Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Négy karácsony (Four Christmases)

2009.01.18. 17:36 koimbra Szólj hozzá!

Karácsony közeledtével menetrendszerűen fut be mindig a mozikba egy ünnephez kapcsolódó film, tavaly a Négy karácsony volt hivatott arra, hogy vígjáték révén mosolyt csaljon az nézők arcára . Mostanság gyakran készítenek olyan karácsonyi produkciót, amelyben a főszereplők nem kedvelik a december végét és legszívesebben ki is hagynák az ilyenkor kötelező családlátogatást, karácsonyfa állítást, meg az ehhez kapcsolódó szokásos dolgokat. Néhány éve a Kelekótya karácsonyban döntött úgy a Krank házaspár, hogy nem kérnek az ünnepekből, tavaly pedig a Télbratyóban akarta Kevin Spacey mindenáron megakadályozni az ajándékozást, ebben is benne volt Vince Vaughn, akinek szintén a játékidő alatt jött meg a jobbik esze.

 

Kate (Reese Witherspoon) és Brad (Vince Vaughn) szeretik egymást, mindig mosolyognak egymásra és minden második percben elcsattan egy puszi is közöttük. Az ünnepeket ők sem kedvelik, szüleiknek ilyenkor beadják, hogy valami humanitárius cselekedetet kell végrehajtaniuk, aztán suhannak azonnal a reptérre, a terv szerin valami napsütéses helyen szeretnék átvészelni a karácsonyt. Azaz csak suhannának, mivel az idő keresztbe tesz nekik és mivel még a tévében is szerepelnek véletlen kénytelenek az elvált szüleiket meglátogatni.

 

 

A két főszereplő között van vagy 40 cm különbség, ez már önmagában komikus, ahogy Vaughn lehajol néha kedveséhez, vagy ahogy ott állnak egymás előtt és vitatkoznak. Reese Witherspoon inkább csak szépen mosolyogni tud, a vicces figura inkább Vince Vaughnnak fekszik jobban, aki mintha egyre jobban hízna. Megjegyezném még, hogy sokkal jobb lett volna, ha feliratosan mutatják be a filmet, mert Vaughn eredeti hangját eddig nem nagyon sikerült helyettesíteni magyarul. Kettejük köré szereztek még néhány ismert nevet, pl az állandóan söröző Robert Duvallt vagy a kitetovált Jon Favreaut. Jon Voight az, akinek az a feladat jutott, hogy pár mondatos szereplésében nagyon okosakat mondjon

 

A Négy karácsony halad előre szépen, jobb-rosszabb poénokkal, jelenetekkel, megtudjuk miért is akarják a rokonokat oly nagyon elkerülni hőseink. Egy helyen előkerül néhány túlsúlyos gyerekkori fénykép és ezen mulat a jelenlevők többsége, másik helyen pedig a tesók gyakorolják a ketrecharcot szeretett bátyjukon. Egy idő után aztán belelépnek a fékbe, vesznek egy nagyobb fordulatot és a vége felé Jon Voightnak jut az a feladat, hogy mondjon néhány okos dolgot, amiből a nézők leszűrhetik a tanúságot és aztán rohanhatnak a rokonokhoz ölelkezni esetleg.

 

 

Végeredményben nem lett rossz film, de csak csak egy szimpla se íze-se bűze karácsonyi filmet sikerült összehozni, ahol jelen van a család és a karácsonyfa (hó viszont alig-alig akad), az ünnepi hangulattal pedig teljes mértékben sikerült eladni a Négy karácsonyt, nem is estek abba a hibába, mint a Túlélni karácsonyt esetében, amit néhány éve októberben mutattak be. Biztos vagyok benne nem ez a film lesz az, amit december 24-26 között fognak vetíteni a tévében, hanem továbbra is a Télapu és a Reszkessetek betörők lesz műsoron. Vaughn és Witherspoon közös alkotására adok egy 50 %-ot, ha viszont azt nézem, hogy egyáltalán nem kapott el az ünnepi hangulat, amit teljesítenie kellett volna, akkor ennél sokkal kevesebbet ér. Idén pedig Robert Zemeckis szolgáltatja Jim Carrey segedelmével a következő családi, karácsonyi mozit, remélem köröket ver az elmúlt években látott hasonló produkciókra.

 

imdb: 5,8

rottentomatoes: 25 %

 

Büdzsé: 80 millió dollár

Amerikai bevétel: 119,3 millió dollár

Eddigi összbevétel: 159,1 millió dollár

 


Címkék: iromány vígjáték four christmases 50 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr27885640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása