutató Haitire utazik, hogy a zombi mítosz nyomába eredjen, miután azt az információt kapta, hogy létezik egy szer, amitől az emberek halottnak tűnnek, de egy idő után életre kelnek



2: Az ördögűző (The Exorcist) -1973

Minden idők legfélelmetesebb filmjében a kis Regan-t megszállja az ördög. Édesanyja, Chris tanácstalanul és döbbenten figyeli kislánya egyre különösebb viselkedését, és egyik orvostól a másikig jár, hátha valaki megfejti különleges betegsége okát. Az orvosok kellemetlenebbnél kellemetlenebb vizsgálatoknak vetik alá a kislányt, míg végül Chris elkeseredésében Merrin atyához fordul, az ismert ördögűzőhöz, mert a Regan testét uraló gonosz már a gyilkosságoktól sem riad vissza.



1: A texasi láncfűrészes mészárlás (The Texas Chainsaw Massacre)- 1974
1973. augusztus 20-án a rendőrséget egy isten háta mögötti tanyára vezényelték Travis megyében, Texasban. Amit Thomas Hewitt, a helyi vágóhíd egykori munkásának síri hangulatú házában találtak, az olyan vérfagyasztó volt, hogy egész Amerikát sokkolta és rémületbe ejtette. 33 megölt ember, 33 lemészárolt áldozat földi maradványait találták itt, sokak szerint minden idők legszörnyűbb, többszörös gyilkosságának helyszínén. Az áldozatainak bőréből készült groteszk maszkot viselő, láncfűrészét fenyegetően meglóbáló gyilkos a lapok címoldalára került.


Ebből is Michael Bay cége készített feldolgozást.


A listát a bloody-disgusting állította össze, a filmek tartalmát a port.hu-ról másoltam be.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr75508293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.06.07. 21:14:12

A Megszólít az éjszakától rettenetesen féltem :-). A többi meg csak szimplán jó.

Szoky 2008.06.07. 21:27:41

Jó, jó... de Carpenter's The Thing hol marad?? :-) Annak is van valóságalapja. Van Déli sark... XD

peca1000 2008.06.07. 21:56:44

A Texasiból csak 10 percet tudtam megnézni, annyira félelmetes.

Ez az 1-etlen film amit nem mertem megnézni, pedig lassan 32 leszek.

bolsh 2008.06.07. 21:57:29

Az Ördögűzés Emily Rose üdvéért tényleg rémísztő film, különösen hogy tényleg megtörtént eset. A többi "csak" rendkívül izgalmas.

josef_k 2008.06.07. 22:05:10

És hol van Freddy? Annak is van valóságalapja - ennyi legalább is, mint ezeknél, biztos.
One-two, Freddy comes for you...
Freddy for president!

zem 2008.06.07. 22:09:10

Én meg az Amityville-t nem tudtam megnézni 2x, végül németül sikerült :)

Asidotus 2008.06.07. 23:08:48

Szerintem az Alien sorozatnak is igen komoly realitásalapja lehet. Ma gyakorlatilag elfogadott dolog a földönkívüliek léte, és ugyebár egy olyan balesetet, mint ami az első részben van (mikor az idegen civilizáció űrhajója azon a bolygón összeszedi az alieneket), nos egy ilyen rakományú űrhajó itt is landolhat.
Tudom, elég meredek, de hát miért gondoljuk azt, hogy csak embeek hibázhatnak, UFÓ-k nem?

Brunoka 2008.06.07. 23:46:39

Pontosan mennyi remake es/vagy folyatas keszult a Texasi lancfureszesbol? En vagy kilencfele verziot lattam eddig es nem tudom melyik volt az eredeti...:)

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.06.07. 23:47:37

Szép gyűjtemény, gratula!

Vierre_ 2008.06.08. 00:03:22

Én az Oment hiányolom, az is tele van valóságalappal O.o :)))))))))))) Legalább annyival mint a Fredy :D

ok 2008.06.08. 00:10:43

az ordoguzo geciszar

jasszgeri 2008.06.08. 01:05:22

sztem is nevetséges az ördögűző. jópár éve láttam utoljára a rendezőit, mi sírtunk a röhögéstől, pedig asszem friss érettségizők voltunk.

amit hiányolok, az az ómen 1. abban a kis damien mellé fogadott dadától még tavaly(!) is belémfagyott a szar. elképesztő gonosz nő, nagyon jó alakítás. még most is kiráz a hideg attól az alakítástól.

továbbá én féltem még a poltergeist 1-től is, igaz, azt kb 6 évesen láttam. először és utoljra. azt hiszem haza is mentem, utána hónapokig cinkeltek a pajtások.

bolhabetu 2008.06.08. 01:08:58

Jó hát ez a valóságalap dolog, olyan hogy nem Ladákat, hanem mindenféle autót, nem Moszkvában, hanem az egész Szovjetunióban és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

"Szerintem az Alien sorozatnak is igen komoly realitásalapja lehet. Ma gyakorlatilag elfogadott dolog a földönkívüliek léte,"

Az Alien sorozatnak van valóságalapja, ugyanis létezik olyan légyfajta, amely az ember húsa alá rakja a petéjét.

Csumpitáz Alfréd 2008.06.08. 01:10:56

Hol maradt a "28 nappal később/28 héttel később" kettős? Az is elég valóságalapú, főleg a megvalósítása.

SzocsO 2008.06.08. 01:19:20

ok, jasszgeri, ha hatévesen nézted volna meg az ördögűzőt, még most is cidriznél tőle

Prater 2008.06.08. 01:39:33

A Lancfureszes tenyleg a top a horrorok kozott de meg kell jegyeznem, hogy nem alapszik megtortent esemenyeken. Ez a mitosz azert alakult ki mert a fiim elejen azt allitjak... Hiszekeny emberek! ;-)

lOc (a pasztafáriánus) 2008.06.08. 02:18:48

Prater: jaja, ezekből a filmekből legalább a feléről tudom hogy semmilyen valóságalapja nincs. Annyi valóságalapjuk van, mint Gyilkos Bohócoknak a Világűrből. Pl: a texasi láncfűrészes maga nem létezett, a karaktert több (igaz valaha létező) sorozatgyilkos alakjából formálta az író. Az ördögűzőnek annyi a valóságalapja hogy volt valami pap, aki tartott ördögűzéseket. A Megszólit az éjszaka és a Rettegés háza c. filmeknek sincs valóságalapja, mindkettő írókkal "történt meg" :)

Pipas 2008.06.08. 03:50:37

És akkor a Stephen King filmek hol vannak? Nekem általában azok jönnek be, mondjuk a Ragyogás-sal az élen...

Rusi 2008.06.08. 08:21:52

Jaja, bár nekem a Jack-es Ragyogás jött be, meg a Darkness-Rettegés háza(vmi francia film)

Libido 2008.06.08. 08:45:15

A lánfűrészes NEM alapul megtörtént esemyényeken.
en.wikipedia.org/wiki/Leatherface

kpityu 2008.06.08. 08:47:21

"igaz történet alapján" LOL

miezazaj 2008.06.08. 08:49:12

De az Elm utca filmekről, az Ómenről meg a Stephen King történetekről sose állították hogy megtörtént :P

Tila. 2008.06.08. 09:25:14

A rémálom az Elm utcában megtörtént... 1963. november 22. Elm street, Dallas, Texas

Hanaiwa 2008.06.08. 09:37:17

Maga az ördögűző mint film valóban nem annyira nagy, főleg a rendezői változat amiben a kor divatjának megfelelően túltengtek az orvos-pszichológus részek (ezek nagy része nem szerepelt a könyvben)
NA de az Ördögűző regény!! Az minden idők egyik legjobbja!

horrorguru 2008.06.08. 11:12:03

A texasi feldolgozások/folytatások mind borzasztó gyengék, az eredeti 1974 es tényleg kegyetlen és félelmetes, ajánlom mindenkinek, bár nagyon kevés helyen lehet kapni.

A többi itt felsorolt film az Ördögűzőn kívül mind harmatgyenge, absolute nem félelmetes és egyiküknek sincs valóságalapja.

Ajánlom továbbá a A Barlang (The Descent-amikor 4-5 nő elmegy barlangászni) című filmet és az Evil Dead trilógia első részét!

dr. Wilbur Swain 2008.06.08. 11:16:46

bameg, azt hittem lesz valami utánajárás a valóságalapnak, erre portponthu...
a post helyes címe a "10 legjobb horror, aminek azt állítják, hogy van valóságalapja" :/
az alap, hogy a texasi több valós gyilkosból lett gyúrva, de igazából nem létezett - ezt film-buziként tudni kéne...

tünetmentes táp 2008.06.08. 11:30:02

hol maradt a Cannibal Holocaust? az igazi, az egyetlen teljesen hihető horror? amiért a rendezőt emberölés vádjával akarták lesittelni mert nem hitték el hogy a felvételek nem igaziak? ez a film annyira sokkoló hogy leírhatatlan.

Advanced Flight 2008.06.08. 11:39:56

A Descent nagyon király, utóbbi évek legjobban sikerült horrorfilmje.
Nálam 8 pont.

Baszkurátor 2008.06.08. 11:47:23

@ Prater 2008.06.08. 01:39:33

Mielőtt baromságokat beszélsz nemárt utánajárni a dolgoknak barátom.

na 2008.06.08. 11:47:43

bakfitty
ezt ne csináld.
ettől a képtől (megint) befostam...

121 2008.06.08. 11:57:41

Az ordoguzes Emily Rose kedveert valoban megtortent esemenyeken alapul, keressetek csak ra a guglin. Anneliese Michel Nemetországban elt, es igen csunyan nezett ki szegeny az ordoguzes vegere :(

64.233.183.104/search?q=cache:OA_bSD9YIMAJ:en.wikipedia.org/wiki/Anneliese_Michel+anneliese+michel&hl=hu&ct=clnk&cd=1&gl=hu


www.youtube.com/watch?v=x4n9vK0_mdk

Malachi 2008.06.08. 12:17:21

10c,

"A Megszólit az éjszaka és a Rettegés háza c. filmeknek sincs valóságalapja, mindkettő írókkal "történt meg" :)"

wikiquote, most csak ennyi telik:

en.wikipedia.org/wiki/Mothman

Mit jelent: valóságalap? A film nem dokumetumjellegű? Ja tényleg nem az. Mondjuk a Mothman Prophecies talán még a legjobban követte azokat a beszámolókat, amiket az ottani lakosok adtak. Szóval nekem megteszi, mint "valóságon" - talán csak haluzáson de akkor is nem halivúdi írók agyából kipattant mesén - alapuló film.

Brunoka 2008.06.08. 12:53:52

Valamennyi filmnek lehet egy keves valosagalapja, nem gondoljatok?:)

Olyan ertelemben veve, hogy eleg egy abszurd tortenes az eletedben, vagy egy gondolat amit kesobb kiszinezhetsz es kesz is remek horrorfilm vagy konyv, barmi...:) S. King irasait nagyon szeretem - o pl. rendszerint ilyen"mi lenne/lett volna ha......." elgondolasok alapjan irogat..

mr d 2008.06.08. 13:09:55

blair witch?

jasszgeri 2008.06.08. 14:35:49

SzocsO, nyilván igazad van. de, mint említettem, az omen 1-től még tavaly is kirázott a hideg. és idén nem 7 éves vagyok. =)
6 évesen én még a hullajótól is fostam. nagy ügy. egy jó horror fokmérője, h felnőtt fejjel is süppedj bele a székbe. ebből a megközelítésből az ördögűző nálam nem tényező. az utóbbi évek terméseiből engem még talán a kör első része nyomasztott a film bizonyos szakaszaiban. sajnálom, h a vége főcím után nem csörgött a telefonom. lakótársnőméknél anno megszólalt a matáv pont akkor. :D

haacsee 2008.06.08. 17:58:09

Csatlakozom Horrorguru és Advanced Flight kollégákhoz: a The Descent (www.imdb.com/title/tt0435625/) tényleg (el)borzasztóan jó, az utóbbi 30 év legjobbjai, legfélelmetesebbjei között van szerintem. Én alapvetően elég jól bírom a keményebb horrorokat is, de ez volt pályafutásom eddigi egyetlen filmje, amitől rémálmom volt :) Tessék (letölteni), mit beszélek: megvenni az unrated változatot!

Az ultra erőszakos kategóriában pedig a távol-keleti alkotások viszik a prímet. Élükön (az eddig látottak közül) sztm a Koroshiya 1 (Ichi, the killer: www.imdb.com/title/tt0296042/). Nem bírtam egyszerre végignézni, annyira betegesen erőszakos. Sajnos talán már öncélúan is, de azért mindenképpen jelentős darab.

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.06.08. 22:39:27

A Cannibal Holocaust azért szerintem nem sorolható ide, sokkoló meg undorító meg rémületes, de inkább ez adja az erejét, és nem a félelem, és nem emberölés volt a vád, hanem túlzott obszcenitás és kegyetlenség.

De el kellene dönteni, hogy akkor most a "legfélelmetesebb horrorfilmek" a téma, vagy a "valóságon alapuló horrorfilmek".

Ha ez utóbbi, akkor érdemesnek tartom megjegyezni, hogy ezek a filmek olyan "túlvilági" ill. parapszichológiai ill. megmagyarázhatatlan eseményeken alapultak, amiket bár leírtak ezzel foglalkozó tudósok, de nem teljesen elfogadott a létjogosultságuk - mert hogy túlvilági, meg még nem találtak rá reális magyarázatot meg ilyenek. Vagy, a Hasfelmetsző esetében, nem találták meg az elkövetőt, ezért érdekli még mindig az embereket ez a rejtély.

Természetes, hogy van írói-forgatókönyvírói szabadság, de ezek tényleg leírt események (Amityville-ről, a Molyemberről, Hasfelmetszőről, az ördögűzésekről, az ikrek közötti megmagyarázhatatlanul szoros kötelékekről korábban olvastam, mint hogy ismertem volna a filmeket). Az, hogy mennyit hisz el belőlük az ember, más kérdés, mint ahogyan az is, hogy hány olyan jelenség vagy történés vagy emberi betegség/deviancia van a világon, amit felhasználnak az írók egy-egy sztorihoz.

Armida Galina 2008.06.09. 12:51:54

Furcsa hogy az Omen nincs sehol, az nálam alap, de az Ördögűzőnek nagyon örülök. Még kicsi gyerek voltam mikor láttam és halálra rémültem, sztem baromi jó. És igaz, én is hiányolom Carpenter Dologját és az Alien-eket. Mostanra már nem olyan félelmetes, de aki fiatalon látta, annak tuti klassziker marad az életében.

sheisgirl.13yearsold. 2008.09.06. 14:51:15

Az Ördögűző qva jó bár egy kicsit félelmetes.
A Rettegés háza Megtörtént?? Tudom, hogy az elején avgy a végén bemondják, hogy megtörtént esemény alapján.. deugyan. kihiszi azt el? hogy van egy ház ami Embereket visz rá arra hogy gyilkoljon? ugyan..
A texasi Láncfűrészböl köbö 2-3 percet néztem.nem az elejével kezdtem hanem a közepébe néztem bele. Pechemre nem valami lightos részhez tekertem.. xS
Hol az Ómen?? HOl az Ómen? HOL AZ ÓMEN?? xDxD
A többi filmet nem láttam de nem is kívánom őket megnézni. ;)

sheisgirl 2008.09.06. 14:56:36

Az Ördögűző qva jó bár egy kicsit félelmetes.
A Rettegés háza Megtörtént?? Tudom, hogy az elején avgy a végén bemondják, hogy megtörtént esemény alapján.. deugyan. kihiszi azt el? hogy van egy ház ami Embereket visz rá arra hogy gyilkoljon? ugyan..
A texasi Láncfűrészböl köbö 2-3 percet néztem.nem az elejével kezdtem hanem a közepébe néztem bele. Pechemre nem valami lightos részhez tekertem.. xS
Hol az Ómen?? HOl az Ómen? HOL AZ ÓMEN?? xDxD
A többi filmet nem láttam de nem is kívánom őket megnézni. ;)

sheisgirl 2008.09.06. 14:57:10

jajj bocsi kétszer firkantottam le XD

beno45 2010.01.28. 19:40:41

A texasi lánfűrészes gyilkos megtörtént események alapján készült...
Aki kicsit utána jár az tudhatja hogy nem mítósz. Valaki vette a fáradságot és eljutott Ed Gein önéletrajzáig, aki valóban női börből készült ruhát hordott!!?
Úgy hogy ne jelentsen ki senki olyat aminek saját maga nem járt utána.
mítosz, fity fenét...

Timi18 2010.09.14. 15:25:23

A megszolit az ejszaka tenyleg valosag alapokon nyugszik kicsit nezzetek utanna mielott beszeltek.rengeteg bejelentes erkezett 1966ban a molyemberrel kapcsolatban
1966. november 15-én két fiatal Point Pleasanti házaspár, Roger és Linda Scarberry, valamint Steve és Mary Mallette esti autózásra indultak Scarberryék kocsijával. Útjuk során beléptek a Nyugat-Virginiai Fegyvergyár területére, ami a második világháború idején TNT gyárként funkcionált. A létesítmény hét kilométerrel Point Pleasant mellett található, a tíz négyzetkilométer területű McClintic erdőség területén. A gyár mellett álló régi generátor közelében parkoltak le, az árnyékok közt ugyanis felfigyeltek egy vörös szempárra.
Amit találtak, az valósággal sokkolta őket. Roger Scarberry leírása alapján a lény úgy nézett ki, mint egy ember, de sokkal nagyobb volt, körülbelül hat és fél láb magas, és hatalmas szárnyai.

Tipca 2010.09.14. 16:48:02

A megszólít az éjszaka nagyon jó film, és állítólag tényleg látták a molyembert a híd leszakadása előtt. Anno, miután láttam a filmet, utánaolvastam kicsit, és ot azt írták, hogy nem csak a hídnál, több nagy katasztrófa előtt látták őket. (Olyanok ezek, mint a Megfigyelők a Fringe-ben. :D) Viszont nekem nem rémlik a filmből, hogy Gere Ricsi hirtelen egy idegen városban találja magát...
süti beállítások módosítása