Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

3D-s lesz az Alapítvány

2010.02.12. 12:19 koimbra 22 komment

Tavaly januárban derült ki, hogy Isaac Asimov megfilmesíthetetlennek hitt Alapítványát Roland Emmerich ülteti át a gyöngyvászonra. Azóta a rendező túl van a 2012 katasztrófafilmen, a Függetlenség napja és a Csillagkapu folytatása még várat magára, így nem kizárt, hogy ehhez fog a "sváb Spielberg" hozzálátni. A forgatókönyvet Robert Rodat írja, az ő nevéhez A hazafi és a Ryan közlegény megmentése kötődik.

Emmerich az MTV-nek adott interjújában elárulta, hogy 3D-ben fogja forgatni, ezen kívül hozzátette azt is, hogy így több pénzt kap majd a filmre. (Még a 2012 előtt nyilatkozta azt, ha egy kisebb költségvetésű filmet szeretne készíteni, akkor a stúdiók csak nehezen nyitják ki a pénztárcájukat, de ha egy 150-200 milliós tervvel állít be, akkor már boldogan hozzávágják a kért összeget). Az Avatarhoz hasonló motion-capture technikával készíti el az Alapítványt, amelyből egyébként trilógiát szeretne.

 A regényben egy tudományág, a pszichohistória segítségével ki lehet számítani a jövőt. Ennek kiötlője Hari Seldon, aki rájön arra, hogy a Galaktikus Birodalom el fog bukni, majd később, pár ezer év múlva létrejön a Második Birodalom. Ezért Seldon két kolóniát is létrehoz, ezeket pedig Alapítványak nevezi el.

Címkék: alapítvány könyvből film scifihír

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr431751807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raves · http://mindennapramese.blog.hu 2010.02.12. 13:12:48

Az Alapítvány valóban nem filmre való anyag. Szerintem rendesen átírják a cuccot, hogy filmre lehessen vinni... De miért Emmerich? Bay mellett ő az, aki nagyon el tud cseszni dolgokat... :(

asz0089 2010.02.12. 13:42:26

@raves: Kihgytad Bollt, amúgy Emmerich kezébe adnék egy varázspálcát, aztán játszogasson azzal, de ne ilyen kaliberű alkotásokat rendezzen.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.02.12. 14:04:36

@asz0089: Uwe Boll egy tehetségtelen dilettáns míg Emmerich egy tehetségét már régen aprópénzre váltott filmes szakember (ahogy Bay is). Ezek nem elcseszik azt, amit kezeik közé kaparintanak, hanem olyanná formálják, hogy az a potenciális nézőközönség lehető legnagyobb metszetének tessen. Hogy neked nem tetszik valamelyik filmjük, az ebből a szempontból az égadta világon semmit nem jelent, ui. ha valóban szar filmeket csinálnának, nem kapnának újabb és újabb lehetőségeket. A Függetlenség napja szerintem a leglátványosabb scifi, ami valaha is készült, beleértve talán az Avatart és a Star Warsot is. Az Alapítványra is kíváncsi vagyok, de az biztos, hogy azt is rengetegen fikázni fogják, tekintve, hogy az alapanyag az egyik legnagyobb scifi-kultuszregény ami a járulékos spinoffokat nem is nézve trilógia. Őrült nagy anyag. De azt is borítékolom, hogy még neki se áll a forgatásnak már sok tízezer fan és antifan fogja pontozni a filmet az imdb-n, saccra 6-7 körül.

Spawn85 2010.02.12. 14:39:23

Szerintem bármelyik rendező el tud cseszni dolgokat. Azaz minden rendezőnek vannak jobb és rosszabb filmjei is.
Nemrég például Peter Jackson legújabb filmjéről olvastam szinte csak negatív kritikákat, pedig aztán A Gyűrűk Ura trilógiát milyen jól filmre vitte (szerintem)
Én Bay-től és Emmerich-től is láttam már jó filmeket. (Bay-től A Szikla pl. az egyik kedvencem a mai napig de szerintem jó volt a két Bad Boys, meg az Armageddon is. Sőt, a Sziget is elment.
Emmerich-től a Tökéletes Katona, a Csillagkapu és A Függetlenség Napja, és A Hazafi is tetszettek. Szerintem nézhető volt mondjuk a Godzilla, meg a 2012 is. Ami nem tetszett tőle az az "10000 BC")

Én Uwe Boll filmjeit is megnéztem egyszer, de ő valóban más kategória.

Ezzel együtt nem biztos, hogy Az Alapítványból jó film lesz. Többször hallottam már, hogy nem filmre való. Én a regényt nem olvastam, de elhiszem ezt az állítást.

Daihelyon 2010.02.12. 14:49:16

@efes:
Boll jó pár filmjével pénzt mosott tisztára, és ott egyáltalán nem az volt a cél, hogy valami hű de maradandót alkosson (a német filmtörvényben volt egy kis kapu), és sajnos ezzel, hogy bevállalta ezt a szerepet ma közutálat tárgy, pedig szvsz vannak jó filmjei.

Pl a Dungeon Siege nézhetőre sikerült, na nem egy Gyűrük ura, de tűrhető, nézhető. A Postal szvsz a legjobb szatírák között a helye, elborult, szerintem vicces, és tényleg jól osztja a pofonokat az amerikaiaknak. Vagy ott a Tunnel Rats, amit nyugodt szívvel ajánlok mindenkinek, meg fogsz döbbeni, nagyon ott van. Meg leginkább a korai, német filmjei értékelhetők.

Úgy hogy szerintem tud ő, ha akar, néha megmutatja, de bevállalta azt a hálátlan szerepet, hogy eljátsza a bohóc szerepét (gondolom jobb kocsit, házat akart, és megkapta ezt, csak hát a következmények ugye...), így ezek után mindegy mit csinál, fikázni fogja mindenki, tekintet nélkül arra, hogy valós-e vagy sem.

Spawn85 2010.02.12. 14:53:46

@Daihelyon: Én úgy vagyok Boll filmjeivel, hogy gyakorlatilag egyik játékot sem ismerem, amit megfilmesített, csak ismerőseimtől hallottam, hogy a filmeknek közük nincs a játékokhoz.

A Dungeon Siege tényleg talán a legnézhetőbb Boll film, de a Postal-on is elnevetgéltem. Mondjuk szerintem a BloodRayne sem volt annyira rossz, de való igaz, ott elsősorban Kristanna Loken-t nézegettem. :D
Ezt a Tunnel Rats-et még nem láttam viszont.

Daihelyon 2010.02.12. 14:53:49

@Daihelyon:

És még annyit, hogy hiába imdb pontszám, meg egyebek, nagyon sokan simán rányomják a filmjeire a 0-ást, anélkül, hogy látták volna, így azokból kiindulni nem is érdemes. Oké, Bloodrayne-t nem kell mentegetni, meg a többi játék adaptációt. De az internet már csak ilyen. Észnélkül fikázni, mindegy mi a tény.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.02.12. 16:12:03

Bollt és Emmerichet ne hasonlítsuk össze, meg lehet nézni, hogy Boll mit csinált A király nevében filmmel. Ugyanazt az ótvarságot csinálta, mint a 10-20 milliós filmjei esetében. Emmerich meg azért szórakoztató filmeket gyárt.
Mondjuk Emmerich meg ugyanaz a kategória , mint Bay, akkor érzi magát elemében, ha rombolhat vagy robbanthat. Szóval az Alapítvánnyal bajban lesz vagy pedig szép űrcsatákat fog belepakolni.

Daihelyon 2010.02.12. 16:54:22

@koimbra:
Erről írtam fentebb. Teljes mindegy mit csinál Boll, csak a fika megy. Teljesen mindegy milyen filmet csinál, vagy melyik filmjét hozza fel bárki, őt fikázni kell, anélkül, hogy a filmjeit megnéznék. Csinálhatta volna akár az AVATAR-t, senki el nem ment volna megnézni, és úgy fikázták volna, hogy "jó szar film".

Daihelyon 2010.02.12. 16:56:07

@Daihelyon:
Kiegészítés: és igen Boll ezt vállalta be a pénzért cserébe, tudta mit csinál.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.02.12. 17:04:19

@Daihelyon: Nem utálom zsigerből Bollt, teljesen hidegen hagy, mennyire divat vagy nem divat őt fikázni. Lehet, hogy neked tetszik, amit csinál, nekem nem. A Postalt úgy ültem le nézni, hogy ez most jó lesz és mégsem volt az. A Farcryt is elcseszte, de legalább volt benne pár jó megmozdulása. A Tunnel Rats viszont nézhető lett. De egyébként nem értem, hogy Emmerich mellett mit keres az ő neve.

Poor Yorick 2010.02.12. 17:05:00

De minek a motion-capture az Alapítványhoz, ha csak emberek szerepelnek benne? Vagy telerakják idegenekkel?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.02.12. 17:07:31

@Brimstone: Zemeckis is imádja a moziton-capture-t:)

vrango 2010.02.12. 17:14:57

Azt kell mondjam, hogy Asimov műveit nagyon bírtam régebben (kiemelten az Alapítvány trilógiát (vagy oktalógiát, vagy mennyi rész is készült összesen:P)), Emmerich műveit pedig egy kicsit sem (na, jó, talán a Csillagkapu kivételt képez), de erős a gyanúm hogy valami olyasféle megerőszakolásnak leszünk tanúi, mint amilyen az Én, a robot esetében volt :(

Repce Manó 2010.02.12. 19:04:48

A cikkhez: nem megjósolni lehet a jövőt a pszichohistória elve alapján, hanem kiszámítani. Minél nagyobb tömegekről beszélünk, annál pontosabb eredményt kapunk.
Egyébként én még mindig Stanley Kubrick-ot tudnám a legjobban elképzelni egy Alapítvány mozi (trilógia) rendezői székében, csak ugye ez nem lehetséges pillanatnyilag.

asz0089 2010.02.12. 20:58:53

@Repce Manó: A későbbiekben lehetséges lesz? Szegény Kubrick, de imádom minden egyes filmjét.

Amúgy látom jó vitát indítottam el, álláspontom azonban fenntartom, Emmerichnek semmi köze egy ekkora eposzhoz és jókora esélyt jósolok arra, hogy elb.ssza.

kung - fúj (törölt) 2010.02.13. 07:54:08

Az Én a robotot is elcseszték.
Ezt még jobban el fogják.:-(

horee6 2010.02.15. 13:30:40

Megfilmesíteni az Alapítványt? Anyám, borogass!

Emmerich eddigi munkássága, és a halivúdi trendek miatt az a szörnyű gyanúm, hogy valami csili-villi lövöldözős-űrhajós izé lesz belőle, úgy átírják a sztorit.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2010.02.15. 13:44:14

Generátort kellene kötni Asimovra. Már az Én a robot miatt is elég jó fordulatszámmal pörög, de ha ez elkészül, megoldhatja az energiaválságot...

már látom magam előtt a jóképű, izmos Hari Seldon-t hatalmas lézerpuskával a kezében
:-(((

kelta 2010.02.16. 15:53:34

@horee6: jaja, szerintem is majd lesz gondolom egy 10 perces felvétel Trantorról

@Yarner: Ha van isten, Salvor Hardint( legkirályabb asimov figura) Jack Nicholson játssza.

kelta 2010.02.16. 15:56:50

Emberek, én rájöttem miért ő rendezi!
Mert itt egy egész galaxisnyi birodalom pusztul el. Én már csak akkor pusztíthat többet ha az ősrobbanásról készít filmet.
süti beállítások módosítása