Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Nindzsa gyilkos (Ninja Assassin)

2010.02.14. 21:00 koimbra 7 komment

 

Nem hagyható ki a film kapcsán a klasszikus vicc:

Bemegy egy férfi a boltba, majd megkérdezi:

- Van zsák?

- Nincs zsák.

- Nindzsák, hol?

 

Valószínűleg a poént elsüthették a Totál turbó forgatásán is, ami úgy nézett ki, mintha a forgatás alatt a Wachowski fivérek (vagy már inkább nővérek?) LSD hatása alatt készítettek volna a produkciót. Sűrűn pislogva vették tudomásul, itt bizony nincs sok nindzsa, de Rain jelenetei annyira lenyűgözték a párost, hogy felötlött bennünk, mi lenne, ha legközelebb egy olyan filmet hoznának össze, ahol nindzsák szerepelnek? Ha már kipattant a fejükből megbökték Joel Silvert, aki producerként vett részt eddigi filmjeikben és itt is szintén ott téblábolt. Silvernek tetszett az ötlet, majd felhívták James McTeigue, akivel a V, mint vérbosszút (imdb-n 167. legjobb film) hozták tető alá, majd megíratták a forgatókönyvet, amely a nindzsák titokzatos és legendás világát hívatott bemutatni.

 

 

Az Ozunu klán az utcagyerekeket gyűjti össze, majd nindzsákat nevel belőlük. Raizo (Rain) lesz a legtehetségesebb mind közül, ám a klán által felállított szabályai (meg talán a nagyfőnök bölcselkedései) nem állnak közül hozzá és egyéb neki nem tetsző dolgok miatt sem túl vidám, ezért egy esős éjjel némi vérengzés után kereket old. Egy nyomozónő a nindzsák után kutakodik, akiknek érthető módon nem tetszik, hogy le akarják őket leplezni, szerencséjére Raizo felbukkan és a hölgy védelmezője lesz.

 

Mivel valószínűleg nem bújt elő az árnyékból egyetlen nindzsa sem, hogy tanácsokkal szolgáljon a film kapcsán, így a készítők a saját fantáziájukra hagyatkoztak, illetve az eddig már jól bevált gyakorlatot követték. A figurák a megszokott ruházatot viselik, olykor dobócsillagokat hajigálnak és igen-igen halálosak, a jó nindzsa-rossz nindzsa klisé sem maradhatott ki.

 

 

Sajnálatosan teljesen kihagyott ziccer a film, hatására biztosan nem fognak tömegével készülni a hasonló alkotások és valószínűleg (bár erre nem vennék mérget) nem fogják bejelenteni, hogy betervezték az Amerikai nindzsa feldolgozását is. A film jó fele nem halad túlságosan előre, a főhős visszaemlékezései teszik ki a játékidő nagy részét, amit meg lehetett volna kurtítani. Az első akciójelenet láttán ne zavarodjon meg senki, nem a Predator 3.0-t látjátok, hanem a Ninja Assassint. Itt már látszik, hogy nem spóroltak a mű(vagy CGI)vérrel, ha megvágnak valakit, akkor biztosra vehető, hogy pár liternyi vér biztosan kifröccsen az illetőből.

 

Szomorú, hogy az akciójelenetek többsége sötétben játszódnak és mivel a harcoló felek is fekete öltözékben rohangálnak sok minden nem látható a küzdelemből, a játékidő utolsó harmadában azonban végre már némi világosság mellett harcolnak a felek. Akad néhány nem túl átgondolt jelenet is, például mikor a nindzsák hősünket üldözik az autópályán, hát nem egy titkos szervezetről van itt szó? A film egyik részében néhányan, a „sötét oldalról” lemészárolnak egy szakasznyi jól képzett kommandóst, aztán egy másikban pedig ezek a képzett, kardos emberek bátran elmenekülnek a rendőrség elit egysége elől. A végső harci jelenet kiábrándító, nem igazán érthető, hogy miért játszadozik a mester volt tanítványával, mellesleg itt már egy számítógépes játékra hasonlít a film, ahol a főhős még meglépi az utolsó szintet.

 

 

Ezúttal a McTeigue – Silver – Wachowski párosítás nem hozott semmi jót, előző munkájuk az imdb legjobbjai között szerepel, a Ninja Assassin viszont nem szórakoztató és még jó kis agykikapcsolós akciófilmnek sem mondanám.  20 %-ot tudok rá adni.

 

imdb: 6,7
rottentomatoes: 26 %

Büdzsé: 40 millió dollár
Amerikai bevétel: 38,1 millió dollár
Eddigi összbevétel:49,7 millió dollár

Címkék: akció iromány ninja assassin 20 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr811757780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2010.02.14. 23:06:20

Az akciójelenetek alatt annyira sötét volt a film, hogy pont nem láttam belőle semmit.
kb. 50%! Legalább végignéztem.

lallaj 2010.02.15. 11:16:33

Nekem tetszett a film. Bár utána, amikor a bátyámmal elemeztük a filmet, akkor jutott eszembe, hogy olyan volt, mint a Batman Kezdődik. Legalább is nekem nagyon hasonlított arra.
Nekem egyéb iránt tetszett a film. Jó kis délutáni mozi volt.

biforever 2010.02.23. 15:03:56

Hol láttad a filmet? Tudtommal nem játsszák a Magyar mozik, ha meg azt a kamerás változatot láttad amit én is ne csodálkozz, hogy sötét volt.
Egyéb iránt nekem tetszett a film, Rain szerintem kivételes tehetség, a megjelenése pedig csak hab a tortán:P

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.02.23. 15:41:11

@biforever: Nem szoktam kamerás verziókat nézni.

Harley 2010.05.23. 19:38:20

Persze ,persze ,csuklóból lehuzunk mindent ,mert nem egy nagy dagadt ápolónő játszik a filmben . De ezt egy szórakoztató filmnek gyártották ,nemdebár ?
Az viszont kimondottan üditő ,hogy végre nem egy fehér (persze hollywoodi) szinészből kellett jakuzát , avagy nindzsát esetleg kinai shaolin szerzetest faragni .

Shyllard 2010.05.23. 19:47:11

Na ez is rajta van már a gépemen már vagy 2 hónapja, de vhogy sehogy sem fűlik a fogam a megnézéséhez :) A vélemények sem túl biztatóak, bár ha a dara jó benne, akkor egyszer jól jöhet....

Rolee83 2010.06.02. 06:42:36

Nekem kifejezetten tetszett, talán azért mert kevés Ninjás film van, pedig nekem tetszenek!! Külön piros pont, amiért nem pg13 lett!! Van bent néhány baromság, de aki azok felett szemet huny az szerintem élvezni fogja!
süti beállítások módosítása