Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

24 nyolcadik évad félidőben

2010.03.18. 20:48 koimbra 7 komment

(Spoileres iromány)

Úgy indult a 24 nyolcadik évada, ami láttán a sorozat rajongói bizonyára sűrű pislogásba kezdtek. Megmondom mi zavarta őket: Eddig még nem láttuk Jack Bauert aludni. Hősünk békésen szunyál, unokája ébreszti fel, a nézők pedig tudják, hogy csak jó egy nap múlva tudja ismét álomra hajtani a fejét és biztosak lehettünk abban is, hogy nem az lesz a következő órákban a legnagyobb adrenalinpumpáló esemény, hogy vajon összedől-e a nagypapa és az unoka által felépített legóvár.

Bauer nyugodtan csomagolna, utazna lányával egy másik városba, ám egy régi informátora esik be hozzá és innen megint emberünkön múlik minden. Hamarosan már rakéta csapódik be a közelében, be kell épülnie egy bandába és golyóálló mellényben rohangál városszerte.

A CTU-ból gyakorlatilag egy mindenféle high-tech kütyüvel és felszereléssel ellátott bázis lett, új arcokat ne is nagyon keressünk, egyedül csak Chloe kamatoztathatja itt a tudását, továbbra is hozza a kissé nagyszájú és durcás kislányt, a főnökön látszik, hogy nagyon „meg van áldva” ezzel a nővel. Brian Hastings (Mykelti Williamson) a CTU vezetője, a rá nehezedő feladatok súlya alatt kicsit görnyedten jár, az első epizódokban nem csinál mást, csak felveszi és leteszi a telefonját, ami annyiban merül ki, hogy a fülében lógó vezetéken nyomogatja a gombot, elég antipatikus figura, később akad néhány pozitív megmozdulása is. Egyelőre még a négy fal között osztja a parancsokat, nem tartom kizártnak, hogy egy-két óra múlva ő is a terepen fog száguldozni.

Adott egy jegyben járó párocska is, Dana (Katee Sackhoff) és Cole (Freddy Prinze Jr.), mindketten nagyon fontos feladatot lát el, a nő kiváló elemző, a fickó pedig a kommandós egységek-csapatok vezetője. Az írók úgy találták, hogy az egyik időhúzó tényező központjában ők állhatnának. Dana és Cole csak úgy eltűnnek mindenféle indok nélkül, éppen egy krízis közepén és úgy különösképpen nem is nagyon hiányolja őket a kutya sem őket. Remélem a próbaidős tiszttel még kezdeni fognak valamit, mert ez így csak további időhúzás. Vicces, hogy Cole helyett pedig nem tudnak keríteni egy másik profi csapatvezetőt, a sok csili-vili cuccra futotta a keretből, de több emberre már nem?

Nagy időpazarlás volt az orosz (vagy ukrán) szál, először úgy hittem nem feleslegesen mutogatják a Jürgen Prochnow által alakított főnököt, mentek itt is a fölös percek, szintén értelmetlen volt, hogy a fia kórházba vitte a sugárfertőzött testvérét, mint kiderült teljesen hiába, akkor már inkább Bauer küldetésére kellett volna koncentrálni, mint erre. Ha már az érdektelen jeleneteknél tartunk, akkor szóba hozhatnám az Omar elnök és felesége közötti több perces beszélgetéseket.

Ha a nyolcadik évaddal kezdtem volna hozzá a 24-hez, akkor biztosan abbahagytam volna két rész után, ugyanis kissé vontatott és unalmas volt, kezdtünk visszakanyarodni a hatodik évadhoz, ami elég gyér lett, szerencsére a hetedik ismét igazán jóra sikeredett. Jó húzás volt visszahozni Renee-t (Annie Wersching), a hölgyemény feldobta a show-t. Mikor először megláttam, azonnal tudtam, hogy ez a Renee már nem az, akit megismerhettünk. Egyszerre volt hideg és szexi volt, később kiderül, hogy Mrs. Bauer lehetett volna (ha akar). Munkamódszerei jelentősen változtak, hiába no, Bauer mellett dolgozott, kezdte átvenni az ő hozzáállását, aki minden lehetséges eszközt bevetett az információ megszerzésére, tojt a lefektetett szabályokra. Remélhetőleg még egy-két óra erejéig igénybe veszik a szolgálatait vagy ha nem, akkor spin-off sorozatot adhatnánk neki.

Ebben az évadban is visszaköszönnek a 24-ből már jól megismert dolgok. Mindenhova oda lehet érni 10 perc alatt és egy késszúrás vagy kínzás után úgy rohangál az illető 5 perc múlva, mintha mi sem történt volna. Egyelőre nem tudom ráfogni az új évadra, hogy nagyon jó lenne, inkább csak azt tudnám mondani, hogy korrekt. Bauer is elég ritkán villan meg, az elején még lecseszi Reene-t, mikor a korábbi évadokban hideg vérrel ő is megcsinálta volna a kézlevágást, viszont már a „elviszem anyádat a sugárzás helyszínére” szöveg már elég hátborzongatóra sikeredett.

Szerintem 1-2 rész után elfogják, lelövik azokat az embereket, akik jelenleg a CTU-nak gondot okoztak, hamarosan kiderül, hogy ki keveri a paklit, de az most már borítékolható, hogy valaki a felsőbb körökből és habár már ellőtték az árulós ütőkártyát, úgy érzem elő fognak húzni még egyet a kabátujjból. Ja, és a Mrs President fizimiskájával még mindig nem vagyok kibékülve, egyszerűen nem szimpatikus, remélem hamarosan jönnek a választások.

 

Címkék: sorozat 24 iromány

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr651850771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2010.03.18. 22:43:26

Nekem összességében tetszik ez az évad, de néhány történetszál tényleg időhúzás volt.

A Renee Walker spin-off sorozat ötletét én is támogatom. :)

zatyitibor 2010.03.19. 00:29:07

Mindenben egyetértek. Ami nagyon hiányzik a nyolcas évadból az első évadok komoly cliffhangerei. Hogy csak akkor hagytam abba azok darálását, ha leestem a székről. Bezzeg most úgy lesz vége egy-egy résznek, hogy muszájból várom a következőt. A fősztori is eléggé foltozottnak tűnik, ha nem szedik össze magukat a következő 12 részre, a FOX könnyen elvághatja őket. Kezd lerágott csont íze lenni.

konyvelomo 2010.03.19. 01:17:01

Csak ismétlem magam: mintha szándékos lenne a sorozat ellaposítása.
Egyszerűen hihetetlen h a sorozatgyártás fellegvárában, szinte korlátlan erőforrásokkal, egy válogatott titánokból álló forgatókönyvíró "team" nem tudott egy év alatt kiizzadni magából egy olyan 24 részre tagolt sztorit
- ami izgalmas, szórakoztató, nem önismétlő, nem sablonos, hozza a jackbaueres atmoszférát és
- aminek a cselekményébe nem tud képkockánként belekötni egy kiscsoportos.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.03.19. 10:07:07

@Könyvelő Mo: Lehet, hogy szándékos, a Fox már nem kér többet Bauerből és direkt nem szépen próbálják befejezni a szériát, szerencsére egy másik csatorna lecsapott a lehetőségre.

Spawn85 2010.03.19. 11:18:48

@koimbra: Igen, én is hallottam ilyesmiről, hogy ez lesz az utolsó évad. Állítólag Kiefer Sutherland is unja már a dolgot kissé. Ám ő azt nyilatkozta, hogy amennyiben a készítők szeretnék, ő marad a 9. Évadra is, hiszen tartozik nekik ennyivel, mert sokat köszönhet a sorozatnak.

Meg lehet hallani egy esetleges Európában játszódó "24" mozifilmről is.

freddyD 2010.03.19. 14:08:31

A 6. évad után ez a leggyengébb.Nagy változások kellenek még, hogy meggondoljam magam :/

desmond wallace · http://desmondwallace.freeblog.hu/ 2010.03.19. 20:48:19

Eléggé nyugdíjasan indult ez a szezon, így a 9. résznél egy kicsit le is parkoltattam, de az elmúlt három napban behoztam a lemaradást.

A 11. részben végre Jack az igazi Jack volt, amikor mondta Marcosnak, hogy "robbantsd csak fel magad, én majd után elintézem anyucit". Ez már nagyon kellett. A 12. rész meg végre pörgött rendesen. Itt éreztem azt, hogy ez még mindig a 24.

A sorozat jövője még elég bizonytalan. A nézettsége nem olyan rossz, szóval én még nem temetném. Az azért elég vicces lenne, ha tényleg az NBC-n kötne ki Jack Bauer.
süti beállítások módosítása