Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Machete

2010.11.25. 22:30 koimbra 8 komment

 

 

Az exploitation műfaj él ugyan, de ezzel együtt nem mondhatnám, hogy szépen virul is. Az efféle alkotások korszaka régen leáldozott, de még ma is akad néhány fanatikus rajongó, akik kedvéért össze lehet dobni néhány B kategóriás förmedvényt, ugyanis ez a szűk kör megnézi és az alacsony büdzsé miatt a beleölt dollárokat biztosan viszontlátják a készítők, bár elmondható, hogy a mostanság született hasonló művek többségét nem fogják emlegetni nem hogy évek, de még napok múlva sem. Quentin Tarantino és Robert Rodriguez nagy rajongói az exploitationnak, ezen belül is a grindhouse műfajnak, ráadásul országos cimborák. Egy szép nap azt sütötték ki, hogy tiszteletük és rajongásuk jeléül megcsinálják a Grindhouse produkciót, próbálkozásuk ugyan elnyerte azon nézők többségének az elismerését, akik beültek alkotásukra, de a jó kedvvel összehozott filmek csúnyán megbuktak. Ennek ellenére Rodriguez úgy határozott, hogy a filmhez készített egyik ál-előzetesből, amelyben az „ezerarcú” Danny Trejo ölte halomra az embereket.

Machete egykoron a mexikói rendőri erőknél szolgált, ám egy balul sikerült akció után kénytelen feladni eddigi életét és Texas utcáin teng-leng, míg nem jó pénzért bevállal egy gyilkosságot. Ám rafinált megbízója alantas módon felülteti, kénytelen menekülőre fogni, amit csak úgy ímmel-ámmal tesz, hisz' annyira nem bujdosik, viszont mindenképpen bosszút akar állni a rajta elkövetett sérelmeken.

A börtönviselt Trejo jó kétszáz filmet tudhat maga mögött, ám ezek többnyire rövid mellékszerepek, van mikor csak pár szavat vagy mondatot kell kinyögnie (emlékszem a Gyilkosok gyilkosában ennyi szövege van: Sakk-matt. És én?) Külalakja és fizimiskája miatt egyértelmű, hogy nem őt hívják, ha egy szuperprodukcióba keresnek főszereplőt. Nagy erénye (ha ugyan ez erény) az ábrázata, könnyedén megjegyezhető és ha legközelebb látja az ember azonnal beugrik, hogy kiről van szó. Trejo nagy múltú filmes karrierje során a Machete az első fontosabb és talán az utolsó (ha nem számítjuk a betervezett két folytatást) főszerepe, sőt nagyon kevés központi szerepeinek egyike. Az agyontetovált, 64 éves színész most is ugyanazt nyújtja, mint eddig, csak ezúttal másfél órában. Folyamatosan kőkeményen néz maga elé, összeszűkült szemekkel nézi a világot, tőmondatokban kommunikál, kedvenc fegyvere a machete, de egyébként más, éles, keze ügyébe kerülő éles szerszám is megteszi, a lőfegyvereket nem kedveli. Fontos ismertetőjegye, hogy bomlanak utána a nők. Miért? Miért volt oda minden csaj Will Ferrellért a Pancser police-ban?

Rodriguez a Terrorbolygóból áthozta Jeff Fahey-t is, akiről tudjuk, hogy másodvonalbeli színész, ám a rendező(k) keze alatt remekül játszik rosszul, sőt ő sem nézi nagy szemekkel a világot, csak akkor kerekedik ki a szeme, ha rendesen meglepődik. Sikerült visszacsábítani a régóta a DVD piacon ténykedő Steven Seagalt a mozik világába. Érdekes, de olykor képes több mondatot is elmondani és röhejes (pozitív módon persze), hogy még úgymond haldokolni is képtelen. Michelle Rodriguez nem hazudtolja meg önmagát, itt is kemény csajt játszik és olyan fegyverrel lövöldözik vidáman, hogy ránézésre 3 férfi se tudná megemelni (na jó, túloztam). Lindsay Lohan apácaruhában? Már ezért is megér egy misét a film, mellesleg mintha önmaga paródiája lenne (csak úgy, mint maga a film). De még itt van a bájos FBI-os Jessica Alba, aki erősen szimpatizál a főhőssel (szintén vicckategória, de nem negatív értelemben). A direktorok előkaparták még Don Johnsont is és néhány rövid erejéig Robert De Nirot is láthatjuk. Meg kell említeni Antal Nimródot, úgy tűnik alaposan összebarátkozott Robert Rodriguezzel a Ragadozók alatt, számára is jut néhány mondat, sőt magyarul is megszólal, talán egy-két jenki Machete rajongó most biflázza be a szövegét.

A filmes szakma egyik nagy kérdése, hogy egy olyan ember, mint Robert Rodriguez miért pazarolja a tehetségét értelmetlennek tűnő alkotásokra. Egyszer eszméletlen jó akciófilmet (horrort, sci-fit) alkot, a másik pillanatban meg olyan művek rendezői székéből vezényel, mint a Csodakavics, a Cápasrác és Lávalány kalandjai. Megfejthetetlen. Rodriguez ezúttal a Terrorbolygó ösvényén halad és minden pillanatában a 70-es évek filmjei előtt próbál tisztelegni.

A Machete bűnös élvezet (hogy a Chocito reklámot idézzem ronda és finom), ami tele van véres jelenetekkel, ahol a főhős egy csúnya nyaklövés után úgy mászkál, mint Jack Bauer 24-ben, ugyanakkor mégis vicces tud maradni. Ám míg a Terrorbolygó minden ízében szórakoztató volt, addig a Machete csöppet döcögősebb lett, egyes pontokon nem igazán leleményes és akad benne néhány rosszabb szöveg is. Aki képes volt letenni az asztalra a már emlegetett Terrorbolygót miért nem tudta megismételni csont nélkül megismételni ugyanezt? Egyáltalán ki az a Ethan Maniquis? (Rodriguez néhány filmjénél vágóként és effektesként működött közre) Miért kellett Rodrigueznek vele együtt rendezni a filmet? Nagyon úgy fest, hogy az ő számlájára kellene írni a problémát. A zenét viszont egy rossz szóval sem lehet illetni, tökéletesen passzol az adott jelenetekhez a felcsendülő muzsika, felettébb eltalálták (pl. a templomi lövöldözés). 75 %-ot adnék a Machete-re, nagy részben azt nyújtja, amit elvárhatunk tőle, kegyetlen nagy vérengzéseket, mosolyra fakasztó dumákat, parodisztikus jelenetet, az első felében nem is akadt semmi gond, ilyennek kellett volna maradnia minden percében és akad olyan karakter, aki csak jön-megy, felbukkan, eltűnik, mintha nem tudtak volna mit kezdeni vele. Folytatás? Jöhet.


imdb: 7,3
rottentomatoes: 73 %

Büdzsé: 10,5 millió dollár
Amerikai bevétel: 26,6 millió dollár
Összbevétel: 36,1 millió dollár

 

Címkék: akció iromány grindhouse machete 75 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr252471413

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Machete 2011.01.05. 10:10:03

Alapsztori: Machetét merényletre bérlik fel, ám átvágják a palánkon megbízói, ő pedig cserébe bosszúhadjáratot indít ellenük. Húzónév: Danny Trejo, Robert De Niro, Jessica Alba, Steven Seagal, Michelle Rodriguez, Don Johnson, Lindsay Lohan Műfaj: akció...

Trackback: Mozi: Machete 2010.11.26. 12:18:48

Ismét egy premierfilm, sajnos ismételten több hónapos késéssel. Lehetne egyszer az, hogy ne ilyen kaliberű filmeket halogassanak, hanem valami béna romantikus vígjátékot, amit amúgy is kéthetente bemutatnak a mozik? Egyetlen örömünk az lehet, hogy a cí...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rolee83 2010.11.26. 01:01:11

Imádtam ezt a filmet, szerintem nagyon jó! DVD-re beszerzem tuti!

A nép fia 2010.11.26. 08:07:47

Szerintem is nagyon jó, már 3x láttam. Nem tudjátok, a magyar mozik szinkronosan vagy felirattal vetítik?

Valóban, a közepén leül egy kicsit a sztori, nem lesz annyira pörgős sem, bár szerintem ez a nagyon erős kezdés miatt tűnik így.

Rég láttam ilyen hentelést, rég vártam már egy igazi, kemény filmre.

Aki meg az Expendables-höz hasonlítja, annak nincs ízlése, és a filmekhez sem ért. Ez olyan, mint a Titanicot a Mátrix-szal összevetni: nem egy műfaj! (pedig mindkettőben van "szerelmi szál")

Arra azért kíváncsi volnék, hogy - amennyiben készül még folytatás - mit tudnak beletenni. Szerintem a Jessica Albás szerelmi vonalat nem kéne erőltetni, inkább Michelle Rodriguez-t kellene Trejo mellé rakni.

A legnagyobb poén persze az volna, ha újra egy Segal-kaliberű, egykoron még "dicső", de már csak DVD-s B-filmeket csináló arc lenne az ellenfele, mondjuk JCVD, vagy Eric Roberts, de el tudnám képzelni Chuch Norrist is.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.11.26. 11:15:51

@A nép fia: Nem igazán lehet a The Expendables-szel összevetni, hacsak úgy nem, hogy mindkét film egy-egy korszaknak állít emléket:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.26. 14:05:20

IMÁDOM!
Egyszerűen nagyon jó ez a film.
Kérdés, mikor megsérül, és Shé ápolja, minek tesz az ágya alá egy tojást?
illetve minek tör oda egy tojást?!
Ez vmi mexikoi babona?!

A nép fia 2010.11.26. 14:26:21

@doggfather: igen, babona. Ha a tojás mefő, a beteg meggyógyul. Ezért nézi meg Trejo is, hogy megfőtt-e a tojás, mert akkor már ő is felgyógyult.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.26. 14:34:45

@A nép fia: Aha, értem már.
Shame on me, hogy nem tuttam...

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.11.26. 17:36:43

@A nép fia: köszi, erre én is kiváncsi voltam:)

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2010.11.26. 18:55:05

Maximum szórakoztatás szempontjából hasonlítanám össze az Expendablessel, és ilyen szempontból nálam a Machete a nyerő. Végig lekötött, megnevettetett, az Expendables meg igaz, hogy szállított 1-2 jóféle akciót, de mégis sokszor untatott.
süti beállítások módosítása