Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Veronika meg akar halni (Veronika decides to die)

2010.01.18. 22:47 nyuszisz 9 komment

"Ha valakiről eldöntik, hogy depressziós vagy hasonló, gyógyszereket kap. Tudom rengetegen szedik és rendben vannak. Visszamegyek dolgozni és szedem az új antidepresszánsomat.  A szüleimmel ebédelek és meggyőzöm őket, hogy újra a régi vagyok...  aki semmi gondot nem jelent. Egy nap valaki feleségül vesz.  Elég kedves lesz és ez nagyon boldoggá fogja tenni a szüleimet.  Az első évben egyfolytában szeretkezünk.  A másodikban és harmadikban egyre kevesebbet és kevesebbet... De éppen mielőtt kellőképpen megutáljuk egymást teherbe esek. Gondját viselem a gyerekeknek, ragaszkodok az állásomhoz, fizetem a hiteleimet... Egy darabig meglesz az egyensúly.  Aztán, nagyjából 10 év múlva lesz egy afférja,  mivel én túl elfoglalt és fáradt vagyok...  Rájövök. Megfenyegetem, hogy megölöm őt... a szeretőjét... Magamat.  Túl leszünk rajta. Néhány évvel később, lesz neki még egy. Ezúttal tudomást sem veszek róla, mert...  nagy hűhót csapni úgy tűnik nem éri meg." - ezek Veronika Deklava (Sarah Michelle Gellar) gondolatai, mielőtt egy napon munka után hazatér és kirakja szépen összes gyógyszerét, majd öngyilkosságot kísérel meg. Nem is csak saját életét érzi kudarcnak - ezzel önmagában még könnyű azonosulni, de ő az egész világot elutasítja. Egy olyan hely, ahol a női magazinok szerint a "zöld az új fekete", túlságosan őrült számára.

Öngyilkossága természetesen sikertelen, így tette után egy elmegyógyintézetben találjuk őt, ahol végre igazi őrültekkel is szembesülhet és rájöhetne, hogy, mit jelent az igazából. De nem. Szerencsétlenségére, a gyógyszer-túladagolás maradandó szívkárosodást okozott, és az életből már csak néhány hét maradt számára. Így azt a pár napot muszáj boldogan eltöltenie a bolondok között.

A történet nagyjából azonos a könyvvel, de a film készítői sokkal kozmopolitábbá tették és kulturálisan simítottak Veronika világán. Így például a helyszínt átemelték Kelet-Európából New Yorkba.

Paulo Coelho-val, egyébként, mint íróval, A Zahír című regény kapcsán találkoztam először, s ez sajnos meg is pecsételte a későbbi közös sorsunk. Valamivel később A Zahírt Az Alkimista követte, ami elismerem, nem volt annyira rossz, mint az előző, de az első élmény olyan taszító volt, főleg az erkölcstelent jónak és a semmit bölcsességnek beállító stílusa miatt, hogy a két alkotáson kívül nem fogtam mást az írótól kezembe. A Veronika meg akar halni címre igen csábító alkotás, s mivel olvastam, hogy nemrég filmet készítettek belőle, nagyon kíváncsi lettem. Gondoltam, ezt most maszlagmentesen megnézem, max. másfél órát vesz el az életemből.

A filmben nyomokban megtalálható mindaz, amiért az írót nem szeretem, de a mű jellegénél fogva igazán csak a végén csapódott le bennem, ezért a sokáig meglehetősen tetszett. Látszik, hogy egy jó filmet akartak összehozni.

Sarah Michelle Gellar gyönyörű ebben a filmben, nem ragyogóan, hanem csak úgy hétköznapi módon és olyan egyszerűséggel és természetességgel játszik, ahogyan még nem láttam. Ezzel együtt össze is foglaltam mindazt, ami pozitívumként elmondható, kivéve persze a fényképezést és egyéb techniai dolgokat, melyek szintén nem rosszak.

De ezen a ponton rá is térek, miért nem tetszik a Veronika története. Szerintem, akik nem látták most csukják be a szemüket, mert az író is csattanónak szánta a befejezést. Az más kérdés, hogy aki picit is ráérez erre a hatásvadász stílusra, azonnal rá fog jönni, mire megy ki a játék. Van a történetben egy terapeuta, aki vezeti ezt az elmegyógyintézetet és mindennek az alfájának és omegájának gondolja magát (David Thewlis). Egyszóval, szerintem ő az író altregója, vagy ilyesmi, mert rögtön elkezdett irritálni, amikor színre lépett. Na szóval, ez a pszichológus, vagy akármi azt találta ki, hogy ha beadja a szuicid betegnek, hogy akármelyik percben meghalhat, akkor már nem lesz oka az öngyilkosságra. Arra persze nem gondol, hogy ezek a szerencsétlenek majd retteghetnek, mikor halnak meg. Nem. Ellenkezőleg, minden percet egy hatalmas csodaként élnek át - és ez a happy end. Végül is igen, hiszen nem tudom sajnálni a főhőst, aki néhány női magazin címlapja miatt öngyilkos lett.

 

Címkék: film iromány dráma romantikus veronika meg akar halni 50 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr251683470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheFatal 2010.01.19. 03:10:20

Én olvastam a könyvet, most fogom megnézni a filmet.

Nekem a hasonlóság tűnt fel ezen történet és a Harcosok klubja között. Mindkettőben azt mutatja a főhős, hogy a anyagi javakat megszerezve mégsem leszünk boldogok, főleg a magába zárkózás és a kommunikáció hiánya miatt.
Veronika beszélgetése a szüleivel nagyon durva volt, amikor a doki megemlítette, hogy beszélgetni kéne az anyuka mintha szörnyet látott volna.

Amúgy nekem a könyv tetszett, bár szerintem a végén a doki rossz következtetéseket von le.

Filmet megnézem, és írok arról is

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2010.01.19. 11:48:06

Nekem a film jobban tetszett, mint a könyv.
70%

sjbee 2010.01.19. 13:23:07

Nem olvastam végig az írást, mert még nem láttam a filmet, de mivel oda vagyok az ilyen depresszív drámákért, kötelező pótolnom.

Dominik Blasir 2010.01.19. 14:56:52

A könyvet nem rég olvastam, én Coelho legtöbb művét szeretem, a Veronika is szerintem a jobbak közül való, ezért érdekel a film, bár nem tudom, mennyire sikerül filmben visszaadni a könyvet.

Tita73 2010.01.21. 20:15:27

Én nem olvastam a könyvet, a film nagyon tetszett! Mélyreható,lelkileg sokkoló dramaturgiai megoldások, fényképezés....A lényeget viszont sejtettem ....nem lepett meg a vége:)

Aquarius 2010.01.28. 12:04:56

Szerintem az elején tényleg úgy tűnt, hogy hamarosan meg fog halni, a doki nem hazudott. De közben meggyógyult az injekcióktól, és mivel a doki látta, hogy mennyire máshogy áll hozzá élete várható rövidsége miatt a dolgokhoz, így nem közölte ezt vele. Azért ez más, mintha eleve hazudott volna.

Aquarius 2010.01.28. 12:05:51

Basszus, bele kellett volna írni, hogy SPOILER! Bocs.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.02.04. 19:17:49

Nem olvastam a könyvet, a film pedig elment. Nem sikerült beleélnem magam, pedig eléggé lehozó lett volna úgy érzem, ha ez sikerül.
Gellar eddig csak vígjátékokban meg horrorokban játszott, de kiderült, drámában állja meg a helyét legjobban, teljesen jól játszotta karakterét (nem úgy pl. mint Renee Zellweger a Case 39-ben, totálisan nem illett neki a szerepváltás). 60 %-ra azért jó a film.

Waamini 2011.08.05. 22:03:22

Kedves nyuszisz (a post írója)!

Javaslom (és mindenki másnak is), hogy olvasd (olvassátok) el a könyvet!Nagyságrendekkel jobb,többet árul el, és filozofikusabb,mint ez a belőle készült film...

Ha elolvastad volna a könyvet és Paulo Coelho életrajzát a post megírása előtt, rájössz, hogy ő korántsem a "főorvos alteregója", hanem Edwardé, a skizofrén betegé.A könyvben egyértelműen leírja, hogy háromszor is került fiatalon elmegyógyintézetbe. 17 éves volt,amikor az apja beküldte,mivel nem nézte jó szemmel, hogy fia írói álmokat dédelgetett,ezért azt hitte, különc és "megőrült".Coelho az intézményben töltött idő alatt elektrosokk terápiában is részesült.Megesküdött, hogy a történetét egyszer megírja, de úgy, hogy ne okozzon vele fájdalmat a szüleinek, akik utólag mélyen megbánták tettüket.Édesanyja azóta meghalt, de édesapja még él, tehát úgy próbálta megírni a történetet, hogy ne derüljön egyértelműen fény arra, hogy sokszor a személyes tapasztalatairól ír.

Ő tehát nem más a regényben, mint Edward.De mondom, olvassátok el, érdemesebb, mint pusztán erre a filmre hagyatkozva megítélni és megérteni Veronika motivációját és a történetét.
süti beállítások módosítása