Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Amerika kommandó: Világrendőrség (Team America: World Police)

2009.11.09. 21:04 koimbra 10 komment

 

1997-ben mutatták be a South Park első részét, amely egyedisége, poénjai és szókimondó stílusa miatt elég hamar nagy népszerűségre tett szert, a rajongótábora egyre csak nőtt és a szériával együtt Trey Parker és Matt Stone neve is ismertté vált. A duó fejéből pattant ki az Amerika kommandó: Világrendőrség akciófilm paródia, melyben bábok a főszereplők.

 

Ahol rosszban sántikálnak a terroristák ott megjelenik a Világrendőrség és apait-anyai beleadva próbálja a gonoszokat kicsinálni. Munkájuk során azonban olyan pusztítást visznek végbe, amit a zsiványok is megirigyelhetnék. A film elején a Kommandó ténykedésének „hála” az Eiffel torony vízszintesbe kerül, a Louvre pedig darabokra robban. A következő bevetésre az egység főnöke beszervez egy színészt, mivel csak egy ilyen képzett, profi ember tud beférkőzni a terroristák bizalmába, később pedig le kell mosnia a színről a világ legjobb színészét, Alec Baldwint is.

 

 

Parker és Stone fogták az akciófilmek kliséinek és Jerry Bruckheimer alkotásainak (bár a kettő nem ugyanaz?) teljes tárházát és belepakolták művükbe, csak azért, hogy kiparodizálhassák azokat a néző legnagyobb örömére. Először is minden csapatban van egy olyan legény, aki beszól mindenkinek és senki nem szimpatikus számára, egy dögös szőke, akivel a főhős összejön, egy másik bige, aki iránt a csoport másik tagja táplál gyengéd érzelmeket és a főnök, aki ha teheti mindig megragadja az alkalmat, hogy üres poharába egy jófajta whisky-t töltsön, e közben pedig nagy okosságokat mondjon (A terroristák következő merénylete olyan lenne, mint 9/11 százszor. 91100). Tudjuk, ha egy kommandó a filmekben elmegy valahova ott kő kövön nem marad, elég csak a Bad Boys kettőre gondolni, ahol egy maréknyi ember gyakorlatilag letarolta fél Kubát. Nem csak a földön, hanem a levegőben és víz alatt is folynak a harcok, csaták, ütközetek. Nem maradhattak ki a lassított „jaj, de laza vagyok” beállítások és a vicces beszólások, egysorosak sem (Hé terrorista! Terrorizáld Ezt!). Akad szexjelenet is, amiben viszont már a pornófilmkből ismerős pózokat veszik fel a szereplők. A kötelező mélypont sem hiányzik, amikor is a legyőzhetetlennek hitt csapat elbukik, de csak azért, hogy később újra egyesülve megmutassák milyen profin képesek elnáspágolni a terroristákat, a főhős eközben egy bárban issza satu sakál részegre magát.

 

 

Kim Dzsong Il világpusztító tervéhez a Filmszínészek Amerikai Szövetségét (röviden F.A.SZ.) használja fel. Nap, mint nap hallani különféle híresebb aktort nyilatkozni, ami hallatán az átlag rádióhallgató és tévénéző már rutinosan ki(el?)kapcsol. Szinte hihetetlen, hogy mivel lehet megetetni az sztárokat, röhejes, hogy az első jöttmentnek bedőlnek és hatalmas áhítattal beszélnek erről a bizonyos dologról, sokszor úgy tűnik maguk se tudják mi hagyja el a szájukat. Jelen esetben Tim Robbins beszél értelmetlennek tűnő dolgokról, Sean Penn is szóhoz jut, Matt Damon pedig....nos ő Matt Damon. A filmben a F.A.SZ. Tagjait is könnyen bepalizza Kim Dzsong Il, akik aztán a Világrendőrség ellen hangolják a közvéleményt és a kommandó tagjainak át kell verekednie magát rajtuk. „Hatalmas” bunyó alakul így ki Samuel L. Jackson és a harcművészetekben jártas csapattag között, vagy „kiválóan megkoreografált” jelenetben csap össze kardokkal Sarah és Helen Hunt

 

 

A főbábot, Garyt hallhatjuk énekelni többször is a játékidő alatt, az elején lelkesen adja elő a „Mindenkinek AIDS-e van” számot, a produkció 3/4-énél pedig mintegy magában, motorozás közben énekli, hogy „Hiányzol, mint Michael Bayből a tehetség, A Pearl Harbor szar, de ettől még hiányzol. Kellesz, mint Cuba Gooding Jr-nak egy nagyobb szerep és hiányzol, mint Ben Afflecknek a színészsuli.” (Vagy valami ilyesmi.) Meg kell még említenem az „America, Fuck Yeah” című dalt is, ugyanis ez csendül fel a film egyes pontjain, a szövege

 

Parker és Stone bábfilmje az elejétől a végééig tartja a szintet, poénban nincs hiány, elgondolásukat kiválóan valósították meg, az akciófilmek megkapják a magukét, de a színészek és a politika sem ússza meg. Én jól szórakoztam rajta, 90 %-ot nyugodt szívvel és még mindig vigyorgós pofával adok meg számára.

 

imdb: 7,3

rottentomatoes: 78 %

 

Büdzsé: 32 millió dollár

Amerikai bevétel: 32,7 millió dollár

Összbevétel: 50,9 millió dollár

 

 

Címkék: paródia akció iromány vígjáték 90 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr301513802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b0lha 2009.11.09. 21:55:48

leges leges leges legnagyobb :D:D:D en visongtam rajta, annyira nevettem h jobbra balra dulongeltem mar, es csordult ki a konny a szememen. nalam ez nem 90, hanem 100%.

"aaaaaaaajm, szooo looounliiii..." :D:D:D

sjbee 2009.11.09. 22:26:22

Nagyon jó persze, de a South Park a legnagyobb akkor is.

Spawn85 2009.11.09. 22:57:54

Jókat nevettem rajta én is.

DEW3yl · http://dew3yl.wordpress.com 2009.11.09. 23:05:06

Nekem valahogy annyira nem tetszett. Persze úgy önmagában nagyon jó, meg merész és jól sikerült a bábos műsor, de ha tudom, hogy az SP-s fószerek csinálták, akkor már nem olyan nagy durranás. Láttam mind angolul, mind szinkronnal és nagyon alatta van Comedy Central-os negyedikesek poénjainak. Nekem a South Park film sokkal, de sokkal jobban tetszett.
De ezekkel együtt természetesen kihagyhatatlan darab, csak hát a sorozat nagyon magasra teszi a mércét.

Turisas · http://alfaomega.blog.hu 2009.11.09. 23:11:07

Emlékszem, ezt anno moziban tekintettem meg. Kevés vígjátékon nevetek hangosan, de a hányásos jelenetnél szinkronban rázkódtam a bábuval...igaz én a röhögéstől :D klasszikus !

Rolee83 2009.11.10. 05:26:13

De rég láttam már, nem sok mindenre emlékszem belőle, de azt tudom, hogy nagy állatság!! Nagyon bejött!!

a8zoli 2009.11.10. 06:47:48

mikor kiadták az amcsiknál a filmet DVD-n apám nemsokkal utánna ment ki new yorkba egy hétre. mondtam semmi mást nem kérek onnan csak ezt de feltétlen directors cut-ot !!! szépen le is írtam neki mindent.
elment egy virgin megastore ba és keresett egy eladót. (nem beszél angolul :D) odaadta neki a papírt... kicsit furcsán néztek rá hogy "ezt" akarja.
de meglett és az europai eléggé lecenzúrázott. ugy 5-6p. több van benne :D:D:D:D

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.10. 10:12:55

@a8zoli: 5-6 perc?:) Fuck Yeah. Talán a szexjelenetben lehet többet látni?:)

a8zoli 2009.11.10. 20:32:06

mondjuk ugy hogy van benne kakapornó :D és egyéb más. az extrák se semmik :D lövök egy képet róla. meg a többi amcsi cuccomról is amik vitrinben vannak :D ill. akarnék de nem megy a kepfeltoltes.hu.. elküldöm mailben :D
süti beállítások módosítása