Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Gunless

2011.01.21. 20:45 koimbra 7 komment

 

A jó western ritka madár, a remek western-vígjáték pedig még ritkább. )..legalábbis az utóbbi évekből.) Az évezred végén Will Smith-szel próbálták eladni a Vadiúj vadnyugatot, amelyet azóta is többen a színész-rapper legrosszabb filmjének tartanak. Előtte néhány évvel érkezett a Maverick, a kettő közül mindenképpen ez a jobb, sokat lehetett derülni rajta, ezen kívül kalandos is volt. De a 90-es évek már elmúltak, épp itt volt az ideje, hogy valaki letegyen egy derűsebb alkotást a témába vágóan.

Egy láthatóan megviselt férfi lóháton érkezik egy kicsiny kanadai városkába. A koszos és eléggé büdös amerikai nincs magánál, csöppet vérzik is, a szokásos ólommennyiségnél több van benne, ráadásul meg is van kötözve. Mihelyst sikerül magához térnie rögvest viszketni kezd az ujja a ravaszon, nagyon le szeretne puffantani valakit, keresi a megfelelő párbajpartnert, de a Montana Kölyök (mert hát így hívják a fickót) szerencsétlenségére ezen a helyen csupa barátságos emberek élnek.

 

 

Talán másfél tucatnyi ember éldegél a településen, ám van itt nagytermetű, de szelíd kovács, pia-és vegyesbolt, kínai szabó és még doktor is akad. És még egy fiatal, szemrevaló, de dolgos özvegyasszony is. Ebből a kolóniából nem is mozdul ki a történet, látogatók sem érkeznek ide gyakran, csak pár kanadai katona fordul meg itt, élükön egy barátságos tizedessel. Mr. Montanának eleinte nem tetszik a kialakult helyzet, ő nem ehhez szokott, meg különben is, mi az hogy senki nem hord magával puskát. Izgága emberünk annyira szeretné kézbe kapni a fegyverét, hogy még John Wayne vagy Clint Eastwood sem akarta előkapni ennyire egy filmjében ennyiszer. A film első felében Paul Gross karaktere folyamatosan azt szeretné elérni, hogy lövöldözhessen, de szomorúan konstatálja, hogy itt elég fura emberek élnek.

 

 

Gúnyosan és mogorván közelít vagy szól mindenkihez, csupán azért marad ebben a „porfészekben”, hogy a „hegyomlás testalkatú” kovács összerakjon egy pisztolyt, így végre tudnának párbajozni. Persze később megkedveli a helyieket, annak ellenére, hogy bármit is mond, azt már a falu másik végén is tudják. Mi meg nem értjük, hogy vajon miért barátságosak vele, hisz majdnem úgy néz ki, mint Tarzan, csak épp ruhát öltött, de ettől függetlenül jól szórakozunk rajta. Paul Grossra mintha ráöntötték volna a pisztolyhős figuráját, többször kissé sitcomba hajlik a cselekmény, néha már csak az aláfestő röhögés hiányzik (nem!!). Sienna Guillory aranyos és szép, mint általában mindig és illik is a poros környezetbe. Muszáj megemlíteni Tyler Mane-t, aki az X-Menben és a Halloweenben is szótlan figurákat játszott, itt azonban megszólal (jéé, beszél!!) és már azért is megéri megnézni a filmet, ahogy a félénk csupaizom kovácsot eljátssza.

A Gunless teljes mértékben szórakoztató, szerethető, egy helyen játszódó vidám, vértelen film, amiben az amerikai és kanadai sztereotípiák is megtalálhatóak, bár nevezhető inkább kifigurázásának. Nincsen western tűzharc nélkül, egy idő után azért eldördülnek a hatlövetű fegyverek, itt némileg komolyabbá válik a történet, ám nem veszélyesen komollyá. Végső soron 75 %-ot nyomnék rá a filmre.


imdb: 6,3
 

Címkék: western iromány 75 % gunless

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr912603651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mese92 2011.01.21. 21:06:13

Anyám borogass, hiszen ez Kardfog :D Tetszik az ajánló, amint tehetem, megnézem.

A nép fia 2011.01.21. 21:07:37

Sosem fogom megérteni, hogy miért nem olyan sorrendben írják a plakátra a színészek nevét, mint ahogyan a képen szerepelnek...

@Mese92:
Egy ideig nem láttam az avatar-képed, de jó, hogy újra feltűnt! :)

FreeFantasyFilms · http://f3online.tk/ 2011.01.21. 21:32:25

Szerintem rengeteg jó western van.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.01.21. 21:34:17

@FreeFantasyFilms: Mostanában? Aligha. Western-vígjáték meg kb. az a kettő, amit írtam.

FreeFantasyFilms · http://f3online.tk/ 2011.01.21. 22:45:49

Attól függ mikortól számítva :P

nikodémus 2011.11.14. 22:06:16

A néni szép, néhány poén mosolygós, a többit hagyjuk.
süti beállítások módosítása