Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Arnold Schwarzenegger, az utolsó akcióhős

2009.10.10. 05:26 koimbra 63 komment

Arnold Schwarzenegger a 80-as évek legjobb, legismertebb akcióhőse volt. A 90-es évek középére kicsit megkopott a neve, de ettől függetlenül jól tartotta magát és élvezhető filmeket tett le az asztalra. Az Osztrák Tölgynek ha csak lehetősége volt, feltette a napszemcsit vagy betolt egy szivart a szájába és mindig lehetett arra számítani, hogy valami egysorost be fog nyögni. Ezek a „kellékek” soha nem tűntek erőltetettnek a filmjeiben. A Kommandó után Schwarzenegger azt mondta, hogy ami megkülönbzteti  őt a többi színésztől (Norris, Stallone), az az, hogy mindig sikerül némi humort belecsempészni a filmjeibe. Adott egy drámai jelenet, feszült helyzet majd jön egy poén és mindenki felenged. Schwarzenegger nevét szokták emlegetni, ha a Nagy Amerikai  Álomról van szó, az osztrák testépítő alig tudott érhetően beszélni angolul, mégis sikerült elérnie, hogy bekerüljön a filmek világába, majd sztár lett, később pedig kormányzóvá válaszották, jövőre pedig a szenátusba szeretne bekerülni, majd ha esetleg összejön, akkor akár még az U.S.A. elnöke is lehet. (Schwarzenegger for Prezident!!!). Az alábbi iromány megírásában segítségemre volt az imdb, a wikipedia és a Brooks Robards által írt könyv, amely Magyarországon a 90-es évek elején jelent meg. Nem említek meg minden filmet és érdekességet a testépítő-színész-kormányzó életével kapcsolatban (és tudom, hogy pongyolán fogalmazok).

 

Arnold Schwarzenegger 1947. július 30-án született egy osztrák faluban, Thalban. Apja a gyerekeitől elvárta, hogy minden reggel tornázzanak és sportolásra buzdította őket. Arnold először a focival próbálkozott, majd edzője azt tanácsolta neki, hogy emeljen súlyokat. A srác elment egy body builder edzésre, itt vette a fejébe, ha törik, ha szakad ő bizony a világ legjobb testépítője lesz. 18 évesen bevonult katonának, ahol részt vett egy versenyen és meg is nyerte lett, Junior Európa bajnok lett. Leszerelése után testépítő stúdióban ügyködött, 1966-ban pedig három német díjat is elnyert: ő lett Mr. Európa, a súlyemelés nemzetközi bajnoka és Európa legtökéletesebb izomzatú férfija. Egy évre rá pedig övé lett a Mr. Univerzum címe is, majd miután még egyszer ő állhatott a dobogó felső fokán Joe Weider amerikai menedzser felajánlotta neki, hogy szálljon versenybe az International Federation of Bodybuilders Mr. Univerzum díjáért. A testépítő elfogadta az ajánlatot, Amerikában utazott, Miamiban azonban csak a második lett, ám 1970-ben Mr. Univerzum, Mr. Olimpia és Mr World lett. Ötször nyerte meg a Mr. Univerzum címet, hétszer pedig a Mr. Olimpiát Ezek után döntött úgy, hogy Hollywoodban is szerencsét próbál.

 

Először a Herkules New Yorkban produkcióban mutatkozott be, a producer megváltoztatta Schwarzi nevét Strongra, mivel szerinte nehéz volt kimondani. Majd ezt követte A hosszú búcsú, amiben csak mellékalak volt. 1976-ban a Maradj éhen drámában játszott, a Golden Globe-on a legjobb színészi debütálás díját vehette át. Feltűnt egy epizódban a San Francisco utcáin sorozatban is, ahol Karl Malden és Michael Douglas játszották a főhősöket. Ekkoriban a Cosmopolitan aktfelvételeket készített a színészről, ám később Schwarzenegger úgy döntött, hogy nem engedi leközölni azokat.

 

A Vasgyúrókat a Mr Olimpia felkészülése alatt forgatták, ahol a testépítést mutatták volna be, de mégis a film leginkább Schwarzeneggere koncentrált. A film után főiskolára és egyetemre járt, majd végül üzemgazdaságtan és közgazdaságtan területén szerzett diplomát. 1977-ben ismerte meg Maria Shrivert, aki a Kennedy családba tartozott, később össze is házasodtak. 77-ben jelent meg az önéletrajza Arnold: The Education of a Bodybuilder címmel és a New York Times bestseller-listájára is felkerült.

 

1979-ben mutatták be A Kaktusz Jack western vígjátékot Hal Needham (Smokey és a bandita) rendezésében, amiben Schwarzenegger Kirk Douglasszel játszhatott együtt. A produkció megbukott, a kritikusok pedig élvezettel élcelődteka filmen, olyan vélemény is született, ami szerint a főhős lova jobban játszaná el a szerepet. Arnie szeretett volna benne lenni a Flash Gordon moziváltozatában el is ment a producerhez, Dino De Laurentiis-hez, a megbeszélés azonban szűk két percet vett igénybe. A producernek hatalmas asztala volt és alig látszott ki mögüle, Arnold meg is kérdezte tőle: „Minek kell ilyen kis embernek ilyen nagy asztal?” A producer ezek után azt mondta, hogy az erős akcentus miatt nem tudja felvenni Schwarzeneggert, később viszont 5 filmre szóló szerződést írtak alá. 1979-ben a Mr. Olimpián és 1980-ban a Miss Olimpián sportkommentátorként tudósított. Az 1980-as Mr Olimpián is ugyanilyen minőségben vett volna részt, ám végül úgy döntötte, hogy beszáll a versenybe és meg is nyerte azt. Aktívan nem sportolt ekkor, de mivel a Jayne Mansfield sztori tévéfilmben egy testépítőt alakított, így valamennyire edzésben volt.

 

Robert E. Howard regénysorozatán alapuló Conan megfilmesítési jogait Edward J. Pressman vette meg, az üzletember azt szerette volna, ha Schwarzenegger játszaná el a barbárt, ám De Laurentiis egy nagyobb nevű színészt akart a főszerepre. A producer lenácizta Schwarzit és semmiképpen nem akarta őt a filmbe. Ám a rendező, John Milius meggyőzte a producert, hogy nála jobb testfelépítésű embert keresve se talál. Emberünk pedig egy hónappal a forgatás kezdete előtt a helyszínre utazott, hogy gyakoroljon, nem igényelt dublőrt, minden kaszkadőrjelenetet maga akart csinálni, valósághűnek szerette volna a filmet. Azt mondta, ha keselyű támad rá, akkor az legyen igazi, ha pallossal kell harcolni, akkor az legyen igazi pallos, olyanok, amelyek 5 kilósak. A film világszerte 100 millió dollárt hozott. A folytatást Richard Fleischer rendezte, akit a színész házába invitált, hogy kardbemutatót tartson. A rendező megjegyezte, hogy Schwarzi lehetne egy kicsit izmosabb, aki erre még plusz 5 kiló izmot pakolt magára a forgatásra.

 

Következett a Terminátor, Arnold eredetileg Sarah Connor védelmezőjét játszotta volna, ám ő inkább a Halálosztó szerepét szerette volna és meg is kapta, amit viszont Lance Henriksennek szántak. Henriksen végül csak mellékszereplő lett, egy zsarut játszott el. Schwarzeneggernek összesen 14 sornyi szövege volt összesen a filmben, amelyből a "Visszajövök" mondat vált leginkább ismertté. 1984-ben mutatták be a produkciót, két hétig vezette a box office listát és 8 hétig volt a Top10-ben. Nem csak a film, de a „Visszajövök!” szöveg is klasszikus lett.

 

Ezek után Schwarzi visszatért a kardos műfajhoz. A Vörös Szonjához De Laurentiis egy évig kereste a megfelelő színésznőt a címszerepre. Választása Brigitte Nielsenre esett, akinek színészi tapasztalatai még nem voltak, viszont híres modell volt és a különféle cselekedeteivel mindig állandó témát szolgáltatott a lapoknak. A pletykák szerint a két főhős között romantikus szál alakult ki, ám Nielsen Sylvester Stallonéhoz ment feleségül és két filmjében is játszott. (Kobra, Rocky 4). A Vörös Szonjával kapcsolatban a kritikák azt írták, hogy nincs saját stílusa és jellegzetes hangnemmel sem rendelkezik.

 

A Kommandóban egy ízig-vérig kemény akciófilm volt, néhány nagyszerű benyögéssel. John Matrix karakterét Vernon Wells nézte ki magának, de Schwarzeneggernél landolt a szerep, Wells pedig egy másik szereppel vigasztalódhatott. Tekintélyes számú ember halálozik el a kamera előtt, 81 ember harap a fűbe a játékidő alatt. A végén mikor Szintén sokat szokták idézni az „Ereszd ki a gőzt!” mondatot a filmből, a játékidő vége felé Schwarzenegger és ellenfele küzd egymással, majd végül hősünk egy gőzt vezető csővel döfi át a gonoszt. A filmben Arius Val Verde, egy kitalált állam diktátora volt; ez a spanyol anyanyelvű állam több ’80-as évekbeli hollywoodi filmben megjelent, burkolt utalásként Kubára és Panamára. Val Verde többek között a Predator és a Még drágább az életed című filmekben is feltűnt. Szerettek volna egy folytatást is összehozni, ami a Nothing Last Forever regényen alapult volna, de Schwarzenegger nemet mondott. A forgatókönyvet átdolgozták és így született meg a Drágán add az életed, aminek főszerepét Schwarzinak is felajánlották.

 

A Predatorban Schwarzenegger ismét hatalmas beszólásokat (Úgy látom már csak a tollat forgatod) és még nagyobb akciókat szállított. Ezt a filmet szokás úgy emlegetni, ami után ketten is kormányzóvá lettek, Schwarzenegger Kalifornia kormányzója jelenleg, Jesse Ventura pedig Minnesotáé volt. Az űrlény először így nézett ki: hosszú nyak, kutyaszerű fej, egy szem. Azonban úgy gondolták, hogy ez a figura nem illene a dzsungelbe. Végül kiötlötték miképp nézzen ki a Predator, Stan Winstonnak 8 hónapba telt a megalkotása. Az első elképzelések szerint a lény amolyan Ninja-Predator lett volna és Jean-Claude Van Damme bújt a jelmezbe. Az ötletet végül elvetették, sőt Van Damme-ot is kirúgták. Ventura önéletrajzi könyvében írt arról, hogy a belga színész szándékosan sebesítette meg az egyik kaszkadőrt, emiatt váltak meg tőle. Shane Black leginkább forgatókönyveiről ismert (Halálos fegyver), a Predatorban volt az első szerepe, a forgatáson szabadidejét azzal töltötte, hogy Az utolsó cserkészt írogatta. Csak érdekességképpen írom, hogy 64-en halnak meg a filmben.

 

A következő filmje a Piszkos allku volt, majd jött a Menekülő ember volt, amely Stephen King novelláján alapult, a főszerepre felmerült Dolph Lundgren, Christopher Reeve és Patrick Swayze neve is. Richard Dawson alakította a „show műsor” vezetőjét, aki a Family Freud tévéműsor házigazdája volt. Freedom kapitányt Jesse Ventura játszotta, Dynamot pedig Eriand Van Lidht pankrátor alakította (néhány hónappal a film befejezése után elhunyt), Jim Brown volt Tűzgolyó, aki a Cleveland Browns csapat hátvéde volt. Subzero szerepére pedig Toru Tanaka profi pankrátort és bokszolót szerződtették le. Schwarzenegger a filmmel kapcsolatban azt mondta, hogy ebben kevesebb a brutalitás, a kamera inkább az arcokra koncentrál, a rajtuk tükröződő félelmet mutatja.

 

Walter Hill azt kérte Schwarzeneggertől, hogy adjon le 10 fontot , hogy eljátszhassa a Vörös zsaru főszerepét, még James Belushitól az ellenkezőjét várta el. Ezen kívül emberünk nyelvtanárhoz járt, hogy elsajátítsa az orosz akcentust. Belushi áradozott Schwarzenegger műveltségéről, azt mondta, hogy sokat tanult az osztrák tölgytől, aki kiokította őt a pénzügyekről és az ingatlanokkal kapcsolatban, de még a nyilvánossággal kapcsolatban is volt néhány igen jó megjegyzése.

Néhány jelenetet a Vörös téren is felvettek, ez volt az első olyan alkotás, ahol amerikai filmesek dolgozhattak ezen a helyen. „A fickó akit játszok sokat tanul Amerikától. Barátokat szerez, majd búszkén tér haza szülőföldjére. Ez nem egy olyan történet, ahol egy orosz vereséget szenved. 10 millió dollárt kapott ezért a filmért Schwarzenegger.

 

Ezek után következett egy vígjáték, az Ikrek, melyben partnere Danny DeVito volt. A rendezést Ivan Reitman vállalta, aki ekkor már túl volt a két Szellemirtók mozifilmen. A film első felében Schwarzenegger elmegy egy Rambo óriásplakát előtt és gyakorlatilag lefitymálóan mosolyog rajta.
A vígjáték sikeres volt, de a kritikusok nem voltak odáig érte, volt olyan firkász, aki megjegyezte, hogy a film a bizonyíték arra, hogy a szellemes rendezés műfaja haldoklik, míg egy más vélemény szerint Arnie szörnyen egyhangúan játszott, ami ólomsúlyként telepedett a produkcióra.

 

Az Emlékmás megfilmesítéséig hosszú út vezetett, Philip K. Dick novellája 1966-ban jelent meg, majd 1974-ben Ron Shusett 1000 dollárt adott a jogokért, a poén az, hogy a 23 oldalas novella története is ebben az évben játszódik. Shusett ezek után megpróbált filmet készíteni belőle, leszerződött a Disney-vel, de a film nem jött össze. Az évek alatt 40 forgatókönyv készült, de a stúdiók nem voltak ezekkel elégedettek, sokan drágálták, többen pedig úgy vélték, hogy egy idő után szétesik a sztori. Aztán Dino De Laurentiis producer kezébe került a projekt, aki hozzá is látott az előkészületekhez, a főszerepet pedig Patrick Swayze játszhatta volna el, Schwarzeneggert nem találták alkalmasnak a szerepre és nem is akart sokat fizetni neki, a rendezést pedig végképp nem akarta rá bízni. Azonban a producer cége tönkrement, Arnie pedig Mario Kassart beszélte rá, hogy vegye meg a jogokat. David Cronenberget bízták meg a film megrendezésével, aki először átírta a forgatókönyvet, ám Schwarzi szerint Paul Verhoeven volt a megfelelő ember a rendezésre, aki azonban úgy vélte, hogy Dustin Hoffman vagy Richard Dreyfuss alkalmasabb lenne az Emlékmás főszerepére. Cronenberg szerint Schwarzeneggerről az embereknek még véletlenül se fog eszükbe jutni, hogy ez csak talán egy álom, de végül a rendező vesztett az érveléseivel és a stúdió is meg akart tőle válni, mivel a költségvetés az egekben volt. Ám Schwarzenegger kiállt mellette és a stúdió 60 millió dollárt adott a filmre, ami az egyik legdrágább filmnek számított, csak a Rambo 3 került többe. 1990-ben Bush elnök Arnoldot kinevezte a Testnevelési és Sportbizottság elnökének, a filmnek úgyis jól jött némi reklám.

 

1990-ben megrendezett egy részt a Mesék a kriptából sorozatból. Majd az Ovizsaru akció-vígjátékban volt látható Schwarzenegger. A főszerepre először Danny DeVito neve merült fel, azonban elvetették az ötletet a színész magassága miatt, később pedig Bill Murraynek ajánlották fel a lehetőséget, akit elutasította a felkérést.  Schwarzenegger csak úgy vállalta el, ha Ivan Reitman lesz a rendező, ám Reitman először nemet mondott, csak hosszas rábeszélés és egyezkedés után adta be a derekát. Így került a filmbe a rendező által fontosnak tartott témák, mint pl a gyerekek bántalmazása és csonka családok.

 

„Az első Terminátor fontos ugródeszka volt számomra, sokat segített, hogy kilépjek a Conan szerepből és igazi akciófilmekben tudjak szerepelni. Rengeteg pénzt kínáltak a folytatásokért (pl. Ragadozó, Kommandó), de amit valójában meg akartam csinálni, az a Terminátor folytatása volt.”-nyilatkozta Schwarzengger. James Cameron pedig ezt mondta „Arnold erre a szerepre született”. John Connort Edward Furlong játszotta, akit a rendező majdnem kirúgott, mivel a srác ideges lett, mikor Linda Hamiltonnal kellett játszania, végül némi rábeszélés után maradhatott csak a filmben. A T-1000-es majdnem Billy Idol lett, de az énekes motorbalesetet szenvedett, ezért helyette mást kellett találni. Cameron fontolóra vette, hogy Michael Biehn lehetne a másik Terminátor,a Skynet így zavarná össze a jelenben a főhősöket. Végül Robert Patrick kapta meg a lehetőséget.

100 millió dollárba került a produkció, világszerte 520 millió dollárt hozott és az imdb-n az 51. legjobb film.

 

1992-ben rendezett egy tévéfilmet, a Karácsony Connecticutban vígjátékban egy kis szerepet vállalt, az imdb-n 4,7-en áll, majd újra egy akcióban volt látható. Az utolsó akcióhős az akciófilm műfaját és kliséit parodizálta ki, a 85 millió dollárba került alkotás azonban megbukott Amerikában (csak 50 milliót hozott, világszerte összesen 137-et), a készítők pedig a Jurassic Parkra kenték a blamát, mivel Steven Spielbeg alkotását is ekkor mutatták be és mindenki azt a filmet részesítette előnyben. Az utolsó akcióhőst még 6 Arany Málnára is jelölték. Ez lett volna az első film melyet az űrben is reklámoztak volna, fél millió dollár kellett volna, hogy a NASA egyik rakétáján szerepeljen a film neve, ám a negatív előrejelzések miatt inkább meggondolták magukat az alkotók.

 

James Cameron a Pókember filmet szerette volna megcsinálni, de nem jött össze, pedig már forgatókönyvet is megírta, tehát a rendező inkább másba vágta a fejszéjét, kipattant a fejéből , hogy milyen jó is lenne remake-et készíteni a Titkolt titkos ügynök francia filmből, az amerikai változat főszerepére pedig Schwarzenegger szerződött le, már Az utolsó akcióhős előtt, de akkoriban Cameron éppen a Strange Days forgatókönyvével volt elfoglalva, így késett picit a produkció. A kormány 3 tengerészgyalogsági Harriert bocsátott a film rendelkezésére pilótákkal együtt, ennek azonban megkérték az árát , 2410 dollár volt az óradíja, összesen (100.736 dollárt kapott így a hadsereg.)

Egy időben folytatásról is szó volt,, amiben mindenki részt vett volna, aki az elsőben is ott volt. A forgatókönyvhöz hozzáláttak, a premiert pedig 2002-re tűzték ki, de végül nem azért nem lett belőle semmi, mivel a szkripttel gondok voltak és a 9/11 os bezavart. Egy interjúban Cameron elárulta azért vetette el végül a folytatás, mivel a 9/11 utáni napokban a terrorizmus nem számít viccesnek.

 

A Két tűz között után Schwarzenegger a Juniorban volt látható, melyben harmadjára dolgozott együtt Ivan Reitmannal. A film 60 millióba került és csak 36-ot hozott az amcsi mozikban, világszerte összesen 108-at. A könnyedebb kitérőt követően visszatér az akció világába. Charles Russell és a színész egy másik produkciót szeretett volna összehozni, de aztán úgy döntöttek a Végképp eltörölni filmet készítik inkább el. Vanessa Williamst, Maria Sriver, Schwarzi felesége ajánlotta be a producernek. A forgatókönyv korai verziója egy Robert De Niro-s akciófilm lett volna, ám az iromány rengeteg átíráson ment keresztül, így nem lett semmi az eredeti elgondolásból. Még a Végképp eltörölni forgatása alatt is átírták néhányszor, John Milius (Conan rendezője) csak úgy Schwarzi kedvéért, ingyen segített be a forgatókönyvbe.

 

A Végképp eltörölni után következett a Hull a pelyhes, ami 60 millió dollárba került és 60,6 milliót hozott Amerikában (összesen 129,8-at világszerte). Egy biológia tanár beperelte a stúdiót, hogy ellopták a forgatókönyvét és 19 millió dollárt ítélt meg a bíróság számára, amit végül 1,5 millió módosítottak.

 

1997-ben Schwarzenegger a Batman és Robinban Mr. Fagyot alakíthatta, kezdetben még Anthony Hopkins nevét vették fontolóra a szereppel kapcsolatban, később pedig Hulk Hogan neve is szóba jött. Joel Schumacher egy interjúban elárulta, ha Schwarzi nem szerződött le volna a filmbe, akkor Sylvester Stallone játszotta volna a figurát. 11 Arany-Málnára jelölték a filmet, ebből csak Alicia Silverstone vehette (volna) át a díjat. Mivel a film gyengén muzsikált ezért a Warner úgy döntött, hogy nem kell ötödik Batman film (ebben visszatért volna Joker is), helyette évekkel később újraindították az egész franchise-t. Érdekesség, hogy a Batman és Robinban David Duchovny neve is szóba került a Denevérember szerepe kapcsán.

 

Schwarzenegger ismét együtt dolgozhatott volna James Cameronnal a Majmok bolygója remake-ben, ami végül nem valósult meg (később Tim Burton rendezésében és Mark Wahlberg főszereplésével készült el). Szintén benne lett volna Quentin Tarantino második világháborús filmjében, ha akkor elkészül, és a Legenda vagyok főszerepére is esélyes volt, ám ebből is csak évekkel később született film.

 

1997-ben szívműtéten esett át a színész, állítólag szteroidok okozták nála szívkárosodást, más források viszont úgy tudják, hogy veleszületett rendellenesség miatt volt szükség az operációra. 1999-ben tért vissza vászonra az Ítéletnappal, amelyben magát a Sátánt kell legyűrnie. 25 milliót tehetett zsebre Schwarzi. A szerepet eredetileg Tom Cruisenak szánták, a rendezői széket pedig Sam Raiminek és Guilerrmo del Toronak is felajánlották. A 100 milliós film Amerikában csak 66 milliót hozott, de az összbevétele 211 millióra rúgott. Egy évre rá a Hatodik napon akcióban volt látható, a főszerepet Kevin Costner játszotta volna, ám éppen egy másik filmben volt érdekelt és nem várták meg a forgatással. A Hatodik napon szerény 34,6 millió dollárt termelt, amihez még 61,4 millió társult a nemzetközi forgalmazásból.

 

Nem jártak jól Az igazság nevében akcióval sem, a filmet 2001 októberében mutatták volna be, de a szeptemberben bekövetkezett terrorista támadás miatt fontolóra vették, hogy dobozban hagyják a filmet és ne vetítsék le (sok más alkotással kapcsolatban is szóba került ugyanez). Hollywood is egy időre lecsendesült és azt hangoztatták, hogy nem lesz több terrorista film, azonban pár hónap múlva máris ontották magukból az ilyen produkciókat. A 85 millió dollárba került A igazság nevében is bemutatásra került 2002 tavaszán, de csak 78,3 milliót hozott világszerte.

 

A Termintáror 3 kedvéért ismét szépen kigyúrta magát, James Cameron tanácsára pedig nagy összeget kért azért, hogy játsszon a 200 millió dollárba került filmben. 30 milliót tehetett zsebre, amiből állítólag áldozott néhány millát a film egyes jelenetei elkészüléséhez.

Ridley Scott és John McTiernan jöttek szóba a rendezői posztra, mielőtt Jonathan Mostow elfogadta a felkérést. A T-X szerepével kapcsolatban Vin Diesel, Shaquille O'Neal, Famke Janssen és egy pankrátor, Chyna neve is a produkció körül forgott, aztán Kristanna Loken lett a befutó. A film nem számított kiemelkedő sikernek, bár 433 milliót termelt világszerte, ami szépnek lenne mondható, ha nem 200 milliót emésztett volna fel a film. A rajongók többségének nem tetszettek a látottak. Schwarzenegger a Terminátor 3-ról ruccant át Az Amazonas kincse forgatására, hogy benne legyen egy pár másodperces jelenetben. A film elején Dwayne Johnson éppen megy be egy diszkóba, ahol sejthető, hogy el fogja kenni pár fickó száját, de előtte Schwarzenegger jön szembe vele és odaszól a Sziklának: Have Fun. Sokak szerint ezzel adta a stafétabotot Johnsonnak, rá hárult volna a feladat, hogy élvezhető akciókat készítsen, de ő inkább a családi mozik felé fordult.

 

2003-ban Kalifornia kormányzójává válaszották, de még két filmben látható volt pár perc erejéig.

2004-ben még a Jackie Chan-es 80 nap alatt a Föld körül kalandban vállalt el egy rövid szereplést, 2005-ben pedig szintén látható volt A gyerek meg én vígjátékban. A Terminátor 4 nélküle készült el, de mivel mindenképpen szerették volna, hogy benne legyen, ezért speciális effektes szakemberek Roland Kickinger testére tették rá az arcát.

 

Jövőre pedig a The Expendables akcióban lesz látható, amit Sylvester Stallone rendez. A Kormányzó Úr eredetileg egy kormányzót játszott volna, aki megbízza a zsoldos csapatot azzal, hogy likvidáljanak egy dél-amerikai diktátort, ám mivel érthető módon elég kényesen érintette volna, ezért inkább Stallone más szerepet adott neki.”Arnold egy olyan figurát játszik, aki megpróbálja megszerezni a karakterem feladatát. Vicces jelenet lesz, amiben úgy rivalizálunk, mint ahogy azt tettük a karrierünk során”. -nyilatkozta Sly. Nem mellesleg pedig egy jelenetben lesz látható Bruce Willis, Stallone és Schwarzenegger. Nem túlzok, ha azt mondom filmtörténelmi jelentőséggel bír ez a mozi.

 

És hogy mit hoz a jövő Kalifornia kormányzójának? Jövőre szeretne bekerülni a szenátusba, ezen kívül pedig a támogatói segítségével szeretnék megváltoztatni az amerikai alkotmányt, ugyanis ez akadályozza abban, hogy esetleg később Mr. Presidentnek szólítsák. Ha nem jön össze, akkor még mindig ott van Hollywood, de vajon kapna-e ismét főszerepeket és tudna-e megint szórakoztató mozikban szerepet vállalni?

Címkék: cikk

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr601439300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chuck-d 2009.10.10. 07:48:50

ez nem lett rövid :) bár a korai éveiből fontos lehet az igencsak bebasztatott gyerekkor. az apja tolta őket kötelező jelleggel sportolni a bátyjával, akit mindig favorizált a kis Schwarzival szemben, és ketten gúnyolták, hogy milyen gyenge lúzer. a szíjjal verés sima ügy volt, a rendőr papa szigorral törődött. kemény dolgok lehettek, mert a tesó autóbalesetben meghalt '71-ben, az apja egy évre rá szélütésben, de egyikőjük temetésére sem ment el. de a családot, bátyja feleségét és gyerekét nagyon bepénzelte.
a másik fontos dolog, hogy a testépítő karrier közben/után, de még a filmezés előtt már milliomos volt amerikában, 30 éves korára. üzletelgetett kicsit. szóval volt háttér Hollywood meghódításához.
viszont az szép lehetet, mikor a Mussolini alatt felnőtt olasz lenácizza a '47-ben született osztrákot :D

gamtab (törölt) 2009.10.10. 09:59:52

Az ikrek című film kimaradt

Swarci for prezident!!!

Fue · http://www.english-hungarian.com 2009.10.10. 10:04:32

Javítsatok ki, ha tévedek, de úgy tudom, hogy ez elnöki tiszt az egyetlen, amit csak amerikai születésű állampolgár tölthet be.

Amúgy nem lenne rossz választás.

maydayray 2009.10.10. 10:09:17

@batmag: nem maradt ki, csak rossz kép került mellé :-)

maydayray 2009.10.10. 10:09:50

@Fue: valóban ezt mondja ki az alkotmány - amit meg lehet változtatni

AP! (törölt) 2009.10.10. 10:14:57

nagyon örülök, hogy néha, mondjuk 10-ből vagy 20-ból egyszer születik egy olyan poszt is (és ki is teszik indexre) ami nem fikázásról, leszólásról, sárdobálásról szól. köszi a munkád, nem lehetett kevés idő így összeszedni.

==T== 2009.10.10. 10:36:23

Arnold AZ akcióhős!

mr nemo 2009.10.10. 10:47:19

Nagyon jó poszt! Még ilyet.

Spawn85 2009.10.10. 11:09:59

Nagyon jó lett a post. Ahogy olvasgattam a sorokat, kicsit nosztalgiázhattam is, hiszen én gyakorlatilag Van Damme, Schwarzenegger és Stallone filmjein nőttem fel.

Cartman 2009.10.10. 11:13:25

"1997-ben szívműtéten esett át a színész, állítólag szteroidok okozták nála szívkárosodást."

Egy veleszületett rendellenesség miatt, nem a szteroidok miatt (info: Wiki). Szeroidokat persze szedett, ezt ő is elismeri.

Cartman 2009.10.10. 11:14:26

@maydayray: az amerikai alkotmányt nem lehet módosítani, kiegészítéseket lehet fűzni hozzá.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.10. 11:19:12

@Cartman: Mindkét verzió megtalálható a neten, de azért belevettem az irományba a vele született rendellenességet is.

Diopapa_sok 2009.10.10. 11:30:29

Nagy grat a cikkhez, biztos sok meló volt vele :) Jah és Svarci a legjobb :)

Kosár Batesz · http://webshopper.blog.hu 2009.10.10. 11:32:28

Nem kötözködés, de Joe Wilder = Joe Weider :)

llll5 (törölt) 2009.10.10. 11:34:15

@Cartman: így van.Csak a sok idióta, hozzá nem értő szeret mindent a szteroidokra fogni.Az USA-Alkotmányát lehet módositani, egy gond van, keletkezése óta csak 2x tették ezt.
A másik:sajnos, mivel nem amerikai születésü, nem lehet az USA elnöke-pedig jó lenne!Obama is valszeg kenyai születésü-csak mivel ez róla nem volt köztudott-künnyebben hamisithatott.

Austin (törölt) 2009.10.10. 11:35:10

én emlékszem olyan fotóra, hogy egy hordozórakéta oldalán volt a "last action hero" szöveg, az fotosopp volt, vagy volt ilyen, de nem a NASA-nál?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.10. 11:40:29

@Austin: Akkoriban biztosan nem volt ilyen:) Photoshop esetleg, de azt nem tudom, hogy később esetleg fellőttek-e rakétát így.

Dester 2009.10.10. 11:55:47

Nagyon jó cikk, élmény volt olvasni, de ha megengedsz egy építő jellegű kritikát: érdemes még átolvasni ALAPOSAN néhányszor publikálás előtt, sok helyesírási hiba maradt benne (ami biztos vagyok benne, hogy csak figyelmetlenség eredménye). Esetleg még egy tipp: a filmek címeit érdemes lenne dőlt betűvel szedni, hogy jobban elkülönüljenek. Pepecs munka, de olvashatóbbá válik tőle a szöveg.

Még sok ilyen posztot! :)

Ejjnye Bejjnye 2009.10.10. 11:56:11

Én bizony itt is megválasztanám kormányzónak, elnöknek akárminek! Mert ő szavahihető ember, nem úgy ám mint a mi politikusaink! A Kommandó-ban megmondta, hogy nem lesz legközelebb. És lett Kommandó 2? Nem lett. A Terminátorokban viszont megmondta, hogy visszajön. És tessék már hány része lett!
Na ugye!

llll5 (törölt) 2009.10.10. 12:34:02

Még annyit, hogy gratulálok a cikk írójának, nagyon jó írás!

Dejdő 2009.10.10. 12:44:53

Csak nekem fura hoyg 1996-ban Sylvester Stallone "A pusztító" című filmjében Sandra Bullock azt mondja: "Igen a Schwarzenegger elnöki könyvtár! Sly: Elnök lett belőle?":D honnan a túróból tudták akkor hoyg ez még igaz is lehet majd egyszer,elég furcsa véletlen lenne:D

dr.pupak30 2009.10.10. 12:45:32

azt mondja akkor szedett szteroidokat, amikor meg legalis volt

Illetékbélyeges elvtárs 2009.10.10. 12:57:33

Na most direkt elővettem a Terminator DVD-t, és persze azt mondja magyar szinkronnal Schwarzi, hogy "Visszajövök".

Ki mondana olyat, hogy "Visszatérek"? Talán a nyálas főhős egy 19. században játszódó romantikus filmben, legfeljebb. De nem egy Terminator, aki/ami épp most készül kiirtani egy rendőrörsöt.

RaulReal 2009.10.10. 13:00:56

Jó írás. Milyen címkét tervezel neki adni?

RenHoek 2009.10.10. 13:14:13

Gratulálok az íráshoz, nagyon összeszedett és alapos.

Üdv,

Ren

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.10. 13:40:31

@RaulReal: A hét arca:D Szerintem a sztár voltam szériába beleillik, szóval majd azt adom neki szerintem.

Köszi mindenkinek.

doktor.dikhed 2009.10.10. 14:15:11

Arnie sosem volt nagy színész, csak magát hozta, de ez pont elég volt, mert akkora karakter. A legjobb példa a Kommandó. Mi lett volna Arnie nélkül? Egy gyenge B film, de így még ma is szívesen megnézem, mert zseniális egysorosai vannak.

Amúgy meg gyenge színész létére elég sok műfajmeghatározó filmben szerepelt. Ragadozó, Conan, Emlékmás, Terminator...ezek mind kategóriájuk legjobbjai. Ráadásul a Conanban színészként is egész jó volt.

Dr_D · http://www.pallas70.hu/marketing-kepzes.php 2009.10.10. 14:19:03

hát ettől az embertől mindigis rosszul voltam. ráadásul utálom az akciófilmeket. a terminátor viszont mégiscsak valamilyen szinten jól el volt találva. mostmár eszembe nem jutna megnézni, de 12 éves koromban tetszett. bár akkor is csak 1-szeri nézésre volt jó. miért imádja ezt mindenki ennyire?

amúgy azon nagyon meglepődtem hogy pont ő tudott végül kormányzó lenni, ráadásul kaliforniában. ráadásul úgy tűnik, hogy egész jól helytáll. le a kalappal! ezekszerint intelligensebb lehet, mint amit a karrierje során mutatott (bár lehet, hogy csak annyi, hogy mégiscsak egy európai ember, aki azért más szinten van mint az amerikaiak nagy része. najó ez előítélet...:)

thinker_ 2009.10.10. 14:25:48

a commandós hullaszámlálás nem rossz, de mi van azokkal akiket film közben ölt meg? a repülőn, a bevásárlóközpontban, a porschés csóka, stb.

thinker_ 2009.10.10. 14:26:35

@Dr_D: mondjuk aki utálja az akciófilmeket, az nem csoda, hogy nem szereti a munkásságának a javát...

Jedlik 2009.10.10. 14:30:36

Érdekes, hogy kimaradt, hogy a Vörös Zsarut részben Magyarországon forgatták, és Növényi Norbert benne a féllábú kábszercsempész (ha jól emlékszem) és Koncz Gábor és Körtvélyessy Zsolt (ex-barátok közt :)) is szerepel benne.

Valamint a Vörös téren engedély nélkül, stikában forgattak.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.10.10. 15:25:46

@Dr_D: ha russzul leszel swarcitól és nem szereted az akciófilmeket és ezek szerint nem is nézed, honnan veszed, hogy a karrierje során nem mutatta az inteligencia jeleit? mellesleg swarzenegger egy kimagasló inteligenciájú (amit a pont a tudasoan felépített karrierje mutat), két diplomás ember, mint ahogy az a cikkben többször is szerepelt...

2009.10.10. 15:36:06

szép cikk, gratulálok érte

Mansyn 2009.10.10. 15:54:34

Először is grat a cikk írójának jó lett.
Nekem leginkább a Ragadozó, Conan és a Két tűz között de az utóbbi leginkább JAMIE LEE CURTIS nagy alakítása miatt tetszik.

llll5 (törölt) 2009.10.10. 17:21:24

@pupak30: stimt, az USA-ban 199O-ben tiltották be.

Cartman 2009.10.10. 18:14:22

@Jedlik: "Valamint a Vörös téren engedély nélkül, stikában forgattak. "

Jajj! Ez mekkora butaság!

Egyrészt engedéllyel forgattak, másrészt jártál valaha a Szu-ban/Oroszországban? Én 1999-ben voltam egy napot Moszkvában és az alatt az egy nap alatt háromszor igazoltattak a "kedves" orosz rendőrök. Pedig még kamera sem volt nálam! :)

Cartman 2009.10.10. 18:21:18

@koimbra: a wiki a veleszületett rendellenességet hozza (en.wikipedia.org/wiki/Arnold_Schwarzenegger#Steroid_use) szerintem fogadjuk el ezt igaznak.

Cartman 2009.10.10. 18:23:39

@Dejdő: A "Schwarzenegger for president" ötlet a 90-es évek közepén már rég bent volt a köztudatban, közvéleménykutatások szerint simán megválasztották volna.

Cartman 2009.10.10. 18:29:22

@llll5: Nem módosították egyszer sem, "csak" kiegészítéseket fűztek hozzá (en.wikipedia.org/wiki/United_States_Constitution#Amendment_process). Viszont abban igazad van, hogy valóban lehet módosítani (utolsó mondat a wiki-ben).

Csak 200 év kevés volt egy vacak módosításhoz :)

madárijesztő 2009.10.10. 19:51:15

Szép hosszú lett, még jó, hogy nem írta senki, hogy kevés:) Akkor már könyv is füzetkiadvány is lehetett volna:)
Jó volt, ilyen jöhet még.
Más részről szerintem Schwarzenegger miatt nem fogják módosítani az alkotmányt és azt sem hiszem, hogy sikeresen térne vissza a filmiparba.

Jedlik 2009.10.10. 21:01:27

@Cartman: Hát lehet, hogy csak a film alkotói találták ki promóciós célzattal, de az imdb-n is ezt írják.

llll5 (törölt) 2009.10.10. 22:09:08

@Cartman: elhiszem,a Wikit nem olvastam, csak a médiában hallottam anno a 2x-i módositást:)Amikor elöször kormányzóvá választották, akkor javasolta két republikánus, hogy módositsák Arnold "érdekében".Sajnos, nem tették meg:)

jimbo1000 2009.10.11. 00:20:46

szerintem ha Schwarzy amerikában befejezi a politikai pályafutását, akkor megtehetné, hogy visszatérjen ausztriába, ott lesz államfő, majd magyarországgal újra megalkotnák az osztrák-magyar monarchiát, és ő lenne a császár :)

llll5 (törölt) 2009.10.11. 13:14:46

@jimbo1000: de szép lenne!:)Most nem akarok belemenni, hogy miért, mert az már politika:)

llll5 (törölt) 2009.10.11. 13:18:42

@Cartman: az angolszász jogrendszert nem igazán ismerem, ezért kérdem, hátha tudod:de jure harmadszorra is megválaszthatnák kormányzónak?

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2009.10.11. 15:38:28

O.o Azért megnéztem volna azt az Emlékmást (is), amiben Dustin Hoffman vagy Richard Dreyfuss kavar, pöpec lett volna úgy is.

töklámpa 2009.10.11. 18:13:06

Akkor most hogy hívják Arnoldot?
Schwarzenegger, vagy
Scwarzenegger, vagy
Schwarzeneger, vagy
Schwarenegger.
Jó a cikk, de nem ártana megírás után átolvasni, mert tele van hibával.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.11. 18:26:05

@töklámpa: Kösz, a neveken átsiklottam, biztos voltam benne, hogy azokkal minden rendben, tévedtem.

llll5 (törölt) 2009.10.11. 18:35:18

@koimbra: ez legyen a legnagyobb baj, a cikk remek, ez a lényeg:))Lesz esetleg még folytatása az "Arnold-blognak"?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.11. 19:17:23

@llll5: Már mint hogy értve? Arnoldról szerintem leírtam mindent. Más színészről valószínű lesz még szó, nem is oly rég Bruce Willisről írtam, azelőtt pedig szintén volt szó egy-kettőről, igaz azok rövidebbek voltak. Arnoldról és Willisről azért sikerült ilyen hosszúra, mert volt könyvem hozzá, igaz azok a 90-es évek elején jelentek meg, csak aztán belejöttem és feltúrtam a wikipediát meg az imdb-t. Nem tudom ki lesz a következő, sok időbe telik egy ilyet megírni és lusta vagyok:) De ha megnyitom a szövegszerkesztőt, akkor már biztos megírom.

Kheopsz · http://giza.eg 2009.10.11. 19:53:10

"A kormány 3 Marine Harrierst bocsátott a film rendelkezésére pilótákkal együtt, ennek azonban megkérték az árát "

Azt hiszem itt arra gondoltál, hogy a kormány három tengerészgyalogsági Harriert adott a filmhez. Ez egy helyből felszálló vadászgép, amit az angolok fejlesztettek ki.
De amúgy a post nagyon jó, valljuk be, Arnold megtestesíti az amerikai álmot, hihetetlen karriert futott be, s tényleg saját maga építette tudatosan...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.11. 20:05:27

@Kheopsz: Arra igen, nem fordítottam le, mivel fogalmam sem volt magyarul mi a helyes elnevezése:) Ki tudja, talán adtak neki valami vicces nevet:)

Kheopsz · http://giza.eg 2009.10.11. 20:22:07

Szerintem elég, ha simán Harriereknek hívod őket... :)

llll5 (törölt) 2009.10.11. 21:04:47

@koimbra: arra gondoltam, hogy esetleg-ha van hozzá forrásanyag-még valamit a kormányzói "pályafutásáról".Persze, tudom, hogy én könnyen beszélek:)Mindenesetre ez a cikk tényleg remek , mégegyszer köszönet érte:)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.11. 21:12:13

@llll5: Gondoltam, hogy írok még bele ilyesmit, de ez egy filmes blog, aztán az kéne még hogy az emberek politizálni kezdjenek itt:)
Szóval szerintem az kimarad.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.10.11. 22:08:26

@Kheopsz: akkor már legyünk pontosak, tengerészgyalogsági "sea harrier" :))

llll5 (törölt) 2009.10.11. 22:24:49

@koimbra: Jó lenne és talán-mivel nem a hazai politikai életet érinti-nem szabadulnának el az indulatok.De igazad van, ki tudja..ugyhogy megértem a döntésedet:)

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2009.10.12. 16:34:45

Huhú Koimbra, csak most értem ide, ez ám a poszt, grat. :)

COLT 2011.01.20. 21:03:39

nem semmi kis ciikk koimbra, grat hozzá:D

alexander77 · http://www.lefolyo.hu 2011.03.13. 10:47:49

izgatottan várom az új filmben
süti beállítások módosítása