Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

7X7 (Sette volte Sette) - 1968

2010.09.20. 21:34 koimbra Szólj hozzá!

Egy rablás elkövetésekor nem csak arra kell ügyelni, hogy ne hagyj semmiféle nyomot a helyszínen, de nem árt, ha az eset elkövetésekor tudod is igazolni, hogy akkor hol voltál. Mi a legjobb, legkiválóbb alibi egy olyan ember számára, aki nem számít ismeretlennek a rendőrségen és mindig előveszik, ha a környéken rablás történik? A börtön. Ha éppen a sitten tengeti valaki a napjait, akkor ki fog gyanakodni rá? Maximum Sherlock két pipatömés közben vagy Columbo, miközben este leveti a gyűrött ballonkabátját.

A 7X7 elején az összes rab sztrájkba kezd, mikor kiderül, hogy az olyannyira nem kedvelt „kedves” igazgatójuk nem engedi, hogy megnézzék az angol kupa utolsó meccsét. Pedig a mérkőzést nézi az egész ország, megáll az élet, minden szem és a fül a tévé képernyőire vagy rádiókra tapad. Azonban elítéltek lassan, de biztosan feladják visszavánszorognak békés és egyhangú celláikba. De hatan kitartanak, ők végül a smasszerek könnyed noszogatása után a gyengélkedőn kötnek ki. A derék igazgató időközben úgy dönt, hogy mindenki megnézheti a várva várt eseményt, kivéve azok, akik a nyugodalmas betegszoba vendégszeretetét élvezik. Ez kell csak ám a hat fegyencnek, a meccs alatt kilógnak, szereznek két millió fontot, nem is akárhogy, majd visszatérnek ágyaikba. Csakhogy a jól kivitelezett terv nem halad olajozottan, mert nyakukba szakad egy kis kellemetlen útitárs.

 

Ebből az 1968-as olasz filmből sokat tanulhatna a mai heist filmek többsége. A rablás minden egyes mozzanata ügyesen kitalált (ugyanakkor soha a büdös életben nem lehetne kivitelezni a valós életben), ám a gépezetbe belekerül egy porszem, ami sok gondot okoz a továbbiakban. A probléma szinte minden rablós produkcióban feltűnik egy bizonyos ponton, ám általában sikerül túllépni rajta egyes esetekben pedig be is volt tervezve a gond. Itt azonban ez a bosszúság végigkíséri „hőseinket” szinte az egész játékidő alatt, ám a nézőt egy cseppet sem idegesíti ez a bökkenő, legalább tud szurkolni a szereplőknek. Nos, igen, a készítőknek azt is sikerült elérniük, hogy szorítson a rafinált bűnözőknek, akiknek a jelleméről és szakértelméről korrekt képet kapunk, de csak páran kerülnek előtérbe, néhányuk túlságosan is a háttérbe szorul, bár ez nem válik hátrányává a filmnek. Ebben az alkotásban nincs sok keménykedés, laza, könnyed stílusú produkciót készítettek, kellemes, jó poénokkal dúsított film lett a 7X7.

Címkék: iromány vígjáték 90 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr832311091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása