Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

The Way Back

2011.04.14. 22:33 koimbra 8 komment

 

A második világháború elején a németek lerohanták Lengyelországot, a szovjetek pedig gyorsan elfoglalták az ország másik felét. Sztálin keze ide is elért, belesulykolták az emberekbe, hogy mindent lát és mindent hall és ha nem tetszik a nagyvezérnek valami, akkor a célszemély mehet a gulágra. Így jár egy fiatal lengyel is, aki ugyan nem ismeri be azt, amivel meggyanúsítják, ám feleségét megtörik, így mehet a zordon Szibériába. Az őrök ugyan figyelnek, de mindenki tudja, hogy a szökni vágyók ellensége nem a bősz rabtartók, hanem a tomboló hideg, az acsargó farkasok és éhhalál. Janusz (Jim Sturgess) azonban elhatározza, hogy elhagyja börtönét, vállalja, hogy, hogy 4000 mérföldet gyalogol társaival.

Sławomir Rawicz lengyel katona tollából származik a film alapjául szolgáló regény, a főhős gyakorlatilag saját maga, azt állítja, hogy hóban, fagyban, kínzó hőségben gyalogolva eljutott Indiába. Ám halála után 2 évvel, 2006-ban kiderült, hogy Rawicz 1942-ben kegyelmet kapott, a hosszú menetelése a szabadságig tehát meg se történt. Mindenesetre Peter Weir látott fantáziát a könyvben, ami csak szerencse a nézőnek, hiszen hozzáértő kezekbe került az alapanyag.

 

Megismerjük a gulág hétköznapjait, Szibériában kemény fagyok uralkodnak, a 0 fok alatti hőmérséklet megszokott arrafelé, a helyiek talán még rosszul is éreznék magukat, ha -20 foknál melegebb lenne. Az elítéltek számára a halál jelenti az egyetlen kiutat ebből a hűvös pokolból, kevés az élelem és sokszor erős hallucinációkkal küzdenek, ráadásképp a társaság sem azokból a személyekből tevődik össze, akiknek nyugodtan hátat fordít az ember. Janusz úgy dönt, hogy nincs más megoldás, mint bevállalni a természettel való összecsapást, minthogy egy perccel tovább maradjon.

Nemzetközi csapat int búcsút börtönüknek. Sturgess játssza a lengyel Januszt, Ed Harris az amerikai színészt formálja meg, Colin Farrell pedig az orosz késes gengsztert alakítja, de többek között helyet kap a kis különítményben egy jugoszláv könyvelő és egy lett pap, a hosszú út során közben hozzájuk csapódik egy lengyel lány is (Saoirse Ronan), aki nem hátrál meg az előttük álló több ezer mérföldnyi távtól, sem egyéb nehézségektől. A színészeket gondosan válogatták össze, mindannyian kiválóan játsszák a rájuk bízott szerepet, ehhez kapcsolódóan meg kell említeni, hogy mindannyian ugyanazt az elgyötört arcot hozzák az elejétől a végééig. Sajnálatosan a rendező nem fordított túl nagy figyelmet a jellemábrázolásra.

 

A csoport távozása után az őrök nem is erőltetik az üldözést, de van egyéb bajuk így is. A lakott területeket el kell kerülniük és az olykor kihalt tájon kell élelmet keríteniük, olykor a fagyhalállal, máskor az elviselhetetlen hőséggel küzdenek. Túlélőfilmmel van dolgunk, a karakterek egytől egyig elszántak, rendületlenül menetelnek előre Mongóliáig, majd keserű szájízzel veszi tudomásul, hogy a főelvtárs Sztálin oda is betette a lábát, ezért tovább folytatják útjukat Indiába. Meg kell küzdeniük a rettenetes faggyal, átvágnak a Góbi-sivatagon és a Himaláján. Az operatőri munka csodálatos, nem spóroltak a gyönyörű képekkel. Akár még egy kiváló utifilm is lehetett volna, ha ezt-azt kivágnak belőle.

Weir láthatóan minden területet be akart mutatni, ami kissé kárára, mint előnyére vált a produkciónak. Túl sok a szereplők szenvedése, ugyan együtt érzünk velük, de mikor egyik-másik elhalálozik (a film elején rögtön ellövik, hogy csak hárman jutnak el Indiáig) valahogy nem rendít meg, pedig a Way Backból lehetett volna sokkal több a 75 %-nál, ha erre több figyelmet fordítanak. Illetve jó 20 perccel rövidebbre kellett volna vágni, ugyanis a karakterek szenvedése egy ponton túl már sok lesz. Nem csak a természetre kellett volna fókuszálni, de soha rosszabb visszatérést, ugyanis Weir utoljára 2003-ban rendezett mozifilmet.

imdb: 7,4
rottentomatoes: 76 %

 

Büdzsé: 30 millió dollár
Amerikai bevétel: 2,7 millió dollár
Eddigi összbevétel: 18,3 millió dollár

Címkék: iromány dráma könyvből film 75 % the way back

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr972827108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dean6 2011.04.14. 23:05:10

Nekem nagyon vontatott volt,pedig nagyon vártam. :(

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2011.04.14. 23:50:28

Nagyon szerettem ezt a filmet. Gyönyörű és kegyetlen a természet.
85%-ot adtam rá. Kicsit hosszú volt,de megértem megnézni. Sajnos a filmet sehol nem reklámozzák.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.04.15. 10:22:34

@duckit: A természet kegyetlen volt, de legalább érhette volna őket néhány apró öröm. De folyamatosan ment a szenvedés és az eeljén még tudtam értük szorítani, de elnyújtották. Szerintem ha 20-25 perccel rövidebb lett volna sokkal jobb is lehetett volna.

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2011.04.15. 14:11:07

@koimbra: én meg még néztem volna tovább.... :)

game ower 2011.04.15. 15:10:29

Szintén én is néztem volna még tovább,ahogy vissza tér Indiábol,és mondjuk egy bizonyos idö után valahogy találkoznának a túlélök.Ezután pedig felkutatnák a szovjet háborús bünösöket,megtorlás képpen.Ennek nagyon hejt tudott volna álni Colin Farrel.A végét szerintem elkapkodták.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.04.15. 15:41:08

Szerintem nem volt hosszú, pont jó volt.
Nem is tudtam, hogy a nat geo is csinál filmeket.
kis pontosítás: Ed Harris nem színész benne.
Egyébként fantasztikus volt ő is, és Farrel tetszett még nagyon.

nikodémus 2011.04.24. 06:56:19

Nem világrengető, de tetszett.

Szerintem jól ábrázolta, hogy a csapat tagjainak halála az út előrehaladtával egyre tompább reakciókat vált ki többiekből. Nem azért, mert érzéketlenek lennének, hanem mert megszokták, hogy ez vele jár. Nagyon szikár az egész, zene alig van (szintén jó pont), és az amerikai "nagy nevek" sem feltétlenül a túlélő karakterekre vannak ellőve. Szóval rendben volt.

Már torkig vagyok a holokausztos filmekkel, viszont már nagyon megnéznék egy, a kommunista rendszer kegyetlenségét hollywoodi eszközökkel bemutató alkotást. Ez kezdetnek jó.

Albu 2012.01.05. 05:08:18

Alig születik mozifilm, sőt: egyáltalán alig hallani az emberiség legnagyobb népirtásának egyik részeleméről (hisz' tudjuk, jóval rosszabb a propagandája), ez az cikk mégis arról panaszkodik, hogy túl hosszú és szörnyű a film.

Miért, az élet milyen, aranyapám?!

@nikodémus: Na, te érted, mi a pálya.
süti beállítások módosítása