Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Amikor megállt a Föld (The Day the Earth Still Stood)

2008.12.12. 19:03 koimbra 15 komment

 

 

Sikerült megtekintenem az 1951-es verziót a remake előtt. Semmi cicózás, rögtön az elején Washingtonban landol egy űrhajó, ami konkrétan egy repülő csészealj, égnek a telefonvonalak, nyomtatják azonnal a különkiadást, a katonaság pedig iziben a helyszínen terem. Egy félreértés következtében a jövevény a kórházba kerül,  ahol az elnök titkára látogatja meg, ahol Klaatu (Michael Rennie ) közli vele csak az összes ország képviselője előtt hajlandó beszélni, óhaját azonban nem teljesítik, ezért az űrlény lelép a kórházból és egy közeli házban vesz ki szobát és ismerkedik az emberi természettel.

 

Az újrafeldolgozott termék története szerint tudósokat szednek össze lóhalálában (ez egy kicsit az Androméda-törzsre emlékeztetett), mivel a Föld felé egy nagyon gyors valami száguld, amiről kiderül, hogy egy hatalmas gömb, ez szépen le is száll Manhattanben, a Central Parkban. Körül is veszi a katonaság, a rendőrség, majd némi incidens után, az idegen operáción esik át, aztán közli az elnök meghatalmazottjával, hogy fontos közlendője van, az ENSZ-be szeretne menni, ezt megtagadják tőle, erre ő távozik a szigorúan őrzött létesítményből és Helen Benson (Jennifer Connelly) segítségével fuvaroztatja magát ide-oda, miközben közeleg a végítélet, csakis Klaatu jószándékától függ minden, ugyanis ha nem változnak meg emberek és tovább folytatják a hanyag és pusztító életvitelük akkor rövid úton leradíroznak minket a bolygóról.

 

 

Pusztítást, bombázást, amit a 2008-as mű előzetesében láthattunk nem nagyon lelhettünk fel a régi klasszikusban. Ki is hagytam volna a filmet, mégis elmentem rá, leginkább az vezérelt, hogy idén nem volt hatalmas szörny amortizálta nagyobb város és nem jöttek idegenek lövöldözni kicsiny bolygónkra. Nos, ezt ebben a filmben sem kaptam meg, úgyhogy várni kell még néhány hónapot, míg jönnek a nagy robotok (McG, Michael Bay prezentálásában) meg Roland Emmerich is elhozza a világvégét.

 

Keanu Reeves vagy Michael Rennie? Egyértelműen Rennie volt a szimpatikusabb idegen, egy úr volt a űrből, volt kisugárzása, jó alakítást láthattunk tőle és még néhány lenéző somolygásra is futotta. Ehhez képest Reeves olyan faarccal játszik végig, mintha halott lenne és a testét utólag kiradírozott zsinórokkal mozgatnák. Figuráját szuperképességekkel ruházták fel, nyílván a képregényeken nevelkedett tiniket is ki kell szolgálni. Nem csak Keanuval lőttek mellé a szereplőválogatásnál. John Cleese pár perces jelenetében próbálna okos fejet vágni, végülis nagy agy lenne, de az erőlködésből csak az lett, hogy az unalom ült ki az arcára. Jennifer Connelly pedig akár férfi is lehetne, de nyilvánvalóan neki jobban áll az aggódó tekintet és elég rossz lenne a világvége egy jó csaj nélkül (, bár mondjuk így se jó).

 

 

1951-es és a mostani alkotás köszönőviszonyban sincs egymással, nem sok értelme volt újragondolni azt.. Az eredetiben a titkár közölte Klaautval, hogy lehetetlen a világ vezetőinek egy helyre való összehívása. Nem töltötte be a képernyőt a nagy arca, nem az USA vezető szerepét hangsúlyozta. Jelen esetben Klaatu egy ENSZ-beli beszéddel is beérné, csak éppen a vászonról lecsorog a nagy patriótizmus, Amerika a nagy király, nem is lehet ez másképp. Kathy Bates ugyan tudatában van annak, hogy a földönkívüliek fejlettebbek, mégis nagyobbnak képzeli magát mindenkinél. Néha már vártam arra, hogy ő vagy egy beosztottja habzó szájjal szaggassa le magáról a frissen vasalt öltönyét és e közben ordítaná Klaatu képébe: De ez itt az USA bammeg, mi irányítjuk a világot, úgyhogy most szépen elmondod mire is készültök vagy atomot dugunk le a torkodon. Az atomról jut eszembe a katonaság, amely ha felvonul, nem díszítőelemként szokott funkcionálni. Eldurrantanak, pukkantanak ezt-azt, a körítéssel viszont problémák adódnak. Már a bajuszos tábornok is, aki kiadja a parancsot elég jellegtelen alak, nem vezéregyéniség.

 

Scott Derrickson képes a feszültségteremtésre, ezt bebizonyította az Ördögűzés Emily Rose üdvéért horrorban, azóta eltelt három év és el is felejtett dirigálni. Nem sikerült érdekes, izgalmas alkotást készítenie, no meg nem igazán hiszem lett volna valami üzenete a nézők számára, hacsak az nem, hogy jöjjetek és lássátok az én művem, mert kell a bevétel. Sikerült még néhány bibliai utalást is belecsempészni a filmbe, van vízen járás, Noe bárkája motívum, kihagyható lett volna ez is. De legalább látványos, gondolhatná a mozizó, ki kell ábrándítanom mindenkit, ez még az sem. A trükköket nem fércelték össze rendesen, néhol látszik az odavetített háttér is, a videójátékokon edződött ifújság kiszúrja simán, másnap pedig a suliban röhöghetnek rajta a haverokkal. A direktor úrnak egy kisebb költségvetésű, kevésbé látványosnak szánt alkotást kellett volna készítenie, az talán szórakoztató lett volna.

 

A végén az arcomat kaparhattam volna a fal helyett, de már előtte rezignált üzemmódba váltottam. Miért nem pusztul el a Föld? Nos ezt a részt iszonyatos nagy marhasággal tudják le, ami még viccnek is rossz, elmondani se merem, a készítők helyett is én kérek elnézést. Will Smithnek azt tanácsolnám, hogy a fiát inkább más szakma felé lökdösse..A film végén jutott eszembe, hogy mégis láttam ehhez hasonló produkciót idén, csak ott a földönkívüliek helyett a természet mutatta fel a középső ujját és Mark Wahlberg menekült erdőn-mezőn keresztül.

 

imdb: 6,7

rottentaomtes: 24 %

 

Érdekesség: A Fox stúdió úgy döntött, hogy a filmet az űrbe is surágozni fogják. Az egyik feje szerint mindig is nagyban gondolkodtak a cégen belül és mi lehetne annál nagyobb, mint az, hogy egy filmet küldjenek az űrbe. Az Alfa Centuri környékére négy év múlva fog odaérni az Amikor megállt a Föld és ha él ott értelmes civilizáció, akkor azok talán válaszolnak is rá, ami szintén 4 év múlva ér vissza a Földre, tehát 8 év elteltével számítanak válaszra. Nem lennék meglepve, ha egy egy WTF vagy egy gúnyos kacaj lenne a válasz:):)

A filmschoolrejects pedig összeállított egy listát 10 sci-filmmel, amelyet soha nem kéne újraforgatni és van még rajta 5 másik mű is, amit nyugodtan remake-elhetnének.

Címkék: remake iromány sci fi the day the earth still stood 20 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr70819337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desmond wallace · http://desmondwallace.freeblog.hu/ 2008.12.12. 19:32:26

Asszem akkor ezt ráérek megnézni. Jót még nem hallottam róla.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.12.13. 00:41:27

Ez a kritika aztán el lett találva :) A filmet meg ezek után tuti nem nézem meg, inkább a halál.

Spawn85 2008.12.13. 10:15:14

Én azért megnézem a filmet...majd valamikor. Mostanság ezekkel a remake-ekkel eléggé mellé "lőnek".

dantE · http://videodrome.freeblog.hu/ 2008.12.13. 15:35:14

"idén nem volt hatalmas szörny amortizálta nagyobb város"
Cloverfield? :D

Amúgy a film első fele nem olyan rossz, az utolsó fél óra viszont tényleg csak egy kínszenvedéssel vegyített altatódalnak felel meg, maximum.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.12.13. 15:41:54

Na kösz, hogy szóltál:) Ki is esett a Cloverfield, az legalább jó volt:)

Petikebacsi 2008.12.14. 13:11:57

Ez a kritika eléggé lehúzóra sikeredett. Én tegnap megnéztem a filmet,és nekem nagyon tetszett! Azon kevés filmek egyike, aminek van mondanivalója. Ezenkívül látványos, és végig izgalmas, azt elismerem, hogy 1-2 helyen vannak üresjáratok,de ezek száma kevés, és rövid ideig tart. Amúgy miután kijöttem a moziból, egész este csak arra tudtam gondolni,amit a film sugall: Az emberi faj szétcseszi a bolygót, nem törődnek azzal,hogy mi lesz 10-20-50 év múlva! Mindenki felelőtlenül pazarolja az ivóvizet, eltékozoljuk az ásványkincseket, szennyezzük a környezetet, és a bolygó bizony haldoklik! Elgondolkodtam,hogy vajon ha tényleg lenne egy ilyen helyzet, amit a film felvázol, vajon képes lenne az emberiség megváltozni?
A lényeg hogy személy szerint nekem az utóbbi idők egyik legjobb mozija volt.

Spawn85 2008.12.14. 16:03:16

Petikebácsi:
A kritika csupán a kritika írójának véleménye a filmről. Neki nem tetszett, neked meg igen. Ez van.

Nekem ma délután esedékes a film megtekintése, reményeim szerint este (de legkésőbb holnap) meg is írom a véleményem róla (a saját blogomon természetesen :) )

Azt, hogy az emberiség tönkreteszi ezt a bolygót nagyon-nagyon régóta tudja mindenki. Hogy képes lenne-e megváltozni az emberiség egy ilyen szituációban? Ez egy nagyon-nagyon jó kérdés.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.12.14. 16:25:19

Szerintem semmi mondanivalója nem volt, csak szórakoztatni akart és ezt nem csinálta jól részemről

fromdtod 2008.12.14. 20:34:10

Nemrég néztem, meg azt az ismeretterjesztő filmet, aminek a címe valami olyasmi volt, hogy a Föld az ember után, és abban azt mondták, hogy a földről kiinduló elektromágneses jelek talán eljutnak egy fényév távolságra, de az sem biztos, és ott már nem elkülöníthetők az átlagos űrzajtól, bármi is legyen az. Szóval nem fognak válaszolni az Alfa Centauriról... :)

Repce Manó 2008.12.14. 22:27:26

Nekem nagyon tetszik az alapötlet és a mondanivaló is, de sajnos nem hoztak ki belőle semmit. Csak egy kis látványeffekteket, meg némi idétlen és hiteltelen moralizálást. Naná, hogy megváltozunk. A kivitelezésről pedig csak annyit, hogy össze lett csapva, tehát úgy egymás után jönnek a jelenetek és kész, egyszer csak vége lesz. Persze mostanában ez a megszokott Hoolywoodban.

Spawn85 2008.12.15. 01:29:01

No, megnéztem. 6 és fél pontot adtam rá.

ügyfélszolgálatos 2008.12.15. 11:00:24

Szerintem csak a hülyegyerek nem kellett volna a filmbe...

2008.12.15. 23:38:09

Szentmihályi Szabó Péternek régen, mikor még normális volt, kijött egy kötete, amiben sci-fi egypercesek voltak. Az egyikben egy földönkívüli jön el a földre, aki látván az agyonvágott, szétmérgezett bolygót, nekiáll rendet rakni. Kitisztítja a vizeket, a levegőt, a földet, és boldogan adja át az emberiségnek az újrakezdés reményében, azonban mivel az ember már évszázadok óta mocsokban élt, nem bírja a hirtelen változást és gyors ütemben kihal. Na, ilyen véggel ez a film is fsza lenne!

threshold (törölt) 2008.12.17. 18:07:16

A könyvnek igen is volt mondanivalója. A fimnek magába szintén, de ezek a pihent agyú Hollywoodi seggfej rendezők mindent kicsavarnak, eltorzítanak. Na és ez a USA nagyhatalom öntömjénezés már gyomorforgató.

nikodémus 2010.06.19. 13:50:18

Nem láttam az eredetit, ez borzasztó lett. Időpocsékolás megnézni.
süti beállítások módosítása