Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Julie & Julia - Két nő, egy recept

2010.01.17. 20:56 nyuszisz 5 komment

 

A főzős-jókat evős filmekben csak az a rossz, hogy közben nagyon meg lehet éhezni, ugyanakkor jó is, ha közben megteheted, hogy jóízűen vacsorázz mellé. A Julie & Julia pont ilyen mozi, amit sült hallal, kacsával, vajban sült pirítóssal, csokitortával vagy akár homárral ajánlanék fogyasztásra.

A film két nő történetét követi nyomon párhuzamosan, akiket nagyjából ötven év és egy fél világ választ el egymástól. Julie Powell (Amy Adams) valamikor napjainkban egy call-centerben dolgozik, egyébként író lenne, de egy fél könyvnél nem jutott tovább és az élete szinte elakadt, míg ismerősei már egytől-egyig sikeres karriert futottak be. Julia Child (Meryl Streep) pedig egy unatkozó feleség a negyvenes-ötvenes években, aki a nagykövetségen dolgozó férj mellett boldogan él és élvezi az életet és az evést Párizsban és a szakácsiskolához is kedvet kap. Julie korában Julia már legendának számít, aki megváltoztatta az amerikai háziasszonyok főzési szokásait egy nem mindennapi szakácskönyv segítségével. Így, amikor Julie elhatározza, hogy belevág egy blog írásába, annak témája nem más, mint a főzés, Julia szakácskönyvével és az abban összegyűjtött összes receptjével, egy éven át.

Tavaly a két színésznő már bebizonyította, hogy nagyon jól tudnak együtt dolgozni. Meryl Streep igen meglepett ebben a filmben. A tehetségéről nem is igazán tudnék újat mondani, tudjuk, hogy mindig tökéletes. Nem emlékeztem rá, hogy kétméteres lenne, ebben a történetben ugyanis feltűnően magas és vaskos. A hangját felismerhetetlenül megváltoztatta, nem tudom eldönteni vicces volt, vagy inkább idegesítő; eleinte zavart, aztán megszoktam. Amy Adams sem a megszokott külsejét hozta, egy-két kilóval többnek néz ki, mint korábban, és nagyon más a frizurája, de egyébként nagyon aranyos, mint mindig.

A történet igen hétköznapi és mégis különleges, mert két olyan nőről szól, akik megvalósították a saját amerikai álmukat. Nagy bonyodalmakról nincs szó, a konfliktusok az odaégett marhától és gusztustalanra főtt buggyantott tojásig terjednek, mégsem lehet semmilyen hiányérzetünk. A bloggerek számára is külön öröm, hogy van egy film, ami egy picit őket is górcső alá helyezi, s bepillantást ad egy olyan életbe, ahol a napi nyolc óra munkát még egy kis hobbi, írás és publikálás követ a neten. A várva-várt első kommentektől a közösség kialakulásáig terjedő rögös út számunkra is ismerős. S még az a kis keserűség is benne van, hogy  esetleg nem mindenkinek tetszik a végeredmény, s lehet éppen a nagyon közelinek érzett példakép gyűlöletét sikerül kivívni.

Címkék: film iromány életrajzi dráma 75 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr151680395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.01.17. 21:34:01

Anyum is megnézte, azt mondta ír róla, mivel nagyon ért a sütéshez főzéshez. Hozzá is látott, de nem fejezte be:(
Neki furcsa volt, ahogy Streep beszélt, aztán rákeresett a neten és valóban így kommunikált Julia is:)
Nekem közepes volt a film, nem fogott meg.

sorica123 (törölt) 2010.01.17. 22:31:34

Na Amy Adams, amint gurult - lehet, hogy csak kitolta a hasát... nem egy nagydarab nő. De jó volt. Meryl Sreep csúcs volt, mint kotkodácsoló óriásasszony, nagyon helyesek voltak azzal az emberrel, a férjével.

madárijesztő 2010.01.18. 12:05:31

Én a film előtt direkt rákerestem a Meryl Streep által játszott nőre és megnéztem egy két videóját:) Nem ért váratlanul, ahogy így beszél. Kellemes film volt, sokszor megkordult a gyomrom, 75 % teljesen korrekt.
Amy Adams-et elnézve a poszteren biztosra veszem, hogy beindult a pornósok fantáziája és ebből is csinálnak egy hardcore verziót (némi amerikai pitével esetleg)

Izombuilder.com · http://www.izombuilder.com/ 2010.02.19. 17:17:41

Megnéztem a filmet, elég jó volt! Jó ételeket készítettek el, párhoz nekem is megjött a kedvem, bár a diéta végéig nem lehet... :(

gasztroblogger 2010.08.21. 21:46:01

Nézzétek meg a blogomat! gasztroblogger.blog.hu
képekkel, igazi receptekkel!
süti beállítások módosítása