Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Scott Pilgrim a világ ellen (Scott Pilgrim vs. the World, 2010)

2011.01.06. 21:00 FayeFaye 24 komment

 

Scott Pilgrim (Michael Cera) első látásra beleszeret Ramona-ba (Mary Elizabeth Winstead), de mielőtt megkaphatná a lányt meg kell küzdenie – szó szerint – annak 7 gonosz exével (Chris Evans többek közt).  Ez már a trailerből is kiderül, és ennél több nem is igen történik. A trailer kivételesen tényleg hűen visszaadja a film hangulatát, tehát akinek tetszik a trailer, annak a film is tetszeni fog, aki már ettől is epilepsziás rohamot kapott, annak nem ajánlom. De miután a DVD hónapok óta kapható, gondolom mindenki látta már, akinek felkeltette az érdeklődését.

Be kell valljam, nagyon elfogult vagyok Edgar Wrighttal (író/rendező) és Simon Peggel – aki kivételesen nem szerepel a produkcióban - kapcsolatban. Mindketten a Spaced c. TV sorozattal váltak kult sztárokká az ezredforduló környékén. Bár a nemzetközi sikert a mozifilmek hozták meg számukra, az eredeti rajongóik, akiknek hozzám hasonlóan ez a 2x6 epizódja határozta meg az egyetemi éveit, a mai napig a sorozathoz mérik a csapat minden teljesítményét. Mindez csak azért érdekes, mert egy BBC interjúban Wright elmondta, hogy úgy érzi, ez a munkája áll legközelebb a Spaced-hez, a Scott Pilgrim tulajdonképpen egy Spaced az új generáció számára. Valóban sok a tematikai és stilisztikai hasonlóság a két mű között: huszonévesek, akik csak úgy lógnak, homályos elképzeléseik vannak a jövőről, de nincs rendes állásuk, érzelmileg éretlenek; valós helyzetek videójáték vagy filmként való megélése; játék/film utalások; gyors vágások; vicces hangeffektusok; képregényszerűen elnagyolt exek (vagy a Spaced esetében ex barátnő új pasija) akivel a hősnek meg kell küzdenie. Mégis, miközben a Spaced még tíz évvel később is lelkes rajongókra talált, amikor végre Amerikában is megjelent DVD-n Kevin Smith ajánlásával, a Scott Pilgrimnek nem sikerült tömegeket vonzania a mozikba. Azt hiszem a Kick-Ass, mint egy hasonló nagyságú, rendhagyó képregény adaptáció jó összehasonlítási alap: a Kick-Assnek $28 milliós költségvetés mellett $48 milliót sikerült termelnie, ehhez képest a $60 millióba kerülő Scott Pilgrim mindössze $31 milliót hozott Amerikában (IMDb), pedig az előbbi R, az utóbbi csak PG13 besorolású.

Annak ellenére, hogy többször megnevettetett, rengeteg problémám volt a filmmel. Az egyik az, hogy nem tudtam eldönteni, kinek szánták a készítők. Nem ismerem az eredeti képregényt, de nekem az jött le, hogy olyan hipster fiatalok körében népszerű, akik soha nem vettek a kezükbe hagyományos szuperhősös képregényt, amiken mondjuk a Kick-Ass írói és nézői edződtek. Ugyanakkor a film szerkezete és utalásai olyan 8 bites játékokra építenek, amelyek maximum a szüleiknek jelentenek valamit. – bonus level: Van valaki 30 alatt, aki tudja, Google nélkül, hogy mire utal Pilgrim zenekarának neve, a Sex Bob-Omb? – A képi világ viszont a (szintén bukott) Speed Racert juttatta eszembe, a tizenegyre feltekert tempó, villódzás, a megjelenő képregényes feliratok...mégis, minden BOING és KERPOW ellenére unalomba fullad a történet. Egyszerűen a 7 ex túl sok, míg egy videójáték, hat éven át megjelenő képregény vagy  TV sorozat elbírja a cselekmény ismétlődését minimális variációval, egy filmben ez nagyon monoton, és fellélegeztem, amikor kiderült, hogy a hétből ketten ikrek és egy csatával le lehet tudni őket. Mindemellett nem jut idő a karakterek megismerésére, Ramonáról pl. csak annyi derül ki, hogy nagyon menő meg különc, hiszen rendszeres időközönként megváltoztatja a hajszínét. Egy másik probléma Michael Cera, akit sohasem kedveltem, de úgy tűnik, a világnak úgy általában most lett elege abból a tutyi-mutyi karakterből, amit minden filmjében alakít. Cera erre a szerepre született, kár, hogy már annyi másik filmben eljátszotta.  Kieran Culkin (igen, a bátyja) viszont nagyon kellemes meglepetés volt Pilgrim debonair szobatársaként, aki minden útjába eső fiút elcsábít. Ami a legjobban idegesített, az az, hogy nem fektették le előre az univerzum szabályait. Miért KELL Pilgrimnek megküzdenie az exekkel? Ezek a csaták a szereplők fejében jelennek meg így, vagy ez egy Roger Rabbit univerzum, amiben így működik a fizika? [SPOILER] Csak a legutolsó, boss battle ad néhány választ és kiderül, hogy Jason Schwartzman egy chipet tett Ramona fejébe – WTF?? [SPOILER]

Már több mint egy hónapja, hogy láttam a filmet, és elő akartam megint venni tegnap este mielőtt írnék róla, de nem bírtam rávenni magam, hogy mégegyszer végignézzem ahelyett, hogy egy igazi videójátékkal játszanék. De minden hibája ellenére egyszer biztosan adok neki még egy esélyt, már csak azért is, mert manapság egyre kevesebb film kerül ki Hollywoodból, ami vállal ilyen merész és egyedi stílust, ami szembetűnően szeretettel készült és nem egy előregyártott, $ formába töltött massza. Kíváncsi vagyok, hogy azok közül, akik már látták és élvezték a filmet, kik azok, akik úgy érezték, hogy a Scott Pilgrim nekik, sőt, egyenesen róluk szólt, ahogy azt az én generációm gondolta egy évtizeddel ezelőtt a Spaced-ről.

IMDb: 7,9

Rotten Tomatoes: 81%

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=_LELAoEoz5I

Címkék: iromány scott pilgrim edgar wright

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr732565414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gisss 2011.01.06. 21:50:30

Nekem nagyon tetszett. Nem a videojáték utalások miatt, hanem a rendezés miatt. Igazi Spaced féle vágások, gyors és meglepő párbeszédek, a hang és a vizuális effektek teljes kihasználása. Kár hogy nem Pegg játszott benne (persze kicsit öreg lenne a 22 éveset játszani, dehát akkor is). Amúgy egyszerre nem tudtam végignézni, mert már majdnem fizikai fájdalmat okozott a röhögés. És ennek a hatására kezdtem el folytatni a Spaced fordítását.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.01.06. 21:53:44

A trailer a tavalyi év egyik legjobb előzetese volt. Ezt megszavazom:) A film felemás. Akartam szeretni, de túlságosan képregényes lett, ezért is mondom, hogy talán egy animációs filmben sokkal jobb lett volna. Egyébként a megvalósítás remek.

OoVICoO 2011.01.06. 22:25:13

Nekem nagyon bejött, szórakoztató, egy percig sem unatokoztam. Különösen azoknak ajánlom akik vágják a számítógépes játek poénokat.

c4ine 2011.01.06. 22:30:43

Geek film ~20-35 éves korosztálynak. De annak nagyon jó.

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2011.01.06. 22:55:00

Azt hiszem ez egy elég szomorú film. Ha visszagondoltok a végére akkor láthatjátok, hogy semmi felemelő nincs benne. Ramonáról kiderül hogy egy önmagát nem igazán találó, frusztrált kefélőgép, zavaros szociális múlttal. Scott pedig a film végére szintén kiüresedve teljesíti a szerencsétlen találkozás támasztotta követelményeket. Így opálos tekintettel szépen elsétál az igazi lehetőség mellett, hogy Ramonával a hátukat mutatva sétáljanak el a behavazott sötét utcán.
A győzelem szivárványszínét Scott szerintem soha többé nem fogja látni, mert fásultsága (az élvhajhászat és a megfelelési verseny eredményeként) egyszerű szürkeségbe folytja őt.
Generációs jellemzőket és félelmeket felskiccelő film ez szerintem.

Terlis 2011.01.06. 23:46:08

Az, amit Nostro mondott :)

Továbbá szerintem az, hogy az egyszerű alapsztori "megértése" után már a jelenetek annyira nem épülnek egymásra, érdekesek a zenék, szokatlanok az effektek, sok benne az elvontabb poén, szóval a fenti jellemzők ideális füves filmmé teszik.

Persze áll, hogy mélyebb rétegei is vannak: a megjelenő játékok,a zenék, bulik, csajozások mind a most 20valahányasok életérzését igyekszik megragadni. 35 fölött biztosan nem működik, de tiniként sem. A karakterek mind sokat tapasztaltak, sztorijuk van, a személyiségük pedig másodlagos, ezért minimalista felfogásban vannak beledobvaa történetbe.

Gábor 1 2011.01.06. 23:55:22

Zseniális film, rengeteg jó poénnal, zene is kiváló. 10/10

Yezu 2011.01.07. 00:27:00

Rég volt már, hogy egyszerűen képtelen voltam egy filmet végignézni. Ez valami elképesztően unalmas, vontatott és a főszereplő karakter vmi hihetetlenül kidolgozatlan.
Egy szabás-varrás könyv több izgalmat rejt... :P

Oscar Matzerath · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2011.01.07. 02:40:24

A filmet nem láttam még, de a képregények zseniálisak. Poszt-posztmodernnek nevezném. A 4 magyarul megjelent kötetről beszélek. Elba…ott durva abszurd humor, könnyedség, maximális önreflexió (úgy vagyok vicces, hogy magamon röhögök). A fordítás szintén "konzseniális". Aki tud jobbat tegye fel a kezét. A filmtől nem várok sokat természetesen de az alapanyag sztem 1. osztályú.

bktrll 2011.01.07. 02:48:00

Nekem tetszett, bár a végére már eléggé fárasztó volt ez a sok harc...

Film vége felé amikor felveszi a földről a szemüveget (1:44:58 körül) nektek nem tűnik fel a sok 100Ft-os a földön ? :)

Veder1 2011.01.07. 02:48:20

A mai tinédzserek hipsterek, bmeg hipsterek! Ahelyett, hogy valami saját stílust találtak volna ki, ehh...

en.wikipedia.org/wiki/Hipster_(contemporary_subculture)

A film maga gyenge, széteső, a főszereplő meleg, és így az egész szerelmi cécó hiteltelen. A képi megvalósítás viszont profi.

Veder1 2011.01.07. 02:56:57

@bktrll azok szerintem kanadai két dollárosok voltak, de nekem is feltűnt.

nikodémus 2011.01.07. 08:20:52

Távol áll tőlem az a világ, amit bemutat, de tudtam néhányszor nevetni. Generációs életérzésfilm, a pergő poénok mögött fojtogató szomorúsággal.

Attila1234 2011.01.07. 08:28:40

Sokan abban a félreértésben vannak, hogy ez egy "geek" film, pedig nem az. Ez a film tizen- huszonéves hipsterekről szól. A videójátékos utalások miatt gondolhatják azt, hogy ez egy kocka film, de ettől nagyon távol áll. Az csak púder.
Ezt a filmet véleményem szerint max. 24 éves korig lehet élvezni. Ha valaki ennél idősebb annak talán feltűnnek olyan apróságok, hogy a főszereplő egy ellenszenves, teszetosza kis gyökér, a szerelmi kapcsolat teljesen hiteltelen (csak rá kell nézni a csaj fejére, úgy néz néha a gyerekre, mint egy döglött patkányra), a kisebb karakterek pedig undok kis dögök. Ez a film nem egy életérzésről szól. Ez egy gyilkos szatíra a magukat rocksztároknak képzelő, a szabadidejüket plázákban töltő és felszínes párkapcsolatokban élő üresfejű fiatalokról.

lAce 2011.01.07. 09:03:37

A megvalósítás csillagos ötös. A sztori viszont már hagy kívánnivalókat maga után. Tegyük hozzá, hogy 6 képregényt 2 órába tömöríteni szinte lehetetlenség, ezért mosódnak össze karakterek, meg maradnak ki történetszálak.
Cera-nak ez volt az utolsó filmje, amiben hajlandó voltam elviselni ezt a tutyimutyi karaktert. Még úgy is, hogy a képregényben mintha pont fordított lett volna a jelleme (a filmben amikor ütni kell, akkor tökös, magánéletben meg maga a kétlábon járú szerencsétlenség. A képregényben sokkal lazább volt általában). De a filmben működött.
Sajnos Ramona-t alakító MEW-en is sok múlott. A filmben csak lóg a levegőben, nem jön át, hogy mi a fenéért lóg Scottal (vacsora jelenet, stb). A képregényben sokkal lelkesebb a karakter, több benne a rajongás. ÉS EZÉRT pocsék a film befejezése is, mert nem jön át a Winestead által alakított karakter ("Mégis engem? Ja? Jó...").
Azért érdekes lett volna egy Simon Pegg mint Gideon :P
Kieran Culkin pedig zseniális volt. Ahogy az összes mellékszereplő.

Jó film, de csak akkor, ha nézése közben agyban befoltozom a lyukakat a képregényből merítve.

Spaced FTW! Meglepő, hogy ennyien ismerik.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.01.07. 12:37:09

Cera egyébként tényleg újíthatna. A Junoban még oké volt, a Youth Revoltban megmutatta, hogy tud ő mást is játszani, az alteregója marha jó. De erősen beskatulyázták. Még egy-két ilyen alakítás és ha megszakad se tudja elérni, hogy mást játsszon. Pl. Heigl, ő is már évek óta ugyanazt hozza.

Sonda 2011.01.07. 13:40:11

Legjobb vágás oscart a filmnek!!! De nekem is főleg az tetszett benne hogy újszerű friss minden képkockája XD

Alex Mahone 2011.01.07. 14:33:32

@Sonda: oszkárt, ennek?! Az igen...

Amúgy hihetetlenül rossz film volt. A stílusa jó - bár a végén nekem már fárasztó volt -, viszont mint film, egy hatalmas nagy szar az egész, segg hülye, értelmi fogyatékos karakterekkel, életidegen párbeszédekkel, a cselekmény pedig bődli, és az első fél-háromnegyed órában még csak be sem indul.

madárijesztő 2011.01.07. 15:58:26

Az kellene még, hogy olya filmek készüljenek amikben minden ütés után kiírnák, hogy crack, bumm, csitt, csatt. Negyed órás kisfilmbe elment volna.

Shyllard 2011.01.07. 18:10:27

Stílusos volt és egyedi, a látvány sem volt semmi és sokat röhögtem rajta, bár a Ramonával folytatott szerelem tényleg érthetetlen kissé, mert a csaj magasról leszarja.... Abban pedig egyetértek, h Cera újíthatna, mert már kissé idegesítő ez a karakter, bár nekem még elment, de tuti h még egy filmben nem fogom megtűrni ilyennek (hacsak nem folytatják a Youth In Revolt-ot, amit a bevételi adatok alapján kétleg :()

Spawn85 2011.01.08. 12:35:30

Nagyon tetszett, minden percét élveztem.
süti beállítások módosítása