Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Rodriguez 90-es évekbeli Predators forgatókönyvének az összefoglalója

2009.09.09. 15:53 koimbra 42 komment

Elvileg szeptember 28.-án indul a Predators forgatása, tehát szűk három héten belül elcsattan az első csapó, ám eddig még csak azt tudjuk, hogy Antal Nimród fogja rendezni a filmet, a főszereplők kilétéről eddig egy árva szót sem hallottunk. A film producere Robert Rodriguez lesz, aki még a 90-es években írt egy forgatókönyvet, aminek összefoglalóját az avpuniverzum-nak köszönhetően alább elolvashattok. Egyáltalán nem biztos, hogy ez alapján készül majd a produkció, hiszen az évek alatt jó pár változtatáson áteshetett a forgatókönyv, de a kész film és e között lesz némi hasonlóság. Más részről pedig érdekességnek is megteszi, hogy hogyan képzelte el Rodriguez anno a filmet..

 

A történet egy spanyol gályán indul, ahol is egy kalóz szemszögéből látjuk az eseményeket. A “Láthatatlanok” ostromolják éppen őket (ahogy a szkriptben hívják őket). A kalózok muskéták és futurisztikus fegyverek keverékével viaskodnak a “Láthatatlanokkal”. Majd bemutatkozik egy agresszív kalóz, akiről kiderül, hogy maga Dutch az. Az egyik jelenetben éppen ráveti magát egy “Láthatatlanra” és eltöri a nyakát. Hamarosan azonban elfogja egy titokzatos egység, akikről kiderül, hogy egy speciális emberi különítmény, a Ragadozók technológiáját használva.

 

Dutchot dezertálásért keresik, és a csapat felviszi egy orbitális pályán keringő anyahajóra. Az úticél pedig egy idegen bolygó. Ez idő alatt megismerhetjük az űrhajó szedett-vedett társaságát, akik irányításuk alatt tartják az űrjárművet. Dutch megpróbál ismét valahogy megszökni, de természetesen elkapják és visszaviszik a cellájába.

 

Ahelyett, hogy a központi bázisra térne vissza a csapat, a Sadler névre hallgató katonai vezető meglepő bejelentést tesz. Az Arkus 6 névre keresztelt dzsungelbolygó az új úticél. Egyelőre rejtély a többiek számára, miért oda tart a hajó.

 

13 nap elteltével megérkeznek az Arkus bolygóra, majd leszállnak a felszínére. Meglepetésre csak egy aprócska tönkretett épületet fedeznek fel, valamint egy titokzatos idegen totem oszlopot, amit megérintve egy tolóajtó tárul eléjük, utat nyitva ezzel a föld alá. A csapat egy közeli létesítmény felé veszi útját, amiről azt gyanítják, hogy börtön komplexum. Útközben egy megkínzott Ragadozóra bukkannak, aki még ugyan életben van, de elég megviselt állapotban.

 

A csapatnak nincs ideje elmélkedni azon, hogy miféle lény lehet ez, és miért viseli ugyanazt a páncélzatot, mint ők maguk, mert Dutch el akar rohanni, meglátván régi ellenségét. Ezalatt a szökési kísérlet alatt kb. 50 jól megtermett Ragadozó tűnik fel, akik hálóvető fegyvereik segítségével elfogják az embereket. Dutch eltűnik.

 

A túlélők egy börtöncellában térnek magukhoz, számos idegen faj között. Az épület egy masszív Ragadozó tábor, ami tetőzi a bajt. Hardwick, a csoport orvosa (aki mellesleg nő) rejtett lézervágója segítésével ügyesen kiszabadítja a csapatot, ám balszerencséjükre a ketrecek között visz az útjuk, ahol harcra éhes Ragadozók vívják küzdelmüket az idegen fajokkal. A csapat egyik tagja, Cadillac arra kényszerül, hogy harcoljon a győztes idegen lénnyel. Cadillac legyőzi ellenfelét.

 

A csapat szépen leamortizálódik, miközben próbálják átverekedni magukat a táboron. Gonzales a lábait hagyja ott, mivel a Ragadozók egy bumerángszerű fegyvere lenyesi azokat. Dutch megmenti Hardwicket: lehúzza a nőt egy mocsaras részre, így sár elrejti a testük által kibocsátott hőt a Ragadozók elől (szerk. - a kis cseles Dutch, a jól bevált trükk, mi? ). A csapat megmaradt tagjai visszatérnek a börtöncellába, Gonzalest leszámítva. Gonzales lábait fém végtagokkal pótolják, és egy idegen vegyi anyagot juttatnak a testébe a Ragadozók. Az idegen anyagtól önkívületi állapotban elkezdi kergetni az egyik túlélő társát, Pinest, aki meg a karjait vesztette el. Gonzalest végül a Ragadozók üldözőbe veszik, megölik és trófeát csinálnak belőle.

 

A csapat találgat, hogy miképpen lehetséges az, hogy a Ragadozók és az emberek hasonló technológiát alkalmaznak, és a csoport tagjai arra jönnek rá, hogy emberi életeket áldoznak fel a technológiáért cserébe. Kiderül az is, hogy a létesítmény egy kiképző központ fiatal Ragadozók megedzése céljából. A cella ajtaja további két ember számára kitárul, hogy újabb élet-halál harcot vívjanak, azonban mindkettőjüket elfogják és kivégzik a fiatal Ragadozók.

 

Dak és Turkey, két másik fickó az egységből egy savat köpő lény „segítségével” szétmaratja a cella rácsait, ám Dak is kap az arcára savból. Mindkettejüknek sikerül észrevétlenül megszökniük, de Dakot elkapják a Ragadozók és meg is ölik. Turkey találkozik Dutchcsal és Hardwickkel. Rájönnek, hogy minden előre ki volt tervelve.

 

Wilsont éppen ki akarják végezni a Ragadozók, amikor hangosan felüvölt: „Ne engem, ti barmok!”. Épp időben érkezik a felmentő sereg (Dutch, Turkey és Hardwick), és a Ragadozók fegyvereit használva megmentik Wilsont. A többi ketrecajtót is kinyitják, hogy elszabaduljanak az idegen lények, ezzel is zűrzavart kelte.

 

Hardwicket és Rockot a menekülés alatt elfogják. A Ragadozók egy másik csoportja a többieket kezdi üldözni egy lebegő motorszerű járművel, ami a „Cyclesled” nevet viseli. Újabb embert ölnek meg, de a csapat megmaradt tagjai láthatatlanná válnak a Ragadozók számára, köszönhetően egy adag sárnak. A csapat ezután megpróbálja kideríteni, ki dobta fel őket, miért is kerültek csapdába.

 

Ezalatt a táborban az ottmaradt Ragadozók arra kényszerítik Rockot és Hardwicket, hogy harcoljanak egymással. Úgy tesznek, mintha komolyan vennék a küzdelmet, azonban Hardwick végül megöli Rockot annak akaratára. Ezután az egyik Ragadozó beugrik a küzdőtérre, hogy végezzen Hardwickkel.

 

Dutch és a többiek a börtönlétesítményhez érnek, amit egy még fejlettebb fegyverekkel rendelkező Ragadozó csoport őriz. Cadillac ellop Cyclesled járgányt, ezzel megzavarva a Ragadozókat. A küzdőtéren eközben Hardwick legyőzi a Ragadozót (szerk. - ezt a karaktert is Michelle Rodrigueznek találták ki).

 

A csapat megmaradt tagjai Dutch vezetésével tovább settenkednek a létesítményben. Sadlert látják, amint Ragadozókkal sétál. Sadler egy furcsa műszert visel, és Dutch észreveszi, hogy Wilsonnál ugyanaz az eszköz van. Világossá válik, hogy Wilson áruló. Továbbhaladva egy földalatti helyiségbe jutnak, ami teli van a Ragadozók hajóival és technológiájával, továbbá emberi testekkel, amik idegen testrészekkel vannak kiegészítve.

 

A Ragadozók rájuk találnak. A csapat nagy részét elkapják, de Dutch és JC végigküzdi magát a létesítményen, és közelharcban legyőzik az útjukba kerülő egyik Ragadozót. Talákoznak egy humanoid idegen lénnyel is, amit óvatosan követnek is.

 

Sadler elmond mindent Dutchnak és JCnek. Emberekkel kereskednek a Ragadozók technológiájáért, így az emberi faj erős maradhat. Hamarosan körbeveszik őket a Ragadozók, de elmenekülnek, mivel gyúlékony anyagot robbantanak be a helyiségben. Sadlert megölik a kereszttűzben.

 

Dutch és JC a menekülés folyamán belebotlik Turkeybe és Wilsonba, akiket egy csapat Ragadozó kísér. Csetepaté veszi kezdetét, megölnek néhány Ragadozót, majd felpattannak a Cyclesled-ekre és elszáguldanak a dzsungelbe, nyomukban a Ragadozókkal. Dutch és JC magára marad az őserdő mélyén. Turkey a zűrzavar során észrevesz valami égő dolgot a távolban, és arra veszi az irányt. Wilson járművét pedig eltérítik.

 

Dutch és Wilson úgy hiszik, a megkínzott Ragadozó - akit korábban megtaláltak - szövetségesük lehet és segíthet nekik elhagyni a bolygót, ezért szabadon engedik. A trió felpattan egy Cyclsled-re és elsüvít. Turkey megtalálja Cadillacet, aki éppen halott Ragadozók testét égeti el. Némi viccelődés után Turkey csatlakozik Cadillachez.

 

Dutch, JC és a „Renegát Ragadozó” trióját elfogja egy másik csoport Ragadozó. Turkeyt és Cadillacet megölik. Kiderül, hogy Wilson nem halt meg, és a „Fekete Ragadozó” harcolni kezd vele. A küzdelem alatt megjelenik a Ragadozók királya is.

 

Kiderül, hogy JC végig a Ragadozóknak dolgozott: egy különleges fordító eszközt használva kapcsolatban állt a Királlyal. Dutch mostmár a Ragadozók kezében van. A Király fegyvert ad mindkettejüknek, hogy harcoljanak egymással a végsőkig. Dutch nyeri a küzdelmet: egy lándzsával karóba húzza JCt. Hirtelen a Renegát Ragadozó tűnik fel egy hajóval, és lemészárolja társait. Dutch a hajó felé rohan, nyomában a Királlyal. Küzdelemben megöli a Királyt, majd a Renegáttal együtt elindulnak a Föld felé.

 

Címkék: predators

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr361371213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eric · http://vastagbor.blog.hu 2009.09.09. 16:29:31

ez egy junk azért így:D

Szerintem az emberek már unják az idegen bolygókat és kb a kutyát nem érdekli, hogy egy egy látványtervező milyennek képzeli a ragadozók kiképző bolygóját. (aki olvasott könyvet róluk úgyis elképzelte maga)

Viszont rodrigeznek anno volt egy olyan ötlete, hogy a ragadozó, kalózokkal küzd a Karib-tengeren. Én ezt a vonalat vinném tovább, beleszőve az angol flottát kik szövetkezni kényszerülnek majd a kalózokkal az új ellenség ellen. vagy valami ilyesmi:D

btw...a rendezőknek és forgatókönyvíróknak lassan sikerült a nullára lerombolni a predator és az alien mítoszokat az ilyen szarokkal...

eric · http://vastagbor.blog.hu 2009.09.09. 16:30:41

még valami: dutch, hogy a faszba kerül a bárkára? és ki fogja játszani?
megjegyzem, dutch nem volt azért akkora karakter a filmtörténelemben, hogy ennyire erőltetni kellene. ugyan ez a véleményem ripleyről is am.

borleszk (törölt) 2009.09.09. 16:31:28

ez nevetséges...

remélem messze elkerülik

borleszk (törölt) 2009.09.09. 16:33:11

ripley-t nem kell eroltetni, megtette amit kell. de azt tegyuk hozzà, hogy o volt az elso noi "action hero" a filmtortenelemben.

eric · http://vastagbor.blog.hu 2009.09.09. 16:35:32

én ripleyt nem tartom akcióhősnek, ő csak egy telepes szerintem. Most azért mert egyszer fogott egy lángszórót meg beleült egy rakodólépegetőbe még nem lesz actionhero:) ő csak egy középkorú anyuka aki roszzkor volt nagyon rossz helyen:D

Llew 2009.09.09. 16:48:14

Ez annyira szar, hogy akár én is írhattam volna.:)

@eric: Swarczi attól akcióhős, hogy fogott egy géppisztolyt (többsoron) és mindenkit lekaszált vele? Stalone meg a hülye késével?:)
Ripley igenis a női akcióhősök archetípúsa, ugyan úgy, mint Piszkos Harry a magányos, kemény zsaruké

Llew 2009.09.09. 16:49:22

persze Stallone és archetípus

eric · http://vastagbor.blog.hu 2009.09.09. 16:53:50

Arnold attól, hogy az első 15 filmjében fogott egy géppisztolyt és mindenkit lekaszált vele:D

Ripley egy kitartó, szívós nő aki haza akar jutni a kölykéhez és csókolom. Persze nagy szó, hogy 3 részen keresztül nem zabálták fel, de azért ugyanakkora mázli is...

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.09.09. 17:28:54

@eric:

A 3-adik részben felzabálták.
Illetve, ahogy vesszük.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.09.09. 17:38:52

Amúgy, nem teljesen idetartozik, de: kövezzetek meg, de én a Jeunet-féle Aliens-et szeretem a legjobban. A Cameron féle egy fasza akciófilm, de Jeunet tök bolond, ami kifejezetten jót tesz egy ilyen filmnek. Persze örülök Nimródnak, meg minden, de én az AVP rebootot is neki adtam volna.

b0lha 2009.09.09. 20:21:25

engem csak az idegesit, h mindig es mindenhol csak ugy birjak bonyodalomba keverni a fohost v fohosoket, h vmi gusztustalan konspiracio all a hatterben akar a hadsereg, v az allam, v a vezerfokar v akarmi altal. siman eljatszhatnak azt is h "hetkoznapi" urkatonak a serult hajojukkal csak ott tudnak landolni eppen, ahol ezek a bekes kis csapszajuak eldegelnek. meg ezek a csapaton beluli arulasok, meg ki-ki jatekok is kibaszott unalmasak, siman jo lenne ha lenne egy 4-5 fos brigad, egyszeru katona mind, erosebb es gyengebb karakterekkel, es mindannyian ugyanannyira be vannak fosva, es probalnak 1rol a 2re jutni es kesz. nyilvan lesz aki teljesen befosik es menekul v a csapatot "elarulja", de konyorgom ezek a mindenfele odavissza jatekok borzasztoak mar. egy ien filmhez jo effektek, ver, meg retteges kell, 1 csomo jo harccal. na mind1, azert kivancsi leszek mit hoz ki belole antal ur :P

Zelefánt 2009.09.09. 22:14:20

Hát ez elég nagy zagyvaságnak tűnik, a B-széria-király Rodriguez átlagos formában. Amellett pedig semmi igazán új, semmi félelmetes nincs benne, ez is csak egy újabb számítógéppel generált tucatdarab lesz; agyatlan öldöklés, semmi értelem.
Hollywood egyre csövesebb.

b0lha 2009.09.09. 22:51:45

egy ien filmnek sztem pont az a lenyege, h agyatlan oldokles legyen. pont az rontja el mindenfele egyeb mogottes tartalmat probalnak mogerakni.

a_tom 2009.09.09. 23:13:09

Úgy lenne tökéletes ha még azt bele tudná szőni hogy a főhős rabszolga volt, később felszabadítják, de aztán mégsem, valamint vak de meggyógyul, meg is hal, de azt tulajdonképpen csak álmodják a többiek, és persze szeressen bele abba akiről nem tudja hogy a testvére.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.09.09. 23:51:02

remélem erről fog szólni, és akkor meg se kell néznem :D

tms_h 2009.09.10. 00:29:03

@eric:
n tom ki vagy Hudeokos de vmit biztos le tehettel az asztalra ha be mersz szolni Ripleynek... o nem az elso noi akcio hos hanem a noi akcio hos!! nem tudom h ferhet ki egyaltalan ilyen vkinek a szajan.ez mar-mar szentsegtores. qvara kivancsi vagyok hogy az uj Alienben mit fognak produkalni, mert ugy senki sem kickeli az alienek asset mint o, senki!

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.09.10. 04:48:14

@tms_h: khm, azé a Vastagbőr letett valamit az asztalra, de mindegy.

Ripley tényleg durván nyomja, ő az ősanyatigris. Egy alien királynőt nem mindenki intéz el egy markológéppel.

RelakS 2009.09.10. 06:12:00

mondogatjátok, hogy egy ilyen film agyatlan öldöklés kéne, hogy legyen.
Az AVP2 az volt, nem? Mégsem tetszett sokaknak.

BKV reszelő 2009.09.10. 06:55:01

Istenem ! Ide csipa elmeroggyant kommentel ?

thinker_ 2009.09.10. 08:00:33

@eric:

régen olvastam ekkora hülyeséget :)

thinker_ 2009.09.10. 08:01:37

@eric:

az összes eddigi predator film a földön játszódott, úgyhogy ez mehet az ő bolygójukra.

Edward Nygma 2009.09.10. 08:04:39

"dutch hogy a faszba kerül a bárkára? és ki fogja játszani?"

Hát Vin Diesel, ki más! :))

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.09.10. 08:31:00

Gyerek is folyton arról panaszkodik, hogy eddig egy snittet látott a predatorok bolygójáról.

szmoker (Homo Trollicus) 2009.09.10. 08:31:07

@RelakS: "Az AVP2 az volt, nem? Mégsem tetszett sokaknak."

Agyatlan öldöklés nem egyenlő PG-13 tinihorror (popcornnal).

Sajnos az eredeti McTiernan féle Predatort soha nem fogják utolérni, annak a filmnek döbbenetes, utánozhatatlan atmoszférája volt (Alan Silvestri, ugye).

tt.ktamas 2009.09.10. 08:42:41

Minden tiszteletem Rodriguezé, de ez a forgatókönyv kb. egy hatodik általános osztályba járó gyerek Predator-fogalmazásával ér fel. A fordulatok egyszerűen nevetségesek benne.

Ami egyébként rávilágít a mainstream filmgyártás hiányosságaira is, mert biztos vagyok benne, hogy egy nagyon látványos akciófilm lett volna belőle, csak hát a történet...

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2009.09.10. 08:54:14

A történet döbbenetes. Döbbenetesen szar :). Mint valami általános iskolások által játszott szerepjáték szinopszisa.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.09.10. 09:09:28

Úgy hallottam, hogy végül is Stohl Buci lesz a főszereplő.

rietz 2009.09.10. 09:18:19

jójó, de mi történik a dokival miután megöli a ragadozót? Megmenekül?

Dr. Fred Edison 2009.09.10. 09:20:07

Azért ez egy elég nyers forgatókönyv lehet, Hardwickről például egyszer csak elfelejtkezik.:-) Meg amúgy is, eléggé csapongó. Az elején látnak egy megkötözött predatort, aztán a végén eszükbe jut, hogy újra meg kéne keresni? Nemá. Meg szerintem túl sok a történés is, vagy 4 órás film kellene hozzá, ami nem épp a stúdiók álma.:-) Szóval ez olyan, amit még kicsit formálni kell, aminek a végén az anyja/apja sem ismerne rá az eredetire. És akkor még akár valami jó is lehetne belőle.:-)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.09.10. 09:28:05

@espadazo:

Jól hallottad, belső információk szerint Dutch lesz a Stohl Buci, Hardwick-et pedig Steiner Kristóf fogja eljátszani.

Austin (törölt) 2009.09.10. 09:34:39

mikor felejtik már el azt a baromságot, hogy az arénában meg kell küzdeni két szereplőnek?

Amúgy meg Dutch helyett Butch-ot kellene betenni a filmben, a Ponyvaregényből, odamegy a bolygóra, oszt lezúzza a predatorokat egy szamurájkarddal.

Dr. Fred Edison 2009.09.10. 09:38:18

@Rorschach:

Cadillac meg lehetne Paudits Béla.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.09.10. 09:45:13

@Dr. Fred Edison:

:D
A szinopszis alapjan egyenesen rá varrták a szerepet.

Dr. Fred Edison 2009.09.10. 10:03:20

@Rorschach:

Itt jön elő a színészi képesség. Hogy hihetően el tudja játszani, hogy ő egy nagy benga vérszomjas néger, aki fél kézzel roppant szét predatorokat. Csak vigyázni kéne, nehogy ő törjön ketté a forgatás alatt, amikor túlságosan belelovalja magát a szerepbe.:-)

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.09.10. 10:15:25

Kíváncsi lennék, hogy mit hoznak ki belőle.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.09.10. 10:29:45

@Dr. Fred Edison:

:D
Csak kicsit ki kellene boxolni barna rinoval, és simán játszhatná a néger testépítőt. És ha nekiállna üvöltözni, hát senki nem állna meg előtte. Paudits a legnagyobb király ezen a sárféltekén.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.09.10. 10:50:33

@Rorschach: Király film lesz! :-) A kiváló színészi munka minden bizonnyal feledtetné a mű teljes tartalmát...

Valerijov 2009.09.10. 11:00:06

@Rorschach: úgyúgy, mint a trópusi viharban a robert downey jr-t. csakhogy félre vagytok informálva, mert beleznai endréé lesz a szerep. tom cruise már kiégett, őt akarja felfuttatni a szcientológia.

Dr. No 2009.09.10. 11:10:06

Ez így egyszerűen egy rakás szar. Ha nincs ötlete, akkor legalább olvassa el a Predator-regényeket, és lopja el belőlük, ami tetszik! Soha nem értettem, hogy egy rendező minek akar olyan témáról forgatni, ami ennyire nyilvánvalóan nem érdekli, erre szorul Rodriguez?

eric · http://vastagbor.blog.hu 2009.09.10. 11:56:13

@thinker_: én az alien filmekre gondoltam, hogy le kellene hozni a földre. Én személyesen baromira megnéznék egy nagyváros metrójában bújkáló alien rajt. Oké, hogy az avp már volt lent de azok úgy szarok ahogy vannak. Mélységet kell adni a karaktereknek ahogy az alien 1,2,3ban tették. A 4-ben is vannak nagyon jó arcok , de az inkább már hightech mozi:)

@tms_h: jesszum, te otthon még Ripleyre recskáztál kölyökként?:D

tms_h 2009.09.10. 22:12:10

@eric:
kotelessegemnek erzem h megvedjem, nem tudom miert :D akkora no, h csak na, tenyleg hatassal volt ram kolyokkent, (nem, nem recskaztam ra) de neztem es bamultam, es ultem, es bamultam, meg maga az egesz univerzum. azt kivanom bar el tudnam feljteni a filmeket, hogy ujranezhessem oket, hogy azt a filmelmenyt kapjam amit legeloszor :D
süti beállítások módosítása