Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A törvény gyilkosa (Righteous Kill)

2008.12.28. 19:16 koimbra 2 komment

1974-ben Robert De Niro és Al Pacino együtt szerepelt a filmtörténet egyik legjobb alkotásában, a Keresztapa második részében (imdb-n 3. legjobb film). Ekkor még csak a nevük volt valamennyire ismert, de 21 évvel később a Szemtől szemben (imdb 135. legjobb film) fogatásakor már mindketten elmondhatta magáról a következőt: Legenda vagyok. Ha ez a film nem is lett klasszikus, de az év legjobbja között ott szerepelt (,egyébként az egyik legjobb utcai lövöldözés látható volt benne) 13 év elteltével bemutatták a nevükkel fémjelzett A törvény gyilkosát, ezúttal azonban szó sincs jó filmről, erősen melléfogott mindenki ezzel a krimivel.

 

 

Turk (De Niro) és Rooster (Pacino) évek óta nyomozók, jelenleg egy sorozatgyilkossági ügyön munkálkodnak. A tettes minden áldozata olyan személy, akinek vaj volt a füle mögött és minden tetem mellett hagy egy kis versikét.

 

Elgondolkodtató vajon miért is esett a választása a két filmcsillagnak erre az alkotásra? Jónak tűnt első hallásra a történet és belevágtak? Olvasták egyáltalán a forgatókönyvet? (Lehetne megint idézni Kirk Lazarust a Trópusi viharból: Én nem olvasom a forgatókönyvet, az olvas engem.) Elméletileg a fogatások előtt mindketten alaposan felkészülnek, így joggal hihetjük, hogy a munkálatok megkezdése előtt átnézték miben is fognak játszani. Akkor viszont a rendezőre kenhetjük az egészet, ugyanis A törvény gyilkosára nem rossz, inkább pocsék. Miért is mondom ezt? Pacino és De Niro teljesen unottnak tűnnek végig. Besétáltak a díszletek közé, rutinból elmondták, eljátszották, amit kellett, nem erőltették meg magukat. Nem dobják fel a mellékszereplők sem a filmet, pedig a két nagyágyú rendesen körül lett véve ismert nevekkel. Carla Gugino ennél sokkal jobban is ki tud nézni, Donnie Wahlberg korábban zenélt, egy ideje erősen próbálkozik filmek terén, kevés sikerrel, John Leguizmo sem ad semmi pluszt, mintha érezné, hogy ő itt csak töltelék. 50 Cent pedig egy rejtély. Rejtély, hogy mit keres ő a vásznon, húzzon vissza reppelgetni, bambuljon máshol, ne a mozikba. Brian Dennehy pedig jelen esetben inkább csak statiszta.

 

 

A beszélgetések nevetségesnek hatnak, a néző csóválhatja a fejét miközben folyik a vásznon a kommunikáció. Még a film első felében a két nyomozó lehallgatásra készülődik, előtte dumálnak valamit, ne csak üljenek ott a széken és felvetődik az Underdog, a szuperkutya neve is. Személy szerint a kólámra meredtem válaszért, miért is kell ilyen és hasonló szövegeknek elhangzani. De az italom nem felelt, csak csendben olvadozott benne a jég. Nincsenek idézhető mondatok, nem sziporkázik senki duma közben.

 

Szóval a rendező elcseszte. Nem tudott egy nézhető produkciót összetákolni. Jon Avnet dolgozott már együtt Pacinoval a 88 percen (voltak gondok azzal is, alig akarták bemutatni), ami szintén rossz lett. Avnetnek voltak jobb húzásai, elnézve a munkáit az utolsó nézhető munkája Hírek szerelmesei volt 1996-ban. A törvény gyilkosánál nem tett mást, mint leforgatta szépen, csendben a jeleneteket, úgy tűnik színészeivel sem nagyon törődött, a végén összevágta az anyagot. El tudom képzelni mikor átnyújtotta a kész művet a stúdiónak hozzátette: tádááá.

 

De Niro és Pacino összeeresztése ezúttal nem jelent garanciát arra, hogy jó filmet lássunk, A törvény gyilkosa unalmasra sikeredett, pedig némi izgalmat, érdekes nyomozást, érdekességet joggal várna el a néző. A nagy ásítozás közepette pedig könnyen rá lehet jönni mi lesz a csavar a végén, de szerintem ha nem is sikerül kitalálni, akkor sem fog megdöbbenni senki. Ezt a filmet sajnos nem fogjuk látni az év legjobbjai listáján, annál inkább helye van 2008 legrosszabbjai között.

 

imdb: 6,2

rottentomatoes: 21 %

 

Büdzsé: 60 millió dollár

Amerikai bevétel: 40 millió dollár

Eddigi összbevétel: 73 millió dollár

 

Szinkronizált előzetes (a mozikban feliratosan megy)

 

Címkék: krimi iromány righteous kill 10 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr68845343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2008.12.28. 22:04:49

Maximálisan egyetértek, ez egy bűnrossz film. A csalódást csak tetézi, h nagyon vártam, és h két kedvencem szerepel benne.
Se forgatókönyv, se megírt karakterek, se tehetséges rendező, se semmi.

Spawn85 2008.12.28. 23:49:33

Kár érte. Amennyire vártam, akkorát csalódtam benne.
süti beállítások módosítása