Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Ip Man 2

2010.05.15. 21:30 koimbra 6 komment

 

Ip Man az első részben megmutatta, hogy a Wing Tsun stílusnak igenis van keresnivalója a harcművészetek között, mi több ha valaki tökélyre fejleszti tudását, akkor nem akad ellenfele, a többi iskola mesterét könnyedén küldi a poros padlóra. Az alkotók felismerték, hogy a nép inkább egy remekül kivitelezett harcművész filmet látnának inkább, ezért ilyen történetet kanyarintottak Ip Man köré, amiben némi drámázás is megfért.

 

A folytatás néhány évvel később veszi fel a fonalat, a címszereplő már nem Fushanban, hanem Hong Kongban tevékenykedik. Illetve csak ténykedne, mivel hiába nyitotta meg iskoláját, a kutya sem akar nála tanulni, csak egy öreg néne teregeti mosott ruháit a suliban. Azonban felvirrad a nagy nap, betoppan egy forrófejű fickó, majd miután Ip Man elnáspágolja az néhány haverjával tér vissza, akik hiába keménykednek, csak a levegőt csépelik, aztán meg csodálkozva néznek maguk elé, hogy a port nyaldossák a földön. Ezen „úriemberek” lesznek Ip Man első tanítványai, szépen gyűlnek a tagok, csakhogy nem sokáig ragyog a nap, mivel kiderül, hogy a nagymesternek le kell gyűrnie néhány helyi iskola vezetőjét, csak ezután taníthat tovább, ráadásul még az angolokkal is meggyűlik a baja.

 

 

Lehet, hogy megköveznek érte, de egy kung-fu, karate, harcművész film sok újdonsággal már nem nagyon tud szolgálni, a koreográfián áll vagy bukik minden, hiszen meg lehet úgy is csinálni valamit, hogy az alkotók kés ásítás között gyorsan lezavarnak egy átlagos „bunyót” vagy rendesen leizzadnak a kaszkadőrök és a színészek, mire begyakorolják az összes elképzelt, kitalált mozdulatot. Az Ip Man 2 esetében az utóbbi valósult meg, nem egy izzadságszagú folytatást láthatunk, hanem pofás harcművész jelenetekkel megpakolt alkotást, amelyben egy-két „ütközet” talán rövidebbre sikerült a kelleténél, ám ezek mindegyike látványos, élvezetes és fantasztikus. Köszönhető mindez Sammo Hungnak, aki már több évtizedes pályafutást tudhat magáénak. Hung nem csak koordinátorként vett részt a forgatáson, hanem az egyik mellékszerepet is eljátszotta, anno Jacke Chan mellett sem volt túl vékony, a mai időkben első ránézésre is legalább másfél mázsát nyom, a súlya azonban nem akadályozza abban, hogy bámulatos mozdulatokat tudjon bemutatni (hiába no, az évek meg a rutin). A film igazi ásza Donnie Yen, aki most is (látszólag)  különösebb megerőltetés nélkül hozta amit kell.

 

Az első részben Ip Mannek nem csak más mesterek előtt bizonyította tudását. A galád japánok képzeltek magukról túl sokat, aztán csöppet megnyúlt az arcuk a csodálkozástól, mikor a Wing Tsun mester padlóra küldött egy tucatot közölük. A másodikban Ip Mannek ismét bizonyítania kell, új város, új szabályok, meg kell, hogy ismerjék a nevét, ki kell érdemelnie a megbecsülést. Azonban a japánok helyett az angolok keménykednek, a nagyképű bokszoló kezelése nyomán heveny agyrázkodással hagyja el a ringet az összes ellene felvonult kínai, egy igazi halálos fegyver a kockahasú fickó. Az utolsó mérkőzés során természetesen Tornádó és Ip Man között zajlik, Kelet és Nyugat méri össze erejét a fináléban, amelynek sorsa a becsület és hogy ne váljon nevetségessé a világ szemében a kínai harcművészet. A főhős pedig nem csak, hogy megizzad, de közelebbről is megismerkedik a talajjal, ez a helyzet eddig ismeretlen volt a számára. Hogy ki kerül ki győztesként? Nézd meg a filmet, megtudod.

 

A folytatás szemernyit sem rosszabb az elsőnél, habár mintha több drámázást csöpögtettek volna a filmbe, ám ez nem válik hátrányává. 80 % megérdemel a produkció, érkezhet a folytatás. Meddig is tudják kihúzni ezt a franchise-t? Ip Mannel a középpontban a széria még elbír 2-3 részt, aztán folytatódhat Bruce Lee-vel a bunyó.

 

imdb: 8,0

 

Címkék: iromány 80 % ip man 2 ip man távol keleti

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr252005203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PeterBushi 2010.05.16. 14:21:46

Donnie Yen fantasztikus, az Iron Monkey-t csak a koreográfia miatt félévente egyszer mindig megnézem. Erre is nagyon kíváncsi vagyok, főleg a jó kritika után

Brekicc 2010.05.18. 03:30:13

Nekem is jobban tetszett mint az első rész, habár nemtom lehetne ennek e még jó folytatást írni. Én így is lezárhatónak érzem. Bár poén lenne egy ilyen mester és tanítványos folytatást csinálni neki, mint amilyen a karate kid is volt.

.CoLoS. 2010.05.25. 11:39:31

Eddig nem igazán foglalkoztam ezzel a filmmel, de gondoltam csak bele olvasok, hisz nem egy poszt szólt róla. Meglepődve olvastam a tartalmát. Tegnap este láttam - igaz nem az elejétől - a Félelem nélkül c. Jet Li filmet és a történet vége szinte megegyezik az Ip Man 2 történetével. Most ez akkor, hogy is van?:D

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.05.25. 11:45:42

@.CoLoS.: Szerintem jellemző a távol-keleti harcművész filmekre, ha van bennük csúnya amerikai vagy valamely más országon kívüli fickó, aki keménykedik, akkor a főhős a végén vele harcol. Az Ip Man 1 végén asszem a japán főnök ellen küzdött Ip Man, de a True Legend végén is valami ilyesmi van.

.CoLoS. 2010.05.25. 14:31:02

Na igen. Csak így első olvasásra full ugyan az a sztori és kicsit meglepődtem:D

wingtsun 2011.01.17. 10:02:57

Egyszerűen beleszerettem ebbe a filmbe. Az első résszel együtt, fej-fej mellett. Naponta terítéken van, nem tudom megunni...talán azért vagyok elfogult, mert szerény személyem jelenleg űzi ezt a harcművészetet, a Wing Tsun életforma lett. És nagyobb gyönyörűséget nem is tudok elképzelni ennél, a gyakorlásoknál, a technikák tanulásánál...Si-Jo Yip Man előtt meghajolok, és nagyon örülök, hogy megfilmesítették élete egy szakaszát. és ami a filmben szereplő technikákat illeti, gyönyörszépek, a lin van kuenök, wu-sauk, pak-sauk, tan-sauk,...hajjjj
süti beállítások módosítása