Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A kilencedik légió (Centurion, 2010)

2010.08.26. 21:00 FayeFaye 11 komment

Ezen a nyáron szügyig gázolhattunk az Egyesült Királyság  ólom szürke múltjában, kezdve a 17. századi Solomon Kane-nel – sár és démonok – utána jött a 12. századi Robin Hood – sár és franciák – végül a 2. században játszódó A kilencedik légió – sár és rómaiak. Már-már azt hinné az ember, hogy a szigeteken évszázadokig nem süt ki a nap. Mind közül ez utóbbit vártam a legjobban és sajnos ez volt a legkevésbé szórakoztató, pedig Neil Marshall angol író/rendező (The Descent) itt elég hazai pályán mozog, hiszen katonai alakulatokban és a skót felföldön is otthon van.

 

A történet annyiban a valóságon alapul, hogy tényleg létezett a kilencedik római légió, akik nyomtalanul eltűntek a mai Skócia erdeiben. A film nem egészen itt kezdődik, hanem egy kicsit előbb, egy prológussal, amiben a piktek faszán lerohannak egy előretolt helyőrséget, és foglyul ejtik Michael Fassbendert (Hunger, Inglorious Basterds), akinek mégis sikerül megszöknie. Pechjére a Dominic West (The Wire) vezette kilencedig légióba fut bele, akiket pont arra rendeltek ki, hogy nyomuljanak be a piktek területére és tisztítsák meg azt a barbár törzsektől, úgyhogy fordulhat is vissza. Szinte rögtön csapdába esnek, a jól képzett de merev római légiót lemészárolják a gerilla harcos piktek, és foglyul ejtik Dominic Westet. Fassbender és egy maroknyi túlélő megpróbálja kiszabadítani, de nem igazán alakul az akció a tervek szerint, és menekülniük kell a fagyos Skócián keresztül miközben Etain pikt nyomolvasó (Olga Kurylenko Bond lány) vadászik rájuk.

 

Neil Marshall már bizonyította, hogy kis költségvetésből is tud izgalmas akció/horror filmet készíteni azzal, hogy kevés szereplőt összezár egy kis helyen, a jellemrajzokra koncentrál és CGI effektek helyett nem takarékoskodik a művérrel és belekkel. A kilencedik légiótól azt reméltem, hogy Marshall visszatér a remek 2002-es Dog Soldiers formájához, amiben egy csapat katona a skóciai erdőben van terepgyakorlaton, amikor egy farkasember falka megtámadja őket és egy elszigetelt tanyán próbálják átvészelni az éjszakát. A jelenetek a római táborban, amikor a katonák disznó vicceket mesélnek a tűz körül felidézi ezt a hangulatot és a csatajelenetek is kielégítően zsigeriek, tényleg érezni, hogy annak a baltának súlya van, amikor beleáll valaki fejébe. Sajnos nincs belőlük elég, és a film felét kiadó rohanás hamar monotonná válik, hiába a fenséges skót táj. De a legszomorúbb, hogy pont Marshall hogy tudott elvesztegetni olyan tehetséges karakter színészeket, mint David Morrissey vagy Liam Cunningham, akik minden próbálkozásuk ellenére sem tudnak életet lehellni a papírvékony szerepeikbe. Még Dominic West karaktere a legemlékezetesebb, pedig kevesebb mint a film harmadában szerepel. Bajtársias barátságok helyett kapunk egy felesleges és erőltetett romantikus szálat, amit egy jégcsákány finomságával illesztettek a forgatókönyvbe. Talán Marshallnak eszébe jutott, hogy még nem csinált semmi romantikusat, és ki akarta próbálni. Remélem ezzel kiírta a szervezetéből.

 

Nálam a film mégis attól futott mellékvágányra, hogy a rossz szemszögből közelítette meg a történetet: azt várja a nézőtől, hogy álljon az erőfölényben lévő megszálló Birodalom oldalára, a túlélésért küzdő (és mellesleg badass) pikt lázadókkal szemben. Azután, hogy megtudjuk, Etain miért néma és miért gyűlöli Rómát nehéz nem azért szurkolni, hogy verje pépesre az összes rómait, akik semmit nem tettek azért, hogy megkedveljük őket. A film vége mintha elismerné ezt a kétértelműséget, de ettől csak üresebben csengett az eltelt másfél óra. Ha mondjuk ugyanezt a filmet a piktek szemszögéből látjuk, ahogy egy nagyon kemény pikt kommandó vadászik a megszálló erőkre, utolsó perces politikai üzenetek nélkül, ugyanez a befejezés dicsőséges lett volna. És talán visszatért volna a hitem Neil Marshallban, aki mellett még a Doomsday után is kitartottam, hiába húzta le minden kritikus, de ez a film már nagy csalódás volt. De sebaj, Kevin Macdonald skót rendező (The Last King of Scotland, State of Play) már befejezte ugyanennek a történetnek egy másik változatát, az Eagle of the Ninth 2011-ben kerül a mozikba.

 

Pro: Meggyőzően reccsenő hús és fröccsenő vér, remek színészek

Kontra: Sok üresjárat, kidolgozatlan karekterek

IMDb: 6,5

Rotten Tomatoes: 55%

 

Címkék: iromány centurion a kilencedik légió

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr282246513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.08.26. 21:28:21

pocsék volt, csalódás számomra, vártam idén valami jó kis kosztümös filmet Robin Hood (4/10) helyett, hátha ez jobb lesz, de még annál is rosszabb lett... 2/10

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.08.26. 21:35:08

Egy csepp eredetiség sem sugárzott belőle, igaz a rendező előző filmjére, a Doomsdayre is ugyanezt lehetett mondani és ettől még nagyon élveztem. A kilencedik légió első felével nem is volt nagy bajom, teljesen jó volt, nem zavart a több hektónyi vér se. Ám mikor elhagyják a pikt tábort már visszavesz a film, csak futnak, futkosnak és már nem az igazi, de azért még akad egy-két jó dolog benne. Kár, az első felében már-már azt mondtam, hogy ha ez így folytatódik, akkor az év legjobbjai között fogom emlegetni. De azért a végső pont se rossz, 70 %-ot megadnék neki. A színészek elég jók, Olga Kurylenko első fellépése frankó, ám néha csak úgy sikerül keményen néznie, mintha éppen akkor keltették volna fel és morcos volt, mert még szundikálni akart:)

madárijesztő 2010.08.26. 22:18:12

Végig az motoszkált bennem, hogy mintha ezt már láttam volna valahol. Amúgy a második fele némileg idegesítő, mi a francért nem szállnak szembe a bátor rómaiak a pár fős különítménnyel?:) Le voltak gyengülve picit, meg nem aludtak, de azért mégis csak ők a nagy bátor rómaiak.

Shyllard 2010.08.26. 22:42:18

Nekem tetszett ez a film, nem csalódtam benne semmit sem, mivel csak azt vártam tőle amit nyújtott. Igazából csak Fassbenderrel volt problémám, aki akárhogy is próbálkozott, sehogy sem bírta velem elhitetni, hogy római. Egyszerűen ő angol és kész, minden mozdulatából és szavából is ez sugárzik (a BB-ben pont ezért bírtam nagyon) Mellette még Olga Kurylenko-val volt kisebb bajom, mert néha úgy ölt meg vkit, h arról sugárzott h igaziból képtelen lenne bárkivel is végezni. De sebaj, számomra egy kedves kis délutáni film kerekedett belőle, amit unaloműzés gyanánt bátran elővehetek bármikor.

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2010.08.27. 00:04:32

Nem volt ezzel a filmmel semmi baj, csak a helyén kell kezelni.
Ennyit még a Bécs-Budapest maratonon sem futnak, mint ebben a filmben. Gladiátor - Maraton életre halálra. Fassbender kék szemeiért oda lesznek a lányok. Olgának még a dühös nézéséből is a szépsége jött le.
Klassz kis unaloműző egy percet sem kell rajta gondolkodni.
Engem csak a szerelmi szál (mert kell egy ilyen filmbe) tépte kis a hajam.
Olyan samponreklámos volt, úgy fénylett a "banya" haja!
65%

tjunior 2010.08.27. 08:18:54

Korrekt film, igazából nekem ez a teljesen felesleges és logikátlan szerelmi szállal van bajom, olyan a filmben mint egy rosszindulatú daganat egy egészséges testben, semmi keresnivalója ott, el kell távolítani.
A többi része az erős közepes és a jó közt ingadozik. A csaták brutálisak amilyennek kell lenni.
Egy megjegyzés a cikkben szereplő miért faszipántosabbak a piktek mint a gaz elnyomó rómaiak kérdéshez, pontosabban nem megjegyzés csak újra megtekintésre javasolom Brian életéből a "de mit adtak nekünk a rómaiak" jelenetet :)

eric · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.27. 09:03:36

SPOILERES:

Nem volt ez olyna rossz:) kicsit még dolgozhattak volna a karaktereken, ha a szerelmi szálat megnyomják, akkor pl sokkal logikusabb lett volna a vége. Plusz jobban ki kellett volna hangsúlyozni, hogy Fassbender MINDEN emberét haza akarja juttatni. Így lehetett volna az ő személyes drámája a film, hogy senkit nem sikerül végül.

btw kicsit több pénzel nagyon fasza dráma lehetett volna. Nem mellesleg gondolom azért a film fele így is vágóasztalon maradt. Az a fele ami elmélyíthette volna a cselekményt, árnyalhatta volna a karaktereket. Lásd Mennyei Királyság.

Ez a sokadik "kárérte" film, de azért megérte. A csaták adják a banya pedig csodaszép:)

eric · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.27. 09:04:37

Ja igen, még az Artur királynál volt hasonló hiányérzetem...

Spawn85 2010.08.27. 11:08:38

Nekem tetszett a hibái ellenére is. Simán le tudott kötni másfél órára. Az meg külön tetszett, hogy mostanában mindenből divat ilyen PG-13-as "tinifilmeket" csinálni, viszont Neil Marshall nem hazudtolta meg magát ezúttal sem.

Britte 2010.08.27. 12:35:51

Számomra olyan ez a film mint egy elfuserált horror és egy kaland film keveréke.
Patakban ömlik a vér végig, így csak nevetni tudok rajta. Ha nem lenne benne ennyire viccesen sok vér, akkor még elmenne kaland filmnek, de így egy vicc az egész.

nikodémus 2011.04.24. 07:08:26

KorrektB-film, semmi több. A később elkészült The Eagle sem sokkal erősebb, talán a történet egy picivel, de ott meg a folyton "elszánt és hősi tekintetű" Channing Tatum idegesített.
süti beállítások módosítása