Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A vámpírok elérték a filmgyártás legalját

2010.08.08. 10:22 nyuszisz 21 komment

"80-as évek - rock. 90-es évek - grunge.  Most pedig vámpírkorszak van..."

 

Nem tudom, mikor kezdett kibontakozni a vámpírkorszak, egyszer csak mindenhol az a piros almás borítójú Stephenie Meyer-regénnyel találkoztam, mely egy vámpírokkal és vérfarkasokkal komplikált szerelmi történetről szól. Edward Cullen a vámpír, minden lány álma, kinek elődje minden bizonnyal a drámaian tekintetű Louis, azaz Brad Pitt az Interjú a vámpírból. Ez utóbbi egy több díjat nyert film volt a kilencvenes években, melyet a felnőttek is szerettek. Tehát 15-20 év alatt a szépséget kapott, csöppet sem félelmetes vámpírok eljutottak a média által leginkább befolyásolt rétegig, a tinédzserekig, ahol aztán divatot teremtett. A kultuszt kihasználva, és gerjesztve egyre több vérszívóval kapcsolatos termék jelenik meg.

Jason Friedberg és Aaron Seltzer mozifilmeket majmoló vígjátékai (Csajozós film, Bazi nagy film, Katasztrófafilm, Spárta 3. - Spárta a köbön) sosem tartoztak a a filmművészet remekei közé. Legtöbbünk, valószínűleg alkotásaik  előzetesén túl nemigen jutott.  A Twilight paródiának készült Vampires Suck  mégis olyan munka, melyre azért csak felkapjuk a fejünket, mert hát bennünk van a kisördög, hogy végre láthatunk valamit, ami talán szemben halad az érthetetlen romantikus-vámpírcunamival. Ha kicsit utánanézünk, meglátjuk azonban, hogy számtalan amatőr és kevésbé amatőr paródia készült már a témában, ha valódi film nem is. A Twilight fontos jelenség, melyet érdemes kifigurázni. Nem kizárt, hogy a legnagyobb Twilight-rajongókat és az ellentáborba tartozókat egyaránt becsalja a mozikba a Vampires Suck. Minden esélye meg van, hogy lehúzza a napjainkban tomboló vámpíraddikcióról a sokadik bőrt, és ehhez nem is szükséges, hogy kiemelkedően jó legyen.

A film nem lesz ismeretlen azoknak, akiknek szerencséjük volt legalább egy, vagy két Alkonyat mozifilmhez, hiszen a történet maga tulajdonképpen főleg az első és valamicskét a második rész eseményeiből építkezik. További előnyben részesülnek a kiemelkedő vámpírismeretekkel rendelkező nézők, akik követik napjaink minden, a témával kapcsolatos szösszeneteket, így akik tudják, mi fán terem a True Blood, a Vámpírnaplók, avagy a Buffy, sőt némi további tévés ismeret sem árt, de még így sem fog elsőre leesni, mit keres itt a Gossip Girl, vagy korunk előrecsomagolt ikonja, Lady Gaga, aztán nem árt képben lenni az év mozikínálatával kapcsolatban is.

Habár viszonylag ismeretlen (sorozat)színészeket válogattak a szerepekre, hamar megbarátkozhatunk az arcokkal. Ez nem csupán azért van van, mert ügyeltek a hasonlóságra és rögtön tudjuk, ki kicsoda, hanem egyszerűen megfelelő alakításokat látunk. A Twilight lapos karakterei ők, ugyanazzal a színészi játékkal, ugyanazzal, még túlzottan elnagyolni sem kell a paródia kedvéért és ez jól jön ki, mert az alapfilmben eleve csak rosszul tudtak alakítani színészek. A túlcsorduló érzelmeken, vagy érzelemmentességen kívül nem is volt mitnyújtaniuk  és maga a történet is nagyon gyenge lábakon állt.

Nem vet jó fényt az eredeti filmre, hogy a mosoly kedvéért alig volt szükség a történeten változtatni. Inkább az egynéhány rossz poén gyengíti (de vannak nagyon jók is). A paródiában azok a karakterek is, akik a mozifilmben  idegesítően ellenszenvesek (számomra pl. Jacob) a komédiában szeretnivaló hősökké avanzsálnak. Górcső alá kerülnek ugyanakkor maguk a nézők is, akik olyannyira hatása alá kerültek a mizériának, hogy Beccát (Bellát) megszégyenítő módon tudnak a két férfifőszereplőért  rajongani (külön-kölön, vagy egyszerre).

Az író-rendező páros most végre egyszer sikeres lehet, habár semmi mást nem tettek, csak amit eddig is. Az alkotás annyira lesz maradandó, mint maga a Twilight-hullám. Polanskinak is volt vámpírparódiája, de ki emlékszik már arra?

 

Címkék: iromány vígjáték 50 % vampires suck filmparódia

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr472206907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sajtosrolo · http://sajtosrolo.blogspot.com/ 2010.08.08. 10:40:39

Tökéletesen összefoglaltad a filmet.:)
Vicces volt, pedig az említett többi paródiáért nem rajongok.

nyuszisz 2010.08.08. 10:55:21

@sajtosrolo: én sem, és nem nagyon szoktam hangosan felnevetni, csak a jó vígjátékokon, itt pedig nagyon jól szórakoztam.

Agnes96 2010.08.08. 12:31:49

hát a leírás és a bemutató alapján rossz nem lehet, de mikor mutatják be nálunk moziban? volt, vagy nem is lesz? mert itt látok róla először...

HostageChicken 2010.08.08. 12:55:10

Volt a filmben pár jó fricska,de önmagában iszonyat fosch volt.
Egyébként Stephenie Meyer előtt már rég ott volt a témában Laurell k. Hamilton. Sztori ugyanaz R kategóriában. Vámpírvadász csaj nem tud dönteni a vámpír meg az önmarcangoló vérfarkas között, csak ebben történetben jelen van az erőszak, a szex és rengeteg tabunak számító téma. Érdemes legalább az első kötetbe belelapozni!

0gre · http://stoneagecomics.comxa.com/index.html 2010.08.08. 12:59:32

@HostageChicken: Igen előtte meg volt Darren Shan, előtte az Interjú a Vámpírral, azelőtt meg Bram Stoker Drakulája. Mindegyik jobb, mint az Anita Blake-es meg a Twilightos baromság.

nyuszisz 2010.08.08. 13:30:57

@0gre: igen, ez mind volt, de talán Az interjú a vámpírral volt az első, amiben érzelmes volt a vámpír, utána meg valószínű annyi ilyen iromány jött úgysem lehetne felsorolni.
A Drakulát nem említettem, de el bírom képzelni, hogy anno Lugosi Béláért is úgy oda voltak a nők, mint Pattinsonért. A tiniknek mondjuk lehet már kicsit túl idős volt, ha egyáltalán nézhették a Drakulát.
@Agnes96: nem tudom, mikor érkezik a mozikba, ha eljut. A neten meg lehet nézni.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.08.08. 13:44:00

A rendeződuó eddig csak nézhetetlen vackokat gyártott, legalábbis szerintem. Ennek az előzetese viszont meglepően vicces volt, úgyhogy adtam egy esélyt neki. Úgy tűnik, hogy nem csak Boll bá' fejlődik, hanem a film készítői is. Tudtam mosolyogni rajta, néhol még nevettem is, de azért rendesen akadt fárasztó és unalmas pillanat is. A főszereplő csaj tökéletes választás volt, remekül adta vissza Kristen Stewart gesztusait, mozdulatait és még ugyanúgy is beszélt. Remélem még látom pár filmben.
A Vampires Suck egyébként 50 %, messze a legjobb a duó filmjei közül.

0gre · http://stoneagecomics.comxa.com/index.html 2010.08.08. 14:13:24

@nyuszisz: Az a vicces, hogy szexszimbólum volt :D
Egyébként, mindent az eredetiből származtatnak, abban is volt erotika, csak nem olyan durván.

Agnes96 2010.08.08. 14:26:41

köszi, elm szept 18-án lesz nálunk (ha lesz) feliratosan már sok helyen fenn van, énis megnéztem, és csak ajánlani tudom! nagyon fárasztó, egy agyament marhaság, de én pont az ilyet szeretem :P jobb mint az eredeti...viccesebb :D

A nép fia 2010.08.08. 15:25:23

Kb. ennyit ér az egész film, a Twilligth az összes folytatásával, meg mindennel együtt, mint amit ez a vámpíros film hoz.

Az egész Alkonyatot a vámpír-kultusz megcsúfolásának tartok, és kicsit örülök, hogy egy film felveszi a kesztyűt ellene. Biztosan a rajongók a pokolba kívánják majd az alkotókat, de én gratulálok nekik - bár a filmet még nem láttam.

Elanor_ 2010.08.08. 15:57:00

Polanski vámpírparódiájára azért filmes körökben szokás ám emlékezni. :)
Én szerettem a Twilightot, mindig ki is állok érte, noha sokak esetében tök felesleges. Ettől függetlenül, ha tényleg vicces, akkor biztos jót fogok a fenti filmen röhögni.
Azt viszont nem értem, h ha teljesítette, amit vállalt, és még vicces is, akkor miért az 50%?

nyuszisz 2010.08.08. 16:12:06

@Elanor_: nálam 50%, mert nem tetszett minden benne, de voltak benne jó poénok, a színészekkel nem volt gond. Viszont mégiscsak egy utánzás, nem eredeti, a történet nagy részét átvették, a poénok sokszor azért poénok, mert az Alkonyat is nevetséges, az 50%-ot ezért adtam, mert mindezek ellenére jó szórakozás.
Polanskit viccből írtam a végére, a vámpírparódiája úgy emlékszem sikeres lett a felesége halála miatt, de aztán a felejtés áldozata lesz. Talán ezen a filmen sem fog már mosolyogni senki, ha a Twilight eltűnik a süllyesztőben.

Spawn85 2010.08.08. 16:27:11

Én is úgy gondolom, hogy a készítők előző filmjei után, ez szinte már-már meglepően jól sikerült. Egy-két erőltetett rész azért volt benne, de összességében ez most rendben volt. (Pedig a "Disaster Movie" után én már semmi jóra nem számítottam, de ezúttal kellemesen csalódtam.)

A nép fia 2010.08.08. 17:25:20

@Spawn85: Talán én vagyok lemaradva, de hol néztétek meg? Adják a mozik, csak én nem figyeltem?

Spawn85 2010.08.08. 18:52:00

@A nép fia: Én úgy tudom, hogy Amerikában augusztus 18-től adják a mozik. Viszont már írtam itt valamelyik post-hoz is, hogy egy workprint verziója a filmnek pár hete kikerült a Net-re. Nekem ahhoz volt szerencsém...

Mese92 2010.08.08. 19:08:51

Én is megnéztem, folyton röhögtem az egészen :D

borleszk (törölt) 2010.08.09. 06:02:21

azért Polanski kezébol a Fearless Vampire Killers a mai napig alap vàmpirfilm...bàr lehet hogy 20 év mulva a fiam/lànyom is ezt magyaràzza màsnak a Twilightrol?

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2010.08.09. 10:46:06

Ha csak önmagában nézem, akkor nem egy nagy film. De ha összehasonlítom a készítők korábbi filmjeivel, akkor már egész pozitív az összkép! :)

von Birken · http://vonbirken.hu 2010.08.14. 21:52:35

Én emlékszem a Vámpírok báljára. Az jó film. Meg is van videón. De ezeket a modern tiniszarokat rühellem. Mert ahogyan Gilles Menegallo is megmondta: "...az a legnagyobb gyengéje, hogy banalizálja a vámpír alakját, aki emberivé válik, elveszíti státusát, már nem tekinthető másféle, relytélyes és rémisztő lénynek." És én az utóbbiakat kultiválom.
süti beállítások módosítása