Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Unthinkable

2010.06.08. 21:10 koimbra 1 komment

„Steven Arthur Yougner vagyok, amerikai állampolgár és készítettem három nukleáris bombát, amelyet három nagyobb városba helyeztem el, fel fognak robbanni, hacsak nem teljesítik követeléseimet.” - vezeti be mondandóját egy videón látható férfi, az FBI és a különleges egység persze kétségbeesetten nézi a felvételt. Az egyenletükben azonban van egy érdekesség tele kérdőjellel, az illetőt ugyanis nem kell keresni, hagyja magát elfogni. De miért? Mi célja van ezzel? - kérdezi szinte mindenki önmagától. Van az ügynökök között olyan, aki szerint ez csupán hatalmas kamu, ám akad másféleképpen vélekedő  ember is, aki úgy véli, ha akár 1 % is az esély arra, hogy tömegpusztító eszköz fog detonálni néhány napon belül, akkor minden lehetséges eszközzel ki kell húzni a gyanúsítottból az információt.

H (Samuel L. Jackson) profinak a számít a szakmájában, ami nem mást takar, minthogy képzett és tapasztalt kínzóember. Módszerei kegyetlenek, bármit megtesz csak azért, hogy kihúzza az kedves „ügyfeléből” a fontos adatokat, ismeri a kínzandó egyén gondolkodásmódját, a genfi és hasonló egyezményekkel azonban kitörli a valagát. Ám nem mindenki  áll közel H álláspontjához, mikor akcióba lép többen elborzadnak, az FBI ügynöknője pedig arra próbálja rávenni feletteseit, hogy másképpen szedjék ki a részleteket Youngerből (Michael Sheen).

Sokan hasonlítják majd a 24 sorozathoz a filmet és többen fogják emlegetni Jack Bauer nevét a produkcióval kapcsolatban, de semmi köze a szériához. H össztevékenysége kimerül abban, hogy információt akar szerezni, Bauer azonban amolyan univerzális tevékenységet folytatott, irányít, beépül, nyomot követ, bosszút áll, stb, stb., sorozat főhőse csak a 24 óra töredékében  vallatott embereket. A hasonlóság csupán annyi, hogy mind H, mind Bauer kemények és én bizony mindkettőjöknek a kikérdezés első másodperceiben bevallanék mindent, még akár a Kennedy merényletet is magamra vállalnám.

A történések nagy része egy épületben, azon belül is egy szobában játszódnak, H jelenlétével eléri, hogy ellenségesebben tekintsenek rá, mint a már így is meggyötört fogolyra. Gregor Jordan rendező nem titkoltan a 9/11 utáni félelmekre erősítene rá, ugyanakkor próbálkozik olyan kérdéseket feszegetni, hogy mennyire áll jogukban a hatóságoknak erőszakot alkalmazni valakin, csak hogy az kiköpje végre a titkait. Tehát valamilyen elképzelhetetlenül keményen kell fellépni, olykor emberségünket is félre kell tenni, hogy más embertársainkat megmentsük.  Többször is megpróbálja Younger oldalára állítani a közönséget, azonban itt megbicsaklik, hiszen hogyan szimpatizáljunk olyan emberrel, aki több tucat haláláért felelős és még talán milliók fognak sírba szállni a gyilkos eszköze robbanása után. A rendező figyelmét a főszereplőkre irányította, leginkább őket halmozta el instrukcióival, a mellékszereplők teljesen haloványok, gyengén teljesítenek, igaz egy-két kivétellel nem sok vizet zavarnak. Samuel L. Jackson erőteljesen formálta meg H-t, többször játszott már kemény fickót, nem is nagyon kellett megerőltetnie magát, karaktere a 100 %-os munka híve, nem áll le, nem adja fel, még akkor is folytatja a rábízott melót, mikor már úgy tűnik minden rendben lesz. Carrie Ann Moss szintén jól alakítja a rábízott ügynöknő figuráját, ő H ellentéte, úgy gondolja, hogy talán egy sima kihallgatás is eredményre juthat, bár azért meginog a hitében. Michael Sheen pedig hozza a tőle megszokottat, most is kiváló.

Alacsony költségvetésű thriller az Unthinkable, az elejétől a végééig teljesen tévéfilm-szaga volt, de ettől függetlenül egy jó produkciót szállított le Jordan és ami a legfontosabb még a feszültség is megteremtődik, 70 %-ot megérdemel a produkció. l Sheen pedig hozza a tőle megszokottat.

Címkék: thriller iromány 70 % unthinkable

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr972067453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stuccer (törölt) 2010.07.19. 02:13:30

a vége irgalmatlanul el lett cseszve szvsz, a legutolsó nagyjelenet, mielőtt Brody kimegy a Alvarezhez.
süti beállítások módosítása