Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Scorsese és Haggis is a bebörtönzött iráni rendezők szabadon bocsátását követeli

2010.12.24. 13:03 koimbra 1 komment

Hat év börtönre ítélték Iránban Jafar Panahi rendezőt. Panahit tavaly egy rövid időre vették őrizetbe, mikor részt vett egy rendezvényen, amelyen az Ahmedinezsád elnök megválasztása utáni tiltakozások halálos áldozataira emlékeztek. Nem sokra rá a direktort elengedték, de megtiltották neki, hogy elhagyja az országot, idén pedig újra letartóztatták. A bírói döntés értelmében nem csak rács mögött kell élnie évekig, de azt is megtiltották neki, hogy a következő 20 évben filmet készítsen, még forgatókönyvet sem írhat, sőt Iránt sem hagyhatja el. Mohammad Raszulov rendező szintén hat évet kapott.

Martin Scorsese közleményben tudatta, hogy sokkolóan hatottak rá ezek a hírek és szerinte elég lehangoló, ha egy országban az embereknek nem lehet saját véleménye. Úgy gondolja, hogy minden filmkészítőnek ki kell állnia Panahi és Rasoulof mellett, meg kell tapsolniuk őket bátorságukért és keményen kampányolniuk kell azért, hogy szabadon bocsájtsák iráni kollégáikat. Paul Haggis az Amnesty Internationallal közösen dolgozik egy petíción, amellyel szintén az iráni filmesek mellett állnának ki. Thierry Fremaux, a cannes-i filmfesztivál egyik fejese pedig máris közzétette a saját petícióját.

Címkék: börtön miújság

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr192536763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asz0089 2010.12.24. 17:18:15

Sajnos szörnyű, hogy ilyesmi megtörténhet. Remélem Haggis és az AI együttműködése eredményre vezet.
Az emberi jogokért való küzdelem soha nem érhet véget!
süti beállítások módosítása