Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Fargo & Chinatown

2008.10.04. 12:24 Miecs 8 komment

Mivel mostanában eléggé sok filmet kell megnéznem kötelezően, sokszor meglepődök, hogy szájhúzogatva ültem le és mégis a végént tetszett a film. Gondoltam akkor már ha nem is papírra vetem észrevételeimet, de a blogra miért ne. Nem szentelek minden filmnek egy külön bejegyzést, mert azért van ami annyira nem fogott meg, hogy cska éppen tudok róla mondani valamit! De azért inkább ezek ízeltőnek tökéletesek! Íme az első kettő ien.

Fargo

Téli Minnesotában játszódik, ahol egy férj, Jerry pénzhiányban szenved, ezért megbeszélik, hogy elrabolják a feleségét, és majd Jerry apósa jópénzt fizet az asszonyért. Egyenesúton nem megy pénzt kérni, így hát kell valami csavar bele. Jerry apósa mégis úgy tűnik, hogy adna pénzt vejének, de akkor mi lesz az asszonnyal? A 2 rosszfiú elrabolja az asszonyt, pénz sehol, ki kell csalni apósból. Se rendőrség, se nyilvánosság, se senki, csak Jerry beszélhet az emberrablókkal. Csak Jerry sem tudta, hogy kire bízza a piszkos munkát. Több se kell a rosszfiúknak, túl komolyan veszik a feladatot és a project nevében Brainerd határában több embert is meggyilkolnak. A 7 hónapos terhes brainerd-i rendőrnő, Marge a maga kis bugyuta stílusával mindent megtesz, hogy kiderítse mi is történt valójában.

A történet lényegében ennyi és mégis izgalmas. Mitöbb az is izgalmassá teszi, hogy a minnesotai hideg, a fagy és a szürkeség és a hó, mindent depresszióssá és félelmetessé tesz. És valahol abszurd, hogy ebben a rideg közegben egy kis cuki terhes nőci próbálja kideríteni az igazságot, miközben mindig mosolyog és boldog, és semmit nem vesz túlzottan a szívére. Az egész történetnek ad egy bizonyos abszurditást a tény, hogy a minnesotaiak mind egy szálig ilyen butyuták, ha nevezhetem annak. Élnek a maguk kis világában, megtörtént a többszörös gyilkosság, jó hát rajta vannak az ügyön, de senkit nem hat meg a dolog, hogy valami szörnyű történt, mindenkit jobban izgat minden más apró-cseprő dolog. Valamint mindenki a munkáját lelkiismeretesen, és beletörődve végzi.

Nem tudom, hogy bárki is gondolná-e, hogy ez a történet bizony a Coen testvérek nevéhez köthető 1996-os történet, amit nem csak ők írtak, de ők is rendeztek. 

Számomra a film nem volt olyan félelmetes, vagy riasztó, valahogy az, hogy milyen butyuta a környezet/ a környék nagyon sokat lazított a sztorin.

 

Chinatown

A magánnyomozót Jake Gittes-et felbérli egy bizonyos Mrs. Mulwray, hogy derítse ki, a féjre kivel csalja meg. Gittes mindent megtesz a munka érdekében, követi, és ki is deríti, hogy valami szőke lánnyal találkozott. A sztori az újságokba kerül, aminek a következménye az lesz, hogy Gittes megismerheti az igazi Mrs. Mulwray-t, aki sajnálatos módon nem egyezik a felbérlővel. Sokkal nagyobb titok áll ennek az egésznek a hátterében mint azt Gittes gondolta volna, hiszen a Víz és Erőforrás részleg nem a leghelyesebben jár el bizonyos ügyletekben. Gittes ki akarja ezt is deríteni, de mivel Mr. Mulwray-jel beszélhetne, Mr. Mulwray-t megölik. Mostmár egyre több dolgot is ki szeretne deríteni, aminek érdekében sok titokra kell fényt derítenie. Persze Gittes jó nyomozó, így mindennek megtalálja a nyitját, még a női szívnek is. Csak ez a szerelem sem teljesülhet be sajnos.

A film 1974ben készült, Faye Dunaway és Jack Nicholson főszereplésével, és Roman Polanski rendezésével.

Igazóbol nekem ez a film nem nagyon tetszett. Érdekelt, hogy akkor most hogy is van ez, ki, mi, miért? mi a titok, meg hogyan?, érdekelt, de nem kötött le. Ellenvéleményeket szeretnék, mert igazából a bajt ott vélem, hogy én nem szeretem az amerikai neo-noir-t, meg eleve a noir-t sem.

Címkék: ajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr14695700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.10.04. 12:58:02

A Fargot moziban láttam még anno, rengeteg jó kritikát olvastam róla, én csalódtam, nekem nem tetszett.A Chinatown-t tékából hoztam ki régebben, erre viszont már szinte egyáltalán nem emlékszem, csak az rémlik, hogy ez sem jött be.

VVega 2008.10.04. 17:24:54

Na szép :)

A Fargo kapcsán nem értem, hogy mi ez a nagy bugyutázgatás. a szereplők többsége hétköznapi, egyszerű ember, de közel sem buták. A film pedig izgalmas, hangulatos és hatásos. McDormand karaktere zseniális, Buscemi, Macy és Stormare jók, mint mindig. Én szeretem az ilyen átlag ember hibát követ el, és onnantól nincs megállás a lejtőn típusú mozikat :)

Chinatown. Imádom a noirt és a neo-noirt is. Nicholson pedig egyik legnagyobb szerepében látható a Száll a kakukk... és a
Ragyogás mellett. Kell ennél több egy remek filmhez? Nekem nem :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.10.04. 17:51:21

A Száll a kakukk fészkére tényleg hatalmas alkotás abban egyetértek, de nekem pl a Ragyogás se tetszett, fél órát néztem belőle. Ízlések és pofonok

Egyébként ha film noir akkor A máltai sólyom
maltai_solyom_the_maltese_falcon_1941

tötymörgő 2008.10.04. 18:27:20

A Fargo szerintem sem volt jó, lassú, vontatott volt.

A Chinatown jó, de nem annyira. A Száll a kakukk fészkére sokkal jobb nála. Ha meg film noir, akkor az M-egy város keresi a gyilkost jut eszembe, meg a Máltai sólyom, de a Durr durr és csók is abba a kategóriába esett meg a History of Violence

VVega 2008.10.04. 18:37:16

Az M fantasztikus film. Ha már noirt ajánlgatunk, akkor Kettős kárigény. Hatalmas :)

miecs · http://filmdroid.blog.hu 2008.10.04. 19:24:56

aszem akkor nem teljesen értettük meg egymást.. nem a színészekre és azok játékára gondoltam, hanem a szerepekre, hisz Marge mien mosolyokat tud vágni?, meg nem vicces egy csepet sem h a nagy felderítés közepette leülnek ebédelni és jóízűen elbeszélgetnek valami teljesen felesleges dologról? nem csal mosolyt az arcotokra, hogy Marge egyből éttermet keres? ienekre gondoltam.. a karakterek kidolgozása gyönyörű, csak mgésem hétköznapi emberek egészen, inkább Minnesota vidéki hétköznapi emberei.. ami azért valjuk be különbözik a tipikus filmes hétköznapitól

Hallsorm 2008.10.06. 22:20:16

Én mágy megnéztem vagy 5-6x a Fargot, eltelik az idő vele, de ha megkérdezné valaki, hogy miért tetszik, miért nézem, nem tudnák rá választ adni, azt tudnám mondani, hogy "csak".
Elfogadom teljesen, ha más azt mondja rá, hogy nem jó, és valóban a beszélgetések benne nem valami csúcs...sőt, nem is életszerű. Fogalmam sincs mit eszek ebben a filmben:D
süti beállítások módosítása