Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Vesztesek bosszúja (The Losers)

2010.06.28. 20:35 koimbra 3 komment

Nem volt szerencsém a The Losers képregénysorozathoz, csupán annyit tudok róla, hogy a DC kiadóhoz  tartozott és nem szuperhősök a főszereplők, hanem egy csapat zsoldos/kommandós áll a középpontban, akik eléggé kemény fazonok, a legjobbak a szakmában és a humor is szerepel a szótárukban. A moziverzióra leszerződött színészekre  nem lehetett rányomni a rossz jelzőt, hisz' mindegyikük kezében jól áll a fegyver és ha úgy adódik bármikor fel tudják venni a „most véged van” arckifejezést (na jó, Chris Evansszal itt azért akad probléma). A rendezői szék melegítésére kinézett Tim Story hallatán az Amerika taxi miatt már megkondulhatott a vészharang, de mikor kiderült, hogy helyette Sylvain White fogja dirigálni a jobb sorsra érdemes produkciót már inkább egy nézhetetlen, ócska akciófilm sejlett fel lelki szemeim előtt, ehhez képest a végeredményt látva azt kell, hogy mondjam pozitívan csalódottam, határozottan pozitívan.

Adva van egy 5 fős kommandós osztag, akikre egy könnyű feladatot bíznak, a rakéták számára meg kell jelölniük egy drogbáró házát, ők pedig a játékidő harmadik percében már rajta is vannak az ügyön. Ám mikor észreveszik, hogy jó néhány gyerek is található a területen lefújnák az egész akciót, csakhogy ezt nem tudják elérni, ezért maguk menekítik ki röpke 7-8 perc alatt a kicsiket. Hamarosan leesik számukra a tantusz, hogy ki akarják őket nyírni, csak a véletlennek köszönhetik, hogy megússzák. Mindenki halottnak hiszi őket, de a csapat vezetője, Clay (Jeffrey Dean Morgan) az édes bosszún töri a fejét és mikor feltűnik a színen Aisha (Zoe Saldana) úgy tűnik, hogy segítségével le tudják vadászni azt, aki (Jason Patric) átverte őket.

Morgan és Evans eléggé ismerős a képregényekfilmekben, előbbi már a Watchmenben is egy kőkemény figurát formált meg, itt sem sokat mosolyog, de azért ráfért volna, hogy megszabaduljon néhány fölös kilótól. Evans a csapat hackere és Humor Haroldja, folyamatosan vicces mondatokat adnak a szájába, ezen kívül mást nem is nagyon szövegel, csöppet hasonlít a Fantasztikus négyes Johnny Stormjához, csak itt nem borul lángba. Meglepő, de szövegei hallatán el lehet ereszteni minimum egy félmosolyt. Zoe Saldana karrierje során vígjátékok és az akciók között lavírozik, a The Losersben mindig keze ügyében van egy pisztoly, nem nevezhető finnyásnak, odapörköl raktétavetővel is, ha éppen arról van szó.

Peter Berg és Jason Vanderbillt nem erőltették meg magukat igazán, bár ha igaz, hogy a képregényhez hű szkriptet készítettek, akkor az eredeti mű is egy klisés és vicces egysorosokkal tarkított lövöldözős alkotás lehetett. White lenne az utolsó, aki megfordulna egy producer fejében, ha egy tökös és humoros produkciót kellene megcsinálni, a Örökké tudom, mit tettél tavaly nyáron  és a Lökd a ritmust enyhén szólva sem sikeredtek élvezhetőre, ám úgy alakult, hogy őt szerződtették a rendezői posztra (talán nem érdekelt senki mást a lehetőség?)  Nem gazdálkodhatott túl nagy költségvetésből, annak is a fele valószínű, hogy elment a színészekre, nagy szerencse, hogy a jelenetek jó része kihalt helyen (konténerek között, elhagyatott gyártelep) helyen játszódik, így nem is kellett túl sok díszletre költeni. Fogalmam sincs, hogy az akciók kivitelezésénél mi járhatott White fejében, vajon direkt forgatott 80-as évekre hajazó lövöldözéseket? Próbálta beállítani úgy, hogy ezek a felvételek egyszerre legyenek coolak, látványosak és pörgősek, össze is jött neki, persze lehet, hogy csak azért merem ezt ráfogni, mert a rendező személye miatt eleve csökkentett elvárásokkal ültem le a film elé, a páncélautó elrablását példának okáért eléggé korrekt módon oldották meg.

A The Losers nem pörög magas fordulatszámon, 25 millió dollárból nem is futotta volna egy másfél órás durrbelebummra, sőt néhány effekten is rendesen meglátszik a pénzhiány, mikor a csapat éppen nem a golyókat szórja, akkor tervezgetnek, megbeszélnek, illetve fabrikálnak. A vártakhoz képest nem lett ócska és gagyi, nagy meglepetésre élvezhetó-nézhető és vicces, ám könnyen feledhető akciófilm született, 60 %-ot adnék rá.

imdb: 6,6
rottentomatoes: 47 %

Büdzsé: 25 millió dollár
Amerikai bevétel: 23,5 millió dollár
Összbevétel:26,9 millió dollár

 

Címkék: akció iromány 60 % the losers képregényből film dvdonly

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr902116886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tolcsi 2010.07.08. 22:12:46

most néztem meg,azt kaptam amit vártam,egy kikapcsolós másfél órát.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.07.08. 22:19:19

@tolcsi: Én nem számítottam erre, gondoltam, hogy adok neki 20 percet, aztán meglátjuk. Erre sikerült végignézni:)

Spawn85 2010.07.09. 00:34:39

Nálam is 6/10. Én úgy éreztem, hogy a főgonosz karaktert nagyon elrontották. Plusz az egészet kissé összecsapottnak éreztem (főleg a végét). De ezzel együtt szórakoztató volt.
süti beállítások módosítása