Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Rambo

2009.10.11. 23:10 Gibson 11 komment

Az akciófilmek egyik alapköveként emlegetik. Nem véletlen..

Azok a szép 80-as évek. Azok az idők, mikor még nem a történetbe illesztettek be 1-2 akciót, hanem az akciók köré építették fel a filmet.

Itt sem bonyolították túl. Fogtak egy keményfiút, egy vietnámi veteránt (Stallone) akit elküldenek kajálni. A külcsínye viszont nem tetszik egy helyi rendfenntartó egységnek és kitessékeli a városból. Nem igazán működik együtt, úgyhogy beviszik az őrsre. Ott elpattan valami az agyában és megindul a pusztítás. Fusson ki merre lát!

Csak kajálni indult és mire végzett romba döntött egy várost..

A már emlegetett 80-as években, az akciófilmek feltámadásának idején több akció-király is volt. Én őket 3 csoportba sorolom. Vannak az egyarcú színészek, a fél-színészek és azok akik elsődlegesen színészek és csak másodsorban akciósztárok.

Stallone-t én a második csoportba sorolom. Kap mindig egy kevés időt, hogy színészkedjen, de nem-e köré vannak felépítve a filmjei. Ezúttal is kapott egy kevés időt, hogy megmutassa tehetségét. A vietnámból hazatérők beilleszkedési gondjairól kellett egy keveset drámáznia. Persze ezt nem lehet teljesen komolyan venni. Egyszerűen nem erről szól a film. Nem fordítottak rá valami sok időt. Nem igazán mutatják be a dolgokat, inkább csak felsorolják. Az akciókra koncentráltak a készítők.

Az akciókra, melyek igaz ütöttek, de én azon a véleményen vagyok, hogy kiírhattak volna még 1-2 embert a filmből. Nem használtak fel valami sok hullazsákot. Végig csak azt láthattuk, hogy félnek tőle, nem szeretnek ellene harcolni, de szerintem jobb lett volna, ha azt is megmutatják, hogy példát statuál valakin. Mert persze bemutatták, hogy lefegyverez egy csapat rendőrt, de azért jobb lett volna ha kitépi valamelyik máját vagy ilyesmi. Igaz akkor nem lett volna aki hívja az erősítést, de akkor is hiányérzetem volt ilyen szempontból.

Egyébként Andrew G. Vajna volt a producere a produkciónak. Ez volt az első igazi sikere. Annyi baj van vele, hogy szerintem már itt is azt hitte, hogy robotokkal dolgoznak és simán lelökte Stallone-t egy hegyoldalról. Az persze talpra esett, olajat cserélt és ment tovább.

Még egy dolog idegesít a filmmel kapcsolatban. Az ostoba karakterek. A helyi rendőrök milyenek voltak már. Főleg amelyik meghalt. "Élve kell!" - erre elkezd teljes tűzerővel lőni. Ráadásul még balfasz is volt mert hihetetlen, hogy nem találja el. Akárhogy is rángatózik egy helikopter. Mint írtam, a többi rendőr se volt százas.

Összefoglalva: Így 30 év távlatból van 1-2 szépséghibája a filmnek, de akkor is alapmű. Hiszen ez a film tette le az alapokat. Kötelező darab.. 85%

IMDb 7.4
Filmkatalógus
Trailer

Címkék: kritika iromány rambo 85 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr541443352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.12. 09:44:27

Alapfilm szerintem.
Mikor anno először kihoztam a tékából kétszer néztem meg egymás után.

Spawn85 2009.10.12. 11:00:20

Úgy jó egy-két éve egy este egymás után néztem meg az első három részt DVD-n. (A negyedik akkor még nem volt meg.)

Ez tényleg alapmű. :)

curby (törölt) 2009.10.12. 15:16:47

szerintem is alap.nekem még hiányzik a gyűjteményemből de hamarosan ezt is megveszem.

Editor Bob 2009.10.12. 18:45:33

" Végig csak azt láthattuk, hogy félnek tőle, nem szeretnek ellene harcolni, de szerintem jobb lett volna, ha azt is megmutatják, hogy példát statuál valakin. Mert persze bemutatták, hogy lefegyverez egy csapat rendőrt, de azért jobb lett volna ha kitépi valamelyik máját vagy ilyesmi. "

Szvsz nem illett volna bele a dramaturgiába, hiszen Stallone végig hangsúlyozza a filmben, hogy semmi rosszat nem akart, és a "gonosz" sheriff hibája az egész. Ha lemészárol pár önkéntest, vagy rendőrt, rögtön mindenki azt mondta volna, hogy lám, milyen okos volt a sheriff, hogy kiszúrta ezt a dühöngő örültet még a városban.

Egyébként nem te szoktad a ZsKat blog viccesnek szánt postjait is írni? Kb. olyan ennek a postnak is a stílusa.

Gibson · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.12. 19:10:33

@Editor Bob: Lehet, hogy igazad van, de nekem akkor is hiányérzetem volt. Egy elit-isten-dzsungelharcos azért kifektethetne pár embert.

A ZsKat-hoz meg semmi közöm..

AkarkiJ 2009.10.12. 19:16:18

Szerintem az első rész így volt jó. Ha hiányérzeted van, nyomd be utána a rambo4HD-t, az majd kárpótol :)

Gibson · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.12. 19:25:37

@AkarkiJ: Most fogom megnézni a 2-3-t. Életemben nem láttam még egyiket se, de azokban ahogy hallom nem spóroltak a hullákkal.. :)

AkarkiJ 2009.10.12. 19:40:27

@Gibson4:

Érdekes, hogy a rambó film a hullahegyek meg a gépfegyverropogás szinonímájának számít, viszont a rambo1 ebből a szempontból meglepő, mert kb. semmi köze a filmnek a és a képzetnek egymáshoz. Nekem pont az jött be az 1. részben, amilyen a film. Gyönyörű tájak között játszódó light-os akció-dráma. Hullák nélkül.

2-3-4 már picit más stílus, jóval kevesebb történeti/érzelmi tartalommal, viszont annál több hiriggel. És a jó hír, hogy akarnak Rambo5-öt is a készítők :)

Véé 2009.10.12. 21:09:24

Szerintem erősen félreértetted a dolgokat, a Rambo 1-ben alig van akció, sokkal több a drámás-érzelmes rész.

BeniMan 2009.10.12. 21:14:26

Már bocs de szerintem teljesen félreértelmezted ezt a filmet. Itt azt akarták bemutatni hogy milyen nehezen tud beilleszkedni egy Vietnámból visszatért ember aki nem ért semmi máshoz csak ahhoz amire kiképezték: a gyilkoláshoz. Ha láttad a filmet tudod hogy Rambo nem öl meg senkit a seriff aki meghal ő is inkább magának köszönheti és inkább mondanám balesetnek mint gyilkosságnak. Ha itt elkezdte volna irtani a jónépet akkor teljesen ellett volna baszva a karakter. Ez valóban akciófilm de egy nagyon nagy adag dráma is benne van a filmben! Rambo nem akar bántani senkit csak élni az életét de nem találja a helyét. Kitaszítja az a társadalom aki megteremtette. A 2,3,4.-ik rész már tényleg csak a gyilkolászásról szol de ez a film azért jóval több! És bár Stallone tényleg szerepelt jó pár agyatlan filmben azért én nem hívnám fél színésznek.A Rocky első két részében és a Rambo első részében szerintem kifejezetten jó színészi játékot nyújt és ne feletsd el a Copland című filmet amiben nagyon nagyot alakított Sly.
süti beállítások módosítása