Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A tetovált lány (The Girl with the Dragon Tattoo)

2010.04.12. 21:01 koimbra 10 komment

 

Van aki Agatha Christire krimikre esküszik, olyanok is akadnak, aki Ed McBaint kedvelik, itthon Leslie L. Lawrence tudhat maga mögött kisebb-nagyobb rajongótábort. Néhány éve a svédeknél Stieg Larsson Millenium trilógiája számít a csúcsnak a bűnügyi történetek terén, a helyi filmipar le is csapott a könyvekre és mindhárom regényből készítettek egy-egy mozikban is bemutatott alkotást. A siker szele Hollywoodban is becsapta néhány stúdió ajtaját, betervezték az Álomgyárban (lassan remake-gyárnak lehetne nevezni) az amerikai verziót, amelyet majd David Fincher fog dirigálni és ha minden igaz Carey Mulligan fogja az egyik főszerepet eljátszani.

 

 

A film egyik főhőse Mikael Blomkvis oknyomozó-tényfeltáró újságíró, aki alaposan benne van a szószban, rögtön a játékidő elején elején elveszít egy sajtópert, be is kell vonulnia a sittre, ám a skandinávoknál látszólag nem úgy megy, mint máshol. Az ítélet után nem zárják rá az emberre azonnal a rácsot, majd csak később kell leülnie a rá kiszabott büntetést. Henrik Vanger felkeresi Blomkvist és megbízza, hogy a börtönbüntetés kezdetéig hátralévő idejében egy több évtizedes rejtélyes ügyet göngyölítsen fel. Ki kell derítenie, hogy hova tűnt Vanger unokahúga, később segítségére van a a hacker Lisbeth is, akinek testét tetoválások díszítik és múltjában akad némi fekete folt, nélküle bizony nem sokra jutna a rábízott feladattal. A nyomozás így sem megy egyszerűen, végülis egy 40 éves esetet kell megoldaniuk, folyamatosan falakba ütköznek és ráadásul a detektívpárosnak felettébb gyanús, hogy mindenki csak azt hajtja, hogy hagyni kéne az ügyet a fenébe.

 

A tetovált lányban nem a szokásos kigyúrt, lebarnult főhősöket látni. Blomkvist Michael Nyqvist játssza, közel sem olyan fickó, mint Tom Cruise vagy Brad Pitt. Nem villantja meg százkarátos mosolyát folyton, csöppet pocakos és még az arca sem túl szabályos. Noomi Rapace formálja meg a hippi kinézetű, fotografikus memóriával rendelkező Lisbethet. Kezdetben két szálon zajlanak a történések, a férfi és a nő közül az utóbbi az érdekesebb. Öntudatos, erős és kemény csajt láthatunk, aki kőkeményen visszavág, ezt pedig leginkább az egyik igen unszimpatikus mellékkarakter érzi csak meg igazán. Miután sikeresen megszabadul gyámjától/felügyelőjétől betoppan Blomkvisthoz, ahhoz az emberhez, akit eddig megbízásból figyelt. A hollywood-i verzió esetében biztosan lesz némi vita, hogy miképp is nézzen ki a főszereplő hölgy, mivel eredetileg egy bőrdzsekis, pircinges, nem éppen női vonásokkal megáldott karakterről van szó, ami egy pár milliós független film esetén még elmegy, de egy nagyobb költségvetésű produkciónál már gond lehet, mivel totálisan szokatlan az ilyen figura az álomgyári filmekben és a fejesek már attól agyvérzést fognak kapni egy ilyen kinézetű nőről van szó.

 

 

Niels Arden Oplev rendező nem kapkodta el, nem próbált a tinik szája ízének megfelelő pörgős, akciódús művet készíteni, klasszikus stílusban, lassan halad előre a cselekmény, amely két és fél órát vesz igénybe, így aki az elején elunja magát, a film vége felé már vagy jóízűen hortyog vagy a falat kaparja idegességében, akad ugyan néhány jelenet, ahol felpörögnek az események de ezek után visszaáll a normál kerékvágásba a film. Larsson regénye több szálon futott és a svéd társadalom és a média is helyet kapott benne, nem éppen a napfényes oldalukat emelte ki, még egy náci szál is helyet kapott, Opley ezeket nem gyomlálta ki, (megtehette volna, hogy másmilyen színben tüntessék fel a svédeket), hanem benne hagyta a filmben. 70 %-ot kap, akad pár unalmas rész, de a különféle nyomokat (pl. A régi fotón vajon kit láthat a lány?) érdekesen tálalják és a hűvös-havas zord táj emel a hangulaton. A klasszikus krimik kedvelőinek nagy csemege lehet A tetovált lány.

 

imdb: 7,6
rottentomatoes: 83 %

 

Büdzsé: 13 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 2,1 millió dollár
Eddigi összbevétel: 89,3 millió dollár
 

 

Címkék: krimi iromány könyvből film 70 % a tetovált lány

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr161916062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2010.04.12. 23:30:32

Nekem ez a film nagyon tetszett, sajna még a könyv elolvasása előtt láttam és így tudtam mit lesz benne.

Lisbet Salander-t, hogy ki fogja a "rímékbe" játszani, na azért arra kíváncsi leszek. Piercinges, tetkós, harcos kis amazon és ráadásul még biszex is!

A második része a filmnek lényegesen gyengébb, de azért még nézhető.
A harmadikat nem láttam.
A könyvek viszont klasszak voltak.

élien 2010.04.13. 06:28:24

Nagyon várom a filmet, természetesen az eredetit:)
Sajnálom, hogy Stieg Larsson ilyen hirtelen meghalt, kiváncsi lettem volna a könyvek folytatására.

Nálunk mikor fogják játszani?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.04.13. 09:59:03

@élien: Fogalmam sincs mikor érkezik hozzánk, előbb-utóbb biztos befut.

élien 2010.04.13. 12:36:42

@koimbra: Előbb-utóbb? Olyan soká? :)
Ebből se lesz egyhamar semmi:(

élien 2010.04.13. 13:28:16

@koimbra: Előbb-utóbb? Az nagyon soká lesz még:)
Gondolom idehaza inkább utóbb:(

élien 2010.04.13. 13:29:01

@élien: Szenya rendszer, megvárta míg újraírom:)

winterrain 2010.07.21. 00:30:17

Ha Lisbeth Salander hippi kinézetű hölgy akkor te még nem láttál hippit.
Biztos hogy a '60-as évek virággyermekeire gondoltál akik keblükre ölelték a világot? Love and Peace?
Segítek: punk

winterrain 2010.08.08. 00:54:48

@vrango:
A könyvben az.
Szerintem a filmben is.

nikodémus 2011.11.14. 22:37:17

Nem vagyok oda az ilyesmi thrillerekért, de ennek megvan a hangulata. A két folytatás említésre sem méltó.
süti beállítások módosítása