Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Ördögűzés Emily Rose üdvéért (The Exorcism of Emily Rose)

2009.10.31. 18:58 koimbra 7 komment

 

Ördögűzés – jól hangzik a szó, bizony. Már önmagában is figyelemfelkeltő, a néző, olvasó pedig joggal számíthat horrorisztikus dologra, amiben a lekötözött, megszállt illető furcsa pózokat vesz fel és érthetetlen nyelven ordibál, miközben előtte egy eltökélt, hitében sziklaszilárd pap erősen azon van, hogy kiűzze a gonoszt a testből, egyik kezében a Biblia, másikban pedig szentelt víz. Az Ördögűző a legismertebb film a témában, lépten-nyomon szóba hozzák, megemlítik, ha klasszikus horrorról van szó vagy esetleg egy olyan produkció készül, amelyben a fentebb leírtak is szerepet kapnak. Akadt még jó néhány alkotás, amelyben sor került ördögűzésre, talán láttatok is néhány ilyet, nekem is volt szerencsém egy-két ilyen műhöz, de konkrétan egy olyat se tudnék megemlíteni, amire azt mondanám, hogy szívbajosok messzire kerüljék. Az Ördögűzés Emily Rose üdvéért film azonban ilyen kategóriába tartozik.

 

 

Igaz történt alapján készült ez a horror, 1976-ban egy német egyetemista lány, Anneliese Michel rengeteg kezelésen esett át, de valójában az orvosok sem igazán tudták mi lehet a baja a páciensnek, úgy gondolták epilepsziás, ezzel is kezelték, ám nem sikerült meggyógyítaniuk. Egyik vizsgálat alkalmával készült egy magnófelvétel, amelyen a lány holt nyelveken ordibál, de egy epilepsziás nem nagyon tud szóhoz jutni,nem hogy így ordibálni. Végül ördögűzést hajtottak végre rajta, aminek eredményeképp a lány elhunyt. A bíróság a lány szüleit és két papot bűnösnek talált és hat hónap felfüggesztett börtön volt a büntetésük. A film készítői közül ketten találkoztak Michel szüleivel, az alkotók azonban az események helyszínét, a neveket és több más dolgot is megváltoztattak és nem árulják el hol történt ez a sikertelen eset.

 

 

Ködös, havas tájon járunk a film elején, egy férfi érkezik egy elhagyottnak tűnő házhoz, életnek semmi nyoma, pár másodpercre rá azonban kiderül, hogy az ingatlanban többen is tartózkodnak. Kiderül, hogy orvos és ide hívták őt. Miután bebocsátást nyer a házba megállapítja, hogy az a lány, akin éppen ördögűzést hajtottak végre, halott. Az „eseményt” levezénylő papot letartóztatják és bíróság elé kerül az ügy. Erin Bruner (Laura Linney) ügyvédnő nem tartozik a hívó emberek csoportjába, nem érdekli, hogy az ügyfele bűnös vagy ártatlan, csak a ranglétrán való feljebbjutással törődik, magasról tesz kezdetben arra, hogy a pap mit követett el, ez is csak egy olyan ügy számára, mint a többi. De ahogy egyre több részlet derül ki Bruner hinni kezd és a néző is egyre több információhoz jut mi vezetett el a tárgyalásig... Emily Rose (Jennifer Carpenter) egy aranyos vidéki lány, akit hatalmas boldogsággal tölt el, hogy felvették a főiskolára, furcsa rohamokon esik át, amely közben teste lehetetlen módon tekeredik ki, többször görcsbe rándul, mivel a felírt szerek nem használnak a család egy paphoz (Tom Wilkinson) fordul.

 

 

Tom Wilkinson játssza a papot, aki el szeretné mondani a bíróságon mi történt. Alakításával semmi probléma nincs, Laura Linney is meggyőzően játssza az ügyvédnőt, a film elején őt még sokkal jobban érdekli a világi dolgok. Campbell Scott pedig szintén kiválóan hozza az ügyész szerepét, olyan, mint a többi, jobb tárgyalótermi filmben az ügyész: kíméletlen, a szemében látszik a könyörtelenség, arcán az eltökéltség, száját pedig olyan mondatok hagyják el, ami hallatán az esküdtek megvető arccal fordulnak a gyanúsított felé, a néző pedig inkább tökön rúgná. Jennifer Carpenter alakítására nincs jobb szó, csak az, hogy zseniális. Hátborzongatóan zseniális.

 

Igazság szerint nem teljes mértékben horror ez a film, a visszaemlékezések valóban kőkeményen ebbe a kategóriába tartoznak, a tárgyalás viszont már dráma. Horror és bírósági krimi-dráma, Scott Derrickson nem lazított, nem volt úgy vele, hogy: „Ejj, jó lesz az embereknek a horror rész, a körítést pedig letojom”. A múlt és a jelen ugyanúgy érdekes, feszült és izgalmas, ügyesen rakta, vágta össze a produkciót, már az elején megteremtette a jó atomoszférát és nagy figyelmet szentelt a látványra és különféle hatásokra, ami a nézőt a székbe szegezi.

 

 

Persze Derrickson azért előhúz a kalapból néhány megszokott klisét, de ezek nélkül nem is lenne ördögűzős film, így hallhatjuk Carpentert fura nyelveken hadoválni, kiabálni, no meg ugye a kitekert testhelyzetek sem maradnak el, épp hogy csak nem fut fel a falra. Carpenter hiába formálta volna meg perfektül a megszállt lányt, ha a rendező nem teremti meg a hangulatot, a feszültséget. A visszatekintések után a néző szusszanhat egyet és a tárgyalóteremben követheti a tárgyalást, majd mikor már nem dobog oly hevesen a néző szíve újra Emily Rose megpróbáltatásait követhetjük figyelemmel. Ha dohányoznék az ördögűzés alatt szerintem egy doboz cigit biztosan elszívtam volna az izgalomtól, futkosott a hátamon a hideg és keményen szorítottam a székem karfáját. Másodjára láttam a filmet és ugyanúgy élveztem, borzongtam, mint első alkalommal, nálam a látottak 100 %-ot érnek. Nem is nagyon értem, hogy egy ilyen film után hogyan tudott egy olyan már-már marhaságnak tűnő alkotást összehozni, mint az Amikor megállt a Föld.

 

imdb: 6,8
rottentomatoes: 45 %

 

Annaliese Michel ördögűzéséről itt olvashatsz.

 

Büdzsé: 19 millió dollár
Amerikai bevétel: 75 millió dollár

Összbevétel: 144,2 millió dollár
 


Címkék: horror iromány 100 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr171489065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2009.10.31. 20:45:21

Nekem is bejött, igaz nem féltem rajta annyira, mint az Ördögűzőn (tudod nálam az a mumusfilm). Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy ameddig nem láttam képet Anneliese Michel-ről, azt hittem tökéletest alkot Jennifer Carpenter, de tévedtem. A csaj rém ijesztő, huhhh....

Pistu 2009.10.31. 22:24:15

Nagyon jó film elképesztő atmoszférával. Nálam az egyik legnagyobb parázást a filmbeli jelenben az ügyvédnő ismeretlen látogatója érte el.

desmond wallace · http://desmondwallace.freeblog.hu/ 2009.11.01. 17:59:16

Nagyon tetszett a film. Merem állítani, hogy az ördögűzős filmek királya. A horror részeken tényleg feláll az ember hátán a szőr. Én először moziban láttam, hát ott hatalmas élmény volt, meg utána hazamenni a sötét utcákon jó 2 km-t.:)

b0lha 2009.11.02. 20:58:32

ha mar a sima ordoguzo nekem nem tetszett es kinevettem... ez kifejezetten jo volt viszont. es pont a targyalos resz miatt. szamomra nagyon jo egyensulyt teremtettek azzal, h egyik oldalon van ugye a targyalas, ami a foldre rangatja a nezot, a masikon meg emily es a korulotte levo, nem tul foldinek mondhato esemenyek. szoval ez kifejezetten tetszett, es itt volt olyan resz, amin paraztam is :)

Golden eye 2009.11.15. 16:33:56

Elöször is üdv mindenkinek.Én régóta keresem ezt a filmet,de nincs szerencsém hozzá.Külföldi kintlétem miatt moziban sem tudtam megnézni.Valaki esetleg tudna infót adni,hogy honnan tudnám letölteni.Az ilyen tipusu filmek a gyengéim:Már ha jó kezekbe kerül a rendezés.Elöre is köszönöm.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.15. 16:46:51

@Golden eye: Üdv, a Média Marktban 990-ért hozzá lehet jutni, én legalábbis ott vettem.
A másik pedig a vatera, most ahogy látom a legolcsóbb 700 Ft(+ postaköltségéért)

Golden eye 2009.11.16. 22:16:23

@koimbra: Kösz az infot,és a fáradságot.
süti beállítások módosítása