Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Red

2010.11.05. 21:59 koimbra 3 komment

Frank Moses minden nap pontban reggel hatkor felkel, beveszi a kis piruláit, csinál néhány felülést, püföli a bokszzsákot, megnézi a beérkezett postáját, majd felhív egy bizonyos ügyfélszolgálatot és mindig ugyanazzal az aranyos diszpécsernővel beszélget. A szokásos rutint láthatjuk, általában így telik a napja a jóembernek. Ám egy este maszkos-gépfegyveresek lopakodnak be Moses házába, aki azonban fél kézzel legyűri őket, majd ementálivá vált házát hátrahagyva felkeresi az ügyfélszolgálatost, mielőtt vele is végeznek azok, akik rátörtek. Ezt követően egykori kollégáit is felkutatja, hogy együtt derítsék ki miért akarják kinyírni őket. Oh, Frank Moses egykor a CIA legjobb bérgyilkosa volt és most fogalma sincs, miért zavarták meg nyugdíjas éveit.

A film alapjául Warren Ellis három részes képregénye (a c4a-n elolvasható honosítva) szolgált, amelyben Moses egymaga próbált utánajárni, hogy kik akarhatják a halálát. Ellis művében nem volt helye a humornak, a romantikából is maximum egy hangyányi akadt (már ha azt annak lehet nevezni). Ránézésre egy R kategóriás akciófilm születhetett volna belőle, ám Hollywoodban az alapanyagot addig-addig gyötörték, tépkedték, hajtogatták, míg felismerhetetlenül összeroncsolódva került a műtőasztalra, ahol gondos kezek vették kezelésbe. Toldozták-foldozták, elvettek ezt-azt, hozzátettek sok ötletesnek vélt elképzelést, míg végül az EKG végre már nem sípolt. A beteg túlélte a beavatkozást, a producerek is mosolyogva néztek össze, ugyanis amit láttak, abból már könnyedén lehetett egy PG-13-as filmet készíteni, ráadásul a főhős nem egymaga intézkedett, hanem mellette más figurák is feltűntek, a hangulata könnyedebb és viccesebbé vált. Ó, igen, Frankenstein újabb szörnye ezúttal kívülről sem csúnya, sikerült megszelidíteni. És mi van a képregény rajongóival? A A kész anyag láttán úgy tűnik, hogy a stúdió úgy volt vele, hogy elmehetnek a fenébe, nem?

 

 

 

Willis rutinosan hozza az akcióhőst, mellette felvonul néhány öregebb színész is, akikről elsősorban nem az jut eszünkbe, hogy fegyverrel a kezükben tartanak sakkban egy fontos személy testőrségét vagy távcsöves puskával hasal a hófödte erdőben. Valljuk be, Helen Mirrenről se gondolta volna senki, hogy majd egyszer pléhpofával, már-már unatkozva lyuggat szét egy-két kocsit, körülötte pedig töltényhüvelyek százai sokasodnak. Morgan Freeman is tagja ennek nyugdíjas bérgyilkos társaságnak, John Malkovich pedig egy mókás paranoid fickót játszik, akit bárki szívesen alkalmazna rakétaelhárítónak. Mary-Louise Parker képviseli a romantikus vonalat, aki eleinte csak sodródik az eseményekkel, végül már egyáltalán nem bánja, hogy belekerült ebbe a szituációba, sőt...

 

Robert Schwentke eleddig nem készített még akció-jelegű filmet, láthatóan inkább a poénos részeket erőlteti, de olykor rákényszerül, hogy felpörgesse az eseményeket. Sajnos az egy szem „bunyós” jelenetnél nem teljesít túl jól, de a lövöldözéseknél korrekt módon megoldja a feladatát és egy alkalommal Willis úgy pattan ki a célra tartott pisztolyával, hogy olyat még nem láttunk. Karl Urban körül egy másik jelenetben pedig úgy forgatja a kameráját, hogy még Michael Bay is megveregetné ezért a vállát.

 

Ellis képregényének alaposan átírt filmváltozata azok számára élvezetes szórakozás lehet, akik nem olvasták az alapanyagot vagy könnyedén el tudják feledni, hogy mivé változtatták át a remek 3 részes képregényt. Részemről csak 50 %-ot tudok adni a Redre, mivel többször is be-beugrott, hogy jól elbántak a képregénnyel, ám úgy vélem, hogy akiknek nem tetszett Ellis műve vagy azt se tudják, hogy mi alapján készült az akció-vígjáték azok számára remek szórakozást fog biztosítani a film. De legalább nagy öröm volt látni Ernest Borgnine-t.


imdb: 7,3
rottentomatoes: 70 %

 

Büdzsé: 58 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 63 millió dollár
Eddigi összbevétel: 77 millió dollár

 

Címkék: akció red iromány vígjáték 50 % képregényből film

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr1002426751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nikodémus 2010.11.06. 10:33:28

A képregényt nem olvastam (nem is fogom), anélkül elment egyszer. Az önironikus humora jobb volt, mint az Expendables-é.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.06. 10:47:03

Ez örök polémia a különböző feldolgozásoknál, amiket mindig lehet valamihez viszonyítani... mondjuk, az eredetihez. Tegnap Pici bácsi megmondta a tutit a megaszarban: Ha valakit utánzol, biztosan hamis leszel, így nincs más választásod, hogy saját magadnak írsz dalokat. Abban nem lehetsz hamis, hiszen te vagy az eredeti.

Ez tök így van a filmek esetében is, igen kevés a jó adaptáció.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.11.06. 12:38:06

@efes: Ha kicsit átírják, akkor máris nem kellett volna emlegetni Ellist, így eszembe se jutott volna senkinek a képregény. S talán élveztem is volna.
A Mission Impossible első két része sem tetszett, mert anno nagyon kedveltem a sorozatot és a filmváltozatot ennek fényében elcseszték, a harmadik résznél már félre tudtam tenni a szériát.
Vagy megemlíteném még a Szaharát, Clive Cussler remek kalandregényt írt, de a filmverzió iszonyat gyenge lett.
süti beállítások módosítása