Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A nigériaiaknak nem tetszik a District 9

2009.09.21. 10:10 koimbra 8 komment

Dora Akunyili, Nigéria információs minisztere azt mondta, hogy a District 9-et nem látják szívesen az országukban, mivel a nigériaiakat gengsztereknek és kannibáloknak állítják be. Ezért arra kérte a mozikat, hogy ne vetítsék le a filmet.

Akunyili ezen kívül azt szeretné, ha a Sony bocsánatot kérne az országától és kivágná a filmből a nigériai bűnözőket. A miniszter már látta a filmet és felháborodott azon, hogy a nőket kurvaként ábrázolják, akik kuncsaftjai között űrlények is szerepelnek. Ezen kívül nemtetszését fejezte ki, hogy az egyik gengsztert Obesandjonak hívják, ez ugyanis hasonlít egy korábbi elnökük, Olusegun Obasanjo nevére.

A District 9 története szerint Dél-Afrikába 28 évvel ezelőtt érkezett meg idegen űrhajó, azóta is ott élnek az űrlények, a helyzet azonban kezd elmérgesedni az emberek és az űrből jött lények között.  Mikor át akarják őket helyezni erről a területről egy városon kívüli helyre elszabadul a pokol.

A 30 millió dollárból készült sc-fit Neill Blomkamp rendezte Peter Jackson produceri felügyelete alatt, az alkotás eddig 126 millió dollárt hozott a mozikban, sok helyen még csak most kezdik vetíteni, Magyarországon is csütörtöktől lesz látható (premier előtt már játszák egyébként). Az imdb-n pedig a 65. legjobb film eddig.


 

Címkék: miújság district 9

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr701396310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fulton 2009.09.21. 10:38:10

Egy részről érthető a felháborodás, mert sok ember képes összemosni ilyenkor az ország valódi állapotát és ezt a kitalált eseményt de azt, hogy egy fantázia film miatt felháborodik azért ez ciki.
Eelsőként azért megnézném, hogy hogyan kell élniük, tanulniuk az átlag afrikaiak és megkérdezném ezt a politikust, hogy ő vajon milyen körülmények között él. Azt hiszem volnának különbségek.

a8zoli 2009.09.21. 12:28:56

nekem sikerült "hozzájutnom" DVD minőségben és angol szinkorn és magyar felirattal. sztem nagyon jó alkotás. egy biztos gyomor kell hozzá nagyon sok gusztustalan fikciós jelenet van benne se sok a realitás alapja. az különössen teccik benne hogy sokszor dokumentum filmes szemszöggel tárják elénk. a mechwarrioros jelenet teccik meg a fegyver tesztes jelenet benne a legjobban.
én azt mondom erős gyomor kell hozzá de jó.
az tuti hogy én is felháborodnék kicsit ha az én országomról lenne szó. lehet egy kitalált országgal kellett volna esetleg de akkor sztem bukik a doc. filmes elképzelés. mindegy egy biztos jól kidolgozott és a story se rossz.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.09.21. 12:51:39

Erős túlzás a 65-ik hely. A nigériai faszi felháborodása pedig érthető, hiszen a filmben a nigériaiakról alkotott kép tényleg nem hízelgő: pszichopata mind. Ettől még persze, kéne különbséget tenni fikció és valóság között, ilyen értelemben pl. a németeknek már rég le kellett volna húzniuk a rolót. Politikusnak ez úgy tűnik, nem megy (mondjuk nálunk se nagyon...)

FayeFaye 2009.09.21. 13:31:42

A rendezo azt nyilatkozta, hogy realis a megjelenites, mert a nigeriaiak tenyleg az alvilag nagy reszet kepezik Del-Afrikaban. Masreszt nevetseges kiborulniuk, mert egyetlen emberi szereplo sem jon ki jol ebbol a filmbol (a foszereplo egy kicsit, a vegen), legkevesbe a feherek, akik vallalati szinten uzik az elnyomast es a kizsakmanyolast. Es nem lehetett volna egy kitalalt varosban, mert sokkal kevesbe sci-fi, mint egy nagyon tudatos allegoria az apartheidrol, amiben Blomkamp felnott. En ezert is neztem a film nagy reszet a kezem mogul, mert nem nagyon birom az ilyen Hotel Rwandas dolgokat. A film kituno, de szerintem egyaltalan nem sci-fi.

Shyllard 2009.09.21. 15:18:04

Nemértem azt, amikor az emberek így kiakadnak egy filmen. Ez csak egy egyszerű fikció, ennyi erővel be lehetne tiltani azért, mert ilyen nem is történt, és az ál-dokumentarista ábrázolás miatt sokan elhihetik az egészet... :)

sélli_ 2009.09.21. 15:57:14

Eh, ez megint olyan ál-balhé, mint anno a Borat kapcsán Kazah barátainknál, vagy a Motelnél a cseh sörivó kollégák. Tuti nézős.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.09.21. 17:16:40

Engem marhára nem zavarna, ha Magyarországot így ábrázolnák. Láthattuk már kis hazánkat sokféleképpen a mozikban, jóhogy nem jurtában élő embereknek tüntetnek minket:)
Akit érdekel hol van Magyarország meg miképp élünk itt az leül a net elé és utánajár szépen, nem nehéz.

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2009.09.23. 19:02:44

Nekünk nagyon tetszett, hétvégén volt alkalmunk megtekinteni;-)

A dokumentarista elemekkel szinte valóságos, néha ijesztő, elgondolkodtató (mi lenne, ha tényleg megtörténne ilyesmi)

Attól is tetszett annyira, hogy nem szokványos ötletek voltak benne, valami újat mutatott.

Végülis ha belegondoltok mennyi bolygó, meg naprendszer van a világegyetemben, szinte létezhetetlen, hogy ne legyen máshol is értelmes élet...
süti beállítások módosítása