Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

S.W.A.T. - Tűzveszély (S.W.A.T. - Firefight)

2011.02.27. 21:10 koimbra 12 komment

 

2003 nyarán érkezett a mozikba az év egyik sikervárományosa, a S.W.A.T. - Különleges kommandó. Sok vizet nem zavart, kellemes agykikapcsolós akciófilm volt, amely megtekintése után néhány nappal már nem sok részletet tudott felidézni a néző. 207 millió dollárt jövedelmezett világszerte a mozikban, elmondható, hogy fájdalommentes volt mindenki számára, a stúdió örült a befolyt összegnek, a néző pedig kapott egy korrekt akciófilmet. A bevétel pont elég lett volna egy viszonylag gyors folytatásra, amelyben már csak az akcióra tudtak volna összpontosítani, hiszen a csapat összeállt, sikeresen levizsgázott és végrehajtott egy fontos feladatot.

 Paul Cutler (Gabriel Macht) Los Angeles egyik ásza a terrorelhárításban, a bűnözők leszerelésében. Új feladattal bízzák, Detroiba kellene leruccannia néhány hétre, ahol sajnos nem a Robotzsaru, hanem egy viszonylag fél-profi S.W.A.T. Különítményt védelmezi a várost, őket kellene továbbképeznie. Cutler eleget tesz a parancsnak, felméri a helyi csapat figyelmét és szépen kiokítja őket. Ám akad némi problémája is, Walter Hatch (Robert Patrick) kőkemény bosszút forral ellenük.

 

A film második részének a gondolata talán akkor kerülhetett elő, mikor felbukkant egy swat-os forgatókönyv és a címválasztással a Különleges kommandó rajongóinak egy részét is rá tudják venni, hogy megnézzék a produkciót. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a folytatást mi köti össze az elsővel? Semmi. Az égvilágon semmi. Nem jön vissza egyik korábbi karakter sem, még csak nem is céloznak az előző rész történésére, se szereplőjére. Talán annyi, hogy kissé mintha próbálnák másolni az első részt. Ott is volt néger főnök (Samuel L. Jackson alakította a parancsnokot az elsőben), a főhős szintén egy kemény kiállású magabiztosnak látszó fickó (a másikban Colin Farrell) és a profi kommandócsaj, Michelle Rodriguez helyett Shannon Kane képviseli a girl powert. Jön a kiképzés, majd a nagy feladat.

Mivel eleve házimozis forgalmazásra szánták eleve fel kell készülni a B kategóriás minőségre. A szereplőket ennek megfelelően válogatták össze, néhány kigyúrtnak tűnő egyént kihúztak abból a sorból, akik az efféle produkciók szereplőválogatásának az ajtajánál álldogálnak. Machtra bízták a tökös fickó szerepét. A színész a Spiritben játszotta a központi figurát és a Vakító fehérségben is láthattuk, már ezek sem voltak túl jó művek, sokan azt is megkérdőjelezték, hogy ezeket lehet-e egyáltalán A kategóriás filmnek tekinteni. Mindenesetre Macht beérte ezzel a szereppel, ezzel bizonyára le is ragad itt. Robert Patrick formálja meg a főgonoszt, a tőle megszokott rezzenéstelen arccal halad végig a filmen. Kristanna Loken jó ha 2 percig látható, mégis a kiemelt helyen szerepel a stáblistán (talán Uwe Boll járta ki neki). Két egykori Terminátor egy jelenetben, nem hiszem el, hogy senkinek jutott eszébe, hogy ezt a pillanatot talán emlékezetesebbé lehetne tenni. Egy elsütött félmondat vagy ilyesmi is megfelelt volna. Iszonyatosan nagy kihagyott ziccer.

 

Érdekes, hogy Benny Boomot bízták meg a rendezéssel. Boom a Next Day Air nem túl nagy sikerű vígjátékot készítette, előtte a klipeket dirigált. Tehát elvileg azt is gondolhatnánk, hogy a zenei videókon edződött jóember ha nem is tesz le az asztalra olyan pörgős művet, mint kollégája Michael Bay, de azért legalább megpróbálja feldobni az akciójeleneteket. Némi jól festő lassítás, látványos lövöldözés, ilyesmi. Az FPS látásmód valóban rendben van, de sajnos Boom mást nem tudott előhúzni a kalapból

 
Nem volt semmi értelme, hogy elkészítsék a Tűzveszélyt, az „only dvd”-s választékból sem emelkedik ki. Végig lehet bambulni, de még így is előfordulhat, hogy akaratlanul is a fejét fogja rázni a néző. A főgonosz motivációja sem túl erős, az akciójelenetek sem túlságosan pumpálják az adrenalint, a karakterek unalmasak. az egész meg sem próbál többnek látszódni egy olcsóságnál, aki az első néhány perc után nem kapcsolja ki a filmet, az végig tudja nézni. 

 

Címkék: akció iromány sequel dvdonly

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr882695302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yanoo 2011.02.27. 21:32:48

% megint lemaradt, ugyanugy a kevesre is kivancsiak vagyunk mint a 90 80 ra

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.02.27. 21:37:35

@yanoo: Szerintem leszűrhető, hogy nem lett valami nagy szám. De ha azt vesszük, hogy elbambultam rajta és végignéztem, de olykor még szórakoztatóvá is vált akkor legyen egy 45 %.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.02.27. 21:39:31

Egyébként érdemes megnézni a posztert (vagy mit), a bal oldalt lévő fickó feje elég röhejes:D

yanoo 2011.02.27. 21:39:48

ok, koszi, a velemenyed osszegzese pontszamokban es/vagy %ban mindig fontos, foleg ha ra akarunk keresni majd

yanoo 2011.02.27. 21:41:17

poszterrol es trailerrol itelni meg filmet mindig bakloves :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.02.28. 08:43:14

Ez már nézhető is?
Nemrég volt hír itten, hogy csinálják a 2ik részt.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.02.28. 09:53:15

@doggfather: Szinkronosan márciusban a tékákban:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.02.28. 10:19:41

@koimbra: jah, de a neten már van fenn feliratos. ;)

Spawn85 2011.02.28. 11:09:33

Eleinte kicsit lelkesedtem ezért a filmért, mert tudtam, hogy Kristanna Loken benne lesz. Aztán kicsit alábbhagyott a lelkesedésem, amikor megtudtam, ő nem kommandós lesz. Ezután az írás után meg még jobban alább hagyott a lelkesedésem. Szerintem megvárom azt a márciusi DVD-megjelenést.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2011.03.07. 18:31:02

Gyilkos agya féle koppintás, teljesen megszokott sémákkal, jó és a rossz, kis lövöldözés... 2/10, pocsék.

Tisztán 2011.06.07. 14:01:53

nem tudja valaki hogy a filmnél amikor az elején házi buli van akkor mi a zene címe?

COLT 2011.06.07. 14:18:42

Én még csak a Jacksonosat láttam, hát az se fogott meg valami nagyon, de legalább lekötött két órára, ettől sem várok többet.
süti beállítások módosítása