Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A tábornokok éjszakája (The Night of the Generals) 1967

2009.09.24. 17:23 koimbra Szólj hozzá!

 

A világháborús filmekben a nézők leginkább a szövetségesek küzdelmét és megpróbáltatásait követheti nyomon, nagy ritkán azonban a németek kerültek az előtérbe (ilyen volt pl. a Vaskereszt is), A tábornokok éjszakájában mindvégig a német oldalon járhatunk. A történet 1942-ben játszódik, a nácik által megszállt Lengyelországban, azon belül is Varsóban. Brutális gyilkosság áldozata lesz egy prostituált, akiről hamarosan kiderül, hogy a németeknek szolgált olykor némi információval. Az egyetlen szemtanú ugyan nem látta a tettes arcát, csak a ruházatát, ami alapján Grau őrnagy arra a következtetésre jut, hogy egy tábornok volt az elkövető. Az ügy eléggé kényes, a Grau őrnagy (Omar Sharif) mégis a végére akar járni.Gyorsan ki is deríti, hogy azon az estén csak három tábornokról nem tudni merre járt. De vajon melyikük lehet az ő embere? Aki folyton vedel? Vagy az, aki ha kedve tartja szétlövet egy városrészt? Vagy mondjuk a harmadik? Akárhogyis Graut áthelyezik Párizsba, ahol később újra találkozik a „gyanúsítottakkal”. A nyomozás szépen elhúzódik, még a Valkűr hadműveletbe is betekintést nyerhetünk, de még ezek után sem tehetünk pontot az i-re.

 

Háborúban játszódó film ugyan, de nem lehet ráfogni, hogy háborús film, a frontot ugyanis egyszer sem láthatjuk. A krimi jobban illik rá, ám ezt is csak a produkció első felére tudnám ráfogni. Az elején még tippelhetünk, vajon ki lehet a mi emberünk, azonban felétől már kidomborítják a tettes alakját, aki egyébként egyébként kiemelkedik az amúgy elég jól teljesítő színész gárdából, de az illető valami zseniálisan formálja meg karakterét.

 

A film több, mint két órás (138 perc, hogy pontos legyek), mégsem érezni a hosszúságot, az alkotás teljesen lekötött, hiányoltam az izgalmat, a feszültséget és jobban örültem volna neki, ha csak a végén jövünk rá ki a tettes és mindhárom tábornokra ugyanannyi időt szentelnek. Végeredményben 80 %-ot tudok rá adni, érdemes megnézni mindenképpen, már csak ama bizonyos nagy alakítás miatt is.

 

imdb: 7,3

 

 

Címkék: krimi háború iromány

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr41404519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása