Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Wong Foo, kösz mindent!-Julie Newmar

2010.07.10. 13:14 Armida 5 komment

Amikor megláttam Wesley Snipes-t nőnek öltözve (a New Jack City, az 57-es utas és a Pusztító után) hangosan felnevettem. És akkor következett a másik meglepetés, Patrick Swayze, akiről mindig a Holtpont jut eszembe és persze az örök Dirty dancing. John Leguizamo, a hawaii mintás Kíméletlen Kaméleon, aki később iszonyú jól alakította a feltuningolt Rómeó és Júliában Tybalt-ot, szóval hármukat így megpillantva a videótékában, már tudtam hogy azonnal kiveszem a filmet.

A film a meleg szubkultúra (remélem jól írom és nem sértődik meg senki), azon belül is a transzszexuális emberek életébe nyújt betekintést. A New York-i pucckiálynő (Drag queen) választáson holtverseny alakul ki. A két nyertes Noxeema Jackson (Wesley Snipes) és Vida Boheme (Patrick Swayze). Kész, én már ezen kihaltam. A verseny, a jelöltek, a csilli-villi ruhák és azok a széles férfi vállak...

A jólelkű és nagyon segítőkész Miss Vida Boheme egy pityergő kis latin lányra lesz figyelmes, az aprócska Chi-Chi Rodriguezre (John Leguizamo) aki teljesen el van kenődve, mert nem ő nyert. Vida megsajnálja és hiába ellenkezik Noxeema, eldönti, hogy magukkal viszik Los Angelesbe az Év Pucckirálynője versenyre. De mivel pénzük nem sok van, és a repjegyük csak két személynek szól, így megkeresik a stylist János Bácsi a Csatában (Robin Williams) nevezetű mindennel bizniszelő figurát és segítséget kérnek tőle. Közös utuk és egyben Chi-Chi pucckirálynővé válása is megkezdődik.

A rozzant, ámde stílusos fehér Cadillacjük felmondja a szolgálatot és kénytelenek pár napig egy poros, lerobbant kis városkában tölteni az időt, még meg nem érkezik az alkatrész a kocsijukhoz. Megpróbálnak beilleszkedni, és olyannyira sikerül nekik, hogy a helyi vagány csávók fel is figyelnek rájuk. Lassan megismerjük a városka lakóit, a maguk problémáival, szerelmeivel és a pucckirálynők rájönnek, hogy egy ilyen Isten háta mögötti helyen is találhatnak kincseket: barátokat.

A film nagyon jól mutatja be az emberek hozzáállását a transzszexuálisokhoz. (Én például ebből a filmből tudtam meg, hogy mi a különbség a transzszexuális és transzvesztita között, szegény Chi-Chi meg is kapta Vida Boheme-től, hogy te nem vagy más, mint egy nőnek öltözött fiú, aztán bedurcizott.) Teljesen mindegy hogy New York, vagy egy porfészek, az emberek ugyanolyanok. Vannak akik nem fogadják el: megint szerencsétlen Chi-Chi, úgy éreztem mindig rajta csattan az ostor, tehát New York utcáin utána is dobnak egy sörösüveget és leordítják, vagy ott van például a városka homofób és rasszista seriffje, Dollar, akit Chris Penn alakít remekül. És persze vannak akik elfogadják őket, no nemcsak a saját köreikben, hanem a nagyvárosban és a kis városkában egyaránt. Nem érdeklik őket hogy néznek ki, csak az számít, milyen emberek.

No de nézzük milyenek ők, itt van rögtön Miss Vida Boheme. Kedves, megértő, segítőkész és jó tanár. Mindenben segít a szerencsétlen és amatőr Chi-Chinek, nagyon gyengéd de mégis, amikor meg kell védenie magát, akkorát bepancsol az erőszakoskodó és tapizós Dollar Seriffnek, hogy az elájul. Vagy megvédi a háziasszony Carol-Ann-t, akit a férje fizikai és lelki terrorban tart. Swayze nagyon jól alakítja a karaktert, elsőre tűnik csak viccesnek, utána már komolyan elhiszem hogy ő Vida. Abban az időben (1995) hatalmas kockázat volt bevállalni egy ilyen típusú szerepet. Mindenki a Holtpontról beszélt, meg arról hogy Swayze milyen tökös legény, én meg azt mondom, ez által lett még tökösebb, hogy bevállalta (ugyanez vonatkozik Snipesra is). Jól játszik, szépen riszál magassarkúban, szűk szoknyában és a hangját is ügyesen használja.

Következő karakterünk a széles vállú, csupa izom és legyező méretű műszempillás Miss Noxeema Jackson. Eleinte picit önzőnek tűnik, de mégis rá lehet beszélni, hogy segítsen Chi-Chi-t kikupálni. Ő nem problémázik azon hogy testépítőnek is elmenne, és tök magas, nem-nem, Noxeema nem. Ő az, aki magasról tesz az emberek véleményére- kivéve persze ha dicséretet kap, hatalmas jelenet a filmben, mikor Naomi Campbell Noxeema mellé sazzézik és azt mondja szeretne olyan lenni mint ő- ugyanakkor Noxeema az, aki nem sokat teketóriázik azon, hogy ha akció van, akkor odategye magát. A "Tetszenek a körmeim?" jelenet remek kis önvédelmi lecke. Snipes játékára is el tudom mondani azt, mint Swayziére, ügyes, remekül alakítja a karaktert. Igaz nem olyan kifinomult és nőies mint Swayze, de ez a karakterük és a fizikai adottságaik miatt van, így egy szavam sem lehet. Amit lehetett kihozott Noxeemából, elvégre elég nehéz lehetett ilyen izomtömeggel kecsesnek lennie.

Harmadik karakterünk Miss Chi-Chi Rodrigez. Az igazi szerencsétlenség, aki eleinte tényleg csak egy női ruhába öltözött fiú. Egy nyávogós, sértődős és néhol erőltetettnek tűnő nőszemély, aki az út végére hatalmas változáson megy keresztül és igazi pucckirálynővé válik. Leguizamo fantasztikus. A spanyol akcentustól kezdve, a legapróbb részletekig. Iszonyú látványosra vette Chi-Chit, talán eleve így volt megírva a karaktere, nem tudom, de az biztos hogy nagyon jól játssza a szerepet. Ahol kell ott nyavalyog, ahol kell zokog, lányosan kéreti magát és amikor bajba kerül, úgy is reagál mint a legtöbb lány. Látszik az arcán az ijedtség és az a riszálás... Leguizamo nagyszerűen alakít, ehhez kétség sem férhet.

A filmben feltűnik megannyi híres drag queen és maga az ikonikus Julie Newmar színésznő is. A zene tökéletes, nagyjából mindenki által ismert számokkal színesítik a filmet, természetesen a megfelelő pillanatokban. A színészek mint mondtam jól játszanak és a történet is magával ragadó, vicces és eszébe juttatja az embernek, hogy nem a kinézet, nem a külső számít, hanem ami odabent van. És ha valaki a legjobb barátját találja meg egy pucckirálynőben (ahogy Carol-Ann Miss Vida Boheme-ben) akkor legyen, nincs ebben semmi rossz. És hogy ki volt Wong Foo?...

imdb

Címkék: iromány

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr702142761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krumplicukor1987 2010.07.10. 22:01:59

Ez a film nem a Priscilla a sivatag királynőjének "amerikanizált" változata?

Tapló Terepjáró · http://taploterep.blog.hu/ 2010.07.11. 10:37:46

Snipes azokkal a tehenészlányos hajfonatokkal :DDD

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2010.07.12. 19:44:45

@Krumplicukor1987: Nem hinném. Igaz a Priscillát nagyon régen láttam és csak egyszer, de emlékszem hogy sokat szomorkodtam rajta. Komolyabb film mint a mókás Wong Foo.

@Tapló Terepjáró: :D

Christina Blake 2010.08.23. 11:26:53

Szia!

Szerintem sem a Priscilla utódfilmje.
A Priscilla sokkal inkább társadalmi dráma. Nem úgy gondolod?

Üdv: C.B.
süti beállítások módosítása