Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Sorsügynökség (The Adjustment Bureau 2011)

2011.03.30. 21:00 FayeFaye 9 komment

David Norris (Matt Damon) az álom politikus: fiatal, jóképű, idealista. Elise Sellas (Emily Blunt) az álom barátnő: gyönyörű táncosnő, bohém, spontán, felszabadult. Norris szenátori kampánya kitűnően halad, úgy tűnik testhosszal fog nyerni. Egy utolsó pillanatban kippattant botrány mégis megfordítja a szerencséjét. Akkor találkozik Elise-szel, amikor teljesen padlón van, és a lány egy fergeteges beszédre inspirálja, mielőtt eltűnik az életéből. Mikor véletlenül újra találkoznak, Norris nem akarja hagyni, hogy megint elveszítse a lányt. Ám titokzatos férfiak  mindent bevetnek, hogy elválasszák őket. Norris ebbe nem nyugszik bele, és Elise-ért szembeszáll a sorsával.

Hollywood imádja Philip K. Dicket, biztos mindenki ismer legalább egy PKD történetet. még ha nem is olvasott tőle semmit. Dick nem csak a legtöbbet adaptált science fiction író, de valószínűleg más összehasonlításban sem teljesítene rosszul. Tehát elég annyit mondani, hogy a Sorsügynökség az Adjustment Team c. PKD novella alapján készült, és máris van róla egy elképzelésünk: paranoia, a valóság megkérdőjelezése, senki nem az, akinek látszik, beleértve a főhőst, külső erők irányítják a sorsunkat, és kisemberek, akik szembeszállnak ezekkel az erőkkel, hogy végül elbukjanak. Olyan filmek ugranak be, mint Szárnyas fejvadász, Különvélemény, Kamera által homályosan: sötét, nyomasztó víziók egy bizonytalanul közeli jövőből. Nos, a Sorsügynökség nem tartozik ezek közé. Itt is megtalálható minden ismertetőjel, a végeredmény mégis a valaha volt legfeldobottab PKD feldolgozás. Az eredeti novellából csak az ötlet mag maradt meg: a Sors nem egy láthatatlan, ködös fogalom, hanem egy ügynökség, és a jól szabott ügynökök aktívan beavatkoznak a halandók életébe, ha azok letérnének a nagy Terv által nekik megszabott pályáról. A történet és a karakterek mind George Nolfi forgatókönyv írótól származnak.


A film mindenek felett egy romantikus történet,  amiben a science fiction csak a kötelező akadály az igaz szerelem útjában. Mikor Norris megtudja az igazsgot a sorsáról, nem merül depresszióba vagy őrül meg, hanem rendes akcióhős módjára nekiáll leküzdeni a problémát. Mint romantikus film, bájos, szórakoztató és humoros, köszönhetően a mindig szerethető Matt Damonnak és John Slatterynek. Damonnak  nem kell megerőltetnie  magát nagyon, de akárcsak a karaktere, aki akkor is népszerű, miközben szinte félálomban kampányol, Damon betelefonálhatja az alakítását és még úgy is élvezhető. Emily Blunt kedvesen bohókás, és bár mint táncos nem túl meggyőző, a vonzalom kettejük között teljesen hihető. Slattery ugyanazt a karaktert alakítja itt is, mint a Mad Menben – nem lepne meg, ha otthonról hozná a kalapokat –, de miután a száraz humorú Roger Strilingből sosem elég, ez egyáltalán nem zavaró. Sőt, a film minősége akkor esik, amikor Slattery karaktere félúton eltűnik, űrt hagyva maga után. Slattery kikerül a képből és felváltja Anthony Mackie, (The Hurt Locker) mint Norris lelkiismereti problémákkal küzdő személyes ügynöke. Látszik, hogy megpróbáltak mélyebb személyiséget adni a karakternek, de sajnos nem  sok sikerrel. George Nolfinak, aki már dolgozott együtt Damonnal a Bourne és Ocean’s Eleven franchise-okon, van füle az akcióhoz és párbeszédekhez is. Ezúttal azonban a rendezői székbe is beült, és valahogy nem sikerült megtalálnia a jó arányokat. Túl sok a fájdalmas expozíció, és a végén mintha muszájból dobták volna be  az üldözést New York jelentősebb turisztikai látványosságain keresztül, ami egy gyenge Bourne utánérzés.

A Sorsügynökség nehezen eladható. A forrás sötét thrillert sugall, a trailer természetfeletti akciófilmet, miközben egyik sem. Szórakoztató romantikus film bájos főszereplőkkel, ami reméljük tovább erősíti a science fiction jelenlétét a mainstreamben. Igazság szerint most éppen nagyon teret nyert az sf,  bármelyik másik évben hálásak lennénk egy ilyen minőségű produkcióért minden hibája ellenére.

 

 

 

IMDb: 7,2

Rotten Tomatoes: 72%

 

Címkék: iromány sorsügynökség

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr752778596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.04.01. 10:02:38

Most kövezzetek meg, de nekem a bemutató alapján a Dark City feelingje jött elő. Mindenképpen megnézem, mert érdekel.

Semerreretyó 2011.04.03. 12:01:19

tegnap néztük, elég gyenguszka. Damon nagyon nem érzi jól magát ebben a gagyi szerepben, valahogy hiteltelen a játéka, Blunt kisasszonyé nem különben. szájbarágós, amerikai gagyi. pedig többet is ki lehetett volna hozni belőle... ráadásul rengeteg vontatott, unalmas résszel tűzdelték tele.

madárijesztő 2011.04.03. 12:45:32

Nem is tudom, hogy mit gondoljak róla. Nem tudom ráfogni, hogy rossz, de azt se mondanám, hogy ajánlanám. Romantikába oltott sci-fi vagy mi.

Mese92 2011.04.03. 15:39:07

A poszter ötletes, de a film nem hozott lázba.

nikodémus 2011.04.29. 08:59:35

Kevéske, lötyög minden illesztéke.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.07.23. 20:58:31

A terv, a terv...ezt ismételgették folyamatosan. Nekem meg beugrottak Uwe Boll szavai: De kik ezeket az ügynökök, honnan jöttek? Jó lett volna, ha kapunk valamiféle magyarázatot, hogy miért irányítják a világot?
Sőt, mintha az sem derült volna ki, hogy mi a jó fenéért nem lehet együtt Damon és Blunt.
Egyébként szórakoztató filmecske volt, de nem tudtam szurkolni azért, hogy Damon összejöjjön Blunttal a végén.

madnesstears 2011.09.11. 21:46:41

Nekem nagyon tetszet, szerintem a rossz marketing miat nem neztem meg edig, telyesen más filmet kaptam mint amire számitotam.
"Jó lett volna, ha kapunk valamiféle magyarázatot, hogy miért irányítják a világot?" - Bár direkt nem mondjak, de lehet tudni a választ a kerdesre.

Spawn85 2011.09.12. 11:10:03

@madnesstears: "Bár direkt nem mondjak, de lehet tudni a választ a kerdesre. "

Szerintem ha nem mondják, akkor max. találgatni lehet.

Nem kereste 2014.07.24. 22:03:43

Aki képes felfogni a film mondanivalóját, annak élete egyik legjobb filmje. Például nekem. Köszönöm Cinemax 2.
süti beállítások módosítása