Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

London Boulevard

2011.04.02. 22:30 koimbra 10 komment

 

A London Boulevard tipikusan azt „Azt hitte” kategóriában tartozik. William Monahan A tégla forgatókönyvéért átvehette a sokak szerint nem (többek szerint meg igen) megérdemelt Oscarját, ám a díjnak annyira megörülhetett, hogy úgy gondolta maga is le tud vezényelni egy olyan művet, ami a gengszterek világába kalauzolja el a nézőt. Azt hitte, hogy elbír a feladattal. Részünkről pedig semmi okunk nem volt kételkedni ebben, ha úgy gondolja, hogy elbír a nagy feladattal, hát had csinálja.

Mithcell (Colin Farrell) alig lépett ki annak az intézmények a falai közül, amelynek vendégszeretetét élvezte az elmúlt években és máris visszatérhetne egykori munkájához. Azonban a férfi nem szeretne újra börtönbe kerülni és ahhoz sem fűlik a foga, hogy megint az alvilágban tevékenykedjen. Éppen ezért tisztességesebb meló után néz, fel is veszik egy fiatal, szomorú és összetört sztár mellé testőrnek. Ám a múltja csak utánanyúl, nem akarja elereszteni a férfit, a helyi gengszterfőnök magasról tesz Mitchell nagy terveire, a kegyetlen vezér újra a csapatban akarja tudni.

 

Monahannak nem ártott volna, ha leül és megnéz legalább egy Guy Ritchie filmet, ha mást nem is, hát a Spílert. Vagy ha éppen Quentin Tarantino akad a kezébe, az sem lett volna probléma. Ezekből lehetett volna tanulni, esetleg lemásolhatott, átemelhetett volna ezt-azt, nagy baj nem lehetett volna, ha ezzel jobbá teszi a produkciót. A forgatókönyvíró rendezői debütálása talán csak az első és végső percekről voltak határozottabb elképzelései, tudta miképp akar nyitni és a befejezést is ismert. Az e között tátongó lyukat, cirka másfél órát kellett betömni, amit meg is tett, bár leginkább úgy fest, mintha csak jeleneteket tette volna egymás után, míg össze nem állt a film.

Az összes szereplő dohányzik, miután elnyomták az egyik máris a szájukban a következő szál. Vannak filmek, ahol egyes karakterek kezében egyszerűen jól áll a dohány, ha nem szívna el 10 perc alatt legalább négyet, akkor esetleg meg is sértődnénk. Ám a London Boulevardban teljességgel érződik, hogy „muszájból” gyújtanak rá, azért, mert a forgatókönyvben le van írva, azért mert ezt mondták nekik, így füstölnek. Meg kellett volna húzni a határt, sajnos ez így elég erőltetett.

 

Colin Farrell teljesítménye hullámzó, bár legalább jeleneteinek nagy többségében uralja a vásznat. Kár, hogy nem írták meg jobban karakterét, előfordul, hogy csak nagy szemekkel bámul maga elé és mintha a rendezővel együtt maga se tudná, hogy mi legyen a következő lépése. Knightley feladata gyakorlatilag kimerül annyiban, hogy jól kell kinéznie és olykor-olykor csücsörített szájjal pislog a világra. Jó előre sejthető, hogy az ex-fegyenc/testőr és a maga alatt lévő színésznő között kialakul a vonzalom, de mégis értetlenül vakarjuk a fejünket, mikor egymás karjaiban kötnek ki. A helyzet adja magát, csak éppen a miért hiányzik. Miért és mikor kedvelték meg egymást ennyire? Szinte adta magát a lehetőség, hogy Ray Winstone-t szerződtessék a kegyetlen gengszterfőnök szerepére, benne legalább nem csalódunk. Ben Chaplin kilóg, rossz filmet választott, Anna Friel pedig nem kap elég teret, alig látni. Winstone mellett David Thewlis, a celeb jobbkeze hoz még kellemes perceket.

A London Boulevard egy tapasztalt rendező kezében sokkal nagyobbat is szólhatott volna, Monahan azonban elbaltázta, várjuk, hogy vége legyen a bevezetőnek, ami egy idő után úgy tűnik, hogy hiába, mert csak nyújtja, nyújtja, mint egy rétestésztát.. A rendező mintha elaludt volna a forgatáson és a vágószobában, későn kapott észhez. Sajnos 40 %-nál többet nem lehet adni rá. Talán érdemesebb lenne elolvasni az alapanyagot, Ken Bruel könyvét, szinte biztos, hogy élvezetesebb olvasmány lenne, mint ezt a filmet nézni.

imdb: 6,4
rottentomatoes: 30 %

 

Címkék: krimi iromány könyvből film 40 % london boulevard

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr202794556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gisss 2011.04.03. 09:15:48

Kár:( Pedig nagyon reméltem hogy lesz egy jó kis Guy Ritchies Layer Cakes gengszteres szórakozás.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.04.03. 11:51:31

ma fogom végre megnézni, előtte nem olvasom el, majd utána, hogy ne befolyásolja az írásod, de utána majd jól megkritizállak, vagy 1etértek.

madárijesztő 2011.04.03. 12:43:31

Elég gyenge volt. Farrell néha tényleg csak úgy mászkált cél nélkül. Frielből lehetett volna több. A cigizést inkább lazának akartak beállítani, de csak felesleges erőltetettség volt.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2011.04.03. 21:57:07

Hümm... remélem lesz olcsó mozijegy újra a kuponvilágnál, s akkor megnézem :) nem kell letölteni...

www.kuponvilag.hu/budapest/?a_aid=janicsar

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2011.04.07. 09:13:29

Nem csak a rendező aludt el a forgatáson, hanem én is már 2x a film alatt. Azért ma legyőzöm csak azért is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.04.07. 20:50:21

Hát végülis megnéztem...
A trailer alapján azt hittem valami nagyon kúl dolog lesz.
Lehetett volna, megvan hozzá minden.
1. London
2. alvilág
3. jó karakterek
4. jó alaptörténet
Mégse sikerült valamiért...
:S:S

stuu 2011.06.06. 11:53:13

Az utolsó mondat a lényeg. A könyv valóban jobb, viszont ha elolvassátok akkor például kiderül, hogy abban sem dohányoznak kevesebbet, sőt a bagó mellé majdnem minden szereplőnek jut egy csepp látens alkoholizmus is. A forgatókönyv íróról meg annyit, hogy tény, hogy nem lett ez a film túl jó munka, viszont láttam már Guy Ritcie-től meg Tarantinotol is gyenge filmeket. Szerintem csak a Tégla után nagyok voltak az elvárások és sajnos gyengébbet alkotott. Egyébként részben a színészek hibájának is tartom ami a karakterekkel történt, hiszen a könyvben nagyon kidolgozott karakterekkel találkozhatunk és azért a színészek munkakörébe beleférhetne az az elvárás is, hogy veszik a fáradtságot és elolvasnak egy 240 oldalas könyvet. Máris hitelesebb lenne az alakításuk.
Mindenesetre aki szertne nem csalódni magában a történetben, az szánjon rá 5 órát arra, hogy kiolvassa a könyvet, mert nagyon érdemes. Én speciel a könyv miatt néztem meg a filmet, még angolul. Nagyon adta és nemrég a kezembe akadt egy magyar példány is, a fordítás sem lett rossz.

stuu 2011.06.06. 11:55:01

Már úgy értem a könyvet olvastam el angolul. Bocsesz. :D

Buchek8 2011.06.17. 06:05:08

Az ilyen filmeket nem lehet megunni :)
süti beállítások módosítása