Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Az Újhold rendezőjéről és néhány szereplőről röviden

2009.11.23. 22:01 koimbra 11 komment

Pénteken mutatták be az Újholdat, az Alkonyat franchise második részét, a rendezőről és néhány szereplőről írtam röviden. Az irományt a wikipédia és az imdb segítségével hoztam össze, nem említek meg minden filmet az adott személynél.

Chris Weitz karrierjét a Z, a hangya társ-forgatókönyvírójaként kezdte, majd többek között az Off Centre és a Fantasy Island sitcomokon dolgozott. 1999-ben rendezhette meg az Amerikai pite vígjátékot, amellyel hatalmas sikert könyvelhetett el, a film két folytatását már nem ő dirigálta, ám producerként részt vett a munkálatokban. 2001-ben készítette el a Mennyé má' vígjátékot Chris Rocckal a főszerepben, majd ezt követte az Egy fiúról dráma-vígjáték, a forgatókönyv megírásában is segédkezett, a rendezői teendőket pedig testvérével, Paullal látták el. Az arany iránytű iránt Brett Ratner és Sam Mendes is érdeklődött, ám végül Weitz dirigálhatta a produkciót, miután beállított a stúdióval egy 40 oldalas vázlattal. A New Line úgy döntött, hogy visszadobja Tom Stoppard forgatókönyvét és Weitz-et bízza meg a szkript megírásával, aki elárulta, hogy a Csillagok háborúja és Barry London inspirálta őt. Weitz később kiszállt a rendezői székből, a stúdió pedig Anand Tuckert kérte fel a film elkészítésére, aki először rábólintott, majd távozott a produkcióból kreatív nézetkülönbségere hivatkozva, Weitz így került ismét a képbe. Az arany iránytűt sok támadás érte az egyház részéről és a film is hatalmas bukás lett Amerikában, bár végül az összbevétele 372 millióra rúgott. A stúdió a haza bukta után lemondott a folytatásról. Az Újhold 72 millió dollárt hozott az első napon, ami több, mint amit Az arany iránytű egész (amerikai) pályafutása alatt keresett (70 millió dollár).

Kristen Stewart karrierje nyolc éves korában indult be, miután egy ügynök látta őt egy általános iskolai karácsonyi darabban. Első rövid szerepét a The Thirteenth Year-ben kapta, majd feltűnt a Flintstones 2. - Viva Rock Vegas-ban. Az imdb azonban azt írja, hogy a 2001-es The Safety of Objects-ben játszott először, az első két film esetében meg sem említik, igaz elég kis szerepe volt azokban a színésznőnek.. A.M. Homes regénye alapján készült a film, ebben Stewart karaktere nem is létezett. Élete első nagyobb főszerepe a Pánikszobában kapta, amelyet David Fincher rendezett és Jodie Foster lányát alakíthatta a produkcióban. Nem mondható, hogy be lehetne skatulyázni a színésznőt, hiszen gyakorlatilag minden műfajban kipróbálta magát. Játszott a Jéghideg otthon thrillerben, a Kapd el a kölyköt akció-vígjátékban, a Zathura sci-fiben, a A nők hálójában romantikus drámában és a Hírnök horrorban is. Igazán mega sikert viszont csak az Alkonyattal tudott elkönyvelni, amelynek most megérkezett a második része, a harmadik felvonáson pedig éppen az utómunkálatok zajlanak. Jövőre láthatjuk a Runawaysben, amelyben Joan Jett énekest-zenészt formálja meg, aki a Runaways banda frontembere volt a 70-es ébekben.Jelenleg a K-11 dráma forgatását készítik elő, ennek rendezője Jules Mann-Stewart, Kristen anyja lesz, bemutatója valamikor 2010-ben várható.

Robert Pattinson modellkedett és feltűnt néhány színházi produkcióban mielőtt megkapta  első filmes szerepét a Hiúságok vására alkotásban, ám a mozis verzióból jelenetét kivágták. 2004-ben látható volt a Ring of the Nibelungs tévéfilmben, egy évre rá pedig a Harry Potter és a Tűz serlegében játszott, Cedric Diggoryt alakította. Ezt két tévéfilm (egy háborús dráma és egy vígjáték-dráma követte), majd a következő Harry Potterben is feltűnt. A színész ezután Salvador Dalit formálta meg a Little Ashes produkcióban. Edward szerepére 5000 színészt hallgattak meg, végül a karaktert Pattinson játszhatta el az Alkonyatban. A filmhez két olyan zeneszám is készült, amiben a színész közreműködik, 3 éves korában kezdett zongorázni és gitározni. Jövőre a Remember Me drámában és az Unbound Captives westerben lesz látható és természeteseten az Alkonyat harmadik részére is visszatér, ezen kívül a Bel Ami drámában is elvállalta a főszerepet, ezt a produkciót 2011-ben tekinthetjük meg a mozikban.

Dakota Fanning öt éves volt, mikor több ezer jelentkező közül őt választották ki egy mosópor reklámhoz. Játszott néhány sorozat (pl. Vészhelyzet, Jóbarátok, Kerge város) egy-egy epizódjában, majd a Nevem Sam-ben Sean Penn lányát alakította, a következő évben pedig a Csapdában trhillerben és a Mindenütt nő vígjátékban és a Jancsi és Juliskában játszott, no meg a Harmadik típusú emberrablások 10 részében is jelen volt. 2003-ban a Nagydumás kiscsajokban láthattuk. Dr. Seuss könyve alapján készült a Macska, Le a Kalappal film, amelyet a többség körbeutált, mégis elérte a 100 millió dollárt a produkció Amerikában. A tűzben edzett férfiben Denzel Washington tizedeli meg az alvilágot, mikor Fanning karakterét elrabolják. Washington nem akarta vállalni a filmet, felesége unszolására ment csak bele, a neje ugyanis Fanning rajongója és így legalább a forgatáson tudott vele találkozni. 2005-ben Robert De Niro oldalán láthattuk a Bújócska horror-thrillerben, majd következett a régóta betervezett Világok harca. Steven Spielberg és Tom Cruise eredetileg más filmet akart tető alá hozni, azonban Spielberg a München forgatókönyvével nem volt még megelégedve, Cruise sem vágott bele a Mission: Impossible harmadik részébe, a rendező és a színész összedugták a fejüket és megbeszélték, hogy ez a megfelelő alkalom a Világok harcának a forgatásához, a forgatás végeztével rögtön kezdődtek a Malac a pácban felvételei, a film E.B. White népszerű könyve alapján készült. Tavaly A méhek titkos élete és a Hounddog filmekben volt látható, idén pedig a Push akciófilmben játszott, illetve a Coraline animációs produkcióban kölcsönözte a hangját a címszereplőnek. Jövőre Stewart oldalán tűnik fel a Runawaysben, illetve az Eclipse-ben is benne lesz. Az Újholdban Jane-t játssza.

Cam Gigandet első szerepét a Helyszínelők egyik epizódjában kapta, majd játszott a The Young and the Restless, a The O.C. És a Jack & Bobby sorozatokban. Feltűnt a Who's Your Caddy? vígjátékban, majd a Never Back Down-ban mutogatta kockahasát. Az Alkonyatban Emmett Cullent alakította volna, ám meggyőzte a rendezőt, hogy jobb lenne, ha James-t formálná meg. Idén a Pandorumban volt egy kisebb szerepe és a Túlvilág szülöttében is benne volt. Most pedig az Újholdban látható, ahol Jamest formálja meg. Egy filmje vár bemutatásra, ötön végzik az utómunkálatokat, kettő olyan produkciót pedig éppen forgatnak, amiben szerepel.

Nikki Reed Catherine Hardwicke-kel közösen 6 nap alatt megírta a Tizenhárom forgatókönyvét, majd az egyik főszerepet is eljátszotta, a rendezést pedig Hardwicke vállalta el. Két év múlva a Man of God drámában tűnt fel, ez után a Dogtown uraiban vállalt szerepet, amit Hardwicke rendezett, akárcsak az Alkonyatot. Idén még a Privileged drámában láthatjuk, jövőre pedig az Eclipse-ben és Stewart oldalán a K-11 drámában.
Reed Rosalie Hale-t vámpírcsajt formálja meg az Újholdban.


Taylor Lautner gyerekkorában karatézni tanult, 3 arany érmet nyert a World Karate Association versenyen. Lautner úgy gondolta, hogy nem maradna meg a karaténál, inkább színészkedni szeretne, apja pedig támogatta fiát a döntésében (vagy esetleg az apja akarta inkább e pálya felé terelgetni őt?), ezért Los Angelesbe költöztek. Kapott egy kisebb szerepet a A nindzsa árnyéka sci-fi akcióban, majd sorozatokban tűnt fel, aztán a Tucatjával olcsóbb folytatásában játszhatta el Eliotot. Az Alkonyatban megkapta Jacob szerepét, amivel ismertté vált. Chris Weitz fontolóra vette, hogy más játssza el Jacobot az Újholdban, azonban Lautner keményen edzeni kezdett és a végeredménnyel a stúdió és a rendező ia meg volt elégedve. Jövőre ő is fel fog tűnni az Eclipse-ben és a Valentine's Day romantikus filmben fog játszani.

Ashley Greene azért költözött Los Angelesbe, mert színésznő vagy modell akart lenni, ez utóbbi nem jött össze, mivel túl alacsonynak találták (1,65 m). Először a Kiss Me, Kill Me videóklipben volt látható, első szerepét pedig a Crossing Jordan sorozatban kapta, egy epizódban volt látható. 2007-ben a Kalifornia királya filmben tűnt fel, majd az Otis horror-vígjátékban játszott, 2008-ban pedig az Alkonyatban Alice Cullent formálhatta meg. 2009-ben néhány meztelen fotó került fel róla az internetre, de több helyről is eltávolították később azokat. Elvileg idén még egy drámában, egy akcióban és egy sci-fiben láthatjuk őt, jövőre pedig visszatér az Eclipse-ben és a The Apparition horrorban játszik.

Billy Burke először a Dreamdreamer fantasy musicalban volt látható, majd tévéfilmekben és sorozatokban volt látható. Játszott a Maffia! paródiában, A pók hálójában thrillerben és a Letaszítva horror-thrillerbe is. A 24 sorozat második évadában 7 részben tűnt fel. 2004-ben a A tűzből nincs kiút drámában, 2007-ben pedig a Törés thrillerben játszhatott. 2008-ban az Alkonyat mellett a Gyilkosság online thrillerben láthattuk őt. Idén az Újhold mellett még elvileg három produkcióban tűnik fel, jövőre pedig az Eclipse mellett egy drámában és egy thrillerben fog játszani. 
Az Alkonyat franchise-ban Charlie Swant alakítja. Ezen kívül az online póker világában is ismert arcnak számít.

Michael Sheen fiatalkorában futballozott és majdnem le is ragadt itt, ám úgy döntött, hogy a színészet felé fordul. Érdeklődni kezdett a színház iránt és a National Youth Theatre of Wales-ben tanulta a színjátszást. Játszhatott a Mozart és az Amadeus darabokban is. Először a Gallowglass BBC sorozatában tűnt fel, majd a William Shakespeare műve alapján készült Othello filmváltozatában játszott. Ezt követte a Mary Reilly, amelynek alapja Valerie Martin regénye volt, itt Julie Roberts és John Malkovich voltak a főbb szereplők. 1997-ben pedig az Oscar Wilde szerelmeiben volt látható. 2003-ban az Unverworld vámpíros-vérfarkasos produkcióban alakította Luciust, ebben az évben még Tony Blairt formálhatta meg a The Deal tévéfilmben, később A királynő mozifilmben is eljátszhatta ezt a karaktert. H.G. Wells-t alakíthatta a War of the World tévéfilmben. A Róma sorozatban pedig Néroként tűnt fel a képernyőn. Tavaly a Frost/Nixonban formálta meg David Frostot. Idén a My Last Five Girlfriends vígjátékban, a The Damned United drámában és az Underworld harmadik részében láthatta őt a közönség. Jelenleg pedig az Újholdban játssza Arot. Jövőre 5 produkcióban is benne lesz.
Érdekesség, hogy apja Jack Nicholsonnak dolgozott, a színész dublőre volt.

 

Címkék: new moon

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr201547088

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.24. 08:31:38

Hát, Michael Sheenért és Dakota Fanningért nagy kár, hogy ebben a híg fosban járatják le magukat, túl jó színészek ők ehhez... Ráadásul azt sem hiszem, hogy olyan óriási gázsit kaptak ők ezért. Na mindegy, van még hal a tengerben.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.24. 09:54:52

@efes: A tinik szerint kiváló szerintem, nekik a Frost/Nixon nézhetetlen.

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2009.11.24. 10:00:42

Még nem láttam, így nem mondhatok róla véleményt. Dakota Fanninget én is szeretem, remélem megmarad ilyen normálisnak ha felnő is. Michael Sheent is figyelem egy ideje, tetszik.
Kristen Stewarton viszont nem tudok napirendre térni, semmit nem látok benne, nem különösebben szép, nekem valahogy női Steven Segalra hajaz - mármint a nulla arcjátéka miatt...:D

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.11.24. 12:17:49

@koimbra: Csak az ostoba, hülye tinik szerint kiváló, az okos, nyitott és kreatív tinik szerint nem. Viszont az igaz, hogy mindig az ostoba hülyékből van több. Fanningot és Sheent akkor is sajnálom.

Spawn85 2009.11.24. 15:36:54

@efes: Szerintem nem járnak ők rosszul ezzel a filmmel. Elég nagy hiszti van most a Twilight körül, és jól fog mutatni az önéletrajzukban, hogy szerepeltek benne. :)

A filmet viszont még nem láttam, de az első rész...hát...szóval...nem jött be, így reménykedek, hogy ez talán jobb lett. (Tudom, nem én vagyok a célközönség, de akkor is.)

@Krizzta: Kristen Stewart-tal épp tegnap láttam egy horrorfilm-szerűséget (Hírnök), abban mutatott azért némi arcjátékot (is).
De ezen a "női Steven Seagal"-on hangosan felnevettem. :D

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.11.25. 10:25:32

Én Ashley Greene-t akarom sok-sok jó filmben (de leginkább láncfűrészes-shotgunos B-movie-paródiákban) látni, abszolút a zsánerem a csaj! :)

ruprecht 2009.11.26. 15:32:54

A Harry Potter - Tűz serlegében a Pattison által alakított Cedric Diggory elhalálozik, így erős túlzás azt mondani, hogy "majd a következő Harry Potter filmben szintén eljátszotta Diggeryt."

:-)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.26. 15:52:55

@ruprecht: Az imdb szerint benne volt, de mondjuk én nem emlékszem, hogy miként. Átírtam úgy, hogy feltűnt a filmben:)

jimbo1000 2009.11.26. 16:50:52

@koimbra: harry egyik rémálmában volt benne, de azok a jelenetek a tűz serlegében benne voltak.

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2009.11.29. 20:37:09

@Spawn85: unszolásodra (;D) megnéztem azt a filmet, nekem ott sem mutat többet...nem győzött meg, flegma és rémült arcon kívül nem láttam még mást.

Spawn85 2009.11.29. 23:07:12

@Krizzta: Akkor most lehet, hogy nekem kéne a Twilight-ot újranézni, mert úgy rémlik, hogy ott még ennyit sem mutatott. :)
süti beállítások módosítása