Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Amerikai ének (An American Carol)

2010.02.27. 11:00 koimbra Szólj hozzá!

 

Az Egyesült Államok a világ legnagyszerűbb országa, rengeteg csinos lány és itt vannak a leggyorsabb lovak, a tengerészgyalogosok és a légierő pedig bárhol az egész világon rendet teremt és satöbbi és satöbbi. Már most felfordult a gyomrod? Michael Moore-nak is, ugyanis minden igyekezetével azon van, hogy bemutassa, Amerika egy nagy nulla, a politikusok elmehetnek a fenébe, ráadásul a terroristák nem a szegény tálibok, hanem azok, akik a törvényhozásban hízlalják a pénztárcájukat és a feneküket és bármely máshol a Földön sokkal jobb az egészségügy, mint náluk. Moore egy amolyan megmondóember, aki tűzzel-vassal küzd egy jobb Amerikáért, szerinte az egész rendszer elavult, korrupt és gyalázatos.

 

David Zucker az egykor hatalmas paródiákat szállító filmkészítő szerint Moore megmosolyogtató (mások szerint inkább dühítő) igyekezete és dokumentumfilmes múltja megérett arra, hogy kifigurázzák. Az Amerikai énekben a főhőst Michael Malone-nak hívják, aki szintén hasonló elfoglaltságot űz, mint Moore. Jelenleg éppen azon van, hogy eltörölje a július 4-ét (a Függetlenség napját), bőszen kampányol is ezért.. Feltűnik néhány tálib is, akik a hájas, szakállas és büdös alakban látják életük nagy tervének sikerét, ugyanis Malone segedelmével jutnának be egy hatalmas rendezvényre, ahol aztán boldogan robbanthatnának.

 

A készítők elgondolkodtak rajta, hogy mi kellene ahhoz, hogy Moore-t/Malone-t jobb belátásra bírják, mi szükséges ahhoz, hogy a dokumentumfilmes a keblére ölelje a csillagos-sávos lobogót. Fogták hát Charles Dickens klasszikusát, a Karácsonyi éneket és kicsit kipofozták, megváltoztatták, bár az alapelgondolás ugyanaz maradt. Egy este a tévé képernyőjéből kilép John F. Kennedy és közli emberünkkel, hogy meg kell váltania saját magát, ne ócsárolja már örökké a világ legnagyszerűbb országát. Kennedy közli, hogy hamarosan jön majd három szellem, akik betekintést nyújtanak múltjába, jelenébe és jövőjébe, ennek hatására pedig gyökeresen meg fog változni élete. Először Pattoon tábornok (Kelsey Grammer) érkezik, majd Washington (Jon Voight) és végül a Halál Angyala (Trace Adkins) fut be.

 

 

Emberemlékezet (legalábbis a Team America) óta nem láthattunk egy igazi térdcsapkodós paródiát, Jason Friedberg és Aaron Seltzer (Bazi nagy film, Csajozós film) közreműködésével a műfajnak gyakorlatilag befellegzett és minden egyes ilyen produkció iránt az ember kénytelen volt elővenni a Csupasz pisztoly vagy a Nagy durranást és az ember mintegy magában rimánkodott azért, hogy jöjjön ezekből egy új rész. Zucker anno olyan műveket tett le az asztalra, mint az Airplane, Top Secret és a már emlegetett Csupasz pisztoly, ám egy ideje már ő se tudja azt nyújtani, amit régen. A Karácsonyi ének – Michael Moore párosításból hatalmas paródia születhetett volna, de nem aknázták ki a lehetőséget. Zucker maga többször maga is megmondja a magáét, persze vicces formában (pl. ő a jogrendszert figurázza ki), de a poénok többször erőltetettek, néhol inkább kínosak és egyes helyeken túl sokáig időzik, más jeleneteket pedig hamar elintéz. Ha a Seltzer és Friedberg által kreált filmekhez hasonlítom az Amerikai éneket, akkor 100 %-ot érdemel, ha viszont nem állítjuk ezen alkotások mellé, akkor csak 55%-ot ér. Érdekességképpen elmondom, hogy Michael Moore a Larry King show-ban azzal viccelődött, hogy azt hitte, hogy Viggo Mortensen fogja őt megformálni, ezen kívül reméli vicces lesz az Amerikai ének.


imdb: 4,5

rottentomatoes: 12 %

 

Címkék: paródia an american carol 55 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr211794725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása