Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Amikor a lét volt a tét

2009.11.12. 18:26 koimbra 21 komment

Roland Emmerich itt van újra, a rendező visszatért abba a világba amihez leginkább ért, megtépázza a jó öreg Földünket. Ezért először arra gondoltam, hogy az ismert katasztrófafilmekről (pl. Pokoli torony, Airport) dobok össze valami, de ha már a a Föld elpusztításáról van szó, nézzünk néhány olyan produkciót, amiben konkrétan az emberiség valamiféle hatalmas vészhelyzettel néz szembe, a természet mutatja fel a középső ujját vagy pedig hatalmas aszterodiák tartanak felénk, esetleg gonosz űrlények irtanák ki az emberiség utolsó írmagját is. Mellesleg pont tegnap hallottam azt a rádióban, hogy a NASA hevesen cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint 2012-ben a Földnek ütközne valami nagyobb aszteroida vagy meteor, erre ma mit olvasok az indexen? „Mindössze 14 ezer kilométerrel vétette el a Földet november hatodikán a 2009 VA kódnevű aszteroida. A Catalina Sky Survey projekt csillagászai mindössze 15 órával a lehetséges becsapódás előtt vették észre a Föld felé tartó objektumot.” Hiába, már az Armageddonban is megmondták, hogy csak alig pár százalékát tudják ellenőrözni a közelben lévő meteoroknak, aszteroidáknak meg egyéb ilyen dolgoknak.

 

Szóval akkor nézzünk néhány olyan produkciót ahol a lét volt a tét. Irdatlan méretű aszteroida közelít a Föld felé, az életnek befellegzett, ha eléri bolygónkat. A NASA egyik embere (Billy Bob Thornton) szerint fel lehetne robbantani az űrben ezt a „kis követ”, csak le kell rá szállni, megfúrni, belepottyantani egy atombombát és meg van oldva a dolog. Kézenfekvő megoldás, hogy a világ legjobb olajfúróit bízzák meg a terv végrehajtásával, akik rövid kiképzés után elindulnak az űrbe. Bruce Willis Ben Affleckkel karöltve sikeresen mentette meg a világot, ám az Arany Málnán is átvehette (volna) a legrosszabb férfi főszereplőnek járó díjat. Michael Bay kiélhette magát a produkcióban, Jerry Bruckheimer pedig egy újabb pipát tehetett a sikeres filmjei mellé. Közel 554 millió dollárt fialt a produkció a mozikban.

 

Két hónappal hamarabb mutatták be a Deep Impact filmet, ebben a Wolf-Biederman üstökös közelít a Föld felé, amelyet sikerül felrobbantani, de néhány nagyobb darabja továbbra is felénk tart, ezért küldenek az űrbe egy űrhajót azzal a céllal, hogy megakadályozzák a becsapódást. A produkciót Mimi Leder rendezte, aki a Vészhelyzeten edződött, majd a DreamWorks első akciófilmjét a Peacemakert készítette. Az alkotáshoz sikerült olyan színészeket sikerült megnyerni, mint Robert Duvall, Téa Leoni, Elijah Wood , Morgan Freeman vagy Vanessa Redgrave. A kritikusok jobban szerették, mint az Armageddont, leginkább azért, mert nem a látványosságra koncentrál, hanem inkább az emberekre koncentrál. A mozikban 350 millió dollárt termelt.

 

Az űr helyett a Föld belsejébe is ellátogathattunk 2003-ban, A magban ugyanis megáll a Föld magjának a forgása, aminek hatására a világon hatalmas katasztrófák történnek. A problémára meglelik a megoldást, egy földalatti járművel le kell fúrni a maghoz, hogy aztán egy robbanás segítségével újra beindítsák azt. A küldetésen Aaron Eckhart, Hilary Swank, Tchéky Karyo, Stanley Tucci vett részt. Erőfeszítésüket sem a kritikusok, sem a nézők nem nézték jó szemmel, a Paul Preuss regényén alapuló produkció 73 milliót tapsolt össze a filmszínházakban.

 

Roland Emmerich 2002-ben hozta el a jégkorszakot ismét. A filmben Jack Hall (Dennis Quiad) klimatológus rájön arra, hogy hamarosan gyökeresen meg fog változni az éghajlat, nem sokkal később kiderül, hogy igaza van, New Yorkot pedig úgy betakarja a hó, mint Moszkvát. A közlekedés megbénul, az emberek egy része pedig megfagy.

Quaid, Emmy Rossum, Jake Gyllenhaal és Ian Holm próbál boldogulni a cudar időjárásban, 544 millió dolláros bevételt szállított a produkció.

 

Emmerich a jégkorszak előtt elhozta az ufókat, mikor máskor, mint július 4-én, a Függetlenség Napján. Az űrlények megérkezés után összehangolt támadást indítanak az emberek ellen, de milyen jó, hogy ott volt Will Smith, aki könnyedén elvezet bármilyen repülő szerkezetet, Jeff Goldblum aki percek alatt képes magához térni az alkoholmámorból és vázolni a nagy tervet, illetve Bill Pullman, aki elnöksége alatt sem felejtett el vadászgépet vezetni. Nekik köszönhetően az emberiség maradéka úgy seggbe rúgja a hódító E.T.-ket, hogy olyat attól kódulnak. 817 milliót kasszírozott a film.

 

Egy nő a parkban tűvel szúrja nyakon magát, kicsivel odébb pedig egy épület tetejéről esnek le a munkások. Mint kiderül Az eseményben a természet úgy próbál védekezni, hogy a növények olyan anyagot kezdenek előállítani, aminek hatására az emberekben felerősödik az öngyilkosság gondolata.

M.Night Shyamalan természetfeletti thriller helyett természeti thrillert készített, Mark Wahlberg és Zooey Deschanel próbál kikerülni a veszélyzónából.

 

A Waterworld nem csak a 170 (más források szerint 200) milliós költségvetésével vált híressé, hanem azzal is, hogy Kevin Costner ezzel a költséges vállalkozással gyakorlatilag eret vágott saját karrierjén, pedig Steven Speilberg még figyelmeztette is, hogy ne forgasson a tengeren, mert az egekbe fog szállni a büdzsé. Costner azonban senkire nem hallgatott, még rendező barátjával Kevin Reynoldsszal is összeveszett, a végén maga fejezte be a filmet. A történet szerint a sarki jégsapkák elolvadtak, az egész világot elárasztotta a víz, nincs egy szilárd terület sem, az emberiség maradéka hajókon és összetákolt vízió építményeken éldegél.

 

50 év múlva a Nap már haldoklik, így nem tudja már biztosítani az emberek számára fontos tényt és energiát, fontos küldetést bíznak az Ikarosz II-re, a legénység feladata az, hogy atomot kell a napba juttatni, aminek hatására az újra feléled és a Földön ismét boldog lesz mindenki.

Danny Boyle kisköltségvetésű sci-fijében, a Napfényben többek között Cillian Murphy, Chris Evans, Michelle Yeoh, Cliff Curtis minden tőlük telhetőt megtesz a siker érdekében.

 

Van olyan helyzet, ahol se Bruce Willis, se Will Smith nem tudja megoldani a helyzetet. Az ember gyermeke 2027-ben játszódik, 19 év telt el azóta, hogy az utolsó csecsemő megszületett. Clive Owen karakterének az a feladata, hogy egy nőt el kell juttatnia a partra, később kiderül, hogy a kísért személy terhes. Alfonso Cuarón nagyszerű filmet készített P.D. James könyve alapján.

 

A By Dawn's Early Light-ban a nukleáris katasztrófát állítják, nukleáris rakéta csapódik be Oroszországban, a halálos eszközt Törökországból indították, az oroszok persze úgy gondolják, hogy az USA keze van a dologban, ezért ellencsapást indítanak. Az amerikai vezetés tudja azt, amit az oroszok nem: A bombát nem ők indították el. Próbálják elkerülni a mindent elsöprő háborút...

Martin Landau alakította az USA elnökét, James Earl Jones pedig Alice tábornokot játssza, Rebecca De Mornay pedig egy pilótát formál meg.

 

1985-ben készült a kanadai Def Con 4 produkció, a történetben egy űrállomáson hárman tartózkodnak és szörnyülködve nézik végig, ahogy a Földön éppen zajlik az atomháború, ami kiírtja az emberek jelentős részét. Az állomás „mentőcsónakában” visszatérnek a felszínre, ahol a túlélésért folytatott harcukat láthatjuk.

 

Az On the Bleach-ben is végigsöpör a bolygón az atomháború, csak Ausztrália úszta meg, azonban az itt élők nem örülhetnek sokáig, ugyanis kiderül, hogy a radioaktív felhő egy éven belül hozzájuk is eljut és akkor mindenki megáshatja a saját sírját. Egy amerikai tengeralattjáró az ausztrál partoknál rádiójeleket fog Kaliforniából, így felcsillan a remény, hogy vannak még túlélők.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr871520801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila1234 2009.11.12. 19:57:00

Van egy olyan érzésem, hogy ez a post csupán egy felvezetés egy 2012-ről szóló íráshoz. ;) Csak ne spoilerezd el, holnap megyünk rá a spanokkal.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.12. 20:03:24

@Attila1234: Délután láttam, nem volt ugyan rossz, de a Holnaputánhoz és az ID4-hez képest csalódás volt.

sjbee 2009.11.12. 20:18:10

A Deep Impact-es bekezdés végén nem az Armageddonra gondoltál, mert így nem nagyon értem?

"A kritikusok jobban szerették, mint a Deep Impactet, leginkább azért, mert nem a látványosságra koncentrál..."

Am. jó post! Grt!

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2009.11.12. 21:04:11

Sajna, bárhogy is nézem RE filmjeit, nem tudom megszeretni alkotásait.
Felőlem az egész világegyetemet (mert az lesz a következő) "összedöntheti" nekem akkor sem jönnek be ezek az üres látványorgiák.
Azért 2012-t is megnézem, hátha.....

Az ember gyermeke az nálam alapmű. A Napfény is tetszett.

Kapitány_1 2009.11.12. 21:56:52

Meg tudná mondani valaki az említett filmek eredeti címét? Köszi!

Thresher 2009.11.12. 21:58:53

A felsorolásból az Ember Gyermeke mind színvonalban, mint professzionalitásabn is kitűnik... Utálom a szubjektív sznobokat, lenni, de akinek ez a film nem tetszik, az nem ember...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.12. 22:00:21

@Cpt01: A mag - The Core
Az ember gyermeke - Children of Men
Függetlenség napja -Independece Day
Napfény -Sunshine
Az esemény - Happening

Thresher 2009.11.12. 22:00:33

@Cpt01: Milyen eredeti? Minden cím le van írva, ha meg az angol cím érdekel, akkor ott a G betűs haverod! :P

Thresher 2009.11.12. 22:05:30

Hoppá, az előzőben mínusz lenni,

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2009.11.12. 22:57:25

2012 nekem tetszett, nagyon látványos, de én egyébként is odavagyok a katasztrófafilmekért

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2009.11.12. 23:00:19

@Virgogirl: végül is sokan vagyunk! :)
Legalább te felkészülsz a katasztrófákból.

Veér Farkas 2009.11.13. 00:01:23

Ez az On the Beach (és nem Bleach) egy 1959-es film remake-je, az eredetinek nem tudom a címét, a főszereplő Gregory Peck.

El Argentino 2009.11.13. 01:04:41

Jól összeszedted ezeket. Van 1-2 megmosolyogtató alkotás, akad falramászós és kellemes csalódás is.
Katasztrófafilmet gyártani elég kétes, legalábbis nézői szempontból. (Armageddon, olyan amilyen, de szépen termelt). Holnapután nekem tetszik, megjegyzem nem értek a témához, 1-2 ismerős aki hasonszőrű szakon tanult, azt állította kapitális baromság, de 1nek jóvolt. A függetlenség napja meg, csak mosolyt csal az arcomra.
2012 viszont John Cusackkal kötelező darab.

Sisko86 2009.11.13. 01:15:49

Emmerich eddigi filmjei számomra nézhetetlenek voltak. De legalább arról leszokott Hollywood, hogy az összes létező világvége problémát megoldja egy atombombával.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.11.13. 02:16:00

Szerintem boven ideillik az I am Legend. Ott mar ki is pusztult az emberiseg. :)
A regebbiek kozul a Triffidek Napja (a konyv hibatlan volt, a film sajnos halovany, ideje lenne remake-t kesziteni)
Es talan a Virus meg a 12 majom sem mufajidegen.

Almaspite 2009.11.13. 08:07:19

Az utolsó film tartalma viccesre sikerült!

"Rádióaktív felhő tart Ausztrália felé, de ekkor rádiójeleket fognak Kaliforniából, így felcsillan a remény, hogy vannak még túlélők."

Most akkor ezt úgy kell érteni, hogy e hír hallatán a rádióaktív felhő nem jön tovább Ausztrália felé?

:-)

Kheopsz · http://giza.eg 2009.11.13. 08:28:30

@Almaspite:
Hát valami hasonló volt a film... :)
Bár ott végig tudták, hogy Au is ki fog halni, mert a radioaktív felhők meg a por eljut hozzájuk is...
És filmje válogatja.. Az első filmben San Diegoban voltak túlélők, a másodikban meg Anchorage-ben. :)

Jim Raynor 2009.11.13. 08:37:36

no és az 1979-es Meteor c. opus Sean Conneryvel?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.13. 09:39:52

Bőven maradt ki olyan film, amit ide fel lehetett volna sorolni, de ahogy írtam csak párat említek meg. A Víruson gondolkodtam még, de ott nem jutott eszembe, hogy világjárvány lett volna-e

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2009.11.13. 10:10:46

Sertésinfluenzáról is lesz film!
süti beállítások módosítása