Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

The Joneses

2010.09.09. 22:15 koimbra 2 komment

 

A reklámok körülvesznek minket, egész életünkben jelen vannak, egy nagyobb városban minden egyes méteren látható egy termék logója, minden lehetséges helyet kihasználnak, csak hogy valamit hírdessenek és a tévében egy filmet se nézhetünk végig úgy, hogy képünkbe ne tolnának egy 10 perces reklámblokkot. Még jó, ha átmegyünk a szomszédba legalább nem kerül szóba semmiféle hirdetés. Ámbár...miféle új telefont szereztek be éppen? És milyen csodás ez az új verda, ja és az a cipő a lábán...ilyesmit be kell nekünk is szerezni.

 

A filmbéli Jones família örökké vidám természetű, játszi könnyedséggel kapnak elő valami vadiúj cuccot, ami láttán, mind a szomszédok, mind a környékbeliek és amúgy az egész városka lakói fejében egy dolog fogalmazódik meg: „Hú, de jól néz ki, nekem is kell ilyen, holnap én is beszerezem”. Csakhogy a boldog család egy látszat, itt a kőkemény üzletről van szó. A papa, mama és a lány-illetve a fiúgyermeke csak egy ügyes marketingfogás, ők a boldog amerikai család megtestesítői, de gyakorlatilag semmi közük egymáshoz, remek színészek-és eladók csupán. Beköltöztetik őket egy nyugodalmas városba, elhalmozzák őket a reklámozandó termékekkel, ők pedig szépen be is mutatják azokat a környékbelieknek, megnyerő modoruk miatt könnyen szereznek új barátokat, akik a potenciális ügyfeleknek számítanak.

 

 

A férfi a golfpályán ér el kiváló eredményeket ütőjével és mintegy véletlenszerűen húzza elő zsebéből a kézzel sodort szivarját. A nő a közeli szépségszalonban mutatja be, hogy ő miféle kozmetikai cuccokat szokott használni, új telefonján mindenki elcsodálkozik. Eközben a lány és a fiú a gimiben mutogatja a különféle „nyalánkságokat”, iPhone, eddig nem ismert rúzs, ruhák. Az üzlet rendesen virágzik, a megbízó örül, mint a tejbetök.

 

David Duchovny, Demi Moore, Amber Heard és Ben Hollingsworth játsszák az ál-család négy tagját. Duchovny a szimpatikus családfőt formálja meg, aki érzékeny oldalát is bemutatja, szüksége van a szeretetre és nehezen viseli, hogy másnak adja ki magát. Demi Moore a kis csapat főnöke, összetartója, aki a leginkább komolyan veszi a megbízást, remek választás volt a szerepre. A két „gyerekük” csak ideig-óráig mutatják magukat mintatanulónak, hamar kiderül, hogy ők sem bírnak magukkal, természetükkel és korántsem azok a mintapolgárok. (Mellesleg Heard ezúttal is nekivetkőzik). A marketingcsapat végzi a munkáját rendesen, de szerepükből olykor kizökkenek, hisz' nem tudják folyamatosan ugyanazt adni, kivetkőznek magukból és kiderülnek vágyaik vagy éppen rossz szokásaik.

 

 

Az első filmes rendező túlvállalta magát, sokat markol, de keveset fog. A produkció első fele vidámabban telik, ha nem is kiváló, de legalább szórakoztató, azonban a játékidő második részében már komorabb hangvételre vált, a drámaibb hangsúly kerül az előtérbe, ami már kissé nyögvenyelősen vesz a direktor. Ráadásképpen nagyon meg akarja mondani a tutit, itt pedig már végképp elbukik, a vége pedig olyan, mintha a stúdió rápirított volna, hogy egy plusz jelenetet forgasson még hozzá. Mondanám, hogy talán egy tapasztaltabb direktor jobb munkát végzett volna, ám ez közel sem olyan biztos. A humorosabb és könnyedebb részekkel nincs túl sok gond, de a komolyságot nem kellett volna belekeverni. Vagy eleve így indíthatták volna a filmet. Szomorú, hogy a remek kezdés után így elrontották, ezért csak 50 %-ot tudok adni rá (jó szívvel).

 

Akad hasonló produkció, a Truman show, bár az The Joneses ellentéte. A Truman showban nem is erőltették a humort, inkább a dráma, illetve az izgalom irányába mentek el az alkotók, ám ott maga a főhős nem tudta, hogy egy reality show sztárja, akivel reklámozni is lehet. A The Joneses-ban pedig pont fordítva van, a főhősöket körülvevő emberek nem tudják, hogy a város új lakói csak egy egyszerű hirdetőoszlopként funkcionálnak.

 

imdb: 6,6
rottentomatoes: 61 %

 

Büdzsé: 10 millió dollár

Amerikai bevétel: 1,4 millió dollár
Eddigi összbevétel: 2,7 millió dollár

 

 

Címkék: iromány vígjáték dráma szatíra miújság 50 % the joneses

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr922284593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2010.09.10. 07:07:04

Hm, érdekes koncepció. Mindenképp megnézem, bár az Általad adott 50% kissé lehangoló. Biztosan csak a rendező "hibája"? Nem lehet, hogy a forgatókönyv alkotói lőttek mellé?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.09.10. 10:14:06

@A nép fia: A rendező írta a forgatókönyvet is:)
süti beállítások módosítása