Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Szívrablók (L'arnacoeur)

2010.12.14. 20:00 koimbra 2 komment

 

Romantikus vígjátékokból sosincs hiány, az amerikaiak szépen elárasztják ezekkel a nagyvilágot. Örülhetnénk ennek a ténynek, de valahogy nem megy. Úgy tűnik Hollywoodban egyáltalán nem ügyelnek a minőségre, inkább azzal foglalkoznak, hogy milyen sztárt nyerjenek meg a főszerepre, a többi hozzávalót, a mosolyra fakasztó humort és a romantikus hangulatot kispórolják. Franciaorszgából is kapunk olykor-olykor egy-két művet a témában, a Szívrablók felett talán elsőre és másodjára is elsiklunk, de mindenképpen érdemes beülni rá, hiszen annak ellenére, hogy teljesen kiszámítható veri az utóbbi idők amcsi romkomok nagy részét.

 

Alex (Romain Duris) nővérével, Mélanie-val (Julie Ferrier) és annak férjével, Marc-kal (Francois Damiens) érdekes üzletben utazik. Ha valakinek nem tetszik, hogy a lánya vagy éppen a legjobb barátja az oltár elé akar járulni, akkor őket bízhatja meg azzal, hogy vessen véget a nem kívánt kapcsolatnak. Szintén őket kell hívni, ha egy hosszú ideje tartó kapcsolatot akarnak szétrobbantani. Alex veteránnak számít a „szakmában”, alapos kutatómunka után beleveti magát a feladatba, begyakorlott szöveggel elcsábítja a nőket. Az eredmény mindig 100 %-os. Új megbízatásuk azonban minden eddigi feladatuknál nehezebb, a célpont néhány nap múlva mondaná ki a boldogító igent és elég nehéz rajta (vagy éppen a párján) fogást találni.

 

 

 

A végeredmény gyakorlatilag már az elején sejthető, ám Pascal Chaumeil megtett mindent annak érdekében, hogy a néző jól szórakozzon. Chaumeil nevét eddig nem igazán ismerhettük, néhány tévéfilm után az úriember érezhette a feladat súlyát, ahhoz hogy esetleg további mozifilmes ajánlatokat kapjon első lépéseit a filmszínházakban magabiztosan kell megtennie. Szépen adagolja a poénokat, soha nem érezhető, hogy az adott jelenet vagy szituáció erőltetett lenne és csak ritka esetben fordul elő, hogy nem ül a poén, ám eléggé ötletes és a szereplők is szimpatikusak. Ahhoz is van érzéke, hogy sokszor látott sztorit élvezhetően tálalja.

 

Nyilvánvaló, hogy elég gyorsan véget érne a film, ha az átverés mesterségében jártas főhős szépen begyakorolt és minden esetben sikerre vezető szövegei („Melletted élek csak igazán) és ábrázatai (a síró tekintet hatalmas) azonnal beválnának. A feladat igazi kihívás, amelyhez szükséges az alany múltjában való kutakodás, Alex kénytelen olyasmiket véghezvinni amihez egyáltalán nem fűlik a foga (pl. élvezettel enni a Rochfort sajtot).

 

 

A legfontosabb, hogy a két főszereplő között kellőképp működjön a kémia, Duris és Paradis pedig ügyesen megoldják a rájuk bízott feladatot. Duris karaktere gyakorlatilag kényszerből vállalja a feladatot, mivel nagyobb összeggel tartozik valakinek és ha nem fizet, akkor könnyen szétmorzsolhatja az illető szerb izmos segédje. A munka egy bizonyos pontján inkább már csak a dacosság hajtja előre emberünket, rengeteget kell ötletelnie azon, hogy mit vessen be a siker érdekében. Egy szőrös kép azért jelent előnyt, mert lazán rá lehet fogni, hogy a szokott arckifejezések többsége elvész a szakáll-bajusz mögött, ám Duris az élő példa rá, hogy így is lehet remekül színészkedni. Paradis a gazdag és hűvös leányzót testesíti meg, aki kemény diónak bizonyul. Nehezen lehet feltörni és bizony több héjon is át kell törni.

 

Némileg érződik, hogy nem teljes mértékben francia közönségnek szánták a művet, hiszen ha így volna, akkor Paradis karakterének kedvenc előadója és leginkább kedvelt filmje is francia lett volna. George Michael és a Dirty Dancing színre kerülésével talán a nemzetközi közönség megnyerése volt a cél. Mindenesetre Patrick Swayze és Jennifer Grey által előadott lépéseket újra ellejtik és személy szerint megszavaznám az év legjobb táncának. 75 %-ot adnék a filmre. Némileg zavaró Paraids két foga között tátongó űr, valahogy kiábrándító. Paradis az évtizedek alatt egyszer sem gondolt arra, hogy „megfésülje”?

 

imdb: 6,9
rottentomatoes: 70 %

bevétel: 44,5 millió dollár


Címkék: iromány vígjáték romantika 75 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr492515762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orion128 2010.12.15. 10:05:59

Milyen igazad van! Én végigfeszültem az - egyébként kiváló szórakoztatást nyújtó- filmen, akárhányszor feltűnt Paradis, és engem is roppant piszkált a fogai között lévő hágó.

suo tempore 2010.12.15. 15:58:11

ebben a filmben semmi se szimpatikus, se a szereplők, se a történet, se a dörtidenszing
süti beállítások módosítása